הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה • כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL
ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

מולטי-מיליונרים מרחבי העולם התקבצו בבריטניה בהמוניהם בעשורים האחרונים. הם קנו דירות יוקרה וטירות של משפחות אצולה פושטות-רגל במיליוני פאונד, תידלקו את התעשייה הפיננסית הבריטית הצומחת, קנו ומכרו אמנות מודרנית ודאגו לחינוך ילדיהם בבתי ספר פרטיים ובאוניברסיטאות יקרות. בין אם מישראל או מהודו, בריטניה - ולונדון במיוחד - הפכה לבירת המיליונרים הזרים של אירופה.

בשל חשש מטראמפ: בגרמניה קוראים "להשיב את רזרבות הזהב שלנו הביתה"
כותרות העיתונים בעולם | "כיפת סייבר": הפרויקט של ישראל עם בעלת הברית הקרובה באירופה
יואב קרני, פרשנות | טראמפ בשיא כוחו: מביס שופטים, קורא להם "מטורפים" ותובע אותם

הסיבה העיקרית הייתה פשוטה: חוק מהמאה ה־18 פטר תושבים זרים החיים בממלכה המאוחדת מתשלום מס על הכנסה מחוץ לגבולות המדינה. כדי ליהנות מכך עליהם היה לשלם סכום שנתי של כ־30 אלף ליש"ט או 60 אלף ליש"ט בלבד, תלוי במשך הזמן שבו הם מתגוררים בממלכה המאוחדת. כ־140 אלף מולטי-מיליונרים זרים - עם עסקים גלובליים - הפכו את בריטניה למקום המחייה שלהם ב־2008.

אבל בשנים האחרונות גברה הביקורת הציבורית והפוליטית על אותם תושבים זרים, ה"מנצלים" את המערכות הציבוריות, את החיים הבריטיים, מבלי לתרום בצורה שווה כמו אזרחי הממלכה המאוחדת. מפלגת ה"לייבור" הבטיחה לבוחרים לשים קץ למעמד מיסויי זה, הנקרא נון-דום, וכאשר היא עלתה לשלטון ברוב עצום ביולי שעבר, היא החלה לקדם את הרפורמה המקיפה שנועדה לשים קץ למצב.

צפי להכנסות של 12.7 מיליארד ליש"ט

הרפורמה שיזמה שרת האוצר רייצ'ל ריבס כללה ביטול של החוק העתיק, והחל מאפריל הוחלט למסות את העשירים כאילו היו אזרחי בריטניה, בנוסף על החלת מס ירושה גדול (40%) על מי שחיים בבריטניה יותר מעשור. אבל במקביל, שרת האוצר החליטה להציע מה שהיא חשבה שהוא גזר עסיסי: לשלם "רק" 12% על כל הכסף שיעבירו לבריטניה כדי לחסוך מסים אדירים בעתיד. ערב הרפורמה חיו בבריטניה כ־74 אלף מולטי מיליונרים כאלה, וריבס חזתה בפני הפרלמנט כי רפורמת המס של ממשלת הלייבור החדש תניב לא פחות מ־12.7 מיליארד ליש"ט בהכנסות עד הבחירות הבאות ב־2028.

אבל הנתונים האחרונים מראים כי הרפורמה בדרך לכישלון. לא פחות מ־16 אלף מיליונרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, לפי נתוני חברת הייעוץ "הנלי", שפורסמו בשבוע שעבר. מדובר בהתפתחות דרמטית, מסרו מומחי החברה, ומספר המיליונרים שעזבו את בריטניה יותר מכפול מאלו שעזבו את סין, לראשונה אי פעם. רוב העוזבים אמורים להיות מי שנהנו ממעמד ה"נון-דום" עד כה, לפי סקרים. ב־2022 עזבו את בריטניה 1,600 מולטי-מיליונרים וב־2023 200 בלבד. בשנה שעברה, אחרי שהדיבורים על הרפורמה כבר התחילו, עזבו כ־9,500 מיליונרים. האודיסיאה של העשירים מבריטניה, בעקבות הרפורמה, שוברת שיאים.

נזקים עקיפים אדירים לכלכלה

"בריטניה פיקששה לגמרי את רפורמת המס שלה", כתב האקונומיסט השבוע. "זו עשויה להתברר כטעות החמורה ביותר של התקציב הראשון של ריבס", כתב הטלגרף השמרני. והפייננשל טיימס עידכן כי לאור הנתונים האחרונים, ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהיתה אחת מהבטחות הבחירות הכי מרכזיות של מפלגת הלייבור - כדי לבלום זמנית את הנהירה מחוץ לבריטניה.

הרעיון הכלכלי של ריבס והמפלגה היה כי עשרות אלפי הזרים העשירים במיוחד שהפכו את בריטניה למקום התושבות שלהם יעדיפו את היתרונות שהחיים בממלכה המאוחדת מעניקים, ויהיו מוכנים לשלם על זה חלק מהונם. אבל לפי החישובים שהוצגו, ברגע ש־25% מהם יעזבו, היתרונות שבמס הכנסה מוגבר עליהם יתקזזו לחלוטין על ידי אובדן של מע"מ, מס על רווחי הון ועוד מסים עקיפים שהסופר-עשירים כן משלמים. לפי "הנלי", זה תמונת המצב כרגע.

לפי מכון מחקר בריטי, אם 40% מהמיליונרים הזרים יעזבו, הרי שיווצר "חור" בשווי 14 מיליארד אירו בשנים הקרובות שמשלמי המסים הבריטיים יצטרכו לממן. בנוסף, מכון המחקר CEBR העריך כי המולטי-מיליונרים הזרים "מניעים" כלכלה בשווי של 8 מיליארד פאונד בשנה, על ידי יזמות, צריכה, השקעה וחיבורים בינלאומיים. הנזקים העקיפים שבעזיבה המונית של אותה שכבת אוכלוסייה יכולים להיות אפילו גדולים יותר.

כעת, כאמור, ריבס שוקלת לבטל חלק מרכזי מהרפורמה: ההכרח לשלם מס ירושה של 40% על כל הנכסים הגלובליים של מיליונרים זרים הגרים בבריטניה יותר מעשור. "ככל הנראה יהיו שינויים בתחום מס הירושה, כדי למנוע את האקסודוס של הנון-דומס", דיווח הפיננשייל טיימס לאחרונה. "זה אף פעם לא היה רעיון טוב לעבור מ־0% מס ירושה ל־40% מס ירושה בין לילה", אמר יועץ מס לאקונומיסט. ריבס אינה צפויה לבטל צעד נוסף שפגע באטרקטיביות של בריטניה לעשירים זרים - הוספת המע"מ לחינוך הפרטי, אחד מגורמי המשיכה המרכזיים למיליונרים זרים.

בימים האחרונים הנושא הפך לסוגייה פוליטית. בעוד השמרנים העניקו למעשה לגיטימציה למהלך של הלייבור, על ידי הכרזה משלהם עוד לפני הבחירות כי גם הם מעוניינים לבטל את מדיניות המס המקלה, כעת מפלגה "הרפורמה" המובילה בסקרים פירסמה את ההצעה שלה. לפיה, הזרים ישלמו כ־250 אלף פאונד בתשלום שנתי, ויקבלו פטור ממיסוי לפי ההכנסות. הם לא יהיו חשובים למס-ירושה. המפלגה גם מציעה כי ההכנסות מכך יעברו ישר לעשירון התחתון.

איטליה ושוויץ קולטות את העוזבים

ההצעה הזאת מיישרת את הקו מול ההצעות של המדינות האירופיות שמנסות כעת למשוך את אלו העוזבים את בריטניה. איטליה היא בין המרכזיות שבהן. היא אמנם הגדילה את סכום הפטור מתשלום מסים מ־100 אלף אירו ל־200 אלף אירו, אך עדיין נחשבת למדינה בעלת איכות חיים שיכולה למשוך את העשירים ביותר. 3,600 מיליונרים חדשים צפויים להגר למדינה השנה, לפי "הנלי". גם שווייץ מציעה הסדרי מס מקלים למיליונרים עם עסקים גלובליים, והיא צפויה למשוך 3,000 מיליונרים.

למי שאינו מעוניין להישאר באירופה, דובאי הפכה בשנים האחרונות ליעד מספר אחת, עם פטור ממס הכנסה, פטור ממס על רווחי הון ואפילו פטור ממס עסקים למי שמנהל עסקים מחוץ למדינה. לצדה, גם ארה"ב - ובמיוחד פלורידה - מושכת את המולטי-מיליונרים שמוצאים את עצמם נאלצים לנדוד בחיפוש אחרי משטר מס מיטבי שישתלב עם העדפות חיי הלוקסוס שלהם.

בינתיים, העיתונים בבריטניה נהנים לדווח על ה"מי ומי" בקרב העוזבים: נאסף סוויריס, האיש העשיר ביותר במצרים; ריצ'רד גנודה, בכיר בגולדמן זאקס, יורשת המיליארדים הצרפתית אן בופור, המשקיע הגרמני מקס גוטשלאק, מנהל קרן השקעות בשם אלכסנדר גינזבורג ועוד רבים אחרים. "אני לא מכירה אף עשיר שלא חושב לעזוב", אמרה לאקונומיסט יזמת וכוכבת טלוויזיה קנדית, אן קפלן מלהולנד.