ב-2 באפריל התייצב נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בגן הוורדים שבשטח הבית הלבן והטיל פצצה - תוכנית מכסים גלובלית ואגרסיבית במיוחד על שותפות הסחר של ארה"ב. אמנם כוונתו להשתמש במכסים כדי לשפר את מאזן הסחר האמריקאי הייתה ידועה מראש, אבל היקף ועוצמת התוכנית היו בלתי צפויים.
● האם לקנות את הדולר בשפל? חשבו על זה שוב
● יועץ ההשקעות שממליץ על מניות נדל"ן בארץ ועל השוק ההודי: "צריך להיות בו"
התוצאה הייתה טלטלה חדה בשוקי המניות העולמיים, ורק כעבור שבועיים, כשגם האג"ח הממשלתיות התחילו להראות סימנים מדאיגים, הודיע הנשיא על הקפאה של שלושה חודשים לטובת ניהול משא ומתן על הסכמי סחר חדשים.
מה קרה בתקופת ההקפאה?
ראשית, הפאניקה דעכה ווול סטריט שינתה כיוון. המדדים מחקו את כל הירידות במהירות ושברו שיאים חדשים. בתקופה זו גם רשם ממשל טראמפ הישגים לא מבוטלים, ובראשם הבנות מול סין בדרך להסכם סחר כולל.
בנוסף, הודיע טראמפ על הסכמי מסגרת עם בריטניה ווייטנאם.
טראמפ הספיק בינתיים לדחות את הדד ליין בעוד כשלושה שבועות ל-1 באוגוסט, אבל הוא לא מבזבז זמן. בממשל כבר הודיעו לשורת מדינות שטרם הגיעו עמם להסכמות כי המכסים הגבוהים בדרך.
אילו מדינות במוקד?
בממשל טראמפ הודיעו על שליחת "גל ראשון" של מכתבים לקראת נקיטת פעולה. מדובר בסך הכל על 14 מדינות בשלב זה.
יפן ודרום קוריאה, שותפות סחר מרכזיות של ארה"ב, יספגו מכסי יבוא של 25%. גם מלזיה, קזחסטן ותוניסיה יתמודדו עם שיעור דומה.
דרום אפריקה לעומתן תיאלץ להתמודד עם מכסים בגובה 30%, ולאוס ומיאנמר עם 40%.
וזה לא הכול. אינדונזיה תתמודד עם מכסים בשיעור של 32%, בנגלדש עם 35%, ותאילנד וקמבודיה עם מכסים בגובה 36%.
גם מדינות במזרח אירופה חטפו. על סחורות מבוסניה יוטלו מכסים של 30%, בעוד שסרביה תתמודד עם שיעור של 35%.
וזה כאמור רק הגל הראשון. "היחסים שלנו היו, למרבה הצער, רחוקים מלהיות הדדיים", כתב טראמפ במכתבים. כעת עבור כל אחת ממדינות נותרו כשלושה שבועות לסגור עסקה.
מדוע דווקא מדינות אלו קיבלו אזהרה?
דוברת הבית הלבן, קרולין לוויט, טענה כי מדינות נוספות צפויות לקבל מכתבים דומים בימים הקרובים. לוויט נשאלה גם מדוע בחר הנשיא להתחיל דווקא עם שותפות הסחר הגדולות יפן וקוריאה, והשיבה כי זו "פריבילגיה של הנשיא. אלו המדינות שהוא בחר".
לדבריה, מדינות נוספות שנמצאות בשיחות מתקדמות עם ארה"ב בדרך לגיבוש הסכמות.
מדוע עבור יפן ודרום קוריאה מדובר במכה כואבת במיוחד?
ראשית, היצוא שלהן לארה"ב גדול משמעותית מיתר המדינות ברשימה. ב-2024 היקף היבוא האמריקאי מיפן עמד יותר מ-148 מיליארד דולר. היבוא מקוריאה עמד על קרוב ל-132 מיליארד. בשני המקרים רכבים וחלקי חילוף לרכבים תופסים חלק מרכזי.
עוד טרם האיום החדש, הטיל טראמפ מכסים גלובליים על יבוא רכבים, חלקי חילוף, פלדה ואלומיניום. טראמפ הבהיר כי לא תהיה כפילות וכי המכסים הספציפיים יישארו על כנם ולא יורחבו.
לשם השוואה למרכזיותן, אחרי יפן ודרום קוריאה ניצבת ברשימה מלזיה - עם יצוא בהיקף של 52 מיליארד לארה"ב. דרום אפריקה עם פחות מ-15 מיליארד, וביתר המקרים מדובר בהיקפים נמוכים דרמטית.
יש גם זווית פוליטית שמכבידה על שתי הידידות הקרובות של ארה"ב. נשיא דרום קוריאה, לי ג'יאה־מיונג, נכנס לתפקידו רק לפני חודש ולאחר טלטלה פוליטית ארוכה שכללה את הדחת הנשיא הקודם. ביפן יתקיימו בהמשך החודש בחירות לבית העליון, וראש הממשלה שיגרו אישיבה לא ירצה להיראות כמי שהעניק ויתורים נרחבים.
איך מגיבים השווקים?
וול סטריט ננעלה אמש בירידות אחרי שבוע של שיאים - אם כי לא מדובר בירידות שמזכירות את הפאניקה באפריל. S&P 500 ירד ב-0.8%, בעוד שנאסד"ק איבד 0.92%.
גם אגרות החוב הממשלתיות ירדו, ובעיקר אלו לטווח הארוך. בהתאמה, התשואה עליהן טיפסה. התשואה על האיגרת לעשר שנים, הנחשבת לבנצ'מרק, עלתה ב-5 נקודות בסיס לרמה של 4.387%.
השפעה נוספת ניכרה גם על הדולר האמריקאי, שבאופן מסורתי נחשב למקלט בטוח בתקופות של אי ודאות אך מתחילת סאגת המכסים נחלש בחדות מול סל המטבעות. ביממה האחרונה הוא שינה מעט כיוון וטיפס מול סל המטבעות בכחצי אחוז.
המטבעות של יפן, דרום קוריאה ודרום אפריקה נחלשו ביותר מ-1% אל מול הדולר.
עם זאת, בפתיחת המסחר באסיה הבוקר נרשמו עליות קלות בבורסות של יפן ודרום קוריאה.
איפה עומדים המגעים מול אירופה?
ברויטרס דיווחו כי באיחוד האירופי לא צופים שיקבלו מכתב דומה בימים הקרובים, אך קיימת אי ודאות בנוגע להמשך.
מדינות היבשת נמנות עם שותפות הסחר הגדולות ביותר של ארה"ב. גרמניה לבדה הייתה אחראית ב-2024 ליצוא בהיקף 160 מיליארד דולר. איטליה הוסיפה עוד 76 וצרפת כמעט 60.
האיחוד האירופי מתמודד כבר כעת עם מכסים של 50% על יצוא הפלדה והאלומיניום שלו, 25% על מכוניות וחלקי רכב, ו-10% על רוב המוצרים האחרים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.