גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci
דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

הרוח מוסיפה לנשוב בגבו של דונלד טראמפ. לאחר שבוע של הצלחות דרמטיות מבית ומחוץ, הוא רשם ביום ג' הצלחה דרמטית נוספת, אולי החשובה ביותר של נשיאותו: הסנאט אימץ, ברוב דחוק להפליא, את חבילת החוקים התפוחה שלו, שהוא העניק לה את השם "החוק הגדול והיפה".

כותרות העיתונים | לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו
הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

ההצבעה בסנאט באה בעקבות מרתון ויכוחים של שלושה ימים ושלושה לילות. הנשיא הטיל את מלוא כובד משקלו להבטיח שלפחות 50 סנאטורים (מתוך 100) יצביעו בעד. סגן הנשיא, בשבתו כנשיא הסנאט, הכריע את התיקו. עדיין נחוצה הסכמת בית הנבחרים, והשגתה לא תהיה קלה.

לא יצאו אלא שש שעות מן ההצבעה בסנאט, וטראמפ הודיע על הפסקת אש ממשמשת ובאה בעזה. הקשר כמובן אינו ישיר, אבל כישרונותיו הפוליטיים של הנשיא מניבים תוצאות בכל החזיתות.

הדרמה בסנאט הזכירה את המידה שבה הרפובליקאים בקונגרס שומרים לו אמונים, אפילו כאשר בוחריהם חורקים שיניים. מוטב להכיר ברוחב היריעה של הצייתנות הזו. הם ימלאו את רצונו גם בענייני חוץ, אפילו כשיחלקו עליו.

כתבנו כאן בתחילת השבוע, בעקבות פסיקה של בית המשפט העליון ששינתה את משוואת הכוחות בין הרשות המבצעת לרשות השופטת, כי טראמפ נמצא בשיא כוחו. השיא הזה נשמר, או נשבר השבוע.

אילון כועס שנית

חבילת החוקים שהסנאטורים אימצו כוללת כמעט את כל מה שהנשיא היה רוצה לחוקק. במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצידם הקצאות למניעת הגירה ועיבוי הוצאות הביטחון. אבל לחבילה הזו יש מחיר עצום. קיצוצי המסים יפחיתו בארבעה עד חמישה טריליון דולר את הכנסות הממשלה הפדרלית בעשר השנים הבאות.

תוצאה כזאת, לפי מכון מחקר ימני בניו יורק (המצוטט ב'ניו יורק טיימס'), עלולה להעמיד את החוב המוחזק בידי הציבור על רמה גבוהה פי שניים מן התוצר המקומי הגולמי של ארה"ב. הרמה הנוכחית משתווה פחות או יותר לתמ"ג. מצב עניינים כזה יצריך אל"ף־בי"ת כלכלי חדש. החוב הלאומי של ארה"ב חצה בשבוע שעבר את הרמה של 37 טריליון דולר.

הנתונים האלה חידשו ב־24 השעות האחרונות את מלחמת המילים בין אילון מאסק לדונלד טראמפ. הרומן שלהם הסתיים לפני קצת יותר מחודש, כאשר מאסק יצא בהתקפה חזיתית על 'החוק הגדול והיפה'. הנשיא והגדול במסבסדי מערכת הבחירות שלו החליפו עקיצות אישיות עד ששתיקה נפלה על אילון, והתעורר רושם שהוא מנסה לפייס את טראמפ.

ביום ג' הוא יצא משתיקתו. שעות אחדות לפני ההצבעה בסנאט הוא הזהיר חברי קונגרס רפובליקאיים לבל יתמכו בחוק, שאם לא כן הוא יממן את יריביהם בבחירות המקדימות של המפלגה בשנה הבאה (בנובמבר 2026, כל מושבי בית הנבחרים ושליש ממושבי הסנאט יעמדו לבחירה). מאסק ייעץ לכל חבר קונגרס אשר יצביע בעד "ההרחבה הגדולה ביותר של החוב מאז ומעולם", לכבוש את ראשו בקרקע מחמת הבושה. "הם יפסידו במקדימות, גם אם זה יהיה הדבר האחרון שאני אעשה בחיי", הוא איים. הוא גם חזר על איום קודם שלו להקים מפלגה חדשה, משימה הרבה יותר מסובכת באמריקה מאשר בישראל.

טראמפ לא נשאר חייב, כמובן, והגיב בלעג ובאירוניה; איים לקצץ את המענקים הממשלתיים לחברותיו של מאסק; איים לשסות בו את המחלקה לייעול הממשלה, שמאסק עצמו הקים; ואפילו לא הוציא מכלל אפשרות את גירושו לדרום אפריקה, ארץ מולדתו. מאסק הגיב, שהוא מתאפק רק בקושי מלהגיב. מניית טסלה איבדה 5% מערכה בבורסה ביום ג'.

דגל האחריות הפיסקלית

איומי מאסק לא היטו את לבם של הסנאטורים, וספק אם הם יטו את לבם של צירי בית הנבחרים, אבל שאלת החוב מטילה צל מתארך על המפלגה הרפובליקאית. היא נהגה לטעון במשך עשרות שנים, שהיא 'מפלגת האחריות הפיסקלית'. מן החוק החדש נודפים ניחוחות עזים של חוסר אחריות.

מחוקקים בוושינגטון עוסקים בשאלת החוב הלאומי לפחות מאז אמצע שנות ה־80. זה היה הזמן שבו נשיא רפובליקאי, רונלד רייגן, חילץ את כלכלת אמריקה ממיתון חריף, בין השאר באמצעות קיצוץ מסיבי של מסים, אבל הוא הוריש חוב לאומי גדול פי שלושה מזה שקיבל מקודמו הדמוקרטי. לא עלה יפה ההיגיון הקלאסי ש"קיצוצי המס יכסו את עלותם", זאת אומרת ימריצו את הפעילות הכלכלית במידה שתגדיל את הכנסות הממשלה מן המסים המופחתים. הקונגרס המבועת יצר ב־1985 מכניזם, שיאפשר איזון אוטומטי של התקציב באמצעות הפחתה זהה של הוצאות הממשלה 'לכל הרוחב'. אבל גם זה לא הסתייע.

ויכוח התנהל אז בימין האמריקאי בשאלת גודלו המתקבל על הדעת של החוב הלאומי. אסכולה שמרנית פרוגרסיבית גרסה שאת החוב אין צורך למדוד במספרים מוחלטים אלא על פי חלקו היחסי בתוצר המקומי הגולמי. צמיחה שנתית מהירה תגמד את הגירעון. בעלי האסכולה האמינו שקיצוץ מסים הוא האמצעי המוצלח ביותר.

מחוץ לשלוש שנים בסוף נשיאותו של ביל קלינטון, ובתחילת נשיאותו של ג'ורג' בוש הבן, לפני 25 שנה, הממשלה לא הצליחה לאזן אף אחד מתקציביה. החוב הלאומי, שעמד על טריליון דולר ב־1980 תפח ל־37 טריליון כיום. בכל אחת מחמש השנים האחרונות, הגירעון השנתי בתקציב עמד על יותר מטריליון דולר, ובדרך כלל הרבה יותר. ב־2020 וב־2021, שנות הקורונה, הוא התקרב אל הקו של שלושה טריליון, או חצה אותו.

הריבית שהממשלה הפדרלית משלמת על חובותיה הגיעה בשנה שעברה ל־870 מיליארד דולר, יותר מכל תקציב הביטחון, ולפי הערכה היא תוכפל בעשר השנים הבאות. אחת התוצאות תהיה שהממשלה תתקשה לעמוד בהתחייבויותיה למקבלי ביטוח לאומי ('ביטוח חברתי' באמריקה).

אבל, אף כי הסכמה כללית שוררת על אמינות הנתונים האלה, שתי המפלגות הגדולות משתמטות מטיפול רציני במשבר. הוא מחייב הידוק חגורה ופגיעה לפחות חלקית ברשת ההגנה החברתית. אלה אינם נושאים המעוררים בוחרים לגמול בנדיבות לפוליטיקאים.

החוק שאימץ הסנאט ביום ג' מתקשט בתואר המפוקפק 'החוק הגירעוני ביותר מאז ומעולם'. הוא מנסה להפחית את הגירעון באמצעות קיצוץ של טריליון דולר מהוצאות הבריאות. או אז, עשרה מיליון אמריקאים עלולים להישאר ללא כל ביטוח רפואי.

הסנאטור הרפובליקאי לינדזי גרהם, ידיד ישראל מובהק, נאנח זמן קצר לאחר קבלת החוק. "זה יהיה הנושא העיקרי בבחירות. אנחנו נעשה חיל אם הצדק איתנו, ואולי לא כל כך אם הצדק איתם". רפובליקאים רבים חוששים ש"לא כל כך" הוא העתיד.

בכל מקרה, דונלד טראמפ לא ישלם את המחיר. הוא אינו מורשה להתמודד פעם נוספת. הרוח תוסיף בינתיים לנשוב בגבו.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר.

עוד כתבות

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

קת'י ווד / צילום: Reuters

קת'י ווד שוב כובשת את צמרת התשואות בוול סטריט: האם ההצלחה תימשך

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, מתנגדים העובדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי