גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg
עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מערך הטיסות האזרחיות בישראל עבר בשנתיים האחרונות טלטלה עצומה עם השבתתו לפרקים בחסות המלחמה. לפני כשבועיים, בחסות המערכה עם איראן, נסגרו שדות התעופה ועשרות אלפי אזרחים מצאו את עצמם תקועים הרחק מאחור; חודש לפני כן פגע טיל חות'י בנתב"ג ושיבש את מהלך הטיסות הרגיל; ואת רשימת האירועים הזאת אפשר להמשיך ולפרוט.

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"
הדרכים הכי יצירתיות להצליח בפוליטיקה ארגונית - ולהתקדם
"נראים כמו משרד קטן - אבל שווים 10 מיליארד שקל": החברה הביטחונית שהפכה להיסטריה של שוק ההון

אלא שנדמה שהצרות של התעופה בישראל לא יישככו גם כשהמלחמה תיגמר. לפי תחזיות רשות שדות התעופה, עד שנת 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, העומדת כיום על כ־40 מיליון נוסעים בשנה. טרמינל 3, שנפתח ב־2004, אמנם נחשב אז להשקעה גדולה וחדשנית, אך הוא לא תוכנן בהתאם לקצב הצמיחה הדמוגרפי, הכלכלי והתחבורתי של ישראל. גם מערך המסלולים והתנועה האווירית סביב נתב"ג לא הותאמו לגידול הזה. למעשה, גם אם רוצים לא ניתן להגדיל את נתב"ג מכיוון שהמרחב האווירי מוגבל ורק מספר מטוסים מסוים יכול להמריא ולנחות בכל שעה.

וכך, בשנים האחרונות כבר קיבלנו הצצה למגבלות התעופה בישראל ולמה שקורה כשהביקוש עולה משמעותית על ההיצע: עלייה במחירי הטיסות, עיכובים משמעותיים וצמצום ממשי בחופש התנועה של אזרחי ישראל. כך, נראה שפתרון בדמות הקמת שדה תעופה נוסף כבר צריך לצאת לפועל.

המלחמה באיראן המחישה גם היא עד כמה צעד זה חיוני - הפעלתו של שדה התעופה בחיפה סייעה להשבת עשרות אלפי נוסעים בזמן שהוטלו מגבלות בטיחותיות על התקהלויות, ואפשרה להרחיב את מבצע החילוץ מנתב"ג לאזורים נוספים. עם זאת, בשל מגבלות גודלו ותשתיותיו, השדה בחיפה אינו מסוגל לקלוט טיסות טרנס־אטלנטיות, ולכן אינו חלופה אמיתית לנתב"ג. שדה התעופה רמון, שלו תשתיות להטסת מטוסים רחבי גוף וקיבולת משמעותית, שימש לאורך המלחמה לצרכים ביטחוניים. בפועל נותרה ישראל עם שני שערי כניסה ויציאה אוויריים בלבד.

אם כך, הצורך בשדה תעופה אזרחי נוסף מוסכם על כולם, ובשנים האחרונות הוא הפך לאחד הנושאים החריגים בנוף הפוליטיקה הישראלית, כזה שעליו שוררת הסכמה רחבה. אלא ששאלות סביב המיקום עוררו מחלוקות, גם בין חברי הכנסת עצמם וגם בינם לבין כוחות הביטחון והרשויות המקומיות. מהן האפשרויות שעומדות כעת על הפרק והאם יש סיכוי שבשנים הקרובות תתקבל החלטה? יצאנו לבדוק.

היסטוריה של שינויים ודחיות

הדיון על שדה תעופה משלים לנתב"ג נמשך יותר מ־25 שנה וכבר ב־1997 הוחלט לבחון חלופות. ב־2014 ממשלת נתניהו קיבלה החלטה רשמית להקים את השדה ברמת דוד. בהמשך, בשנת 2017, פרסמה ועדה בראשות אילנה שפרן ממנהל התכנון את מסקנותיה לאחר בחינה של 21 אתרים פוטנציאליים. היא קבעה שיש שתי חלופות מתאימות: רמת דוד שבעמק יזרעאל ונבטים שבנגב. הוועדה העניקה עדיפות ברורה לרמת דוד בשל קרבתו למרכז הארץ, זמינות תשתיות ויכולת הרחבה. מנגד, נבטים קיבל עדיפות מטעמים סביבתיים, ובעיקר בכל הקשור להיקפי רעש, אך הוגדר כבעייתי מבחינה ביטחונית בשל סמיכותו לבסיסי חיל האוויר ונתיבי טיסה מבצעיים.

בתגובה להמלצות הוועדה, תושבי העמק וראשי הרשויות המקומיות בצפון פתחו בקמפיין נגד הקמת השדה ברמת דוד. בדרום, לעומת זאת, הקמת השדה נתפסה כהזדמנות לפיתוח אזורי במיוחד מצד ראשי רשויות בפריפריה. וכך, בתקופת כהונתה הראשונה כשרת התחבורה, בשנת 2020, מירי רגב החליטה לקדם את נבטים שבנגב.

אלא שממשלות שבאו אחר כך ביטלו, שינו כיוון או דחו את ההכרעה: עם כניסתה של מרב מיכאלי למשרד התחבורה, תחילה היא קידמה את שדה התעופה ברמת דוד, אך זמן קצר לאחר מכן, במסגרת ממשלת בנט־לפיד, בוטלה ההחלטה כחלק מהסכמות קואליציוניות עם מפלגות בעלות בסיס ביישובי הצפון.

ועדת עילם־שגיא, שהוקמה בשנת 2021 במשרד התחבורה, בדקה עשרות אתרים כולל רמת דוד, נבטים, צקלג ועוד, אך לא הכריעה בין נבטים לרמת דוד. היא המליצה להמשיך ולקדם את שתי החלופות במקביל במסלול תכנוני, עד לשלב שבו יגובשו כלל הנתונים הנדרשים לקבלת החלטה סופית. הגישה הזאת נועדה לשמר גמישות תכנונית, אך בפועל תרמה להמשך הדחייה בקבלת הכרעה על מיקום השדה.

בשנת 2022 ניסו ליברמן וגנץ לקדם את רמת דוד מחדש באמצעות חוק ההסדרים ללא הצלחה. במקביל נבחן שוב ושוב גם נבטים שבנגב, אך מערכת הביטחון הביעה התנגדות עיקשת.

הסערה התורנית

הסאגה הזאת נמשכה ונמשכה עד שבמרץ האחרון ועדת הכלכלה אישרה לקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק של ח"כ אלמוג כהן, ח"כ רם בן ברק וח"כ נעמה לזימי, שלפיה בתוך שבע שנים תושלם הקמתו של שדה תעופה בינלאומי סמוך לשדה הצבאי בנבטים.

הדיון לווה במתח בין המשרדים השונים: משרד התחבורה טען כי לא ניתן לקדם את התוכנית ללא שיתוף פעולה עם צה"ל, ואילו הח"כים הביעו ביקורת קשה על השפעת מערכת הביטחון והצבא על קידום הפרויקט. ח"כ כהן הצהיר כי ילך עם החוק עד הסוף, ואף איים לפרק את הקואליציה אם לא יקודם. במהלך הדיון צה"ל חזר והביע התנגדות נחרצת בטענה שאין היתכנות ביטחונית להקמת שדה בנבטים בניגוד לרמת דוד.

למרות זאת, הוועדה אישרה סעיף מטרה המעגן עדיפות לשדה בנבטים, אולם ראש הממשלה נתניהו בלם את המהלך. הוא כינס דיון דחוף בהשתתפות גורמי הביטחון והתחבורה, והורה לבחון חלופות נוספות, גם כאלה שנפסלו בעבר. באפריל, ולאחר דיונים חסויים הכריז כי בכוונת המדינה להקים שני שדות תעופה משלימים לנתב"ג, אחד בדרום ואחד בעמק יזרעאל, והבהיר כי השדה שיקום ראשון יהיה בדרום. המשמעות היא שיוקם שדה בנגב תחילה, אך לא נאמר היכן.

על רקע זה גם הודיע ח"כ כהן על התפטרותו מהממשלה, כדי שיוכל לשוב לתפקידו כחבר כנסת מן המניין ולקדם את הצעת החוק להקמת שדה תעופה בינלאומי בנבטים. כהן טען כי ישנה העדפה של הדרג המקצועי לשדה תעופה ברמת דוד בניגוד לעמדת הממשלה. בשל כך, ראש הממשלה הנחה לדחות דיון שהיה צפוי להתקיים השבוע במועצה הארצית לתכנון ובנייה בנוגע להמשך קידום שדה התעופה המתוכנן ברמת דוד שבעמק יזרעאל. עוד קודם לכן, כפי שפורסם בגלובס, שרת התחבורה מירי רגב הנחתה גורמים מקצועיים במשרדה שלא לקחת חלק בדיון והורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות.

בין רמת דוד לנבטים

כאמור, עיקר המחלוקת נעה בין רמת דוד לנבטים. שני האתרים הם שדות קיימים בבעלות מערכת הביטחון, ופועלים כשדות תעופה אזרחיים וצבאיים. בסיס חיל האוויר בנבטים נחשב לאחד הבסיסים האסטרטגיים הרגישים ביותר של צה"ל - ממנו מופעלות שלוש טייסות הקרב המבוססות על מטוסי 35-F, טייסות תובלה של מטוסי הרקולס וטייסת נוספת שמפעילה מטוסי ביון.

"נבטים תמיד היה על הפרק - מטעמים של פיתוח הנגב, חיזוק ההתיישבות וגם כי כבר קיימת שם תשתית של מטוסי תובלה", אומר בכיר לשעבר בחיל האוויר. "אבל חיל האוויר התנגד לכך מההתחלה, ובצדק. המרחב האווירי הוא משאב מוגבל, וחיל האוויר זקוק לו לאימונים. הפעילות האזרחית מחרבת לו את התוכניות. איך מכניסים עוד מטוסים אזרחיים למרחב אווירי צפוף כל כך? בנוסף, רוב תושבי ישראל חיים במרכז ולא בדרום, ולכן יש גם שיקולי נגישות".

"נבטים הוא שדה תעופה שחיל האוויר השקיע בו משאבים רבים לאורך השנים", אומר ד"ר עוזי פרוינד־פיינשטיין, מומחה לתעופה מהמחלקה לניהול תיירות ומלונאות במכללה האקדמית כנרת. "פעילות התעופה בדרום מפוזרת בין כמה שדות, אך נבטים נחשב למרכזי שבהם. מדובר בשדה עם אחד המסלולים הארוכים במזרח התיכון, והוא כולל תשתיות מפותחות, מה שהופך אותו לאתר רגיש מבחינה ביטחונית, ולכן מעורר התנגדות מצד מערכת הביטחון".

נוסף על כך, קיימת טענה שלפיה נתיב הטיסות לנבטים יעבור בקרבה יחסית לכור בדימונה. "מצב כזה עלול להציב אתגר, שכן מטוס אזרחי המתקרב לנחיתה עלול לסטות לכיוון הכור, והתגובה לכך מורכבת. לישראל יש טראומה קודמת מיירוט של מטוס נוסעים לובי בשנות השבעים, שאירע בעקבות חשש מוטעה שהוא מאיים על הכור בדימונה".

עם זאת, במובנים רבים, ובהנחה שניתן יהיה להתמודד עם המורכבות הביטחונית, מדובר באתר מתאים במיוחד להקמת שדה תעופה משלים לנתב"ג: קיימת בו תב"ע ייעודית, הוא סמוך למסילת רכבת שיכולה לקשר אותו למרכז הארץ, קרוב למטרופולין באר שבע, והרשויות המקומיות באזור תומכות בפרויקט מתוך תפיסה שהוא עשוי לחזק את האזור. גם ההשפעה הסביבתית נחשבת מזערית, בשל מיעוט אוכלוסייה אזרחית.

ומה באשר לרמת דוד? "רמת דוד הוא בסיס מבצעי פעיל של חיל האוויר, הממוקם סמוך לאזורי עימות בצפון", אומר ד"ר פרויד־פיינשטיין. "יש לו יתרון מהותי: הוא ממוקם קרוב לאזורי הביקוש, ויכול לתת מענה זמין לצרכים האזרחיים. בעבר כבר הייתה חברה שזכתה במכרז לתכנון שדה תעופה במקום, אך בשל התנגדות עזה של תושבי האזור התהליך נעצר. בכל כמה שנים עולה רעיון חדש או פתרון ניסיוני, מבלי שמתקבלת החלטה סופית".

ההגבלות הספציפיות של כל אחד מהשדות טרם ידועות במלואן. כיום ההשפעה מוערכת לפי מצב תעופתי קיצון, שבו 100% מהתנועות מתבצעות על שני המסלולים, מה שגורם לחשש מוגזם מהיקפי רעש עתידיים. כשיוגשו פרקי ג' וד' של התסקיר (תוכנית השדה וההשפעות הסביבתיות) ניתן יהיה להבין טוב יותר את טביעת הרגל האקולוגית והתכנונית של כל אחד מהשדות. בכל אופן, בשלב זה אין כוונה לפנות יישובים לטובת הקמת שדה נוסף.

בינתיים בשטח, תהליך התכנון של רמת דוד נמצא במצב מתקדם יותר ביחס לנבטים. מתוך חמישה פרקים של תזכיר השפעה על הסביבה כבר הוגשו שניים והועברו למועצה הארצית לתכנון ובנייה. במקרה של נבטים הוגש תזכיר חלקי בלבד, מאחר שמערכת הביטחון טרם סיפקה מידע נרחב על הפעילות הקיימת בשטח. אם בתוך שלוש שנים לא יוגשו כל פרקי התסקיר, יידרש להתחיל את ההליך מחדש. ראש הממשלה הבהיר שאין מניעה לקדם את רמת דוד במקביל. כך או כך, לא נבטים ולא רמת דוד יוכלו לתת מענה מלא כשדה אחד, והוסכם בידי גורמים מקצועיים כי יש צורך בשני שדות.

לא רק בעיה שלנו

בניית שדות תעופה חדשים היא לא רק בעיה ישראלית. בבריטניה, למשל, תוכנית להרחבת שדה התעופה הית'רו והוספת מסלול שלישי נתקלה בהתנגדות עזה מצד תושבים ופעילי סביבה, בטענה כי היא תפגע באיכות האוויר ותסכן את עמידתה של המדינה ביעדי האקלים. בצרפת ממשלת מקרון נאלצה לבטל בשנת 2018 את הקמת שדה התעופה המתוכנן בנוטרדם דה לנדס, לאחר מאבק ציבורי חריף ופלישה מתמשכת של מתנגדים לשטח. גם גרמניה חוותה קשיים: שדה התעופה ברלין ברנדנבורג (BER) סבל מדחיות של כמעט עשור, חריגות תקציב חמורות וחשדות לשחיתות, עד שנפתח לבסוף ב־2020.

בישראל, מלבד רמת דוד ונבטים, נבחנו אופציות נוספות עם השנים. הראשונה והמתבקשת הייתה חיפה, שם כבר נמצא שדה תעופה פעיל. חיפה כמטרופולין מתאימה מאוד על הנייר אולם שדה התעופה שבה קטן ללא יכולת להרחבה (האתר חסום בין הכרמל לנמל). גם אם יוארך המסלול לים, ניתן יהיה להפעיל בו רק מטוסים קטנים ולטיסות קצרות. חסרות בו תשתיות נאותות, ומערכות הנחיתה בו אינן מתאימות לשימוש בטוח במזג אוויר קשה או בהיעדר ראות.

אפשרות נוספת שנבחנה היא הקמת שדה התעופה הבא של ישראל על אי מלאכותי בלב ים. חלופה זו נחשבת אידיאלית מבחינת מרחב תעופתי ומרחק מאזורים מיושבים והנושא אף נבדק בעבר בידי מומחים מהולנד, שציינו כי הקמה צפונית לחדרה עשויה להיות ישימה. עם זאת, מדובר בפרויקט עתיר עלויות ואתגרים תכנוניים, סביבתיים וביטחוניים, ולכן הוא נדחה בעבר ואף נתקל בהתנגדות עזה מצד גופים ירוקים. משרד התחבורה פרסם קול קורא לבחינת ההיתכנות, אך קבע שמדובר בפתרון שאינו ישים בטווח הזמן הנדרש. לפיכך, גם כיום נחשב הרעיון למעין "פשרה אולטימטיבית" אך מידת הישימות שלו מוטלת בספק.

בין האפשרויות שעלו לדיון נמצא גם אתר צקלג שבנגב, סמוך לבית קמה ולכביש 6. מדובר באתר שנבחן ונדחה כבר בעבר בידי ועדת שפרן בשל מגבלות אוויריות. הוא חופף לנתיבי טיסה מבצעיים של חיל האוויר, קרוב לגבול רצועת עזה ועלול להעמיס עוד יותר על מערך הנתיבים האוויריים של ישראל. למרות זאת, לפי הערכות, גורמים במערכת הביטחון ריככו לאחרונה את עמדתם והנושא נמצא שוב בבחינה. גורמים בענף התעופה מזהירים כי מדובר באתר בעייתי, שעשוי להפוך לפיל לבן בדומה לשדה רמון, השקעה של מיליארדים שאינה משרתת את מטרתה. בעבר טענה מערכת הביטחון כי צקלג קרוב מדי לגבול, אך לאחרונה פורסם כי המל"ל קבע שאין סיכון מהותי בכך.

אמנם ועדות מקצועיות בעבר העניקו לצקלג ציון נמוך כמעט בכל פרמטר - תעופתי, כלכלי וסביבתי - אך ייתכן שקל יותר לקדם את תכנונו מבחינה סטטוטורית, מה שמעורר חשש שהממשלה תבחר באופציה הפוליטית הנוחה ולא בזו שמתאימה לצורכי המדינה. "כרגע בוחנים את צקלג כחלופה לנבטים", אומרים גורמים במשרד התחבורה. "אבל משרד הביטחון לא משתף פעולה. ביום ראשון הקרוב ראש הממשלה יכנס דיון דחוף, התקציבים קיימים, רק צריך להשתמש בהם".

כך או כך, יש לזכור כי הקמת שדה תעופה היא תהליך שאורך בין 10 ל־15 שנים, וכדי לא להגיע לתחזיות שלפיהן טרמינל 3 יגיע למלוא הקיבולת שלו - ישראל כבר הייתה צריכה להתחיל מזמן.

עוד כתבות

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

לא ספג ביקורת אחרי 7 באוקטובר, ונחבא אל הכלים במבצע באיראן: מי האיש שעומד בראש חיל האוויר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

תיקון והתנצלות

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק