שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי
הראלי האדיר של הבורסה בת"א בחודש האחרון, הוביל לגל ענק של מכירות מצד בעלי עניין בחברות גדולות. בדיקת גלובס מעלה כי מאז פתיחת המערכה הצבאית מול איראן, לפני כשלושה שבועות, בוצעו יותר מעשר עסקאות מימוש על ידי בעלי שליטה ומשקיעים בולטים, בסכום של מעל ל-100 מיליון שקל כל אחד. בסך הכול עמד היקף המימושים של בעלי עניין ביוני (בעיקר בשבועיים האחרונים של החודש) על מעל 2.7 מיליארד שקל.
● ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו
● רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"
מימושים אלה, אותם קנו המוסדיים, התבצעו לנוכח זינוק של 10% במדד הדגל ת"א 125 במהלך יוני, ועליות חדות הרבה יותר של כ-28% במדדי הביטוח והבנייה - תחומים שסיפקו חלק ניכר מעסקאות המימוש.
כשבעלי עניין, בעלי שליטה או משקיעים גדולים, רוכשים מניות, בדרך כלל לאחר תקופת ירידות, נהוג לומר כי זהו איתות לכך שהמחירים הפכו זולים לדעתם. באופן הפוך, כשהם מוכרים מניות בהיקף גדול, הדבר עשוי ללמד כי מי הם מעריכים כי שווי המניות הפך ליקר.
"זה טבעי שאם המכפילים ושווי השוק של המניות מגיעים לרמות חריגות, הדבר מוביל למימושים", סבור יאיר אלק, מנכ"ל בית ההשקעות אקסיומה. "בעלי עניין יודעים על החברה יותר טוב משהציבור יודע. זה לא אומר שהחברה הולכת למצב לא טוב, אבל הם כן מנצלים את המחירים הגבוהים לדעתם. אנשים צריכים להסתכל בצורה מושכלת, ולשקול האם הם מוכנים לקנות מניות במחירים שבעלי עניין רואים בהם גבוהים".
עם זאת, אלק מדגיש כי זה לא בהכרח אומר שהשוק מיצה את העליות: "בסוף זה רק אינדיקטור. זה לא עדות נחרצת לכך שהשוק יירד. גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים לפעמים".
ואכן, רק בתחילת השנה הנוכחית בוצע גל עצום של מימושי בעלי עניין בבורסה בת"א, גם אז במיליארדי שקלים, וזאת בעקבות עלייה של 60% במדדים המובילים מהשפל של תחילת המלחמה. הללו לא שיערו לעצמם כנראה שבחצי השנה הבאה יוסיפו המדדים עוד כ-25% לערכם. לכן, יש מי שסוברים שהמשקיעים הפרטיים לא צריכים להיבהל מהמהלכים של בעלי העניין, אלא דווקא ללמוד מהם.
"אני חושב שזה לא צריך להשפיע על המשקיע הקטן, אלא הוא צריך לקחת דוגמה", טוען קובי שגב, שותף מנהל בבית ההשקעות אקורד. "ברגע שאתה משקיע בתיק ורכיב מסוים שלו, נגיד מניות, עלה, צריך תמיד לאזן מחדש. זה מה שעושים גם המשקיעים הגדולים בחברות במימושים האלה, וזו העצה הכי טובה שלקוח פרטי יכול לקבל".

פרנקל והאחים עמרם בראש
את עסקת המימוש הגדולה ביותר בגל הנוכחי, כמו גם בקודמו מתחילת השנה, ביצע המשקיע המיליארדר אהרון פרנקל, שמכר מחצית מהחזקותיו במאגר הגז תמר לחברת הנפט הלאומית של אזרבייג'ן - סוקאר. במסגרת העסקה, מכר פרנקל 18% ממניות חברת תמר פטרוליום, המחזיקה במאגר הגז, בהיקף של 520 מיליון שקל (לאחר עלייה של מעל 100% במניה בשנה האחרונה).
העסקה עם האזרים, שהניבה לפרנקל רווח של מאות מיליוני דולרים, היוותה כאמור אקזיט שני בתקופה האחרונה לאחד המשקיעים הבולטים בשוק המקומי. זאת, לאחר שבתחילת השנה מכר 2% ממניות בנק לאומי תמורת 1.4 מיליארד שקל וברווח של יותר מ-600 מיליון שקל.
בשונה מהעסקה הזו, הרוב המוחלט של המימושים בימים האחרונים התבצעו בעקבות העליות החדות שנרשמו במחירי המניות מתחילת המלחמה מול איראן.
עסקת המימוש הבולטת ביותר מבחינת היקפה הכספי, היא זו שביצעו האחים אלון ויורם עמרם, בעלי השליטה בחברת הנדל"ן היזמי עמרם אברהם, שמכרו למוסדיים 10% ממניות החברה, בשווי של 300 מיליון שקל. האחים ניצלו זינוק של יותר מ-100% במחיר המניה מאז ההנפקה במאי אשתקד כדי להיפגש עם הכסף.
בעקבות העסקה, שבוצעה בדיסקאונט משמעותי על מחיר המניה בשוק, צנחה מניית עמרם בכ-14.5% - מה שעשוי גם ללמד על האופן שבו המשקיעים בוחנים את העסקאות של בעלי העניין. אם בחלק מהמקרים המשקיעים עשויים לקבל בהבנה את הרצון של המנהלים והבעלים להיפגש עם הכסף אחרי תקופה של עליות שערים, הרי שאם הדבר נעשה במחיר נמוך באופן משמעותי עשויה להיווצר נראות אחרת.
מקרה דומה התרחש בחברת האנרגיה המתחדשת נופר , שבשליטת איש העסקים עופר ינאי. בסוף השבוע שעבר הודיעו במפתיע המנכ"לים המשותפים, נדב טנא ושחר גרשון, כי החליטו לעזוב את תפקידם, ובד בבד מכרו את כל מניותיהם בחברה בדיסקאונט של 12% על מחיר השוק, כאשר טנא מכר מניות תמורת 163 מיליון שקל וגרשון בכ-60 מיליון שקל. מניית נופר הגיבה בירידה של 14%, לשווי שוק נוכחי של כ-3.3 מיליארד שקל.
עוד בלט מימוש שביצעה דיסקונט קפיטל שמכרה את כל החזקותיה בחברת האשראי החוץ בנקאי, מניף, תמורת 250 מיליון שקל. זרוע ההשקעות של בנק דיסקונט ניצלה זינוק של 140% במניה בשנה האחרונה, כדי להיפרד מהחברה אותה היא מלווה כמעט מיום הקמתה לפני למעלה משני עשורים.
בחגיגת המימושים האחרונה השתתפה גם חברת ההחזקות לפידות קפיטל , שבשליטת יעקב לוקסנבורג (לוקסי). היא מכרה ממניותיה בחברה הבת דניה סיבוס תמורת 200 מיליון שקל - לאחר שמניית חברת הבנייה זינקה ב-80% בשנה האחרונה. מנגד, רכשה לפידות מניות של עצמה בסכום דומה מידי בית ההשקעות אלטשולר שחם.
גם שלמה אליהו לא טמן ידו בצלחת, ומכר מניות קבוצת הביטוח מגדל שבשליטו תמורת 240 מיליון שקל, לאחר שהללו זינקו מעל 120% בשנה האחרונה. אל המממשים הצטרפה השבוע גם משפחת לואיס, בעלת השליטה ברשת המלונות ישרוטל שמכרה למוסדיים מניות בהיקף של כ-210 מיליון שקל (אחרי עלייה של 18% בשנה האחרונה). קרן אייפקס ישראל שמובילה זהבית כהן, מימשה מניות רשת החנויות המוזלות מקס סטוק בסכום של כ-120 מיליון שקל (בעקבות זינוק של 96% בשנה האחרונה).
שנת 2025 בדרך להיות שנת שיא
גל המימושים הנוכחי מגיע כאמור לאחר שגם בתחילת השנה נרשמו שורה של מימושים בולטים ע"י בעלי עניין, בהיקף של מעל 2 מיליארד שקל. מלבד פרנקל, שורה של משקיעים בולטים בחרו לנצל את ההתאוששות המופלאה של הבורסה כדי להיפגש עם הכסף. כך, כשאנו עדיין רק בסיום המחצית הראשונה של השנה, מסתמנת 2025 כשנת שיא בכל הקשור למכירות בעלי עניין - מעל 5 מיליארד שקל בסה"כ.
במהלך השנתיים האחרונות, בצל החולשה היחסית בשוק, חלה ירידה במכירות של בעלי עניין. בשנת 2024 מכרו בעלי עניין מניות בהיקף של 4.9 מיליארד שקל לעומת 4 מיליארד שקל ב-2023. לצורך השוואה, בשנת 2021 - שנה של גאות בשווקים - נרשמו מימושי שיא של 7.7 מיליארד שקל.
גם המנכ"לים מימשו בגדול
לצד המכירות של בעלי השליטה, בשוק התבצעו גם לא מעט מכירות של מנהלים בכירים שניצלו את הזינוק במחיר המניות כדי לממש אופציות ומניות שהוענקו להם כחלק מתנאי העסקתם. כך למשל, רם דרורי מנכ"ל מנועי בית שמש, בחר לנצל זינוק של מעל 18% במחיר המנייה בעקבות המלחמה עם איראן, כדי לממש אופציות שהוענקו לו לפני מספר שנים, ולמכור אותן תמורת סכום של מעל 7 מיליון שקל.
שני מנהלים בכירים נוספים בתל אביב שנפגשו עם הכסף במהלך השבוע האחרון, הם אופיר שריד, מנכ"ל מליסרון , ותומר ראב"ד, יו"ר בזק . בסוף השבוע האחרון מכר שריד מניות של ענקית המרכזים המסחריים שבשליטת ליאורה עופר בהיקף של מעל 14 מיליון שקל. כמה ימים לאחר מכן, מכר ראב"ד, המשמש כיו"ר חברת התקשורת מאז תחילת השנה שעברה מניות בהיקף של 5 מיליון שקל.
"כשמדובר במנהלים צריך להבין שחלק מהתגמול שלהם הוא הוני (אופציות ומניות). יש משמעות לטיימינג, אבל המימוש אינו נובע דווקא מסיבות שקשורות לציפיות שלהם לגבי ביצועי המניה בעתיד, אלא כי הם רוצים להיפגש עם התגמול", מסבירה רו"ח קרן קיבוביץ, בעלת חברת הייעוץ הפיננסי קיבוביץ ושות'.