גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap
מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

ראש הממשלה בנימין נתניהו המריא ביום א' לביקור בוושינגטון, שבמהלכו יקיים את פגישתו השלישית בתוך כחצי שנה עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. על הפרק תעמוד שורת סוגיות, שבהן הסכם הפסקת אש עם חמאס ומצב 50 החטופים שעדיין ברצועת עזה. אבל טלטלה אזורית של ממש עשויה להגיע מהסכם בתיווך אמריקאי בין ישראל וסוריה, שירחיב את הסכמי אברהם לראשונה אל גבולות ישראל.

פרשנות | כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו
הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

טראמפ היה שמח שהרחבת הסכמי אברהם תחל, בראש ובראשונה, בציר ישראל-ערב הסעודית, אבל הרגישויות הפנימיות של ריאד בנושא הפלסטיני מקשות לנרמל יחסים ללא אופק מהותי בנושא זה. בסיטואציה הנוכחית, מי שניכר כי קרוב לנרמול יחסים עם ישראל יותר מכל מדינה באזור הוא מנהיג סוריה אחמד א-שרע (אבו מוחמד אל-ג'ולאני). הרגישויות הפנימיות של דמשק נסובות סביב סוגיה אחת שעשויה להיות הרבה פחות סבוכה לישראל לפתרון: נסיגה לגבולות הסכם הפסקת האש מ-1974. לא פחות חשוב מכך עבור סוריה הוא מצב תשתיות האנרגיה החמור, בעקבות מלחמת האזרחים הממושכת.

ההזדמנות האנרגטית

בחודש שעבר, קונסורציום קטארי בהובלת UCC אחזקות חתם על תוכנית להשקעת 7 מיליארד דולר בהקמת תחנות כוח בסוריה. אולם תהליכים שכאלו דורשים זמן, והצרכים של סוריה מיידיים. מי שמסוגלת לספק לדמשק את המענה המיידי היא ישראל, שמחוברת כבר כיום לירדן וממנה לסוריה וללבנון דרך הצינור הפאן-ערבי (פג'ר).

את ההזדמנות האנרגטית בסוריה זיהתה כבר ב-2023 חברת הנפט והגז הלאומית של אזרבייג'ן "סוקאר", שלפני כשלושה חודשים חתמה עם משרד האנרגיה הישראלי על הסכם חיפושי גז בצפון המים הכלכליים של ישראל, כמובילת קונסורציום עם ניו מד של יצחק תשובה ו-BP. את המהלך הוביל מנכ"ל ניו מד, יוסי אבו, שחברתו מעורבת עמוקות ביצוא הגז הישראלי. ניו מד היא בעלת 45.33% מהאחזקות במאגר לוויתן, שהיווה מקור ל-74% מיצוא זה אשתקד.

החזון האזרבייג'ני הראשון כלל הרחבת צינור פג'ר, שמגיע כיום לחומס, וממנה מתפצל לטריפולי בלבנון ולבניאס במערב סוריה. המרחק מחומס לטורקיה הוא כ-150 ק"מ, והאזרבייג'נים היו שמחים להתחבר לצנרת הגז שלה, בהשקעה שמוערכת ב-200 מיליון דולר.

לפי שעה, סוריה צורכת LNG (גז טבעי מונזל) שמגיע מקטאר. הוא יציב ברמת האספקה, אבל LNG הוא מוצר יקר יותר מצריכת גז דרך צינורות. מכאן, החיסכון הגדול והאספקה הנרחבת של גז שא-שרע יכול לקבל מישראל.

בשורה התחתונה, א־שרע יתקשה לנרמל יחסים עם ישראל ללא אור ירוק מהפטרון, טורקיה. זו ממתינה לראות האם תכונן הפסקת אש שרירה בין ישראל לחמאס, בראש ובראשונה עבורה. כשנשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן הטיל את אמברגו הסחר על ישראל, כפי שנחשף בגלובס במאי, הדגישו בטורקיה כי הצעד יחול עד הפסקת "התוקפנות הישראלית". אם תהיה הפסקת אש ארוכת-טווח בעזה, יחסי ישראל-טורקיה המלאים צפויים להתחדש, ואנקרה לא תהווה מגבלה בנוגע לנורמליזציה עם סוריה.

נורמליזציה עם סוריה לא תהווה מפץ אזורי שיביא לכינון יחסים חדשים נרחב עם מדינות סוניות, כפי שצפוי במקרה הסעודי, אבל ריאד מביטה מקרוב על ההתפתחויות בעזה. ד"ר עידו זלקוביץ', ראש התוכנית ללימודי המזרח התיכון במכללה האקדמית עמק יזרעאל, וחוקר בקתדרת חייקין לגיאו-אסטרטגיה באוניברסיטת חיפה, מסביר כי במסגרת מארג המדינות המפרציות ששואפות להשפיע על היום שאחרי ברצועה, שהיקף ההרס בה בשנה הראשונה של המלחמה בלבד עמד על 53 מיליארד דולר לפי הבנק העולמי, נמצאת גם ערב הסעודית.

"לנתק ההשפעה מקטאר"

לדברי זלקוביץ', "ישראל צריכה לעשות כל שביכולתה לנתק את השפעת קטאר על חיי היום-יום בעזה, ומי שאמורות להיכנס כלכלית במקומה הן איחוד האמירויות, בתמיכה סעודית ובגיבוי מצרי. איחוד האמירויות ומצרים צפויות להניב הכנסות רבות מכך לחברות הבנייה שלהן, ומי שתיתן מענה מסביב היא הרשות הפלסטינית, שנחשבת בעיני מדינות אלו כלגיטימית".

מדינה שנורמליזציה סורית-ישראלית עשויה, דווקא, כן להשפיע עליה באופן חיובי, היא לבנון. הנשיא ג'וזף עאון וראש הממשלה נוואף סלאם מנסים בימים אלה להגביר את הלחץ על חיזבאללה, ארגון הטרור שמהווה את גורם המחלוקת העיקרי בין ביירות וירושלים.

שלושה מקורות המעורים בפרטי השיחות שמתקיימות בלבנון עם חיזבאללה בנושא הפירוז מנשק סיפרו לרויטרס, כי ארגון הטרור השיעי בוחן את הפחתת פעילותו כתנועה חמושה. הפגיעות הישראליות הקשות בחיזבאללה, נפילת משטר אסד בסוריה מייד לאחר מכן, שקטע את הזרמת האמל"ח מאיראן, ומלחמת 12 הימים - הן חיבור אירועים שמקשה מאוד על הארגון להשתקם. ברויטרס צוין, כי הדרישה מנגד של חיזבאללה היא שישראל תסיג את כוחותיה מחמש הנקודות בדרום לבנון שבהן צה"ל נשאר מאז הפסקת האש. במסגרת אותו הסכם, צבא לבנון היה אמור להשלים פריסה בכל דרום המדינה כדי למנוע מחיזבאללה להשתקם במרחב, אבל לפי דיווחים ערביים הם פרוסים רק על פני 80% מהשטח.

היקף השיקום המוערך בלבנון, לפי הבנק העולמי, עומד על 11 מיליארד דולר. עאון וסלאם כבר הפנימו כי בהיעדר עמידה בדרישות המערביות לפירוז חיזבאללה מנשק, הם לא ייהנו ממלוא הסיוע הפוטנציאלי.

עוד כתבות

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

תקיפות של חיל האוויר הישראלי בתימן (ארכיון) / צילום: ap

"פצצות עוצמתיות": צה"ל תקף תשתיות טרור של החות'ים בתימן

"מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד