בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika
רגע לפני החלטת הריבית הבאה שצפויה להינתן מחר (יום ב'), פנו ראשי המגזר הקמעונאי, יחד עם נשיא לשכת רואי החשבון חן שרייבר, לנגיד בנק ישראל, אמיר ירון, בקריאה "להפחתת ריבית מיידית, בשיעור משמעותי", לאור העובדה ש"המשק על סף קריסה כלכלית".
● לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר מחר
● רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש
במכתב ששיגרו הבוקר (א') לנגיד, כתבו נשיא לשכת רואי החשבון, חן שרייבר, בעלי רשת פוקס הראל ויזל, בעלי חצי חינם ששון קופרלי, בעלי רשת יוחננוף איתן יוחננוף ובעלי קבוצת אינפיניטי אילים אמיר איל, כי "ראשי חברות מובילות בכלכלה הישראלית - מהתעשייה והבנייה ועד ההייטק, השירותים, המסחר והקמעונאות, חוששים מאד שבעת הזו, מצב המשק הישראלי לפני קטסטרופה ופונים אליך בקריאה ברורה וחד־משמעית: יש להפחית את הריבית באופן מיידי ומשמעותי".
עוד נכתב בפנייה, כי הפונים "סבורים כי בבנק ישראל מבינים היטב את המגמות שחלות במשק בימים אלו, ובוחנים את ההשלכות של התמשכות המלחמה בעזה, לצד עלויות השיקום העצומות ממבצע "עם כלביא". אולם, אנו כאן כדי להזכיר ולהציג את התמונה מתוך המשק עצמו - הריבית הגבוהה הפכה לנטל כבד מאד על העסקים, על משקי הבית והמשפחות הצעירות ועל מנועי הצמיחה של המשק כולו".
ריבית בנק ישראל היא הריבית שגובה הבנק המרכזי מהבנקים המרכזיים על הלוואות, ומהווה את הכלי המרכזי של בנק ישראל לשמירה על יציבות כלכלית, תעסוקתית ופיננסית. העלאת הריבית היא הכלי המרכזי למלחמה באינפלציה - עליות מחירים במשק. מנגד, הורדת ריבית מעודדת צמיחה כלכלית ומקלה על משקי הבית והעסקים. הורדת ריבית מפחיתה את עלויות האשראי, מקטינה את האטרקטיביות של הפקדת כסף בבנק, ולכן מעודדת צריכה והשקעות.
כיום, הריבית במשק עומדת על 4.5%, לאחר הורדת ריבית אחת שביצע הנגיד, פרופ' אמיר ירון, בינואר 2024, בעקבות פרוץ מלחמת "חרבות ברזל". מאז, בניגוד למגמה ברוב מדינות המערב (פרט לארה"ב), הריבית נותרה על כנה.
"האמון נשחק והנזקים מעמיקים"
ראשי המשק שפנו לנגיד מביעים במכתב חשש כבד כי ישראל ניצבת כיום על פי תהום כלכלית, ומתארים כי "עסקים קורסים בזה אחר זה, יזמים נאלצים להקפיא תוכניות, משפחות רבות אינן עומדות יותר בנטל המשכנתאות והאשראי, והצריכה הפרטית מידרדרת. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים". על הרקע הזה, הם כותבים, "במקום לאפשר למשק לנשום - הריבית הגבוהה מחזיקה אותו מתחת למים".
עוד מציינים ראשי המשק, כי הם מודעים לחשיבות עצמאות בנק ישראל כגורם היציב והבלתי־תלוי, ולחשיבות של פעולותיו האחראיות בקרב חברות הדירוג, בנקים זרים ומשקיעים בין־לאומיים; "ואולם", נכתב בפנייה, "בצל מלחמה ממושכת, חוסר־ודאות כלכלי וביטחוני, ואינפלציה שנמצאת בשליטה, המשך שיעור הריבית הנוכחי איננו זהירות מוניטרית - אלא שמרנות יתר מסוכנת מאוד".
לגישתם, בזמן שבנקים מרכזיים בעולם כבר הפנימו את גודל השעה ושינו כיוון, נדמה כי בנק ישראל ממשיך "להיתפס" לתאוריות כלכליות, שבשעה כה קריטית למשק, ייתכן שנכון לאתגר אותן. "לכן, אנו, ממובילי הכלכלה ומראשי העסקים בישראל, סבורים כי ללא איתות לכלל המשק על־ידי בנק ישראל, בדמות הורדת הריבית, מצבו של המשק עלול עוד להידרדר יותר ויותר... זו איננה שאלה טכנית - אלא בדיוק העת למנהיגות ולקבלת החלטות", נכתב בפנייה לנגיד.
בהתאם לנסיבות, מבקשים הכותבים מהנגיד, "לפעול מתוך אחריות לאומית", להפחית את הריבית באופן מיידי, להתאים את המדיניות המוניטרית למציאות בשטח, ולהציל את המשק הישראלי מקריסה מסוכנת. "כל עיכוב נוסף הוא בחירה באי־עשייה - ומי שבוחר לא לפעול בעת הזאת, נושא באחריות ישירה להחרפת המשבר", נכתב.
פורום העצמאים בהסתדרות: "לבצע הורדה משמעותית של הריבית"
אל הקריאות להורדת הריבית הצטרף גם פורום העצמאים בהסתדרות שפנה אף הוא לנגיד, פרופ’ אמיר ירון, בדרישה: "להפסיק את מדיניות ההמתנה והזהירות, ולבצע הורדה חדה ומשמעותית של הריבית, שתספק אוויר לנשימה לעסקים הקטנים והבינוניים". הפורום קורא להוריד את הריבית בצורה מהותית ולא סמלית בלבד - לפחות ב־0.5% כבר בהחלטה הקרובה, ולהציב יעד ברור של ריבית נמוכה שתאפשר קיום במגזר העצמאי.
"0.25% זה לא פתרון - זה סמל", אומר רמי בז'ה, יו"ר פורום העצמאים בהסתדרות. לדבריו, "עסק קטן שמחזיק ריבית של 8.4% לא ישרוד את הקיץ. אם בבנק ישראל לא יורידו את הריבית בצורה ניכרת - זו תהיה חותמת רשמית על הפקרת המגזר העצמאי בישראל".
בפורום מבססים את הקריאה להורדת הריבית על נתונים שהוצגו בדו"ח הכלכלן ד"ר רובי נתנזון, מהם עולה, כי עסקים זעירים משלמים בממוצע ריבית של 8.4%, לעומת 6.5% לעסקים גדולים. עוד על פי הנתונים, העלות המצטברת של הלוואה לעסק קטן קפצה ב־170 אלף שקלים לעשור, רק בגלל הריבית; ההחזר על משכנתא ממוצעת כבר גבוה מהכנסה חודשית של עצמאי ממוצע.
נתון נוסף העולה מהדו"ח הוא, כי 38% מהעצמאים נמצאים באוברדראפט בעקבות המלחמה, לעומת 29% מהשכירים. "אנחנו לא במשבר רגיל - אנחנו אחרי שנתיים של מלחמה, אינספור ביטולים, ואי ודאות יומיומית. לבוא עכשיו עם תיקון קוסמטי של רבע אחוז זה כמו להניח פלסטר על פצע מדמם. העסקים הקטנים צריכים הקלה אמיתית - עכשיו", אומר בז'ה .
לטענת הפורום, כל התנאים הכלכליים תומכים בהורדת ריבית: התחזקות השקל, התמתנות באינפלציה (מדד מאי: מינוס 0.3%), ירידה באינפלציית הליבה (2.5%) ואיתותים ברורים של שוק העבודה והצריכה.
בז'ה: "אם בנק ישראל לא ינצל את ההזדמנות עכשיו - הוא יאבד אותה. והמחיר יהיה מאות אלפי עסקים שייכנעו לתזרים שהריבית חונקת".