גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה אפשר ללמוד עליכם רק מתנועות העיניים

מקדונלד'ס, לקסוס, יונדאי, דייסון וגם אמזון - כל אלה ואחרים עושים שימוש בנוירומרקטינג, ענף המשלב עקרונות של מדעי המוח והשיווק במטרה לייצר אסטרטגיות פרסום אפקטיביות יותר ● הבינה המלאכותית מאיצה את התחום, אך בישראל הוא עדיין בחיתוליו

קמפיין הרגשות של מקדונלד'ס / צילום: צילום מסך
קמפיין הרגשות של מקדונלד'ס / צילום: צילום מסך

לפני כשנה שילבה מקדונלד'ס פורטוגל באפליקציה מערכת זיהוי רגשות באמצעות ניתוח מיקרו הבעות פנים, שבאמצעותה המשתמשים סרקו את פניהם, וקיבלו הטבה בהתאם לרגש הבולט ביותר שהופעל באותו רגע. כך, למשל, לאנשים שהמערכת זיהתה שהם עצובים, הוצעה גלידה. אנשים שזוהו כשמחים, קיבלו מנת נאגטס שניתן לחלוק עם חברים, כדי לחזק את החיבור הקבוצתי ולשדר אופטימיות. מטרת המהלך, שנקרא Mood for Mac, הייתה לשדר שמקדונלד'ס כאן כדי לשפר את מצב-הרוח, וכל מי שהזמין יצא בהרגשה חיובית וטובה.

כך "שותות" הטלוויזיות החכמות תקציבי פרסום מערוצי הטלוויזיה המסחריים
דעה | כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה-AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

המהלך הזה מבוסס בעיקרו על תחום המחקר שנקרא נוירומרקטינג ומשלב עקרונות של מדעי המוח והשיווק, במטרה לייצר אסטרטגיות פרסום אפקטיביות יותר. במקום להסתמך רק על סקרים ודיווחים עצמיים, טכנולוגיות מדידה מתקדמות מאפשרות לנתח תגובות בלתי-מודעות של המוח והגוף לפרסומות, למוצרים ולסביבות קמעונאיות. כך ניתן לקבל תמונה לא מוטית על קבלת החלטות של צרכנים - ובהתאם, לשפר את היעילות של פרסומות, מיתוג וחוויית משתמש.

שלט במחקר שבחן תגובות למודעות פרינט ודיגיטל / צילום: צילום מסך

גם יצרנית הרכב לקסוס משתמשת בטכנולוגיות זיהוי רגשות באמצעות ניתוח מיקרו הבעות פנים בכמה מהדגמים שלה, במטרה לשפר את תחושת הנוחות והביטחון של הנהג. הודות לטכנולוגיה, החברה מתאימה אישית את הגדרות ההפעלה ויוצרת תחושה של "הרכב מכיר אותי", מה שעשוי לתרום לחוויה חיובית של הנהג עם הרכב. מותגים נוספים שמשתמשים בשיטה הם יונדאי, דייסון ואתרי הקניות איביי ואמזון.

הזיהוי של נטפליקס

גם בארץ התחום הזה מתחיל לקבל תאוצה, כפי שמספר ארז מנשה, מנכ"ל ומייסד חברת הנוירומרקטינג CROWN, שבין לקוחותיה נמנים מלינגו מורפיקס, רשתות חדרי כושר, מפעלי עופרת וטכנולוגיה ועוד. "לא מדובר בשיווק שמבוסס על רגשות פשוטים, אלא על נתונים שבאמצעותם מזהים רגשות ולומדים איך לפנות לקהל היעד. אנחנו היחידים בארץ עם מערכת לזיהוי רגשות באמצעות ניתוח קולי, ויש לנו גם מערכת זיהוי פנים. זו אפקטיביות שונה לחלוטין".

ארז מנשה, CROWN / צילום: יח''צ

הנויורמרקטינג כולל מספר טכנולוגיות מדידה, שמבוססות על אישור המשתמש לעקוב אחר פניו וקולו באמצעות המצלמה הקדמית של הטלפון או מצלמת המחשב. אחת מהן היא מעקב עיניים (Eye Tracking), שבו פשוט בודקים לאן הלקוח מסתכל בזמן פרסומת או גלישה באתר אינטרנט. "אפשר לדעת לאן הוא הסתכל בכל רגע נתון, והיכן היה הפוקוס. לדוגמה, כשמפתחים מוצר חדש, הצבע או הנראות של מוצר היא קריטית. אז מכינים סרטון עם כמה מוצרים, ואנחנו בודקים מה אנשים ראו קודם, מה משך אותם בכל מוצר, האם המיקום השפיע, ולאן העין הולכת לעומת מוצר של המתחרים".

טכנולוגיה שנייה היא ניתוח קולי, שמתמקד ברמזים קוליים המבטאים את המצב הרגשי של הדובר. "כאן אנחנו משתמשים בסקרים שבהם צריך להקליט את התשובה. אפשר גם להכניס שיחה לתוך המערכת, ולקבל פלט של ניתוח. כשבוחנים את הביומרקרים בעזרת מערכת AI, ניתן לזהות את התגובה הרגשית או הלחץ שבו אנשים נמצאים. משתמשים בזה בעיקר לאסטרטגיות וכדי להבין תפיסה וחשיבה של אנשים.

"נטפליקס, למשל, משתפת פעולה עם OPEN AI (נכון לעכשיו מדובר בפיילוט באוסטרליה ובניו זילנד), כך שבאמצעות סוכן AI נוכל להקליט את שם הסרט או הסדרה שנרצה לצפות וגם חוות-דעת דרך השלט. הסוכן יזהה את התגובה הרגשית לפי המנעד הקולי, ולפי הנתונים יציג תכנים שיש סיכוי גבוה שיגבירו את רגש העונג והשמחה".

טכנולוגיה שלישית היא ניתוח תווי פנים וזיהוי רגשות ותגובות כמו שמחה, הפתעה, תסכול או גועל, כאשר צרכנים נחשפים לתוכן שיווקי. "עושים שיחת וידאו שבה מזהים קודם כל את הדפוס הנורמטיבי ביחד לצבעוניות, קווים מסוימים, טרמינולוגיה וכו', ואז עוברים לקמפיין ובוחנים את התנודות השונות - ממש כמו פוליגרף - ולפי זה יודעים מה הרגש שנוצר אצל קהל היעד הרלוונטי.

"בפנים שלנו יש כל-כך הרבה ניואנסים קטנים, שמי שלא מכיר יכול לפספס אותם מאוד בקלות. עניין של פוקר פייס לא רלוונטי, כי אפילו רעידה קטנה של השפה, עיניים טיפ-טיפה מכווצות, מלמדות אותנו משהו".

מה עוד צפוי בתחום הזה?
"אנחנו בונים כלי חדש שיאפשר לשנות סרטון לפי רגשות. באתר או באפליקציה יהיה עץ סרטונים, הגולש יאשר קריאת תווי פנים בזמן צפייה, והסרטון שבו הוא צופה יתפתח בהתאם לסוג הרגש או רמת הריכוז שלו, למשל. אגב, אצל אותו אדם יכולים להיות הבדלים תוך 3-5 שעות. למה עושים את זה? כדי להעביר מסר בלי לשעמם או בלי לייצר אנטגוניזם.

"זה חוסך המון AB טסטינג והמון כסף. במקום לעשות מוצרים במהדורה מוגבלת, ואז להוריד אותם מהמדפים כי אין חיבור עם הלקוח, אתה יכול לדעת מראש מה יעבוד. זה נגיש, פשוט, זול יותר, ואפשר לעשות את זה מכל מקום בעולם. ה-AI עוזר לתרגם את המידע ולהמיר לשפה פשוטה".

ייעול השיווק במלחמה

בחודש שעבר בוצע מחקר נויורמרקטינג ראשון מסוגו בישראל, בזמן המערכה האיראנית. חברת SubMIND של סיון פרידמן-יוסף, פסיכולוגית חברתית וחוקרת נוירומרקטינג והתנהגות צרכנים, מדדה את התגובות של 180 ישראלים בני 25-55 לפרסומות בשלושה ענפים: בריאות, קוסמטיקה ופיננסים.

סיון פרידמן יוסף / צילום: איל יצהר

"לכל אחד מהתחומים הצמדתי שלושה מסרים שונים", היא מסבירה. "מסר אחד היה ממש מנותק מהסיטואציה; מסר שני עם התייחסות למצב אבל בסגנון שלוקח שליטה על החיים; ומסר שלישי בגישה יותר אמפתית בסגנון 'אנחנו מבינים שקשה, והתקופה מורכבת, ולכן הבאנו את המוצר הזה'.

"הממצאים הראו שבבריאות הגישה הרכה ניצחה באופן מוחץ, כי אנשים רוצים יותר אמפתיה והגנה רגשית. בשוק ההון גישת השליטה עבדה יותר, כי היא נתנה תחושה שאפשר להתגבר על האיום החיצוני לפחות בחלקה הפרטית שלנו. בטיפוח היה שוויון בין שתי הגישות - חלק מהנשים התחברו לצד של 'את צריכה רגע לעצמך', וחלק לזה ש'את צריכה להיות לביאה'.

"הגישה הגנרית של 'עסקים כרגיל' כשלה בכל הענפים. זה מוכיח שכשהמותג מתרחק, הצרכנים מתרחקים ממנו. בזמן איום ביטחוני, המוח דורש הכרה במציאות החיצונית, וכל ענף צריך התאמה מסוימת למצב הרגשי הייחודי של הצרכן.

פרידמן-יוסף, שעובדת בעיקר עם חברות פיננסים, ביטוח ובריאות גדולות, רואה בנוירומרקטינג שיטה שמאפשרת "להבין דרך הדאטה הרגשי מה עובר על אנשים בזמנים שונים. האלגוריתם מנתח הבעות פנים ומבצע מעקב עיניים, ובוחן איך אדם מגיב לגירויים שונים שהוא מקבל. אני מביאה את הצד הלא מודע של הצרכן, שמקבל את ההחלטות היומיומיות, ומנסה לזקק מה עובד טוב יותר, מה מרחיק ומה מקרב - איפה היה טריגר לדחייה או להתרגשות".

בימים אלה היא עושה דוקטורט באוניברסיטת בן גוריון על נוירו-אקונומיקס. "העולם הרגשי הוא זה שמניע אותנו לקבל החלטות, ואני אדם של דאטה, אז שני התחומים התחברו לי. שמונה שנים אני חוקרת את התחום הזה לבד, כי באוניברסיטאות כמעט ולא מדברים עליו. בשנה-שנתיים האחרונות ארגונים התחילו להבין שזה נכון, אבל כרגע אלה בעיקר חברות מאוד גדולות, זה עוד לא מחלחל מטה".

מה הטעות הנפוצה שחברות עושות?
"הרבה חברות נופלות עם עומס מידע. אנחנו בעולם רווי מידע, והן מנסות לדחוף עוד יתרונות ועוד מבצעים. לכאורה המון דברים טובים, אבל הגזמה בהטבות יוצרת עומס קוגניטיבי ומובילה לניתוק מהסיטואציה. ולפעמים המותג נותן הרבה הטבות ללקוח, אבל בסוף הוא זוכר בעיקר את הכוכבית למטה".

עוד כתבות

עשור למתווה הגז / צילום: ap

עשור לסוגיה שפילגה את ישראל: האם "שוד הגז" הפך ל"נס כלכלי"?

עשור חלף מאז יצא לדרך מתווה הגז שעורר סערה, ונדמה שמרבית תחזיות האימה התבדו ● חזרנו לשחקנים הבולטים כדי להבין אם ה"שוד" אכן הפך ל"נס" ● וגם: בדיקת גלובס מגלה כי עתודות הגז צפויות להכניס למשק לפחות 300 מיליארד שקל, סכום שנראה במקור כמעט דמיוני

מפעל אינטל בישראל שנמצא בתהליכי בנייה / צילום: אינטל

מאז הקפאת בניית המפעל הבא של אינטל: מספר עובדי הבניין הצטמצם בחצי

התוכנית המקורית של אינטל לבנות בקריית גת מפעל שבבים בהוצאה של 25 מיליארד דולר, מתוכה 3 מיליארד בסיוע ממשלתי - לא יוצאת לפי שעה לפועל ● לגלובס נודע כי במקביל לפיטורי העובדים במפעל אינטל הקיים בקריית גת, מספר עובדי הקבלן שהועסקו בבינוי המפעל החדש ירד מאז השיא ב־2024 מ־5,500 לכ־2,000 עובדים כיום

משה (שיקו) זאנה, מנכ''ל רכבת ישראל, בכנס התשתיות של גלובס / צילום: שלומי יוסף

החזון ל־300 מיליון נוסעים לא יתממש אם רכבת ישראל תמשיך לנהל את עצמה

בענף התחבורה גוברות ההערכות כי מנכ"ל הרכבת יצטרף בקרוב לשושלת קודמיו אשר לא הצליחו לסיים את כהונתם בחברה הממשלתית ● כשאותו הגוף אחראי גם על תפעול יומיומי וגם על בניית תשתיות בעשרות מיליארדי שקלים - הכישלון לא מפתיע, וכולנו סובלים ממנו

זאב אלקין, הימין הממלכתי הבוקר הזה, כאן ב', 12.6.25 / צילום: ראובן קופיצ'נסקי

איום בלי שיניים? המספרים שמאחורי הסנקציות במתווה לגיוס חרדים

חוק הגיוס שעל הפרק כולל גזירות דרקוניות על חרדים שלא יתגייסו ● ביניהן: איסור הוצאת רישיון נהיגה, אי־סבסוד לימודים אקדמיים וביטול העדפה מתקנת בשירות המדינה ● אלא שצלילה לנתונים מגלה שרק מיעוט של אנשים יושפע מכך, ויש ספק לגבי האפקטיביות של הצעדים

פרופ' שי דוידאי, בשיאן של ההפגנות באוניבריסטת קולומביה, בשנה שעברה / צילום: Reuters, Katie Smith

"תחקרו, אבל לא תשתיקו אותי": פרופ' שי דוידאי, שנלחם למען ישראל באוניברסיטת קולומביה, עוזב

דוידאי היה אחד הקולות הבולטים בקולומביה למען ישראל ובטיחות הישראלים והיהודים בקמפוס בזמן המחאות הפרו־פלסטיניות ● האוניברסיטה השעתה אותו ופתחה נגדו חקירה שנמשכה מעל שנה, אך זו נסגרה ללא ממצאים, ודוידאי החליט להתפטר: "היה לי חשוב לומר שאני לא עוזב כדי לחפש הזדמנויות, אלא כי אני לא רוצה להיות פה"

אפי מלכין, הממונה על השכר באוצר ושאול שניידר, יו''ר נמל אשדוד / צילום: רפי קוץ, שלומי יוסף

ההפרטה תשוב לשולחן? חילופי מהלומות בין נמל אשדוד לרשות החברות

עימות חריף התלקח לאחרונה בין יו"ר נמל אשדוד לרשות החברות ● בהמשך הצטרף הממונה על השכר, והמאבק ירד לפסים אישיים וחשף מחלוקת אמיתית: האם לנמל יש זכות קיום ללא הפרטה

ישראל פריי / צילום: איל יצהר

"מקרה גבולי": הוארך מעצרו של העיתונאי ישראל פריי שבירך על מות חיילים

בית משפט השלום האריך עד יום ראשון את מעצרו של העיתונאי ישראל פריי, שנעצר בחשד להסתה ותמיכה בטרור בעקבות ציוץ ברשת X ● השופטת ציינה כי מדובר במקרה גבולי, ודחתה את בקשת המשטרה להאריך את המעצר בשבוע ● נציב שב"ס הורה להתייחס לפריי כאל אסיר ביטחוני

אילון מאסק / צילום: ap, Chip Somodevilla

שיתוף הפעולה של אילון מאסק עם התעשייה האווירית

הלווין הישראלי דרור-1, שפותח בהזמנת המדינה בתקציב של 200 מיליון דולר ימריא לחלל בימים הקרובים ● הלווין ישוגר על ידי חברת ספייס אקס (SpaceX), שבבעלות אילון מאסק

גם זה קרה פה / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

יש לכם קרן השתלמות? בעבר היא הייתה שווה הרבה יותר

הבורסה עולה, אבל ההטבה בקרן ההשתלמות נשחקת ● מודי'ס מוצאים שוב סיבה למה לא ● והדיבורים על משבר חוקתי כבר התממשו ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock, Seth Aronstam

בג"ץ לממשלה: אם לא תגיבו עד ראשון, נקפיא את הדחת היועמ"שית

הממשלה לא הגישה את תגובתה לעתירות נגד הליך ההדחה של היועמ"שית ● בתגובה, שופט בית המשפט העליון, נעם סולברג, קבע כי אם הממשלה לא תגיב עד יום ראשון בג"ץ יוציא צו ביניים שיקפיא את הליך ההדחה

משאית של אמזון פריים בארה''ב / צילום: Shutterstock

אמזון הרחיבה את ה"פריים דיי" ל-4 ימים, אבל לישראלים יהיה קשה ליהנות ממנו

ימי הקניות של אמזון פריים, ה"בלאק פריידיי" של הקיץ, מתקיימים השבוע ויימשכו לראשונה ארבעה ימים ● ההערכות מדברות על מכירות שיא, אבל מדיניות המכסים החדשה פוגעת בעומק המבצעים ● והישראלים יגלו שממילא עלות המשלוח מבטלת לא פעם את פער המחירים

שיפוצים / צילום: מד''א

הוויכוח על הכסף הגדול: מי ישפץ את עשרות אלפי הדירות שנפגעו?

הממשלה החליטה על תוכנית שבה הקבלנים הגדולים הם שיהיו אחראים לשיפוץ הדירות שנפגעו במבצע "עם כלביא" ● יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים, ערן סיב, זועם: "יש כאן קומבינה על קומבינה. בסוף הקבלנים יעסיקו את קבלני השיפוצים ויגזרו קופון" ● בממשלה טוענים בתגובה: "יש עבודה לכולם" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

יצחק תשובה / צילום: גדעון לוין

הפגישה הסודית בהרצליה והתדהמה בשוק: מאחורי הקלעים של מאבק השליטה בישראכרט

מהפגישה בין בכירי קבוצת דלק ומנורה לצורך רכישה משותפת של חברת כרטיסי האשראי, דרך המהלך שנרקם בחשאי מול בנק ישראל, ועד להצעה שטרפה את הקלפים ומעמידה את יצחק תשובה ועידן וולס כפסע מהשליטה בישראכרט ● גלובס מספק מבט מבפנים על העסקה שמסעירה את שוק ההון

אביעד גליקמן / צילום: ויקיפדיה,  רן יחזקאל

היועמ״שית תבחן את חקירת אביעד גליקמן

היועצת המשפטית לממשלה תקיים ישיבה לבחינת זימונו לחקירה של עיתונאי חדשות 13, אביעד גליקמן ● לפי ההודעה, הישיבה תתקיים לפני שתתקבל החלטה, כך שהיועמ״שית משהה בפועל את החקירה - ועשויה שלא לאפשרה בהמשך

זירת שריפה שפרצה בעקבות תקיפה רוסית על תחנת חשמל באוקראינה / צילום: ap, Alex Babenko

רוסיה שיגרה על אוקראינה 728 כטב"מים במכה. כך איראן עזרה לה

התקיפה האחרונה כללה יותר כטב"מים בלילה אחד, מאשר כל הכטב"מים שרוסיה השתמשה בהם במשך חודש שלם בשנה שעברה

ג'אקו. אחד המותגים שכלמוביל תשווק באוסטריה / צילום: יח''צ

מתרחבת לאירופה: כלמוביל תתחיל לשווק רכבים שהיא מייבאת גם באוסטריה

כלמוביל הודיעה כי תתחיל לשווק השנה את המותגים ג'אקו ו־OMODA של צ'רי גם באוסטריה, לאחר שרשמה הצלחה בשיווק של ג'אקו בישראל ● הקרוס־אובר אאודי Q5 נחת בישראל ● מותג הפרימיום הסיני החדש שבדרך לארץ ● וגם: דלק רכב משלימה את רכישת חברת סחר הרכב "יורודרייב" ● השבוע בענף הרכב

סדאו מודל 3 / צילום: טסלה

טסלה משיקה את מודל 3 עם הטווח הגדול ביותר שלה עד כה ומחיר חדירה אגרסיבי

המכונית מושקת עם תמחור אגרסיבי יחסית של החל מ-228,748 שקל, והיא כוללת את כל השדרוגים שהוכנסו בדור האחרון של הסדרה, כולל זכוכית אקוסטית 360 מעלות, בולמי מתלים מדור חדש ומערכת שמע פרימיום בעיצוב עם 9 רמקולים ומגבר

רכב חשמלי בהטענה / צילום: Shutterstock

האם ישראל מוכנה למהפכת הרכבים החשמליים?

הממשלה קבעה יעד: עד 2030, 100% מהרכבים הנמכרים יהיו חשמליים ● קצב החדירה לשוק מרשים, אבל הפוליטיקאים לא ממהרים להכין כראוי את המדינה ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי היערכות המשק למעבר לתחבורה חשמלית

עמוס תמם בפרסומת של בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בנק הפועלים נפרד מעמוס תמם. מי הן הפרזנטוריות החדשות?

אחרי ארבע שנים עם הפרזנטור עמוס תמם, את הקמפיינים של בנק הפועלים יובילו כעת השחקנית ליאת הר לב, שמוכרת בעיקר מ"ארץ נהדרת", והילה קורח, לשעבר מגישת חדשות 13 וכיום מנחת "המרדף" בכאן 11

משאיות סיוע הומניטרי בעזה / צילום: Reuters, Gaza Humanitarian Foundation

אחרי הלחץ האירופי: ישראל הסכימה להגדיל את הסיוע ההומניטרי לעזה

ההודעה מגיעה ימים לפני ששרי החוץ של האיחוד האירופי יתכנסו לדון במצב ההומניטרי ברצועת עזה ובשאלה כיצד להגיב על בדיקה משפטית של שירות החוץ, שמצאה כי יש "אינדיקציות" למעבר של ישראל על מחויבותה לחוק הבינלאומי, במסגרת הסכם הבסיס בין האיחוד לישראל