גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי
שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

הראלי האדיר של הבורסה בת"א בחודש האחרון, הוביל לגל ענק של מכירות מצד בעלי עניין בחברות גדולות. בדיקת גלובס מעלה כי מאז פתיחת המערכה הצבאית מול איראן, לפני כשלושה שבועות, בוצעו יותר מעשר עסקאות מימוש על ידי בעלי שליטה ומשקיעים בולטים, בסכום של מעל ל-100 מיליון שקל כל אחד. בסך הכול עמד היקף המימושים של בעלי עניין ביוני (בעיקר בשבועיים האחרונים של החודש) על מעל 2.7 מיליארד שקל.

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו
רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

מימושים אלה, אותם קנו המוסדיים, התבצעו לנוכח זינוק של 10% במדד הדגל ת"א 125 במהלך יוני, ועליות חדות הרבה יותר של כ-28% במדדי הביטוח והבנייה - תחומים שסיפקו חלק ניכר מעסקאות המימוש.

כשבעלי עניין, בעלי שליטה או משקיעים גדולים, רוכשים מניות, בדרך כלל לאחר תקופת ירידות, נהוג לומר כי זהו איתות לכך שהמחירים הפכו זולים לדעתם. באופן הפוך, כשהם מוכרים מניות בהיקף גדול, הדבר עשוי ללמד כי מי הם מעריכים כי שווי המניות הפך ליקר.

"זה טבעי שאם המכפילים ושווי השוק של המניות מגיעים לרמות חריגות, הדבר מוביל למימושים", סבור יאיר אלק, מנכ"ל בית ההשקעות אקסיומה. "בעלי עניין יודעים על החברה יותר טוב משהציבור יודע. זה לא אומר שהחברה הולכת למצב לא טוב, אבל הם כן מנצלים את המחירים הגבוהים לדעתם. אנשים צריכים להסתכל בצורה מושכלת, ולשקול האם הם מוכנים לקנות מניות במחירים שבעלי עניין רואים בהם גבוהים".

עם זאת, אלק מדגיש כי זה לא בהכרח אומר שהשוק מיצה את העליות: "בסוף זה רק אינדיקטור. זה לא עדות נחרצת לכך שהשוק יירד. גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים לפעמים".

ואכן, רק בתחילת השנה הנוכחית בוצע גל עצום של מימושי בעלי עניין בבורסה בת"א, גם אז במיליארדי שקלים, וזאת בעקבות עלייה של 60% במדדים המובילים מהשפל של תחילת המלחמה. הללו לא שיערו לעצמם כנראה שבחצי השנה הבאה יוסיפו המדדים עוד כ-25% לערכם. לכן, יש מי שסוברים שהמשקיעים הפרטיים לא צריכים להיבהל מהמהלכים של בעלי העניין, אלא דווקא ללמוד מהם.

"אני חושב שזה לא צריך להשפיע על המשקיע הקטן, אלא הוא צריך לקחת דוגמה", טוען קובי שגב, שותף מנהל בבית ההשקעות אקורד. "ברגע שאתה משקיע בתיק ורכיב מסוים שלו, נגיד מניות, עלה, צריך תמיד לאזן מחדש. זה מה שעושים גם המשקיעים הגדולים בחברות במימושים האלה, וזו העצה הכי טובה שלקוח פרטי יכול לקבל".

פרנקל והאחים עמרם בראש

את עסקת המימוש הגדולה ביותר בגל הנוכחי, כמו גם בקודמו מתחילת השנה, ביצע המשקיע המיליארדר אהרון פרנקל, שמכר מחצית מהחזקותיו במאגר הגז תמר לחברת הנפט הלאומית של אזרבייג'ן - סוקאר. במסגרת העסקה, מכר פרנקל 18% ממניות חברת תמר פטרוליום, המחזיקה במאגר הגז, בהיקף של 520 מיליון שקל (לאחר עלייה של מעל 100% במניה בשנה האחרונה).

העסקה עם האזרים, שהניבה לפרנקל רווח של מאות מיליוני דולרים, היוותה כאמור אקזיט שני בתקופה האחרונה לאחד המשקיעים הבולטים בשוק המקומי. זאת, לאחר שבתחילת השנה מכר 2% ממניות בנק לאומי תמורת 1.4 מיליארד שקל וברווח של יותר מ-600 מיליון שקל.

בשונה מהעסקה הזו, הרוב המוחלט של המימושים בימים האחרונים התבצעו בעקבות העליות החדות שנרשמו במחירי המניות מתחילת המלחמה מול איראן.

עסקת המימוש הבולטת ביותר מבחינת היקפה הכספי, היא זו שביצעו האחים אלון ויורם עמרם, בעלי השליטה בחברת הנדל"ן היזמי עמרם אברהם, שמכרו למוסדיים 10% ממניות החברה, בשווי של 300 מיליון שקל. האחים ניצלו זינוק של יותר מ-100% במחיר המניה מאז ההנפקה במאי אשתקד כדי להיפגש עם הכסף.

בעקבות העסקה, שבוצעה בדיסקאונט משמעותי על מחיר המניה בשוק, צנחה מניית עמרם בכ-14.5% - מה שעשוי גם ללמד על האופן שבו המשקיעים בוחנים את העסקאות של בעלי העניין. אם בחלק מהמקרים המשקיעים עשויים לקבל בהבנה את הרצון של המנהלים והבעלים להיפגש עם הכסף אחרי תקופה של עליות שערים, הרי שאם הדבר נעשה במחיר נמוך באופן משמעותי עשויה להיווצר נראות אחרת.

מקרה דומה התרחש בחברת האנרגיה המתחדשת נופר , שבשליטת איש העסקים עופר ינאי. בסוף השבוע שעבר הודיעו במפתיע המנכ"לים המשותפים, נדב טנא ושחר גרשון, כי החליטו לעזוב את תפקידם, ובד בבד מכרו את כל מניותיהם בחברה בדיסקאונט של 12% על מחיר השוק, כאשר טנא מכר מניות תמורת 163 מיליון שקל וגרשון בכ-60 מיליון שקל. מניית נופר הגיבה בירידה של 14%, לשווי שוק נוכחי של כ-3.3 מיליארד שקל.

עוד בלט מימוש שביצעה דיסקונט קפיטל שמכרה את כל החזקותיה בחברת האשראי החוץ בנקאי, מניף, תמורת 250 מיליון שקל. זרוע ההשקעות של בנק דיסקונט ניצלה זינוק של 140% במניה בשנה האחרונה, כדי להיפרד מהחברה אותה היא מלווה כמעט מיום הקמתה לפני למעלה משני עשורים.

בחגיגת המימושים האחרונה השתתפה גם חברת ההחזקות לפידות קפיטל , שבשליטת יעקב לוקסנבורג (לוקסי). היא מכרה ממניותיה בחברה הבת דניה סיבוס תמורת 200 מיליון שקל - לאחר שמניית חברת הבנייה זינקה ב-80% בשנה האחרונה. מנגד, רכשה לפידות מניות של עצמה בסכום דומה מידי בית ההשקעות אלטשולר שחם.

גם שלמה אליהו לא טמן ידו בצלחת, ומכר מניות קבוצת הביטוח מגדל שבשליטו תמורת 240 מיליון שקל, לאחר שהללו זינקו מעל 120% בשנה האחרונה. אל המממשים הצטרפה השבוע גם משפחת לואיס, בעלת השליטה ברשת המלונות ישרוטל שמכרה למוסדיים מניות בהיקף של כ-210 מיליון שקל (אחרי עלייה של 18% בשנה האחרונה). קרן אייפקס ישראל שמובילה זהבית כהן, מימשה מניות רשת החנויות המוזלות מקס סטוק בסכום של כ-120 מיליון שקל (בעקבות זינוק של 96% בשנה האחרונה).

שנת 2025 בדרך להיות שנת שיא

גל המימושים הנוכחי מגיע כאמור לאחר שגם בתחילת השנה נרשמו שורה של מימושים בולטים ע"י בעלי עניין, בהיקף של מעל 2 מיליארד שקל. מלבד פרנקל, שורה של משקיעים בולטים בחרו לנצל את ההתאוששות המופלאה של הבורסה כדי להיפגש עם הכסף. כך, כשאנו עדיין רק בסיום המחצית הראשונה של השנה, מסתמנת 2025 כשנת שיא בכל הקשור למכירות בעלי עניין - מעל 5 מיליארד שקל בסה"כ.

במהלך השנתיים האחרונות, בצל החולשה היחסית בשוק, חלה ירידה במכירות של בעלי עניין. בשנת 2024 מכרו בעלי עניין מניות בהיקף של 4.9 מיליארד שקל לעומת 4 מיליארד שקל ב-2023. לצורך השוואה, בשנת 2021 - שנה של גאות בשווקים - נרשמו מימושי שיא של 7.7 מיליארד שקל.

גם המנכ"לים מימשו בגדול

לצד המכירות של בעלי השליטה, בשוק התבצעו גם לא מעט מכירות של מנהלים בכירים שניצלו את הזינוק במחיר המניות כדי לממש אופציות ומניות שהוענקו להם כחלק מתנאי העסקתם. כך למשל, רם דרורי מנכ"ל מנועי בית שמש, בחר לנצל זינוק של מעל 18% במחיר המנייה בעקבות המלחמה עם איראן, כדי לממש אופציות שהוענקו לו לפני מספר שנים, ולמכור אותן תמורת סכום של מעל 7 מיליון שקל.

שני מנהלים בכירים נוספים בתל אביב שנפגשו עם הכסף במהלך השבוע האחרון, הם אופיר שריד, מנכ"ל מליסרון , ותומר ראב"ד, יו"ר בזק . בסוף השבוע האחרון מכר שריד מניות של ענקית המרכזים המסחריים שבשליטת ליאורה עופר בהיקף של מעל 14 מיליון שקל. כמה ימים לאחר מכן, מכר ראב"ד, המשמש כיו"ר חברת התקשורת מאז תחילת השנה שעברה מניות בהיקף של 5 מיליון שקל.

"כשמדובר במנהלים צריך להבין שחלק מהתגמול שלהם הוא הוני (אופציות ומניות). יש משמעות לטיימינג, אבל המימוש אינו נובע דווקא מסיבות שקשורות לציפיות שלהם לגבי ביצועי המניה בעתיד, אלא כי הם רוצים להיפגש עם התגמול", מסבירה רו"ח קרן קיבוביץ, בעלת חברת הייעוץ הפיננסי קיבוביץ ושות'.

עוד כתבות

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פ עילות, רשת ארקפה תפנה ב־1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"