גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock
חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

אחד המחקרים פורצי הדרך שיצאו מעוטף עזה בשנים האחרונות הראה איך מתח נפשי של נשים בהיריון משנה את עובריהן באופן שמשפיע על כל חייהם: הסיכון שהם יגיבו באופן שלילי יותר למתח ויסבלו מבעיות התפתחותיות ונפשיות גבוה יותר. אבל זאת רק דוגמה אחת, קטנה, לאופן שבו הסביבה משפיעה על הבריאות שלנו לאורך החיים. דמיינו מה היה קורה אם היינו יכולים למפות את כל ההשפעות הסביבתיות הללו ולהתערב בהן? זה חלום האקספוזום, תמונת המראה של פרויקט מיפוי הגנום.

חזית המדע | המומחים מגלים: איך מחסור בשינה משפיע על קבלת ההחלטות
חזית המדע | מרגישים שאין לכם משמעות בחיים? החוקרת שמגלה מה מניע אותנו
חזית המדע | החוקר שמגלה איך המעבר להליכה על שתיים שינה את גורל בני האדם

בחודש מאי האחרון נפגשו יותר מ־400 חוקרים מהעולם לאירוע בהובלת אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, שבו הוחלט שעכשיו זה הזמן להכריז על Exposome Moonshot Project, מיזם ששואף לגייס את הקהילה המדעית העולמית למיפוי האקספוזום, כפי שגויסה לפני 25 שנים למיפוי הגנום האנושי.

"זהו צעד קטן למחקר האקספוזום וצעד ענק למניעת תחלואה", הכריז הפרמקולוג ד"ר תומס הרטונג מאוניברסיטת ג'ונס הופקינס, שהוביל את השקת הפרויקט. "אם נשקיע 3.8 מיליארד דולר במחקר הזה כפי שהושקע בגנום, נחסוך אותם בבתי החולים מאוחר יותר".

המשימה הראשונה: להשיג תקציבים

כשזרע פוגש ביצית, נכתבת התוכנית הגנטית של אדם. האקספוזום הוא כל מה שקורה אחר כך: מה אמנו הרגישה, נשמה, אכלה ועשתה בזמן ההיריון? האם וכמה ינקנו? מה אכלנו, לבשנו ומרחו עלינו בילדות? האם צעקו עלינו בגן? האם גדלנו בעוני או בעושר? בסבל או באושר? כמה קרינה ספגנו? כמה חומרי הדברה עיכלנו? כמה פעמים שברו לנו את הלב וכמה חיבקו אותנו? אילו מחלות זיהומיות חטפנו? אילו תרופות (וסמים) לקחנו לאורך החיים?

לכאורה, השאיפה למפות את כל החשיפות כולן ולהבין את השפעתן על הבריאות נדמית בלתי אפשרית. אבל טכנולוגיות ושיטות מחקר חדשות מקרבות אותנו ליום שבו ניתן יהיה לבצע לפחות מיפוי חלקי, התחלתי, של האקספוזום.

התקווה היא שכך יהיה לנו ביד כלי משמעותי למניעת מחלות. הרי קל יותר לכאורה להתמודד עם מה שמגיע מבחוץ מאשר עם הכשלים המובנים בגוף שלנו, במיוחד לאור ההבנה שרוב המחלות מבוססות על אינטראקציה בין המון גנים וגורמים סביבתיים גם אחראיים להפעלה ולכיבוי של גנים מסוימים. לא סתם תחום העריכה הגנטית נמצא על פרשת דרכים.

המשימה הראשונה של קבוצת החוקרים היא להגביר את המודעות לחשיבות פרויקט האקספוזום ולהשיג תקציבים. חלקם כבר החלו להגיע מפרויקט נקסוס, שהושק בשנה שעברה תחת מכון הבריאות הלאומי של ארה"ב ונועד לקדם את חקר האקספוזום, ומפרויקטים מקבילים באירופה.

המשימה הבאה היא האחדה. כדי למפות את האקספוזום, יש ליצור שפה משותפת לחוקרים מהמון תחומים שונים ומאגרי מידע אחודים שיכילו את הממצאים שלהם.

דרושות גם טכנולוגיות חדשות למדידת החשיפות בסביבה ובגוף עצמו, ולעיבוד כמויות מידע עצומות ושמירה על הפרטיות של המידע הזה (תארו לכם דליפה של כל היסטוריית החשיפות של אדם). דרושים גם סוגים חדשים של ניסויים בבני אדם, שבהם בוחנים המון פרמטרים בהמון אנשים לאורך המון זמן. על כל רכיב כזה עובדות קבוצות חוקרים שונות השותפות למיזם.

במשרד הבריאות האמריקאי יושב כרגע אדם שיכול לקדם את המחקר הזה באופן משמעותי: שר הבריאות בממשלו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, רוברט פ. קנדי ג'וניור, עורך דין שהתמחה בסביבה. הוא חוזר וטוען שחשיפות סביבתיות הן הבסיס למחלות רבות. הוא אמנם גם ידוע כחובב תיאוריות קונספירציה ומכחיש מוסכמות מדעיות, וחוקרים רבים אולי יהססו לקבל את תמיכתו, אך לפחות לפי המצע שלו, חקר האקספוזום אמור להיות הפרויקט המדעי הראשון שבו הוא ירצה לתמוך.

עוברים לנטר אנשים במקום סביבות

היום, חקר האקספוזום מפותח בעיקר בתחומי התזונה והחשיפה לרעלים סביבתיים. אנחנו כבר יודעים על מגוון חומרים שעלולים להיות מסרטנים, אבל קשה לנו עדיין לדעת מה זה אומר לגבינו מבחינה פרקטית. אחת הסיבות לכך היא האופן שבו מחקרי חשיפה כאלה נערכו היסטורית.

בדרך כלל, חוקרים מודדים את רמת החומר המזהם בסביבה באופן כללי, למשל רמתו במים בעיר מסוימת, ולאחר מכן משווים את מצב הבריאות של מי שחשופים לאותו חומר למצבם של חברי קבוצה אחרת, בתוך ניסיון לנטרל כמה שיותר משתנים מתערבים אפשריים. על בסיס זה, מוצאים קשר בין חומר מסוים לתחלואה ורק אז יוצאים לחפש את המנגנון שדרכו החומר יכול להזיק, באמצעות ניסויים בבעלי חיים ועל רקמות אנושיות.

מחקרים כאלה הגיעו לכמה הישגים יוצאי דופן. הם מצאו למשל קשר בין חשיפה לשמש לסרטן העור ובין אסבסט לסרטן ריאות. כך גם לגבי נזקי העישון. אבל חומרים פחות נפוצים או שהשפעתם עדינה יותר עלולים להתפספס בגישת מחקר כזאת, או שיידרשו שנים להוכיח את השפעתם.

ד"ר לורן פטריק, מנהלת המרכז למטבולומיקה ואפיון מולקולרי בבית החולים שיבא ופרופסור בבית הספר לרפואה אייקן בהר סיני, ניו יורק, מספרת על גישות מחקר חדשות שכבר מיושמות במעבדה שלה ובודקות את החשיפה באדם עצמו. "אנחנו בודקים המון חומרים בדם ובשתן במקביל, מול המון תוצאות בריאותיות. אנחנו מגלים כך קשרים שאפילו לא שיערנו לפני כן", היא אומרת.

פרופ' כריסטופר פול ויילד, מחלוצי חקר האקספוזום ומי שהמציא את המונח, הגדיר את המחקרים הללו "בלי היפותזה אבל עם ערך". הגישה של של מדידת המון פרמטרים מול המון תוצאות כדי למצוא קשרים שלא שיערנו כבר נוסתה והוכחה כמועילה בחקר הגנום. היא מעלה רעיונות שאחר כך אפשר לבחון אותם במחקר מכוון היפותזה.

בשנים האחרונות עבר המדע קפיצת דרך בתחומים שרלוונטיים לחקר האקספוזום. חוקרים פיתחו (ועדיין מפתחים) את הכלים המתמטיים שמאפשרים לזהות קשרים משמעותיים בתוך הררי מידע, בלי שגורמים אקראיים או זניחים יסיטו את התוצאות. גם בביולוגיה התפתחו טכנולוגיות חדשניות, שמאפשרות לעקוב אחרי חומר כשהוא נכנס לתוך הגוף ולהבין לאן בדיוק הוא נקשר ומה מפל ההשפעות שהוא מעורר. בעבר יכולנו רק לנחש זאת. לטכנולוגיות כאלה קוראים פרוטאומיקה או Single Cell Biologics.

והיצירתיות בשיטות המחקר רק גוברת. במעבדה של פטריק פיתחו, למשל, צמיד שמתנדבים עונדים במשך שבוע. הוא הולך איתם לכל מקום, הוא סופג חומרים מהסביבה אך גם מהזיעה ומהעור שלהם. ההנחה היא שמה שהצמיד סופג, גם הם סופגים. "אנחנו מודדים חשיפות כמו קרם הגנה, ספריי נגד יתושים, בושם, סבון, עישון פאסיבי. אחר כך אנחנו יכולים להניח את הצמיד במרתף, או במטבח, ולמדוד את החשיפה שם".

ד''ר לורן פטריק / צילום: פרטי

שיטה חדשה נוספת שפטריק משתמשת בה היא בדיקת טיפות דם בודדות הניטלות ממילא מילודים בני יומם, והוריהם הסכימו לתרום אותן למחקר. "לא נדקור תינוקות זעירים לצורך מחקר", היא אומרת, "אבל היום יש לנו טכנולוגיות חדשות שמאפשרות לבדוק בטיפות הקטנות הללו המון סוגים של חשיפה. אנחנו מארכבים אותן, ואז ככל שהטכנולוגיה מתפתחת, או שמצטבר עוד מידע על תוצאות הבריאות של הילדים האלה, אנחנו חוזרים לבחון את החשיפות המאוד מוקדמות שלהם"

פטריק נלהבת מאוד מפרויקט האקספוזום. "השנה הקרובה תהיה מאוד מעניינת. הפרויקט מתחיל להגדיר מה בעצם התוצאות שתחום המחקר הזה שואף להשיג בטווח הקרוב", היא אומרת. פטריק סבורה שבסופו של דבר המדע הזה יתורגם לרפואה מותאמת אישית. "העתיד הוא שכל אחד ימדוד לעצמו באופן קבוע את החשיפות שלו, נניח באמצעות צמיד כמו שלנו, ויבין את מפת הסיכונים האישית לו".

כל מדינה והחשיפות הייחודיות שלה

אחד הכלים החשובים בחקר האקספוזום הוא "עוקבות", קבוצות שהחוקרים יכולים לחזור אליהן שוב ושוב לאורך זמן. "אחת המשימות של תוכנית לאומית לבריאות הסביבה היא להקים עוקבות כאלה", אומרת פרופ' קרן אגאי־שי, ראש המעבדה לבריאות וסביבה מהפקולטה לרפואה ע"ש עזריאלי בצפת, אוניברסיטת בר-אילן.

"בכל מדינה יש חשיפות אחרות, שכדאי למפות באופן ייחודי. לנו, חוץ מסטרס, יש גם חשיפה ייחודית לחומרי הדברה, כי אנחנו אוכלים הרבה פירות וירקות ונמצאים במדינה חמה עם הרבה מזיקים. לכן השימוש בחומרי הדברה בתוצרת המקומית הוא כנראה גבוה יחסית.

"אנחנו צורכים שיעור גבוה של מים מותפלים, על כל מה שיש ומה שדווקא אין בהם. אולי חסרה לנו חשיפה למינרלים מסוימים - גם זה חלק מסיפור האקספוזום, לא רק חשיפת יתר. ניטור קבוע של האוכלוסיה, ובמיוחד אם זה יבוצע במחקרי אורך, יוכל לענות על השאלות הללו".

פרופ' קרן אגאי־שי / צילום: פרטי

משרד הבריאות כבר החל לפעול בכיוון הזה. "אנחנו מובילים את התוכנית הלאומית לניטור ביולוגי", אומרת ד"ר תמר ברמן, ממונה על הערכת סיכונים בבריאות וסביבה במשרד הבריאות. מטרת הניטור הביולוגי היא לבדוק למה הציבור כבר נחשף ומסתובב אצלו בגוף. "מ־2011 אנחנו לוקחים כל ארבע שנים מדגם מהאוכלוסייה הבריאה ובודקים אילו מזהמים נמצאים בדם ובשתן שלהם. אנחנו ממש בעיצומו של סקר כזה בימים אלה".

משרד הבריאות שותף ב־Human Biomonitoring Dashboard, מאגר מידע שפותח באיחוד האירופי ומציג את נתוני החשיפה היחסיים, לפי מדינה ולפי תקופה.

אחד ההישגים של המחקר הזה בישראל היה איתור של רמות גבוהות של תוצרי עישון בדמם של לא מעשנים, אפילו אצל ילדים, וזאת בזכות שימוש בבדיקה שפותחה במעבדה של ברמן.

"אפשר להשתמש בנתונים הללו כדי להשפיע על רגולציה", אומרת ברמן, "וגם לחינוך".

כולם יודעים לומר שעישון פאסיבי הוא מסוכן. המסר הוא שונה כשיודעים שהדם של הילדים בבית כבר מלא במזהמים. "אנחנו עושים פיילוט שבו אנחנו מדברים עם הורים ומספרים להם שהילדים שלהם חשופים לתוצרי עישון, ומלמדים אותם מה הם יכולים לעשות כדי להפחית את החשיפה של הילד, ואפילו מראים להם אחר כך את התוצאה החיובית בירידה של תוצרי עישון בדם", אומרת ברמן.

זה כמובן לא תחליף לחינוך להפסקת עישון, היא מדגישה, אך את הנזק לילדים אפשר להפחית עוד קודם לכן.

מחקר הניטור הביולוגי מצא עוד כי ילדים שאוכלים פירות רבים חשופים לחומר הדברה רעיל מסוים, והשימוש בחומר הזה הופסק בחקלאות הישראלית. "בכל מקרה, התועלת של צריכת פירות וירקות עולה משמעותית על הסיכון שבשאריות חומרי הדברה", מדגישה ברמן.

ד''ר תמר ברמן / צילום: פרטי

השיניים והשיער זוכרים מה עבר עלינו

לצד דגימות דם ושתן, הניטור הביולוגי כולל גם שאלונים מקיפים על תזונה וסגנון חיים. כיום עדיין לא מקושרים הממצאים הללו לתיק הרפואי של כל אחד מהמתנדבים לאורך זמן, מה שהיה יכול לסגור מעגל ולאפשר קישור בין חשיפות לתוצאות.

גם אם המחקרים אינם מחקרי אורך העוקבים אחר מתנדבים לאורך זמן, אפשר להפיק מהם קשר בין חשיפה לתחלואה. ויילד קורא לזה "האיש שבאמצע". אם נראה רמת חשיפה גבוהה וגם סמן ביולוגי שמנבא תחלואה, אפשר לקשור בין הדברים גם בלי לחכות שנים כדי לראות אם אותו אדם מפתח את המחלה בפועל. זה יכול להוזיל ולפשט מאוד את המחקר, אך לשם כך יש לפתח סמנים ביולוגיים מדויקים לניבוי מחלות.

אגאי־שי אומרת שניתן לעקוף את אתגר מחקרי האורך באופן חלקי על ידי מדידת חשיפות בעבר, ואפילו העבר הרחוק, בשיטות שמזכירות את האופן שבו המדע לומד את ההיסטוריה של כדור הארץ. "אפשר ללמוד מהצטברות חומרים בשיליה על חשיפות בהיריון. אפשר ללמוד משיני חלב, משיער, מציפורניים, על החשיפה שלכם לפני חודשים, שנים או אפילו בינקות", היא אומרת. אי שם עמוק בתוך תוכנו, טמונים זיכרונות ילדות וחשיפות.

לניטור ביולוגי יש יתרון אחד ברור על ניטור סביבתי: הוא מאפשר לקשר טוב יותר בין החשיפה לתוצאה הבריאותית. אבל יש לו גם חיסרון, מזכירה אגאי־שי. "אם מצאנו כמויות מסוימות של חומר אצל אדם מסוים, אנחנו לא יודעים מאיזה מקור הוא צבר אותו". כך, לדוגמה, ניטור ביולוגי יאפשר לנו לדעת כיצד משפיעות רמות גבוהות של כספית על הבריאות, אבל הוא לא יספר לנו מה מקור הכספית - דגים? תכשירים קוסמטיים? חשיפה תעסוקתית?

ברמן מקווה ששיתוף פעולה עתידי עם המשרד להגנת הסביבה יוכל לקשר בין החשיפות הביולוגיות לבין מדידת החשיפה הסביבתית, כדי לשפר את הרגולציה.

פאזל ענק שמורכב מהרבה חלקים

בערך באותה תקופה שבה הומצא המונח אקספוזום, לפני כ־20 שנה, נולדה גם תנועת ה־quantified Self - שוחרי בריאות שרצו למדוד כל פרמטר אפשרי, באופן תדיר, כדי לנהל באופן מיטבי את הבריאות שלהם. אנשי העצמי המכומת ביצעו בדיקות גנטיות, אבל גם אספו מידע על התנהגותם ועל סביבתם, כולל פעילות גופנית, שינה ותזונה, ובמקביל אספו מידע על התוצאות: קצב לב, קצב נשימה, גלי מוח, כאבי ראש ועוד.

תנועת העצמי המכומת עדיין קיימת במידה מסוימת, אך היא כבר הרבה פחות משמעותית. אחת הסיבות לדעיכתה היא שהטכנולוגיה של אותה תקופה לא ממש הצליחה ליצור תובנות משמעותיות עבור המשתמשים. ייתכן שהפיכת מיפוי האקספוזום למחקר רשמי, הם יוכלו להשתלב בה ולתת לחוקרים המון מידע בעל ערך.

בסופו של דבר האתגר האמיתי יהיה לחבר בין הגנום לאקספוזום (וגם המיקרוביום, שיכול להיחשב חלק ממנו). הבריאות וההתנהגות שלנו הן שילוב בין השניים, סביבה וגנים. פענוח של כל אחד מהם, עמוק ככל שיהיה, יהיה רק חלק מהתמונה.

עוד כתבות

תקיפות צה''ל בעזה, ארכיון / צילום: Associated Press, Jehad Alshrafi

חמאס בהצהרה רשמית: "דנים בהצעה, נמסור תשובה למתווכות"

חמאס בהצהרה רשמית: הארגון מקיים התייעצויות עם מנהיגי הכוחות והפלגים הפלסטיניים לגבי ההצעה שהתקבלה מהמתווכות ● דיווח בפוקס ניוז: שר ההגנה הסעודי נפגש בחשאי עם הנשיא טראמפ על מנת לשוחח על הרגעת המתיחות עם איראן ● דיווח באל-מיאדין הלבנוני: כוחות מיוחדים של צה"ל פעלו קרקעית באזור דמשק ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

תיקון והתנצלות

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● מדד קוספי ננעל בירידות של 2% ומדד ניקיי ננעל בעליות של 0.1% ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט ● מחירה של חבית מסוג ברנט יורד ב-0.3% ל-68.6 דולר

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים