גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci
דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

הרוח מוסיפה לנשוב בגבו של דונלד טראמפ. לאחר שבוע של הצלחות דרמטיות מבית ומחוץ, הוא רשם ביום ג' הצלחה דרמטית נוספת, אולי החשובה ביותר של נשיאותו: הסנאט אימץ, ברוב דחוק להפליא, את חבילת החוקים התפוחה שלו, שהוא העניק לה את השם "החוק הגדול והיפה".

כותרות העיתונים | לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו
הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

ההצבעה בסנאט באה בעקבות מרתון ויכוחים של שלושה ימים ושלושה לילות. הנשיא הטיל את מלוא כובד משקלו להבטיח שלפחות 50 סנאטורים (מתוך 100) יצביעו בעד. סגן הנשיא, בשבתו כנשיא הסנאט, הכריע את התיקו. עדיין נחוצה הסכמת בית הנבחרים, והשגתה לא תהיה קלה.

לא יצאו אלא שש שעות מן ההצבעה בסנאט, וטראמפ הודיע על הפסקת אש ממשמשת ובאה בעזה. הקשר כמובן אינו ישיר, אבל כישרונותיו הפוליטיים של הנשיא מניבים תוצאות בכל החזיתות.

הדרמה בסנאט הזכירה את המידה שבה הרפובליקאים בקונגרס שומרים לו אמונים, אפילו כאשר בוחריהם חורקים שיניים. מוטב להכיר ברוחב היריעה של הצייתנות הזו. הם ימלאו את רצונו גם בענייני חוץ, אפילו כשיחלקו עליו.

כתבנו כאן בתחילת השבוע, בעקבות פסיקה של בית המשפט העליון ששינתה את משוואת הכוחות בין הרשות המבצעת לרשות השופטת, כי טראמפ נמצא בשיא כוחו. השיא הזה נשמר, או נשבר השבוע.

אילון כועס שנית

חבילת החוקים שהסנאטורים אימצו כוללת כמעט את כל מה שהנשיא היה רוצה לחוקק. במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצידם הקצאות למניעת הגירה ועיבוי הוצאות הביטחון. אבל לחבילה הזו יש מחיר עצום. קיצוצי המסים יפחיתו בארבעה עד חמישה טריליון דולר את הכנסות הממשלה הפדרלית בעשר השנים הבאות.

תוצאה כזאת, לפי מכון מחקר ימני בניו יורק (המצוטט ב'ניו יורק טיימס'), עלולה להעמיד את החוב המוחזק בידי הציבור על רמה גבוהה פי שניים מן התוצר המקומי הגולמי של ארה"ב. הרמה הנוכחית משתווה פחות או יותר לתמ"ג. מצב עניינים כזה יצריך אל"ף־בי"ת כלכלי חדש. החוב הלאומי של ארה"ב חצה בשבוע שעבר את הרמה של 37 טריליון דולר.

הנתונים האלה חידשו ב־24 השעות האחרונות את מלחמת המילים בין אילון מאסק לדונלד טראמפ. הרומן שלהם הסתיים לפני קצת יותר מחודש, כאשר מאסק יצא בהתקפה חזיתית על 'החוק הגדול והיפה'. הנשיא והגדול במסבסדי מערכת הבחירות שלו החליפו עקיצות אישיות עד ששתיקה נפלה על אילון, והתעורר רושם שהוא מנסה לפייס את טראמפ.

ביום ג' הוא יצא משתיקתו. שעות אחדות לפני ההצבעה בסנאט הוא הזהיר חברי קונגרס רפובליקאיים לבל יתמכו בחוק, שאם לא כן הוא יממן את יריביהם בבחירות המקדימות של המפלגה בשנה הבאה (בנובמבר 2026, כל מושבי בית הנבחרים ושליש ממושבי הסנאט יעמדו לבחירה). מאסק ייעץ לכל חבר קונגרס אשר יצביע בעד "ההרחבה הגדולה ביותר של החוב מאז ומעולם", לכבוש את ראשו בקרקע מחמת הבושה. "הם יפסידו במקדימות, גם אם זה יהיה הדבר האחרון שאני אעשה בחיי", הוא איים. הוא גם חזר על איום קודם שלו להקים מפלגה חדשה, משימה הרבה יותר מסובכת באמריקה מאשר בישראל.

טראמפ לא נשאר חייב, כמובן, והגיב בלעג ובאירוניה; איים לקצץ את המענקים הממשלתיים לחברותיו של מאסק; איים לשסות בו את המחלקה לייעול הממשלה, שמאסק עצמו הקים; ואפילו לא הוציא מכלל אפשרות את גירושו לדרום אפריקה, ארץ מולדתו. מאסק הגיב, שהוא מתאפק רק בקושי מלהגיב. מניית טסלה איבדה 5% מערכה בבורסה ביום ג'.

דגל האחריות הפיסקלית

איומי מאסק לא היטו את לבם של הסנאטורים, וספק אם הם יטו את לבם של צירי בית הנבחרים, אבל שאלת החוב מטילה צל מתארך על המפלגה הרפובליקאית. היא נהגה לטעון במשך עשרות שנים, שהיא 'מפלגת האחריות הפיסקלית'. מן החוק החדש נודפים ניחוחות עזים של חוסר אחריות.

מחוקקים בוושינגטון עוסקים בשאלת החוב הלאומי לפחות מאז אמצע שנות ה־80. זה היה הזמן שבו נשיא רפובליקאי, רונלד רייגן, חילץ את כלכלת אמריקה ממיתון חריף, בין השאר באמצעות קיצוץ מסיבי של מסים, אבל הוא הוריש חוב לאומי גדול פי שלושה מזה שקיבל מקודמו הדמוקרטי. לא עלה יפה ההיגיון הקלאסי ש"קיצוצי המס יכסו את עלותם", זאת אומרת ימריצו את הפעילות הכלכלית במידה שתגדיל את הכנסות הממשלה מן המסים המופחתים. הקונגרס המבועת יצר ב־1985 מכניזם, שיאפשר איזון אוטומטי של התקציב באמצעות הפחתה זהה של הוצאות הממשלה 'לכל הרוחב'. אבל גם זה לא הסתייע.

ויכוח התנהל אז בימין האמריקאי בשאלת גודלו המתקבל על הדעת של החוב הלאומי. אסכולה שמרנית פרוגרסיבית גרסה שאת החוב אין צורך למדוד במספרים מוחלטים אלא על פי חלקו היחסי בתוצר המקומי הגולמי. צמיחה שנתית מהירה תגמד את הגירעון. בעלי האסכולה האמינו שקיצוץ מסים הוא האמצעי המוצלח ביותר.

מחוץ לשלוש שנים בסוף נשיאותו של ביל קלינטון, ובתחילת נשיאותו של ג'ורג' בוש הבן, לפני 25 שנה, הממשלה לא הצליחה לאזן אף אחד מתקציביה. החוב הלאומי, שעמד על טריליון דולר ב־1980 תפח ל־37 טריליון כיום. בכל אחת מחמש השנים האחרונות, הגירעון השנתי בתקציב עמד על יותר מטריליון דולר, ובדרך כלל הרבה יותר. ב־2020 וב־2021, שנות הקורונה, הוא התקרב אל הקו של שלושה טריליון, או חצה אותו.

הריבית שהממשלה הפדרלית משלמת על חובותיה הגיעה בשנה שעברה ל־870 מיליארד דולר, יותר מכל תקציב הביטחון, ולפי הערכה היא תוכפל בעשר השנים הבאות. אחת התוצאות תהיה שהממשלה תתקשה לעמוד בהתחייבויותיה למקבלי ביטוח לאומי ('ביטוח חברתי' באמריקה).

אבל, אף כי הסכמה כללית שוררת על אמינות הנתונים האלה, שתי המפלגות הגדולות משתמטות מטיפול רציני במשבר. הוא מחייב הידוק חגורה ופגיעה לפחות חלקית ברשת ההגנה החברתית. אלה אינם נושאים המעוררים בוחרים לגמול בנדיבות לפוליטיקאים.

החוק שאימץ הסנאט ביום ג' מתקשט בתואר המפוקפק 'החוק הגירעוני ביותר מאז ומעולם'. הוא מנסה להפחית את הגירעון באמצעות קיצוץ של טריליון דולר מהוצאות הבריאות. או אז, עשרה מיליון אמריקאים עלולים להישאר ללא כל ביטוח רפואי.

הסנאטור הרפובליקאי לינדזי גרהם, ידיד ישראל מובהק, נאנח זמן קצר לאחר קבלת החוק. "זה יהיה הנושא העיקרי בבחירות. אנחנו נעשה חיל אם הצדק איתנו, ואולי לא כל כך אם הצדק איתם". רפובליקאים רבים חוששים ש"לא כל כך" הוא העתיד.

בכל מקרה, דונלד טראמפ לא ישלם את המחיר. הוא אינו מורשה להתמודד פעם נוספת. הרוח תוסיף בינתיים לנשוב בגבו.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר.

עוד כתבות

תיקון והתנצלות

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● מדד קוספי ננעל בירידות של 2% ומדד ניקיי ננעל בעליות של 0.1% ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט ● מחירה של חבית מסוג ברנט יורד ב-0.3% ל-68.6 דולר

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

תקיפות צה''ל בעזה, ארכיון / צילום: Associated Press, Jehad Alshrafi

חמאס בהצהרה רשמית: "דנים בהצעה, נמסור תשובה למתווכות"

חמאס בהצהרה רשמית: הארגון מקיים התייעצויות עם מנהיגי הכוחות והפלגים הפלסטיניים לגבי ההצעה שהתקבלה מהמתווכות ● דיווח בפוקס ניוז: שר ההגנה הסעודי נפגש בחשאי עם הנשיא טראמפ על מנת לשוחח על הרגעת המתיחות עם איראן ● דיווח באל-מיאדין הלבנוני: כוחות מיוחדים של צה"ל פעלו קרקעית באזור דמשק ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית