סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון
הוועד הארצי של כללית יקיים הבוקר (א') דיון חירום בעקבות מה שהוא מגדיר כ"ניסיון של משרד הבריאות לפגוע בעצמאות קופת החולים". על פי מכתבו של יו"ר הוועד, פרוספר בן חמו, ייתכן ויופעלו צעדים ארגוניים כמחאה על התערבות משרד הבריאות בפעילות הקופה.
● בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש
● אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים
במהלך סוף השבוע שלח יו"ר ועד הכללית הוותיק פרוספר בן חמו מכתב לשר הבריאות ומנכ"ל משרד הבריאות, בו דרש מהם בטון חריף להימנע מהתערבות במינוי המנכ"ל הבא של הקופה. "אומר זאת בצורה הברורה ביותר: איומים אגרסיביים והניסיון להשתלט על שירותי בריאות כללית, ייכשלו! אנחנו העובדים לא ניתן לזה לקרות, אנחנו לא ניתן להפוך את שירותי בריאות כללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות", כתב.
בן חמו לא היסס גם לתקוף את משרד הבריאות, ואמר: "הרצון להשתלט על כללית תמוה במיוחד לאור הכישלון החוזר ונשנה של משרד הבריאות בניהול מערכות, לרבות חמישה בתי חולים שרק לאחרונה דרדר במו ידיו לכדי 'גירעון' והשתלט עליהם תקציבית. מצב זה מעלה חשש שמדובר בכשל בתכנון תקציב הבריאות וחוסר הבנה של ההשלכות על מערכת הבריאות המתנהלת כבר לאורך 5 שנים במצב חירום (קורונה ומלחמה). כללית מתנהלת באחריות, ועל פי כל הדו"חות הכספיים היא יציבה ואיתנה כלכלית. זאת על אף שלא דאגתם להקצות את המשאבים והתקציבים המתחייבים, בטח ובטח לאור מצבי החירום העצומים שחווינו במשך למעלה מ-5 השנים האחרונות".
הוא סיים בדברים: "אני מציע לכל הצדדים להירגע ולעבור לשיח אחראי ומכבד ולבטל את כל האולטימטומים והאיומים, ובמקביל להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים, המכונים והמרפאות של שירותי בריאות כללית, לטובת מטופלינו".
המכתב רומז גם לטיב אי ההסכמה בין הגורמים על זהות המנכ"ל. בן חמו אומר כי: "אין ספק שמקרב המנהלים הבכירים המצוינים בתוך כללית, ימצא מחליף ראוי בהליך מסודר, עם חפיפה מקצועית ומלאה". זאת, כנראה, אל מול העדפה של משרד הבריאות למנות מנכ"ל מחוץ לקופה, אם לא ניתן יהיה להשאיר את המנכ"ל הנוכחי בתפקידו.
משרד הבריאות מתערב
הרקע למכתב ולישיבת החירום הוא התפטרותו לפני כחודש של אלי כהן מתפקיד ניהול הקופה, בעקבות מתחים עם הדירקטוריון ולאחר עזיבה של מספר סמנכ"לים, שחלקם ייחסו זאת למתח מול המנכ"ל. בעקבות ההתפטרות התערב משרד הבריאות, תוך שימוש בסעיף 37 לחוק ביטוח הבריאות, ודרש כי הקופה לא תמנה מנכ"ל נוסף עד שתובהר הסיבה וימצא פתרון לתחלופה המהירה של מנהלים בקופה, 3 מנכ"לים תוך 4 שנים, וסמנכ"לים רבים בתקופה האחרונה כאמור. גם המכתב של משרד הבריאות היה חריף, וטען כי הקופה מתקשה להתנהל בתנאים שנוצרו.
רגע אחרי כתיבת המכתב, החלה המלחמה עם איראן כולל הטיפול בפצועים בגוף ונפש, התמודדות עם פגיעה ישירה בבית החולים סורוקה ושוב קליטת מבוטחים מפונים בסניפים חדשים וטיפול בהם במלונות. שאלת החלפת המנכ"ל הוסטה הצידה לשם טיפול בשוטף, ועלתה גם האפשרות כי כהן ימשיך לכהן בתפקיד.
אך למרות שדירקטוריון הכללית הפסיק פורמלית את החיפוש אחר מנכ"ל חדש, החלו לעלות שמות של מחליפים אפשריים, ביניהם ד"ר שלומי קודש מנכ"ל סורוקה, שכנראה מעוניין בינתיים להמשיך בתפקידו הנוכחי, וכן מנכ"ל איכילוב לשעבר רוני גמזו, שכנראה לא יכנס לתפקיד תחת היו"ר הנוכחי. שמות נוספים שעלו הם ד"ר אורלי ויינשטיין, שפרשה לאחרונה מניהול בתי החולים של הקופה כדי לנהל את הקמת בית החולים החדש שמקימה רשת שיבא בנגב, ושם נוסף שנתפס כמי שיכול לבצע את התפקיד הוא ד"ר יצחק קרייס, מנכ"ל שיבא, אולם הוא נראה כרגע מחוייב לתפקידו הנוכחי ולחזון שרקם להתפתחות של שיבא.
הוועד משפיע על הישרדות המנכ"ל
ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו. עויינות מצד הוועד הייתה אחד הגורמים שהובילו לעזיבתה של רות רלבג, המנכ"לית שקדמה לכהן. הוועד הקשה מאוד על חייה של רלבג, שהייתה מינוי של יו"ר הדירקטוריון יוחנן לוקר, ולבסוף החיכוכים הללו היו מהסיבות המשמעותיות לעזיבתה.
המנכ"ל הקודם, ד"ר אהוד דודסון, נבחר בגיבוי של הוועד, ואפילו נאמר עליו כי "זהו מינוי של הוועד ולא של הדירקטוריון". הוועד דרש אז, כמו עכשיו, כי המנכ"ל יגיע מקרב הבכירים הקיימים בכללית. דודסון שרד כשלוש שנים, יותר מהממוצע של הכללית בשנים האחרונות, אך פחות מקדנציה. עזיבתו יוחסה לחיכוכים עם הדירקטוריון.
קדם לו מנכ"ל נוסף עם קדנציה קצרה: נועז בר ניר, שכיהן בתפקיד במשך שנה בלבד. בר ניר היה בעל עבר בקופה אך לתפקיד המנכ"ל הגיע לאחר תפקידים מחוץ לקופה, ובן חמו אמר אז כי: "אם ימונה מנכ"ל מבחוץ אנחנו נפעל כפי שנמצא לנכון והשקט סביב יחסי העבודה לא ישמר". עם או בלי קשר לך, בר ניר כיהן בתפקיד כשנה בלבד. הוא הסביר את פרישתו בקושי להשיג מן הממשלה תקציבים עבור פעילות הקופה.
כך, ההיסטוריה מראה כי האינטרסים של הדירקטוריון והוועד במינוי מנכ"ל הכללית לא תמיד היו חופפים, גם אם כרגע הוועד נראה כתומך בדירקטוריון נגד ההתעברות של משרד הבריאות.