גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

וול סטריט או בורסות אירופה: איפה עדיף להשקיע כיום?

אירופה הפכה במחצית הראשונה של 2025 ללהיט המפתיע בשוקי המניות ● אולם התשואות שהושגו לא תואמות את צמיחת רווחיות החברות באירופה, שנמוכה דרמטית מארה"ב ועלולה להיפגע עוד ממלחמת הסחר ● האם השקעה בארה"ב עדיפה למרות המחירים הגבוהים?

צילום: Shutterstock
צילום: Shutterstock

הכותבים הם מנכ"ל ומנהלת בחברת הייעוץ Complex

הטרנד המפתיע בשווקים הגלובליים במחצית הראשונה של 2025 היה החזרה להשקעה באירופה. מלחמת המכסים שבה פתח ממשל ארה"ב בהובלת טראמפ, בשילוב עם גירעון ממשלתי עצום וגדל, הובילו משקיעים להסיט כ־90 מיליארד אירו מארה"ב למניות באירופה.

שאלות ותשובות | סערת המכסים חוזרת: איך מגיבים השווקים ומה צפוי כעת?
רגע האמת של אירופה: ביבשת שוקלים איזו עסקה לסגור עם ארה"ב
WSJ | הספקולציות חוגגות כאילו זו 2021: שובן של מניות המם וה־YOLO

כתוצאה, מתחילת השנה עלו מדד DAX הגרמני בכ־20% ומדד Euro Stoxx 50 בכ־9%, בעוד שבארה"ב המדדים דאו ג'ונס ו־S&P 500 עלו ב־3% ו־4% בלבד בהתאמה, אחרי ריצה חזקה ביוני שמחקה תשואות שליליות.

אולם, מבט מעמיק לרווחי החברות באירופה ובארה"ב, מצייר תמונה שונה ומסוכנת למשקיעים הנוהרים לאירופה.

לפי נתוני מכון המחקר Handelsblatt בגרמניה, 500 החברות הציבוריות הגדולות בארה"ב רשמו בשנה החולפת את הרווחים הגבוהים בתולדותיהן, בהיקף מצטבר של 1.3 טריליון אירו, עלייה של 1.5% מהשנה הקודמת. מנגד, רווחי 500 החברות המובילות באירופה ירדו ב־5% ועמדו על 616 מיליארד אירו בשנה החולפת.

ברבעון הראשון ב־2025 הפער אף העמיק, בניגוד למגמה בשווקים. החברות האמריקאיות הגדילו את רווחיהן ב־17% לעומת הרבעון המקביל אשתקד, בעוד שבאירופה נרשמה ירידה של 9%. לפי תחזיות האנליסטים, צפוי השנה בארה"ב גידול של כ־16% ברווחים, ואילו באירופה 5.5% בלבד.

גם בראייה היסטורית הפערים עצומים. ב־20 השנים האחרונות, רווחי החברות האמריקאיות גדלו בממוצע ב־300%, בעוד רווחי האירופיות צמחו ב־73% בלבד. בניכוי אינפלציה של כ־60% באירופה בתקופה זו, מדובר בגידול ריאלי אפסי.

שלא במפתיע, הרווחיות הגבוהה של החברות האמריקאיות מובילה לשוויים גבוהים בהרבה, עם מכפיל רווח נוכחי ממוצע גבוה במיוחד של 26 ומכפיל רווח עתידי של 22 שהובילו השבוע את ה־S&P 500 לשיא חדש. אלה גבוהים משמעותית ביחס לממוצע היסטורי של 17.

מכפיל גבוה יותר אין משמעו בהכרח מניה יקרה יותר, אלא הוא עשוי לגלם צמיחה צפויה גבוהה. כך, המכפילים הגבוהים בארה"ב נובעים בעיקר מענקיות הטכנולוגיה הגדולות כמו אפל, מיקרוסופט, מטא, גוגל, אנבידיה ואמזון, שמכפיליהן נעים בין 21 ל־49. רווחיהן צומחים בקצב גבוה, ובהתאם מניותיהן זינקו במאות ואלפי אחוזים בשנים האחרונות, ותרמו כשליש מהתשואה הכוללת של החברות האמריקאיות בשנה החולפת.

גם במבט לעתיד, חברות טכנולוגיה אלה נמצאות בחזית פיתוח הטכנולוגיה הגלובלית, והתקדמות מהפכת ה־AI צפויה לתמוך בהמשך מגמת הצמיחה החדה ברווחיהן.

מנגד, הסיכון בכך הוא שכדי להצדיק את השוויים ולהמשיך להניב תשואות גבוהות, החברות יצטרכו להמשיך לצמוח בקצב גבוה. לפי הערכת בלומברג, מדובר בצמיחת הרווחים ב־30% השנה על מנת להצדיק את התמחור הנוכחי. אחרת, להערכתם, המכפיל ההוגן הינו 17.7 בלבד.

תמחור נמוך על רקע צמיחה נמוכה באירופה

מעבר לים, באירופה המכפילים נמוכים יותר - כ־15 במדד Euro Stoxx וכ־20 בדאקס הגרמני. הרקע הוא שבהשוואה לארה"ב ביצועי החברות כאמור חלשים בהרבה.

צמיחת הרווחיות הנמוכה של החברות האירופיות קשורה בטבורה לצמיחה אפסית ביבשת, שנובעת בין היתר מהאתגרים הדמוגרפיים באירופה שסובלת מהזדקנות האוכלוסייה וצמצום התושבים בגיל העבודה, לצד מחסור בעובדים. ב־2024, ירד התמ"ג בגרמניה ב־0.2% ובצרפת הצמיחה בו הייתה 0.6% בלבד, בניגוד ל־2.5% בארה"ב.

לפי תחזית קרן המטבע, הצמיחה באירופה צפויה לעמוד על 0.8% בשנה זו ועל 1.2% ב־2026, בעוד שהבנק המרכזי הגרמני מעריך כי כלכלת גרמניה עשויה להתכווץ בשנתיים הקרובות. התקווה העיקרית לעידוד הצמיחה נובעת מהשקעות בהיקף טריליון אירו שמתכננת ממשלת גרמניה בתשתיות ובביטחון, ולא מהסקטור הפרטי, המבוסס על תעשיות ותיקות ומסורתיות ולא על חדשנות טכנולוגית.

להמחשה, רשימת החברות הגדולות במדד DAX כוללת חברות מסורתיות כמו סימנס, מרצדס, אליאנץ ודויטשה טלקום, שאינן טכנולוגיות ולא יקחו חלק במהפכת ה־AI. אלה בדיוק החברות שהובילו את הכלכלה לפני 50 ואפילו 100 שנים. זאת בניגוד לארה"ב, שבה שליש ממדד S&P 500 מהוות חברות טכנולוגיות צעירות יחסית.

האירו המתחזק דווקא מכביד על חברות ביבשת

אתגר נוסף לחברות באירופה נובע מהתחזקות מטבע האירו, שעלה בכ־14% מול הדולר מתחילת השנה על רקע מלחמת הסחר. בעוד שבעבר נטה האירו להתחזק בתקופות שגשוג כלכלי, כעת הוא מתחזק כתוצאה מתנועות בשוק ההון, בזמן שהצמיחה הכלכלית חלשה. התחזקות האירו ביחס לדולר מנוגדת גם לריבית שירדה בחדות באירופה ל־2%, בעוד שריבית הבנק המרכזי בארה"ב (פד) נותרה 4.5%, ואמורה למשוך משקיעים.

גם בבנק המרכזי האירופי (ECB) מודאגים, שכן מטבע חזק יותר הופך את היבוא לזול יותר ומוריד את האינפלציה, בעוד שמכירות בחו"ל הופכות יקרות יותר ופחות רווחיות, מה שפוגע בצמיחה, במיוחד עבור אירופה התלויה ביצוא.

כתוצאה, נפגעים רווחי החברות האירופיות המייצאות. להמחשה, לפי דיווחי חלק מהחברות המובילות ביבשת, הכנסותיהן כבר קטנו בכ־10% מתחילת השנה, במקביל לקיטון של כ־5%־3% ברווחים.

מנגד, בארה"ב התמונה הפוכה: הדולר הנחלש מספק דחיפה משמעותית לחברות המקומיות המייצאות לאירופה, ועשוי להגביר את רווחיהן.

גם רגיעה במלחמת הסחר תועיל בעיקר לארה"ב

כעת, עיני המשקיעים נשואות ל־9 ביולי, הדד־ליין שהציב טראמפ להסכם סחר חדש עם אירופה. אם לא תושג הסכמה עד אז, עלולים המכסים לזנק בחדות מ־10% כיום ל־50% ולגרום לפגיעה נוספת בתחרותיות של המוצרים האירופיים בשוק האמריקאי.

עם זאת להערכתנו, במוקדם או במאוחר ייחתם הסכם סחר חדש שישפר את תנאי הסחר לחברות האמריקאיות, ויתמוך בהמשך צמיחתן על חשבון האירופיות.

לסיכום, אנו מעריכים שההתלהבות מהשוק האירופי הייתה מוקדמת ומהירה מדי ועלולה להניב למשקיעים באירופה תשואות חסר במחצית השנייה של 2025 ומעבר לכך. עליות אלה מתרחשות כתוצאה מתנועות הון שדוחפות את מחירי המניות, ללא בסיס של צמיחה ברווחיות.

מנגד, בארה"ב מחירי המניות הגבוהים יאתגרו את התשואות למשקיעים. אולם, המשך צמיחת הרווחיות והכלכלה, ובפרט בחברות הטכנולוגיות הצומחות בעוצמה, בשילוב האפשרות של השלכות חיוביות מסיום מלחמת הסחר, עשויים לתת רוח גבית חזקה למניות בארה"ב, שתאפשר להן להניב תשואות עודפות ביחס לאירופה בשנה הקרובה.

הגורמים בטור זה עשויים להשקיע בני"ע או מכשירים המוזכרים בו. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך / צילום: אסף גלעד

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: מי מהן תורמת יותר לכלכלת ישראל?

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

אינטל חיפה. / צילום: Shutterstock

מאות עובדי אינטל יפוטרו בימים הקרובים. מה הם יקבלו בעזיבה?

עשרות עובדי אינטל ישראל קיבלו במהלך היום הזמנות לשימוע ● לפי ההערכה אינטל צפויה לפטר בין 15% ל-20% מעובדי חטיבת הייצור שלה בעולם ועוד אלפים רבים של עובדי מחקר ופיתוח ● אינטל מציעה חבילות פרישה מוגדלות לפורשים מרצון

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

בתמורה לנפט: הטילים שסין העבירה לאיראן רגע אחרי סיום המלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: סין מספקת טילים לאיראן, ביקורת נגד התוכנית של שר הביטחון לרצועת עזה וכך המלחמה עם איראן עלולה להאיץ התחמשות של מדינות בגרעין ● כותרות העיתונים בעולם

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

לראשונה מזה כמעט שנתיים: בנק ישראל מכר דולרים ביוני

אחרי שנמנע בשנה וחצי האחרונות מהתערבות בשוק המט"ח, בנק ישראל מכר בחודש שעבר דולרים בהיקף של כ-300 מיליון דולר ● מאחורי המהלך, ניסיון למנוע את התנודתיות בשקל בתחילת מבצע "עם כלביא"

גילה גמליאל, הליכוד המהדורה המרכזית, קול ברמה, 29.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם לא ניתן לפתוח בהליכים פליליים נגד נשיא צרפת?

האם החסינות של נשיא צרפת מצדיקה את ביטול משפט נתניהו? שימו לב להבדלים ● המשרוקית של גלובס

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

טראמפ ונתניהו, הלילה / צילום: Reuters

ריקוד הניצחון של נתניהו וטראמפ, ולמה הנשיא מתכוון ב"איראן רוצה לעשות שלום"?

סעודת ערב ב'חדר הכחול' בבית הלבן מתחילה בסימן חיבה הדדית ומה שהתקשורת האמריקאית קוראת "ריקוד ניצחון" ● הנשיא אומר ש"משהו טוב ייצא מזה", ומביע אמון בפרגמטיות ובשאיפת השלום של איראן ● נתניהו מכריז "לא איכפת לי" אם מישהו רוצה מדינה פלסטינית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

טראמפ הודיע שיטיל מכסים על שבע מדינות; וול סטריט ננעלה באדום

הנאסד"ק ירד בכ-0.9% ● תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב קפצו ● ארה"ב הודיעה כי מספר הסכמי סחר לקראת חתימה ● טסלה נפלה בכ-7%, בעקבות הכרזתו של מאסק על הקמת מפלגה חדשה בארה"ב ● מחירי הנפט עלו בכ-2% ● סקטורי השבבים והאנרגיה המתחדשת ירדו ● שר האוצר האמריקאי אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

היועמ"שית: הליך הדחתי על־ידי הממשלה בלתי חוקי ופוליטי לגמרי

גלי בהרב־מיארה הגישה את עמדתה באשר לעתירות שהוגשו לבג"ץ נגד הדחתה, בה קבעה כי ההליך הוא בלתי־חוקי ביסודו ● "השיקול המרכזי בבסיס ההחלטה - רצונה של הממשלה להסיר מגבלות על כוחה השלטוני, באמצעות הליך הפסקת כהונה פוליטי", כתבה היועמ"שית

דירה שניזוקה מפגיעת טיל איראני / צילום: ap, Matt Rourke

אפקט הטילים מאיראן: חוזי השכירות עומדים להשתנות דרמטית

אפקט ההדף של המלחמה אינו פוסח על ההסכמים המשפטיים שבין שוכרים למשכירים, ועורכי הדין כבר נערכים לנסח חוזי שכירות המותאמים לחוסר הוודאות הביטחוני ● מהו השינוי הדרמטי הצפוי בהגדרה של מלחמה כ"כוח עליון", האם ניתן יהיה להקפיא את תשלום שכר הדירה במתקפת הטילים הבאה, ולכמה זמן אפשר יהיה לחתום על חוזה שכירות לדירה חלופית

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; מגמה דומה בחוזים בארה"ב

דאקס עולה ב-0.4% ● החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים במגמה מעורבת ● טראמפ הודיע על הטלת מכסים במדינות נוספות שייכנסו לתוקפם ב-1 לאוגוסט ● יוליוס בר: "החוק הגדול והיפה" של טראמפ משאיר את הגירעון ברמתו - והדולר עלול לשלם את המחיר ● וגם: המשקיעים בוול סטריט ממתינים לפתיחת עונת הדוחות

גורמים בשוק מעידים שחלק ניכר מהחברות הן הפסדיות תפעולית / צילום: Shutterstock

ההנחות יגדלו? רשות החשמל מרחיבה את רפורמת האספקה

עד עתה, רק מתקנים סולאריים ומתקני אגירה יכלו לספק חשמל מוזל לספקים, אותם הם גלגלו ללקוחות ● כעת, גם תחנות כוח קונבנציונליות יוכלו להשתתף באספקה ● אם התחנות הקונבנציונליות יציעו הנחות נרחבות מספיק, זה יפתח פתח לספקים להגדיל את ההנחות כדי למשוך לקוחות נוספים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

הרשות לבטיחות תעופה של האיחוד האירופי הסירה את אזהרת הטיסה לישראל: האם חברות התעופה הזרות יחזרו?

ב־24 ביוני הושגה הפסקת אש, אך הרשות לבטיחות תעופה של האיחוד האירופי (EASA) הזהירה שהמצב שברירי ועלול להתלקח מחדש ● תוקף האזהרה פקע, ולאחר דיונים הוחלט שלא לפרסם אזהרה חדשה במקומה ● זו עשויה להיות בשורה חיובית שתקרב את חזרתן של חברות תעופה זרות לישראל

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות בעקבות החלטת הריבית; מדד הנדל"ן ירד בכ-1.7%

ת"א 35 איבד 0.4% ות"א 90 ירד בכ-0.7% ● בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

הספקולציות חוגגות כאילו אנחנו ב-2021: שובן של מניות המם וה־YOLO

הראלי הנוכחי בוול סטריט הציף מגמה שמזכירה נשכחות: מניות של חברות לא רווחיות הניבו מתחילת אפריל ביצועים עדיפים גם ביחס למניות רווחיות ואיכותיות ולמדדים מרכזיים ● בין אלה בולטות חברות מכירת והשכרת רכב ● מה מוביל לכך ואיך הטרנד צפוי להסתיים הפעם

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

רצף מוצלח של שמונה חודשים נגדע: נעצרה ירידת הגירעון הממשלתי

על פי דוח של החשב הכללי במשרד האוצר, יהלי רוטנברג, עולה כי הגירעון נותר ללא שינוי ועומד על רמה של 5% תוצר – 103.9 מיליארדי שקלים ● מתחילת השנה היקף ההוצאות הסתכם בכ-308 מיליארד שקל, לעומת כ-300 מיליארד שקל בתקופה המקבילה אשתקד - גידול של כ-2.4%