גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock
ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

בשבוע שעבר התפנתה ועדת הכלכלה מעיסוקיה הבוערים שלאחר המלחמה כדי לעסוק בנושא של חלוקת זיכיונות יבוא רכב לישראל. נזכיר, שזה מספר חודשים דן צוות בין־משרדי בהובלת משרד התחבורה בנושא "הגברת התחרותיות בשוק הרכב", והוא אמור לפרסם המלצות בשבועות הקרובים. נציג משרד התחבורה אף אמר בוועדה כי "הולכים להיות שינויים דרסטיים".

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?
מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

על הכוונת נמצאים בעיקר זיכיונות היבוא של מותגי הרכב הסיניים החדשים, שלטענת יוזמי הרפורמה נוחתים כיום בעיקר אצל היבואנים הגדולים והמבוססים, תוך הגברת הריכוזיות.

הוועדה השתמשה בנימוק המוכר של "הגברת התחרות תוריד את מחירי הרכב ויוקר המחיה". אלא שהעובדות בשטח, כפי שהן משתקפות בדוח המסירות החציוני של 2025 שפורסם בשבוע שעבר, מגלות תמונה של שוק היפר־תחרותי, לצד עודפי היצע שמביאים לשחיקת מחירים וריכוזיות שנמצאת דווקא בצד הביקוש.

הצפה של מותגים

נכון להיום מספר היצרנים והמותגים שמתחרים בשוק הרכב הפרטי בישראל שובר שיאים בינלאומיים. בסוף יוני 2025 התחרו בשוק הישראלי 72 מותגי רכב פעילים שמיובאים על ידי 22 יבואנים שונים. ברשימה הזו נמצאים 26 מותגים סיניים פעילים, ששייכים לעשרת יצרני הרכב הגדולים בסין ולעוד כמה יצרנים משניים, ובחודשים הקרובים המספר הזה יגדל.

מבחינת הרגולטורים המשמעות היא שהסוסים כבר ברחו מהאורווה - אלא אם הכוונה היא לאלץ יצרני רכב, שכבר יש להם חוזים חתומים עם יבואנים בישראל, לבטל אותם ולחתום עם גורמים עסקיים אחרים שאותם "יאשר" הרגולטור על פי רצונו. ספק רב אם מהלך כזה יהיה ישים מבחינה משפטית בישראל או מבחינת נהלי הסחר הבינלאומיים שעליהם חתומה ישראל.

יתר על כן ניסיון להכתיב ליצרן רכב שמייצר ומייצא מאות אלפי כלי רכב בשנה מי יהיה היבואן שלו בשוק קטן כמו ישראל, עשוי להוביל ל"בריחה" שלו. נזכיר, שממילא רוב היצרנים הסינים מתייחסים לישראל רק כמעין "אתר בטא", שמאפשר להם להתנסות בייצוא לשוק רכב מערבי מפותח ותחרותי לפני "המבחן האמיתי" של שיווק נרחב באירופה. כלומר, אפשר לוותר עלינו.

ריכוזיות בצד הביקוש

גם אם הרגולטור יצליח "לכופף" את יצרני הרכב ולכפות עליהם להעביר זיכיונות קיימים מיבואנים גדולים ליבואנים חדשים או למנות מספר יבואנים רשמיים לאותו מותג, עדיין ממתינים לשחקנים החדשים לא מעט חסמי שוק, שמקורם במאפייני הביקוש הריכוזיים של שוק הרכב הישראלי.

רוב הביקוש לרכב חדש בישראל מתמקד בקומץ מותגים מועדפים, ובעיקר הביקוש האסטרטגי של ציי הרכב. את החסם הזה אפשר לראות באופן ברור בפילוח המסירות.

במחצית הראשונה של 2025, כ־48% ממסירות הרכב החדש התמקדו בחמישה מותגים מובילים - יונדאי, טויוטה, קיה, סקודה וצ'רי. בחלוקה לקבוצות ייצור רכב, שלוש יצרניות מחזיקות בכ־45% מכלל המסירות בשוק: יונדאי מוטורס שכוללת את יונדאי וקיה, טויוטה, וצ'רי מוטורס עם המותגים צ'רי וג'אקו.

הריכוזיות נובעת משלל סיבות שיווקיות שאינן קשורות לתחרות, כמו נאמנות הישראלים למותגים ותיקים, סחירות בשוק היד השנייה או יחס גבוה מאוד של תמורה לכסף.

אבל בשורה התחתונה, זה חסם עסקי משמעותי עבור מותגים חדשים רבים, אפילו כאלה שמיובאים על ידי קבוצות רכב ותיקות ועתירות משאבים. אפשר לראות זאת היטב בחלק התחתון של טבלת המסירות של המחצית הראשונה של 2025, שבו נמצאים 14 מותגים סיניים שמכרו במחצית הראשונה פחות מ־1,000 כלי רכב, רובם פחות מ־500 כלי רכב. ביניהם מותגים של קבוצות חזקות כמו סמלת (המותגים הונגצ'י ו־LEAP), מכשירי תנועה (דיפאל) כלמוביל (סמארט ואורה) ועוד.

מכירות של פחות מ־100 כלי רכב בחודש במותגים שמתחרים בפלח העיקרי של השוק, ושהיבואנים שלהם משקיעים מיליוני שקלים בפרסומם ובשיווקם בהיקף ארצי כפי שדורשים היצרנים הסינים מהזכיינים, פירושן בור עמוק של הפסדים.

התוצאה, שניכרת בשטח, היא קמפיינים של החדרה שמנטרלים זה את זה, ומלאים דוממים של עשרות מיליוני שקלים שהולכים ומזדקנים במהירות. במחצית הראשונה וברבעון השני במיוחד, גם ראינו מלחמת מחירים קשה וגל של מבצעים בתמחור הפסדי עם הנחות בשיעורים דו־ספרתיים, שהפכו כמעט לנורמה. המשמעות היא שמבחינת הלקוחות והתמחור, התחרות כבר עובדת בקצב מלא.

נציין שמלחמת המחירים יוצרת גם "הכחדה פנימית" של מותגים ששייכים לאותו יצרן אבל מיובאים על ידי יבואנים שונים. דוגמה בולטת היא המלחמה בין ארבעת המותגים החשמליים של קבוצת GEELY בישראל, שכל אחד מנסה למשוך את השטיח מתחת לרגליו של האחר. זאת למרות שלעיתים מלחמת המחירים גורמת לנזק שיווקי בטווח הארוך. כלומר, הלקוחות חוששים שהמחיר "האטרקטיבי" של הרכב החדש שמוצע להם כיום "יחתך" שוב תוך זמן קצר, ולכן הם מעדיפים לשבת על הגדר.

מלחמת המחירים גם משפיעה באופן שלילי על שוק היד השנייה, מה שתורם עוד יותר לריכוזיות הביקוש סביב מותגים שנחשבים "בטוחים" יחסית בשוק המשומשות. התוצאה היא עלייה חדה בסיכון העסקי ותמונה רחוקה מאוד מ"מכונה להדפסת כסף" שבעבר הוצמדה לענף הרכב הישראלי.

הבוננזה החבויה

השאלה שעולה מכל הנ"ל היא מה מניע אנשי עסקים ויזמים להפעיל מכבש לובי כבד על ועדת הכלכלה, על רשות התחרות ומשרד התחבורה כדי להשיג דריסת רגל בשוק הצפוף ועתיר הסיכונים הזה.

אפשר למצוא לכך מספר הסברים אך אף אחד מהם לא קשור לרצון של היזמים להוריד את יוקר המחיה. הסבר אחד הוא כבוד וסטטוס עסקי, שנגזר מפעילות בענף יוקרתי כמו שוק הרכב. זה אמנם נימוק אמוציונלי אבל אסור להמעיט בחשיבותו בישראל. נימוק נוסף הוא צפי לצמיחה מהירה של השוק בעתיד. אבל מכיוון ששוק הרכב הישראלי מדלג ממשבר למשבר ומדשדש זה למעלה מעשור עם מסירות של 250 עד 290 אלף כלי רכב בשנה, צריך הרבה אופטימיות ונכונות לשרוף הרבה כסף עד, ואם, שהמצב ישתנה והשוק יפרוץ את המחסום.

הסבר סביר יותר הוא שזיכיונות יבוא רכב הפכו בשנים האחרונות למעין "נכס סחיר", אפילו אם אין להם פעילות מהותית של יבוא ומכירות. זהו נכס שאפשר למכור ברווח נאה לצד ג', שלהוט להיכנס לענף.

ראינו זאת במקרה של זיכיון מותג הרכב VINFAST, שנמכר לקרסו בעשרות מיליוני שקלים ללא כל פעילות; במקרה של זיכיון המותג WM, שנקלע לקשיים בסין ועדיין (כמעט) החליף ידיים בישראל לפי שווי כ־100 מיליון שקל; ושל מותג הרכב דונגפנג שנמכר לדלק רכב בכ־110 מיליון שקל עוד לפני תחילת המכירות בפועל. ואלה רק דוגמאות. "סיבוב" עסקי כזה, בחסות הרגולטורים, הוא בהחלט עסק אטרקטיבי.

עוד כתבות

טנק שווייצרי. הניטרליות משאירה את התעשייה הביטחונית מאחור / צילום: Reuters, DENIS BALIBOUSE

אירופה מתחמשת והניטרליות של שוויץ עומדת למבחן

ההתחמשות המואצת באירופה מעוררת בשווייץ דיון מחודש במדיניות הניטרליות ההיסטורית ● בין הסיבות לכך: חוקי יצוא הנשק המגבילים במדינה סוגרים בפניה שוק צומח של מאות מיליארדים ביבשת, והדיבידנדים שהניטרליות העניקה למערכת הבנקאית כבר לא גדולים כמו בעבר

זירת שריפה שפרצה בעקבות תקיפה רוסית על תחנת חשמל באוקראינה / צילום: ap, Alex Babenko

רוסיה שיגרה על אוקראינה 728 כטב"מים במכה. כך איראן עזרה לה

התקיפה האחרונה כללה יותר כטב"מים בלילה אחד, מאשר כל הכטב"מים שרוסיה השתמשה בהם במשך חודש שלם בשנה שעברה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בירידות קלות; ישראכרט זינקה ב-5.5%, אל על ב-3%

ת"א 35 ירד ב-0.2% ● השקל ממשיך להתחזק, הדולר נסחר מתחת ל-3.31 שקלים ● הביטקוין רושם ראלי ● המכסים של טראמפ הקפיצו את מחירי הנחושת בארה"ב ● אנבידיה שוב עושה היסטוריה - נגעה אתמול בשווי שוק של 4 טריליון דולר ● וגם: הענף החם שבאופנהיימר מעריכים שיצמח בחדות

בארה"ב מתפעלים מישראל וטוענים - זה ההישג הגדול שלה באיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איך ישראל הצליחה לחסל 16 מדעני גרעין איראניים, בארה"ב מתפעלים מההישגים של ישראל מול איראן, ורוג'ר ווטרס תמך בארגון פרו-פלסטיני שהוצא מחוץ חוק בבריטניה ● כותרות העיתונים בעולם

אפי מלכין, הממונה על השכר באוצר ושאול שניידר, יו''ר נמל אשדוד / צילום: רפי קוץ, שלומי יוסף

ההפרטה תשוב לשולחן? חילופי מהלומות בין נמל אשדוד לרשות החברות

עימות חריף התלקח לאחרונה בין יו"ר נמל אשדוד לרשות החברות ● בהמשך הצטרף הממונה על השכר, והמאבק ירד לפסים אישיים וחשף מחלוקת אמיתית: האם לנמל יש זכות קיום ללא הפרטה

הרכישה האחרונה של מיקי מלכה / צילום: איור: גיל ג'יבלי

מהיפר־אינפלציה בוונצואלה לפסגת עמק הסיליקון: המסלול הלא צפוי של השותף החדש בהפועל תל אביב

מיקי מלכה הוא אחד המשקיעים הבולטים בעולם הפינטק, אך הרכישה האחרונה שלו היא דווקא בספורט הישראלי: 15% מהפועל תל אביב בכדורסל תמורת כ־27 מיליון שקל ● את המיומנויות הפיננסיות שלו רכש כילד בוונצואלה, ששימשה עבורו מעבדה חיה להבנת ערך הכסף ולניהול סיכונים ● מאז הספיק להקדים את מגמת הקריפטו, להציל את רובין הוד מקריסה ולהקים קרן לשימור יצירות NFT

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - Caral Archaeological Zone

המכס האמריקאי שיהרוס ארץ שלמה באפריקה; ואוקראינה נושמת טיפ-טיפה לרווחה

טראמפ מטיל 50% מכס על ברזיל בגלל רדיפת בולסונרו ● מעניש את לסוטו, מן החלשות והעניות ביותר בעולם ● "אנרכיה" מסכנת את אחת הדמוקרטיות המעטות באפריקה ● אוקראינה תקבל את הפטריוטים ● עיר מימי אברהם אבינו נחשפת בהרי פרו ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

תיירות / צילום: Shutterstock

השחקן החדש שמנסה להשיג דריסת רגל בשוק התיירות החרדי

חברת הטרוול-טק StarNext בראשות המנכ"ל דרן רוזובסקי נכנסת לשוק התיירות החרדי עם האתר החדש "צייד הטיסות" ● חברת הסייבר ההגנתי דרים סקיוריטי של שלו חוליו ● התקבלה כחברה בקהילת החדשנות של הפורום הכלכלי העולמי ● אירועים ומינויים

בני  לנדא / צילום: עינת לברון

ביהמ"ש אישר: הקפאת הליכים בחברת הדפוס של בני לנדא

התקבלה בקשתה של לנדא דיגיטל פרינטינג להקפיא תביעות של נושים נגדה עד סוף אוגוסט, על-מנת לאפשר לה לגבש הסדר חוב ● ביהמ"ש מינה מנהלי הסדר לחברה, אשר נקלעה לחובות של 1.7 מיליארד שקל – רובם למשקיעים שהעניקו לה הלוואות

מפעל אינטל בישראל שנמצא בתהליכי בנייה / צילום: אינטל

מאז הקפאת בניית המפעל הבא של אינטל: מספר עובדי הבניין הצטמצם בחצי

התוכנית המקורית של אינטל לבנות בקריית גת מפעל שבבים בהוצאה של 25 מיליארד דולר, מתוכה 3 מיליארד בסיוע ממשלתי - לא יוצאת לפי שעה לפועל ● לגלובס נודע כי במקביל לפיטורי העובדים במפעל אינטל הקיים בקריית גת, מספר עובדי הקבלן שהועסקו בבינוי המפעל החדש ירד מאז השיא ב־2024 מ־5,500 לכ־2,000 עובדים כיום

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

למה ביטלה השכנה של ישראל עסקת ענק לרכישת מטוסי קרב?

עפ"י פרסומים איראניים, הם הצליחו ליירט כ־8 מל"טים ישראלים במלחמה ● חברת הרחפנים הישראלית שפיתחה במלחמה טכנולוגיות לסריקת מנהרות ומבנים בעזה, מתרחבת כעת גם בארה"ב ● שורת ליקויים הביאו את מצרים לבטל את עסקת רכש מטוסי סוחוי 35 מרוסיה ● הסעודים השלימו את מבצוע מערכות ה־THAAD שרכשו בארה"ב ב־15 מיליארד דולר ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

סקודה אוקטביה / צילום: יח''צ

המכונית שעברה השקה חדשה והשאירה מאחור את התדמית העממית וגם את התמחור העממי

הגרסה המחודשת של אוקטביה נעימה לנהיגה, זריזה, בנויה היטב וחסכונית ● אלא שהמחיר מרחיק אותה מהמיצוב העממי המסורתי של המותג ● מבחן דרכים

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

צילום: ap, Planet Labs PBC

הלוויין חשף את מה שטראמפ הסתיר: הפגיעה בבסיס בקטאר

צה"ל ושב"כ חיסלו בלבנון את המחבל מחמד שעייב ● סוכל ניסיון הברחת אמצעי לחימה בגבול המזרחי ● סרן רעי בירן ז"ל, בן 21 משורשים, מפקד צוות בסיירת גולני, נהרג בפיצוץ במהלך פעילות ● שני לוחמים נפצעו הלילה בג'באליה בינוני וקל מירי נ"ט לעבר טנק ● חמאס: נתניהו מציב מכשולים בפני הגעה להסכם ● 50 חטופים - 644 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

ג'אקו. אחד המותגים שכלמוביל תשווק באוסטריה / צילום: יח''צ

מתרחבת לאירופה: כלמוביל תתחיל לשווק רכבים שהיא מייבאת גם באוסטריה

כלמוביל הודיעה כי תתחיל לשווק השנה את המותגים ג'אקו ו־OMODA של צ'רי גם באוסטריה, לאחר שרשמה הצלחה בשיווק של ג'אקו בישראל ● הקרוס־אובר אאודי Q5 נחת בישראל ● מותג הפרימיום הסיני החדש שבדרך לארץ ● וגם: דלק רכב משלימה את רכישת חברת סחר הרכב "יורודרייב" ● השבוע בענף הרכב

עמוס תמם בפרסומת של בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בנק הפועלים נפרד מעמוס תמם. מי הן הפרזנטוריות החדשות?

אחרי ארבע שנים עם הפרזנטור עמוס תמם, את הקמפיינים של בנק הפועלים יובילו כעת השחקנית ליאת הר לב, שמוכרת בעיקר מ"ארץ נהדרת", והילה קורח, לשעבר מגישת חדשות 13 וכיום מנחת "המרדף" בכאן 11

השקל מתחזק בחדות מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

השקל מתחזק מול הדולר. האם הוא יגיע לרמה של 3 שקלים?

התיסוף החד של השקל מול המטבעות הזרים ממשיך גם הבוקר, כאשר שער הדולר-שקל נסחר מתחת לרמה של 3.31 שקלים ● הכלכלנים הבכירים מסבירים מה עומד מאחורי המגמה, האם היא תימשך, ומה הסיכוי שהדולר יגיע לרמה של 3 שקלים

סדאו מודל 3 / צילום: טסלה

טסלה משיקה את מודל 3 עם הטווח הגדול ביותר שלה עד כה ומחיר חדירה אגרסיבי

המכונית מושקת עם תמחור אגרסיבי יחסית של החל מ-228,748 שקל, והיא כוללת את כל השדרוגים שהוכנסו בדור האחרון של הסדרה, כולל זכוכית אקוסטית 360 מעלות, בולמי מתלים מדור חדש ומערכת שמע פרימיום בעיצוב עם 9 רמקולים ומגבר

משה פתאל / צילום: דוברות משרד הביטחון

מתכנן מערך ההגנה האווירית: "ההישגים מעבר לציפיות, אבל איומי העתיד כבר כאן"

משה פתאל, שעומד בראש מנהלת חומה במשרד הביטחון, פגש לראשונה את מערכת החץ לפני כמעט 30 שנה, אז לא האמין שישראל תצטרך להשתמש בה ● כעת, אחרי שהמערכת הפגינה ביצועים חסרי תקדים במהלך הלחימה עם איראן, פניו קדימה להתמודדות עם האיום ההיפרסוני ● מה נדרש כדי לשמר את היתרון של ישראל בתחום?

גם זה קרה פה / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

יש לכם קרן השתלמות? בעבר היא הייתה שווה הרבה יותר

הבורסה עולה, אבל ההטבה בקרן ההשתלמות נשחקת ● מודי'ס מוצאים שוב סיבה למה לא ● והדיבורים על משבר חוקתי כבר התממשו ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק