גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה
בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה פרסמה מסמך בקשה לקבלת מידע (RFI) לאיתור שטח קרקע רציף בגודל שינוע בין 70 ל-120 דונם, להקמת קמפוס מחקר ופיתוח בגודל שינוע בין 80 ל-180 אלף מ"ר עם זכויות בנייה רציפה זמינות באופן מיידי, באזור שבין זיכרון יעקב בדרום המערב, מגדל העמק במזרח, קרית אתא בצפון, וחיפה במערב. לאנבידיה כיום שטח משרדים כולל של מעל ל-100 אלף מ"ר ביקנעם, תל אביב, באר שבע, ותל חי.

הפרסום משקף את כוונתה של אנבידיה לרקום את אחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה - ולפי ההערכה היא מתכננת להוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש, שעשוי לאכלס כמה אלפי עובדים חדשים בחברה המעסיקה כבר כיום 5,000 עובדים בישראל.

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות
ניסיון לחזור למרוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

עמית קריג, סגן נשיא בכיר ב-NVIDIA ומנהל מרכז הפיתוח של אנבידיה בישראל / צילום: באדיבות אנבידיה

שטח הבנייה המתוכנן כה גדול, ואיננו בר השוואה כמעט לאף מבנה מסחרי שנבנה בישראל בשנים האחרונות, ואין לו תחרות אפילו בתל אביב. לשם השוואה, מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי הנבנה בימים אלה בהשקעה של 500 מיליון שקל על רכישת קרקע מבוקשת ועוד כ- 2 מיליארד שקל בניית המבנה - יכיל שטח בנוי כולל של 150 אלף מ"ר, קטן מסך השטח שאנבידיה מתכוונת לבנות בצפון. לשם השוואה, השטח הכולל של מגדל אחד משלושת מגדלי עזריאלי עומד על 45 אלף מ"ר. אנבידיה מתכננת לרכוש שטח בצפון שעלותו נמוכה הרבה יותר: לפי ההערכה רכישת קרקע חקלאית תוך ייעוד לשימושי מסחר ותעשייה באזור עמק יזרעאל או הגליל התחתון תעלה בין 300 ל- 500 מיליון שקל, אם תחליט אנבידיה להתמקם באזורי ביקוש, למשל בחיפה.

לפי מסמך ה-RFI שפורסם הבוקר (ראשון) נראה שאנבידיה מחפשת לבנות קמפוס נוסף לא הרחק מהקמפוס ביקנעם המבוסס על זה של מלאנוקס, המעסיק את רוב עובדי אנבידיה בישראל. אנבידיה מבקשת שטח התחום בדרום בכביש 67, הסלול בין זכרון יעקב-מחלף עין תות; במזרח בכביש 73, המשתרע בין נהלל לתל עדשים; בצפון בכביש 781, בין קריית אתא לגוש שגב; וכביש החוף במערב.

עם זאת, אנבידיה מבקשת קרקע "בעלת נגישות תחבורתית גבוהה, בסמוך לצירי תנועה מרכזיים ותחבורה ציבורית", לכן ניתן להניח כי תעדיף למקם את המטה בסמוך לכביש 6 או בקרבת תחנת רכבת במסילה המחברת את תל אביב לנהריה דרך חיפה, או במסילת רכבת העמק. ייתכן שבאנבידיה אף בונים על שדה תעופה אזרחי צפוני - אחת החלופות הנבחנות על ידי הממשלה היא הקמת שדה תעופה אזרחי הסמוך לרמת דוד, אם כי הדבר נתקל במכשולים פוליטיים, כמו דרישתו של סגן השר אלמוג כהן להקים את השדה בדרום, וכן הנחייה של שרת התחבורה מירי רגב שלא לקדם את התוכנית.

תיחום גאוגרפי שכזה מכתיב אמנם קרבה ליקנעם, אך יש בו גם חסרונות: אנבידיה מבקשת לרכוש שטח כה גדול עד כי לפי ההערכה היא לא תוכל לשאת ולתת עם גורם אחד. על מנת לקבל הצעה לשטח של 120 דונם היא צפויה לעודד גופים נפרדים כמו כמה קיבוצים ומושבים להתאגד יחד על מנת להציע קרקע חקלאית מסוימת ולהמירו לתעשייה, באזורים כמו מערב עמק יזרעאל או חלקו הצפוני הגובל בטבעון, יגור ובחיפה. גם האזור שממערב לגוש שגב- אזור תעשייתי פורה הקרוב למרכזי אוכלוסייה איכותיים עשוי לקסום לחברה, כמו גם אזור חיפה, טירת כרמל, מושבי חוף הכרמל, זיכרון יעקב או קיבוצי עמק השופט.

עסקת הנדל"ן הגדולה ביותר שנוהלה ע"י חברת טכנולוגיה זרה

אנבידיה היא לא חברת ההייטק היחידה שרוכשת קרקע לבנייה בישראל - אלא שהיקפו של השטח וזכויות הבנייה המבוקשות מעיד על כך שתוכניותיה הן השאפתניות ביותר עד כה. בשנה האחרונה הכריזה צ'ק פוינט על עסקה משותפת עם ישראל-קנדה על רכישת מתחם בן 13 אלף מ"ר במתחם קרמניצקי בשכונת ביצרון בדרום מזרח תל אביב. צ'ק פוינט תשקיע 500 מיליון שקל ברכישת שטחי התעסוקה ואילו קנדה ישראל תשלם כ- 300 מיליון שקל עבור קרקע המגורים. השטח המסחרי שתבנה צ'ק פוינט יעמוד על 60,000 מ"ר, כשליש ממה שאנבידיה מבקשת לבנות בצפון.

זמן קצר לפני פרוץ מגיפת הקורונה בתחילת 2020, רכשה אינטל 10 דונם לבנייה ב- 102 מיליון שקל בפארק מת"ם בחיפה לבניית בניין בן 50,000 מ"ר בעלות של 400-500 מיליון דולר. הבנייה נגנזה בסופו של דבר בשל הקשיים אליה נקלעה החברה האמריקאית, ועדיין מדובר במחיר גבוה עבור שטח קטן - אנבידיה מחפשת לבנות על פני שטח גדול עד פי 12 שאינטל רכשה בחיפה. בנוסף, גלובס חשף בחודש שעבר כי ישקר, הנמצאת כיום בבעלות וורן באפט, חתמה עם המועצה האזורית מגדל תפן לרכישת 42 דונם נוספים מדרום למתחם הקיים שלה במקום.

ככל הידוע, אין תקדים לרכישת קרקע כה גדולה בבת אחת לזכויות בנייה כה גדולות באזור הצפון כדי להקים קמפוס משרדים. ב-2021 רכשה קבוצת ענן יחד עם עומר אדם 25 דונם המיועדים לתעשייה באזור עפולה להקמת חוות שרתים במחיר של 80 מיליון שקל. בהתחשב במחיר זה, קרקע בהיקף של 120 דונם עשוי לעלות בין 350 ל-450 מילון שקל. הרכישה ותוכניות הבנייה בישראל שהיקפם במידות אמריקאיות כ-1.7 מיליון רדל, אם יתממשו, יהפכו את הקמפוס החדש לגדול אף יותר ממטה אנבידיה בסנטה קלרה שמשתרע על 1.2 מיליון רגל על פני שני מבנים.

ישראל נחשבת כאחד ממוקדי הפעילות האסטרטגיים של אנבידיה

בד בבד עם הצמיחה במחיר המניה וההצלחה העולמית, ממשיכה אנבידיה להחשיב את ישראל כאחד ממוקדי הפעילות האסטרטגיים שלה ומרחיבה את כל פעילויותיה כאן. בחודש שעבר הודיעה על הכפלת שטח השכירות שלה באחד ממגדלי תאומי רובינשטיין ברחוב יצחק שדה בתל אביב ל-22 אלף מ"ר, למעלה ממחצית שטח הבניין. הוא יאפשר אכלוס של כ-1,200 עובדים בו זמנית ויאפשר את הרחבת פעילות התוכנה של אנבידיה בישראל ומשיכה של עובדים איכותיים ממרכז הארץ. מסמך ה-RFI מהבוקר מעיד על כך שאנבידיה עדיין מחשיבה את צפון הארץ למוקד הפעילות המשמעותי שלה ובו היא מעוניינת להתרחב.

הפעילות בצפון המבוססת על רכישת מלאנוקס ה-6.9 מיליארד התבררה כרווחית ביותר עבור אנבידיה ולאחת מרכישות הטנולוגיה הטובות של כל הזמנים, מבחינת היחס בין המחיר להחזר. בשנה שקדמה למכירת מלאנוקס היא הכניסה כ- 1.3 מיליארד דולר בשנה - נכון לאפריל 2025 פעילותה גדולה פי 10 מכך וגם מספר העובדים הוכפל. רק ברבעון האחרון הכניסה פעילות התקשורת של אנבידיה המבוססת על מלאנוקס 5 מיליארד דולר והיא החטיבה השניה בחשיבותה בחברה לאחר חטיבת המחשוב הכוללת את מוצרי השרתים וה-AI.

מרכז הפיתוח הישראלי הוא אחד משלוש הנקודות האסטרטגיות של אנבידיה מחוץ לארה"ב, נוסף על הודו וטייוואן - בה הכריז המנכ"ל הואנג רק לפני חודש כי יקים בבירתה, טייפה, את המטה של אנבידיה מחוץ לארה"ב.

אנבידיה זוכה לזינוק במניות בתקופה האחרונה על רקע צפי לעלייה בביקושים ל-AI; עסקאות הענק בתיווך דונלד טראמפ עם סעודיה, איחוד האמירויות ופרויקט סטארגייט; הגעה להסכמי מכס בארה"ב; צפי חיובי להפשרת כמה מהסנקציות על סין בפיתוח שבבים; והמשיך השליטה הדומיננטית שלה בתחום. בשבוע האחרון השלימה אנבידיה עלייה של 2.25% במחיר מניה, כשהיא הופכת לחברה בעלת השווי הגבוה ביותר בכל הזמנים ומתקרבת לשיא שווי של 4 טריליון דולר. עוד נודע כי החברה מעסיקה בישראל כבר כ- 5,000 עובדים. מנכ"ל החברה ג'נסן הואנג נקב במספר זה כבר בתחילת השנה לשאלת "גלובס", בעת שהחברה נמצאה במאמצי גיוס כדי להגיע למספר הנוכחי. באנבידיה יאפשרו הגשת הצעות ל-RFI עד ל-23 ביולי בלבד, וזאת ישירות אל חברת ייעוץ הנדל"ן של החברה בישראל, קוליירס.

מאנבידיה לא נמסרה תגובה.

עוד כתבות

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מתרסקת, אנבדיה צומחת - אך מי מהן תורמת יותר לכלכלה הישראלית?

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית