הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock
סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים
13:42
לקראת דוח התעסוקה המסקרן שיפורסם ב-15:30 שעון ישראל, החוזים העתידיים בוול סטריט נסחרים כעת ביציבות.
דוח התעסוקה לחודש יוני צפוי להראות כי קצב גיוס העובדים בארה״ב הואט, בעוד ששיעור האבטלה עלה. פרסום הנתונים צפוי לעורר עניין רב בקרב משקיעים, שממשיכים לעקוב בדריכות אחר סימנים נוספים להאטה בשוק העבודה - על רקע הדיון הגובר בשאלה מתי הפדרל ריזרב יחל בהפחתת הריבית הבאה.
לפי תחזיות, הכלכלנים מצפים לתוספת של 110,000 משרות במגזר הלא-חקלאי ביוני, ולעלייה בשיעור האבטלה ל-4.3%. בחודש מאי נוספו לכלכלת ארה״ב 139,000 משרות, בעוד ששיעור האבטלה נותר ללא שינוי על 4.2%.
12:15
מניות השבבים מרכזות עניין לאחר שדווח כי הבוקר דווח כי ממשלת ארה"ב ביטלה את מגבלות היצוא שלה על תוכנות לתכנון שבבים לסין, מה שצפוי לתמוך במניות השבבים.
בתוך כך, מניות השבבים סימנס AG , סינופסיס וקאדנס דיזיין , דיווחו כי קיבלו מכתבים ממשרד המסחר האמריקאי המודיעים להן כי הוסרו המגבלות. בעוד שסימנס ממוקמת בגרמניה, חברת הבת שלה לתוכנת תכנון שבבים, סימנס EDA, ממוקמת באורגון, ארה"ב. כתוצאה מהיפוך מגבלות היצוא, סימנס אמרה כי "החזירה גישה מלאה" לתוכנה ולטכנולוגיה שהוגבלו לאחרונה וחידשה את המכירות והתמיכה ללקוחות סינים. סינופסיס וקאדנס אמרו שתיהן כי הן עובדות על כך.
10:47
יום המסחר באירופה מתנהל לפי שעה בעליות שערים קלות. הדאקס עולה ב-0.4%, הפוטסי מוסיף לערכו 0.5% והקאק עולה ב-0.3%.
החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים בעליות.
09:02
הבוקר (ה') באסיה, המסחר מתנהל לפי שעה במגמה מעורבת. מדד הניקיי יורד ב-0.1%, בורסת שנגחאי עולה ב-0.1%, ההנג סנג יורד ב-0.9% ומדד הקוספי עולה בכ-1%.
החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים הבוקר במגמה חיובית.
היום (ה') יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט (עד השעה 20:00 שעון ישראל), לרגל יום העצמאות בארה"ב. מחר (ו') לא יתקיים מסחר בוול סטריט.
אמש (ד') בוול סטריט, המסחר ננעל במגמה מעורבת. נאסד"ק עלה ב-0.9% לשיא חדש כמו גם S&P 500 שעלה ב-0.5%, דאו ג'ונס ננעל ללא שינוי.
מניות הטכנולוגיה הובילו אתמול את העליות בשוק, כשהמסחר התנהל ברובו במגמה חיובית לאחר שהנשיא דונלד טראמפ הודיע על הסכם סחר עם וייטנאם . "זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ בפוסט ברשת Truth Social.
טסלה ריכזה עניין אמש לאחר שדווח כי מכירות הרכב העולמיות צנחו ב-13.5% ברבעון השני לעומת השנה שעברה, והמשיכו את מגמת הירידה החדה במכירות רכבים, בעוד שהחברה מנסה להסיט את המיקוד שלה לעבר רכבים אוטונומיים. המספר הסופי לרבעון - 384,122 רכבים - החמיץ את תחזיות האנליסטים שציפו ל-387,000 מסירות.
יצרנית הרכב החשמלי מתקשה לבלום את הירידה המתמשכת במכירות, שלפי אנליסטים נובעת בין השאר מתגובת נגד של צרכנים כלפי המותג והמנכ"ל אילון מאסק, שמילא תפקיד מרכזי בקיצוצים בתקציבים ממשלתיים - תפקיד שעורר מחלוקת. מאסק פרש מתפקידו הפדרלי בסוף מאי.
מספר מניות ישראליות בוול סטריט בלטו אמש לחיוב: מניות האנרגיה הירוקה סולאראדג' ו אנלייט הדואלית זינקו בעקבות "החוק הגדול היפה" במסגרתו הסיר הסנאט של ארצות הברית מס בלו שנוי במחלוקת מחוק המס המקיף של המפלגה הרפובליקנית, ובכך העניק הקלה לענף שחשש מרוחות נגד משמעותיות תחת ממשל טראמפ. בעוד שהסנאט הסיר את מס הבלו שנחשב בעיני רבים בתעשייה כאיום קיומי, הצעת החוק עדיין כוללת קיצור תקופות היישום המדורג של הטבות מס מסוימות לחשמל נקי.
● גם לאחר זינוק של מעל 140% השנה: מנכ"ל פאגאיה משוכנע שהחברה שלו שווה הרבה יותר
עם זאת, סעיפים חדשים מציעים תקופת חסינות של ארבע שנים עבור פרויקטים שיחלו בבנייה בתוך שנה מחקיקת החוק, ויהיו זכאים להטבות עד שנת 2030.
מניית ורינט זינקה במעל 15%. החברה שכבר מעל שני עשורים, מתקשה להתרומם בשנים האחרונות. מאז השיא בשנת 2022, איבדה החברה כ־67% מערכה. כעת, כשהיא נסחרת לפי שווי צנוע של 1.1 מיליארד דולר, נראה שורינט מחפשת רוכש. אתר החדשות Semafor פרסם זאת השבוע, ובהמשך, בבלומברג נקבו בשם הר'וכש הפוטנציאלי: קרן הפרייבט אקוויטי האמריקאית Thoma Bravo. מניית ורינט קופצת בתחילת המסחר בוול סטריט .
בנק ההשקעות קנטור התייחס לאפשרות מכירתה של ורינט והעריך שעסקה בפחות מ-5 מיליארד דולר תהיה אפשרית בהחלט לקרן פרייבט אקוויטי. בבנק מעריכים שמחיר המניה בעסקה ינוע סביב 25-30 דולר, מכפיל EBITDA של 8-9. להערכתם כל עסקה בתחום תיתפס כחיובית עבור חברות התחום, ביניהן נייס, שעדיין סובלות מסנטימנט שלילי.
בשוק החוב האמריקאי, תשואות האג"ח הממשלתיות יורדות קלות הבוקר (ה'). התשואה ל־10 שנים עומדת על 4.26%, בעוד התשואה לשנתיים נסחרת סביב 3.37%. בבנק לומברד אודייר ציינו בסקירתם כי הם ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח ממשלתיות וקונצרניות בדירוג גבוה, ומציינים כי "שוק האג"ח האמריקאי תנודתי, אך אנו סבורים שתמיכה תגיע משני מהלכים צפויים: בחינה רגולטורית מחודשת של הבנקים, והצעת חוק שתחייב גיבוי מלא למטבעות דיגיטליים יציבים באג"ח ממשלתיות".
בשוק הפורקס העולמי, בבנק אוף אמריקה מזהים כי השאלה המרכזית שמעיבה על הדולר בקיץ הקרוב היא מתי, אם בכלל, תופיע האינפלציה הנובעת מהמכסים. "אנו רואים כי השוק כבר מתמחר הורדת ריבית של כ-28 נ"ב (0.28%) עד ספטמבר וזאת למרות שהיו"ר פאוול עדיין נוקט בגישה סבלנית. אך אנו סבורים שהסיכון המשמעותי יותר, שמוסיף פרמיית סיכון לדולר, מגיע מהלחץ הגובר מצד הממשל האמריקאי על הפד. קריאות אלו, שהגיעו עד לדרישה להוריד את הריבית לרמה של 1% בלבד, אינן נובעות מדאגה לחולשה כלכלית, אלא מהרצון הברור להפחית את הוצאות הריבית של הממשלה.
לבסוף מציינים כי "אנו מזהים זאת כסיכון מתפתח של 'שליטה פיסקלית' - מצב שבו צרכי המימון של הממשלה עלולים לגבור על המנדט של הבנק המרכזי להילחם באינפלציה. אף שכרגע ציפיות האינפלציה לטווח ארוך נותרו מעוגנות, אנו מאמינים שזהו נושא מרכזי שישפיע על הדולר באופן מהותי לקראת 2026".
בשוק הסחורות, הבוקר (ה'), מחירי הנפט יורדים בכ-1%. מחירה של חבית מסוג ברנט עומד על 68.7 דולרים ומחירה של חבית מסוג WTI נסחר סביב 66.9 דולרים.
ביוליוס בר התייחסו למחירי הנחושת ולהשפעת שינוי מדיניות הסחר בארה"ב על מחיר הסחורה: "מחיר הנחושת שב ועלה מעל לרמה של 10,000 דולר לטונה. בעוד שניתן לייחס זאת לירידה במתיחות הסחר ולדעיכה בסיכונים למיתון, אנו סבורים כי מדובר (כמעט) לחלוטין בהשפעת המכסים.
"הציפייה להטלת מכסים אמריקאיים על יבוא נחושת גרמה לעלייה חדה ביבוא הנחושת לארצות הברית. כתוצאה מכך הפך שוק שהיה מאוזן לשוק הדוק. עם זאת, הנחושת תוזרם חזרה לשוק בשלב מסוים. אנחנו עדיין צופים שוק עם היצע מספק השנה, בעוד שהחשש שלנו בנוגע לביקוש נשאר בעינו, בין היתר בשל רכישות מוקדמות שביצעו יבואנים אמריקאים טרם כניסת המכסים על סין לתוקף".
בגזרת המאקרו, את עניין המשקיעים ירכז היום (ה') דוח התעסוקה של ארה"ב לחודש יוני הכולל נתוני אבטלה. על פי התחזיות תוספת המשרות צפויה לעמוד על 120 אלף, לעומת הנתון של חודש קודם שעמד על 139 אלף משרות חדשות.
מדובר בדוח תעסוקה חשוב עבור הפד, שכבר תקופה ארוכה מציין את חוסר הוודאות הגבוה בתמונה המאקרו כלכלית של ארה"ב לאור ההשפעות האינפליוניות של מדיניות הסחר החדשה של ארה"ב.
מוקדם יותר השבוע יו"ר הפד ג'רום פאוול אישר כי הפד היה מוריד את הריבית בארה"ב אלמלא תוכנית המכסים של הנשיא דונלד טראמפ, כך אמר בפאנל שהתקיים במהלך פורום של הבנק המרכזי האירופי בסינטרה, פורטוגל. ב-CNBC דווח כי פאוול נשאל האם הפד היה מוריד את הריבית שוב עד כה, אלמלא הכריז טראמפ על תוכניתו השנויה במחלוקת להטלת היטלים על שותפות סחר זרות רבות מוקדם יותר השנה, והגיב: "אני חושב שזה נכון". "למעשה, עצרנו את מתווה הפחתות הריבית כשראינו את גודל המכסים, וכמעט כל תחזיות האינפלציה לארצות הברית עלו באופן מהותי כתוצאה מהמכסים", הוסיף פאוול.
עם זאת, שני חברים בוועדת השוק הפתוח (FOMC) רומזים כי הם פתוחים להפחתת ריבית כבר ביולי. בתוך כך, במידה ואכן תירשם האטה מסוימת בתוספת המשרות היום, הדבר צפוי לתת רוח גבית לפד להוריד את הריבית.
נזכיר כי אמש (ד') פורסם מדד התעסוקה של ADP שהפתיע את הצפי המוקדם ועשוי לרמוז על הפתעה נוספת שנראה בדוח התעסוקה היום. המדד הצביע על ירידה של 33 אלף משרות בחודש יוני, הרבה מתחת לצפי שעמד על 99 אלף משרות. בחודש הקודם תוספת המשרות עמדה על 29 אלף.
בעוד שמדד ה־S&P 500 נסחר ברמות שיא, בשורה חיובית נוספת הגיעה השבוע מכיוונו של המדד המוביל בוול סטריט, כאשר לראשונה מזה שנתיים, הוא הציג צורה של "צלב מוזהב".
מדובר במונח הלקוח מעולמות הניתוח הטכני, שמתאר מצב בו הממוצע הנע של המדד ל־50 יום חוצה את הממוצע הנע שלו ל־200 יום כלפי מעלה - מה שברוב המקרים, מעיד על מגמה שורית בשווקים. באתר מרקטוואץ' ביצעו ניתוח היסטורי של ביצועי המדד, על בסיס נתונים שהולכים אחורה עד 1928, שהעלה כי לאחר "צלב מוזהב", ה־S&P 500 הציג תשואה גבוהה יותר בשנה שלאחר מכן, ביותר מ־71% מהמקרים - עם תשואה ממוצעת שנתית של מעל 10%. זאת, בהשוואה לתשואה ממוצעת של 12 חודשים במהלך כל תקופה אחרת, שעמדה על כ־8%.