האם לקנות את הדולר בשפל? חשבו על זה שוב

"הציפייה שלנו היא שהשיפור הגיאופוליטי (בישראל), שכבר בא לידי ביטוי בשיפור התמחור בחלקים רבים משוק ההון, כמו בשוק המניות והאג"ח בארץ, יבוא לידי ביטוי גם בשקל ויתמוך בייסופו מול סל המטבעות", אומר קובי לוי, ראש דסק אסטרטגיית שווקים בבנק לאומי

אילוסטרציה: Shutterstock
אילוסטרציה: Shutterstock

ההתחזקות המרשימה של השקל מול הדולר מתחילת השנה, סביב 10%, הסבה הפסדים משמעותיים למי שהשקיע באפיקים החשופים למטבע האמריקאי. גם מדד DXY, המודד את ערכו של הדולר מול המטבעות העיקריים בעולם, איבד מתחילת השנה 10%. על רקע זה יש מי שתוהה האם דווקא עכשיו כדאי להגדיל את החשיפה לדולר? רוב המומחים עונים בשלילה.

ראיון | "הממשלה תצטרך למצוא מקורות": נגיד בנק ישראל מזהיר מאפשרות של העלאת מסים
המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

"הירידה החדה בערכו של הדולר מול השקל נובעת בעיקר מפיחות הדולר בעולם", אומר קובי לוי, ראש דסק אסטרטגיית שווקים בבנק לאומי. "בהתאם, משקיעים שרכשו אג"ח נקובות באירו למשל נפגעו פחות מאלה שהיו חשופים לדולר".

לוי מוסיף כי "הציפייה שלנו היא שהשיפור הגיאופוליטי (בישראל), שכבר בא לידי ביטוי בשיפור התמחור בחלקים רבים משוק ההון, כמו בשוק המניות והאג"ח בארץ, יבוא לידי ביטוי גם בשקל ויתמוך בייסופו מול סל המטבעות". כלומר להערכתו השקל עוד עשוי להמשיך ולהתחזק. מסיבה זו, לדבריו, "אין מקום להפחית גידורי מטבע למרות השערים הנמוכים".

גם הכלכלן הראשי של מיטב, אלכס זבז'ינסקי, התייחס בתחילת השבוע לכוחו הגדל של השקל והשלכתו על תיק הנכסים של הציבור. "התחזקות השקל עשויה ללכת רחוק", העריך והוסיף כי הסיבות הן שהציבור בארץ עשוי למכור עוד נכסי מט"ח בהיקף עשרות מיליארדי שקלים. לפי הנתונים שאסף, הוא מציין כי "משקל הנכסים צמודי מט"ח (לא כולל מניות חו"ל) בתיק הנכסים של הציבור עמד על כ־15% נכון למרץ 2025. זו עדיין רמה גבוהה בכ־2% מהרמות היציבות שהיו עד סוף 2022. כדי לחזור למשקל שהיה אז, הציבור (כולל המוסדיים) אמורים למכור מט"ח ביותר מ־100 מיליארד שקל".

זבז'ינסקי גם מפנה לקשר המתקיים בין שער השקל-דולר לביצועי מדד S&P 500. זה מכתיב היחלשות של הדולר כאשר מדד המניות האמריקאי מתחזק. להערכתו יש עוד מקום להתחזקות המטבע המקומי לרמות של 3 שקלים לדולר ואף נמוך מכך.

גם מודי שפריר, אסטרטג ראשי לשווקים פיננסיים בבנק הפועלים, ממליץ "להוריד את הרכיב המט"חי בתיק, בשל הערכתנו להמשך התחזקות השקל". זו נובעת משתי סיבות עיקריות: "הראשונה היא שהכוחות הבסיסיים שתומכים בשקל חזק צפויים להתעצם בשנים הקרובות, כגון עודף גדול במאזן התשלומים של מדינת ישראל. השנייה היא שגופים מוסדיים יתחילו להערכתי לצמצם בקרוב את חשיפתם למט"ח (בשל העברת כספים מהשקעות ב־S&P 500 לשוק המניות בת"א לצורך שיפור תשואות, ח"ש)".

רמי דרור, מנכ"ל וואליו השקעות מתקדמות, מוסיף כי "הדולר מתבסס כעת ברמות חדשות־ישנות של כ־3.35 שקל. מה שהחזיק אותו גבוה יחסית לשקל בשנה וחצי האחרונות היה בעיקר המצב הביטחוני־גיאופוליטי האזורי. בעקבות השינויים שחלו באזור, הוא נמצא כעת ברמה חדשה של שיווי משקל ולהערכתי נראה את הדולר ממשיך לשייט באזורים הללו".