גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika
בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

רגע לפני החלטת הריבית הבאה שצפויה להינתן מחר (יום ב'), פנו ראשי המגזר הקמעונאי, יחד עם נשיא לשכת רואי החשבון חן שרייבר, לנגיד בנק ישראל, אמיר ירון, בקריאה "להפחתת ריבית מיידית, בשיעור משמעותי", לאור העובדה ש"המשק על סף קריסה כלכלית".

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר מחר
רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

במכתב ששיגרו הבוקר (א') לנגיד, כתבו נשיא לשכת רואי החשבון, חן שרייבר, בעלי רשת פוקס הראל ויזל, בעלי חצי חינם ששון קופרלי, בעלי רשת יוחננוף איתן יוחננוף ובעלי קבוצת אינפיניטי אילים אמיר איל, כי "ראשי חברות מובילות בכלכלה הישראלית - מהתעשייה והבנייה ועד ההייטק, השירותים, המסחר והקמעונאות, חוששים מאד שבעת הזו, מצב המשק הישראלי לפני קטסטרופה ופונים אליך בקריאה ברורה וחד־משמעית: יש להפחית את הריבית באופן מיידי ומשמעותי".

עוד נכתב בפנייה, כי הפונים "סבורים כי בבנק ישראל מבינים היטב את המגמות שחלות במשק בימים אלו, ובוחנים את ההשלכות של התמשכות המלחמה בעזה, לצד עלויות השיקום העצומות ממבצע "עם כלביא". אולם, אנו כאן כדי להזכיר ולהציג את התמונה מתוך המשק עצמו - הריבית הגבוהה הפכה לנטל כבד מאד על העסקים, על משקי הבית והמשפחות הצעירות ועל מנועי הצמיחה של המשק כולו".

ריבית בנק ישראל היא הריבית שגובה הבנק המרכזי מהבנקים המרכזיים על הלוואות, ומהווה את הכלי המרכזי של בנק ישראל לשמירה על יציבות כלכלית, תעסוקתית ופיננסית. העלאת הריבית היא הכלי המרכזי למלחמה באינפלציה - עליות מחירים במשק. מנגד, הורדת ריבית מעודדת צמיחה כלכלית ומקלה על משקי הבית והעסקים. הורדת ריבית מפחיתה את עלויות האשראי, מקטינה את האטרקטיביות של הפקדת כסף בבנק, ולכן מעודדת צריכה והשקעות.

כיום, הריבית במשק עומדת על 4.5%, לאחר הורדת ריבית אחת שביצע הנגיד, פרופ' אמיר ירון, בינואר 2024, בעקבות פרוץ מלחמת "חרבות ברזל". מאז, בניגוד למגמה ברוב מדינות המערב (פרט לארה"ב), הריבית נותרה על כנה.

"האמון נשחק והנזקים מעמיקים"

ראשי המשק שפנו לנגיד מביעים במכתב חשש כבד כי ישראל ניצבת כיום על פי תהום כלכלית, ומתארים כי "עסקים קורסים בזה אחר זה, יזמים נאלצים להקפיא תוכניות, משפחות רבות אינן עומדות יותר בנטל המשכנתאות והאשראי, והצריכה הפרטית מידרדרת. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים". על הרקע הזה, הם כותבים, "במקום לאפשר למשק לנשום - הריבית הגבוהה מחזיקה אותו מתחת למים".

עוד מציינים ראשי המשק, כי הם מודעים לחשיבות עצמאות בנק ישראל כגורם היציב והבלתי־תלוי, ולחשיבות של פעולותיו האחראיות בקרב חברות הדירוג, בנקים זרים ומשקיעים בין־לאומיים; "ואולם", נכתב בפנייה, "בצל מלחמה ממושכת, חוסר־ודאות כלכלי וביטחוני, ואינפלציה שנמצאת בשליטה, המשך שיעור הריבית הנוכחי איננו זהירות מוניטרית - אלא שמרנות יתר מסוכנת מאוד".

לגישתם, בזמן שבנקים מרכזיים בעולם כבר הפנימו את גודל השעה ושינו כיוון, נדמה כי בנק ישראל ממשיך "להיתפס" לתאוריות כלכליות, שבשעה כה קריטית למשק, ייתכן שנכון לאתגר אותן. "לכן, אנו, ממובילי הכלכלה ומראשי העסקים בישראל, סבורים כי ללא איתות לכלל המשק על־ידי בנק ישראל, בדמות הורדת הריבית, מצבו של המשק עלול עוד להידרדר יותר ויותר... זו איננה שאלה טכנית - אלא בדיוק העת למנהיגות ולקבלת החלטות", נכתב בפנייה לנגיד.

בהתאם לנסיבות, מבקשים הכותבים מהנגיד, "לפעול מתוך אחריות לאומית", להפחית את הריבית באופן מיידי, להתאים את המדיניות המוניטרית למציאות בשטח, ולהציל את המשק הישראלי מקריסה מסוכנת. "כל עיכוב נוסף הוא בחירה באי־עשייה - ומי שבוחר לא לפעול בעת הזאת, נושא באחריות ישירה להחרפת המשבר", נכתב.

פורום העצמאים בהסתדרות: "לבצע הורדה משמעותית של הריבית"

אל הקריאות להורדת הריבית הצטרף גם פורום העצמאים בהסתדרות שפנה אף הוא לנגיד, פרופ’ אמיר ירון, בדרישה: "להפסיק את מדיניות ההמתנה והזהירות, ולבצע הורדה חדה ומשמעותית של הריבית, שתספק אוויר לנשימה לעסקים הקטנים והבינוניים". הפורום קורא להוריד את הריבית בצורה מהותית ולא סמלית בלבד - לפחות ב־0.5% כבר בהחלטה הקרובה, ולהציב יעד ברור של ריבית נמוכה שתאפשר קיום במגזר העצמאי.

"0.25% זה לא פתרון - זה סמל", אומר רמי בז'ה, יו"ר פורום העצמאים בהסתדרות. לדבריו, "עסק קטן שמחזיק ריבית של 8.4% לא ישרוד את הקיץ. אם בבנק ישראל לא יורידו את הריבית בצורה ניכרת - זו תהיה חותמת רשמית על הפקרת המגזר העצמאי בישראל".

בפורום מבססים את הקריאה להורדת הריבית על נתונים שהוצגו בדו"ח הכלכלן ד"ר רובי נתנזון, מהם עולה, כי עסקים זעירים משלמים בממוצע ריבית של 8.4%, לעומת 6.5% לעסקים גדולים. עוד על פי הנתונים, העלות המצטברת של הלוואה לעסק קטן קפצה ב־170 אלף שקלים לעשור, רק בגלל הריבית; ההחזר על משכנתא ממוצעת כבר גבוה מהכנסה חודשית של עצמאי ממוצע.

נתון נוסף העולה מהדו"ח הוא, כי 38% מהעצמאים נמצאים באוברדראפט בעקבות המלחמה, לעומת 29% מהשכירים. "אנחנו לא במשבר רגיל - אנחנו אחרי שנתיים של מלחמה, אינספור ביטולים, ואי ודאות יומיומית. לבוא עכשיו עם תיקון קוסמטי של רבע אחוז זה כמו להניח פלסטר על פצע מדמם. העסקים הקטנים צריכים הקלה אמיתית - עכשיו", אומר בז'ה .

לטענת הפורום, כל התנאים הכלכליים תומכים בהורדת ריבית: התחזקות השקל, התמתנות באינפלציה (מדד מאי: מינוס 0.3%), ירידה באינפלציית הליבה (2.5%) ואיתותים ברורים של שוק העבודה והצריכה.

בז'ה: "אם בנק ישראל לא ינצל את ההזדמנות עכשיו - הוא יאבד אותה. והמחיר יהיה מאות אלפי עסקים שייכנעו לתזרים שהריבית חונקת".

עוד כתבות

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי