גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier
אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

1

בנובמבר 1988 בית הדפוס התקשר למערכת ווג ושאל: "האם נפלה טעות?". אחרי מאות שערים מלוטשים של דוגמניות בסטודיו עם איפור כבד, על תמונת השער התנוסס צילום רחוב של צעירה לא מוכרת, מחייכת בטבעיות עם ג'ינס ב-50 דולר וחולצה משובצת יהלומים של כריסטיאן לקרואה בשווי 10 אלף דולר. השילוב של הוט קוטור עם מותג מסחרי לא היה מקובל בזמנו לשער היוקרתי, ובטח לא מכנסי ג'ינס.

אמריקה לא מכירה מלחמה שמגיעה לעורף - וככה גם נראים הסרטים שלה
הרבה לפני תמר רביניאן: מה אפשר ללמוד מהמסך על "המוסד"

מאחורי השער ששינה את הטון של המגזין דורות קדימה עמדה דיים אנה וינטור - אז עורכת צעירה שמינה סם ניוהאוס, המו"ל היהודי של המגזין. על השער המדובר שסימן נקודת מפנה בקריירה של וינטור כיכבה מיכאלה ברקו הישראלית, שהפכה לטופ מודל.

2

ב-37 השנים שחלפו הפכה וינטור למלכה הבלתי מעורערת של תעשיית האופנה. היא עשתה בחירות ששברו מוסכמות, שמה סלבריטאים בשער (מדונה הייתה הראשונה) והציבה בקדמת הבמה דור חדש של מעצבי אופנה כמו מארק ג'ייקובס ואלכסנדר מקווין. הסטייליסטית מריאן קווי אמרה שהיא "הסירה את האליטיזם והפכה את האופנה למסיבה שכולם מוזמנים אליה". הונה של וינטור מוערך ב-50 מיליון דולר, והשכר השנתי שלה נע בין 2 ל-4 מיליון דולר.

בשבוע שעבר הכריזה וינטור על פרישה מעריכת המגזין. אומנם היא תישאר מנהלת התוכן הראשית של קונדה נסט, אימפריית המגזינים (הניו יורקר, ואניטי פייר), ולפיכך תפקח גם על התוכן של ווג ובידיה תישאר המילה האחרונה. סביר שהיא זו שתבחר בעצמה את מחליפה. ובכל זאת, עזיבתה מסמנת נקודת מפנה, ולא ברור מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה.

3

במהלך כהונתה ספגה וינטור לא פעם ביקורת, גם מעובדים שהתלוננו על דרישות לא הגיוניות. מחלוקת גדולה נגעה לחיבתה לשימוש בפרווה. ארגון PETA הפך אותה למטרה: ב-2005 פעילים פגעו בוינטור עם עוגת טופו ביציאה מתצוגת קלואה. השחקנית פמלה אנדרסון, פעילה לזכויות בעלי חיים, אמרה עליה בראיון: "וינטור היא האדם החי שאני שונאת ביותר, כי היא מאיימת על מעצבים ודוגמניות צעירים כך שישתמשו וילבשו פרווה".

גם ביקורת על משקל הייתה שם. וינטור ביקשה מאופרה וינפרי לרדת 20 פאונד (9 קילו) בשביל שתופיע על שער המגזין. ב-2008 היא אף עקצה את הקמפיין של הילרי קלינטון, שהתרחק ממראה נשי מדי: "זו אמריקה, לא ערב הסעודית. אנחנו כבר לא בעידן חליפות הכוח".

לאורך השנים ספגה ביקורת גם על נושאים של ייצוג אפרו-אמריקאים על שערי ווג. אחרי מותו של ג'ורג' פלויד, הודתה וינטור כי המגזין נכשל פעמים רבות בייצוג של אפרו-אמריקאים. נדמה שווינטור ניסתה לכפר על חטא והשנה אף קבעה שהנושא של אירוע המט גאלה - האירוע הכי נוצץ של עולם האופנה - הוא Superfine: Tailoring Black Style. וינטור החליטה להציב במרכז האירוע האייקוני את ההיסטוריה והתרבות השחורה. לאורך השנים וינטור הכניסה מאות מיליונים למכון התלבושות בלילה הזה. לפי AP, ב-2024 המט גאלה גייס סכום שיא של יותר מ-26 מיליון דולר לטובת מכון התלבושות של מוזיאון המטרופוליטן.

4

לוינטור היו את כל התנאים להיכנס לתעשיית האופנה. היא נולדה לבית אמיד, אביה צ'רלס וינטור כיהן כעורך הראשי של העיתון הלונדוני Evening Standard ודחף אותה לתעשייה. כבר בגיל 15 עזר לה להשיג עבודה ראשונה בחנות הבוטיק Biba, מהחנויות הכי טרנדיות של לונדון בשנות ה-60. בשנות ה-70 הייתה עוזרת מערכת במגזין Harper’s & Queen, ואז עברה לניו יורק והפכה לעורכת אופנה ב-Harper’s Bazaar, משם פוטרה לאחר תשעה חודשים בלבד. היא עברה בעוד מגזינים אבל הפריצה הגיעה עם קונדה נאסט. בתוך שנתיים שם היא מונתה למנהלת הקריאייטיב של ווג האמריקאי, הובילה את ווג הבריטי, וחזרה לזה האמריקאי. כשגרייס מירבלה, אז עורכת ווג במשך 12 שנים, פגשה את וינטור, היא שאלה באיזה תפקיד היא מעוניינת בווג. אנה ענתה: "שלך" (שיעור לא רע לראיונות עבודה).

אנה וינטור ומלכת אנגליה / צילום: ap, Yui Mok

מירבלה סיפרה שכמנהלת הקריאייטיב של ווג, וינטור חתרה תחתיה. "אנה יצרה משרד בתוך המשרד, ועבדה עם אחרים - ונגדי". כשקיבלה את ווג הבריטי היא פיטרה כמעט את כל העובדים ובמהרה קיבלה את הכינוי "וינטור הגרעינית" (Nuclear Wintour).

5

הדמות החזקה, השאפתנית והבלתי מתפשרת של וינטור שימשה השראה לסרטים, ספרים וביוגרפיות שעסקו בעולם האופנה מבפנים. הבולט שבהם הוא הספר "השטן לובשת פראדה" (2003) מאת לורן וייסברגר, העוזרת לשעבר של וינטור. הספר הפך גם לסרט מצליח (2006) בכיכובה של מריל סטריפ.


גם הסרט התיעודי The September Issue העניק הצצה נדירה לאופן שבו ניהלה וינטור את גיליון ספטמבר האגדי של ווג, תוך חשיפת הסגנון הדקדקני והתובעני שלה. כמה וכמה ביוגרפיות ניסו לפרק את המיתוס מאחורי משקפי השמש ותספורת הבוב שלה, כמו Front Row של ג'רי אופנהיימר (2005) ו-Anna: The Biography של איימי אודל (2022). היא מוזכרת בשירי היפ הופ של ניקי מינאז', ג'יי זי וקניה ווסט.



השבוע יצאה הודעה כי "השטן לובשת פראדה" יזכה לסרט המשך שייצא לאקרנים בינואר 2026. העלילה תתמקד במשבר עולם עיתונות המודפס מול כוחות מסחריים. וכך מציאות פרישתה של וינטור משתקפת ביצירה. השאלה מי יחליף את הכוהנת של עולם האופנה אינה פשוטה, ולא ברור לאן פני המגזין בעידן של משפיעניות רשת. ומה היה לאנה להגיד על עיתוי ואופנה? "זו תמיד שאלה של תזמון. אם זה מוקדם מדי, אף אחד לא מבין. אם זה מאוחר מדי, כולם שוכחים".

עוד כתבות

תיקון והתנצלות

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי