גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סכר הרנסנס מביא להחרפת המאבק האזורי בין אתיופיה ומצרים

השלמת בניית סכר הרנסנס על הנילוס באתיופיה מעוררת זעם במצרים, שהנהר מהווה את מקור המים החשוב ביותר שלה ● בקהיר, שכורעת תחת חובות, חוששים ממלחמה ומנסים למצוא פתרונות יצירתיים למשבר

סכר הרנסנס על הנילוס הכחול באתיופיה / צילום: ap
סכר הרנסנס על הנילוס הכחול באתיופיה / צילום: ap

נהר הנילוס מהווה מקור ל-90% מתצרוכת המים של מצרים, שאינה מסוגלת להתקיים בלעדיו. על כן, הודעת אתיופיה ביום חמישי האחרון כי השלימה את בניית סכר הרנסנס (GERD) על הנילוס הכחול, הנהר שדרכו זורמים 80% ממי הנילוס כולו, התקבלה בזעם רב במצרים.

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין
טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל
טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

שר משאבי המים המצרי, האני סווילם, מיהר להביע את עמדת קהיר, כי הסכר מהווה הפרה של החוק הבינלאומי. לדבריו, אתיופיה השלימה את הסכר ללא הסכמת שתי המדינות שבמורד הנהר: סודן ומצרים. החשש המצרי נובע לא רק מעצם הסכר, שתקציבו הראשוני היה כ-4 מיליארד דולר, כי אם מהיותו הפרויקט ההידרו-אלקטרי הגדול ביותר באפריקה: 1.8 ק"מ רוחבו וכ-145 מטר גובהו. סווילם דרש כי אדיס אבבה תפסיק לקבוע עובדות בשטח, ותקיים שיח על שימוש מאוזן בנהר.

מנגד, האתיופים מנסים להרגיע את הרוחות, אף שכבר הכריזו כי טקס החניכה של הסכר מתוכנן לחודש ספטמבר. ראש הממשלה, אבי אחמד, אף הזמין את בכירי קהיר וח'רטום להשתתף באירוע. "כל פגיעה במצרים או בסודאן מהווה פגיעה באתיופיה עצמה", הוא אמר בפרלמנט של אדיס אבבה. "אפילו לא טיפה אחת של מים תפחת מסכר אסואן".

הפניית תשומת הלב של אבי לסכר ההידרו-אלקטרי בדרום מצרים אינה מקרית: הוא מהווה מקור לכ-10% מתצרוכת החשמל במדינתו של עבד אל-פתח א-סיסי. נשיא מצרים מתמודד בשנים האחרונות עם מחסור הולך וגובר באנרגיה, והוא תלוי בגז הישראלי בשביל להותיר את המצב קרוב לסביר. הפסקת ההפקה באסדות אנרג'יאן, ובמיוחד לוויתן, במהלך מלחמת 12 הימים עם איראן היוותה מכה קשה למצרים, שהביקוש לחשמל בה בעונת הקיץ מזנק.

זו הייתה מכה כלכלית קשה שנחתה אחרי חבטות קודמות במהלך מלחמת חרבות ברזל, ובמרכזן מתקפות המורדים החות'ים בים האדום, שהביאו לירידה דרסטית במעבר ספינות בתעלת סואץ. מנתוני קהיר עולה כי הכנסותיהם מהתעלה צנחו משיא היסטורי של כ-10.25 מיליארד דולר ב-2023 לכ-3.99 מיליארד דולר ב-2024. המתקפה החות'ית על אוניית סוחר בבעלות יוונית ביום ראשון, והתקיפה הישראלית בתימן בלילה לאחר מכן, מעידות כי עוד ייקח זמן מה עד שיחול שיפור במעבר הספינות בתעלת סואץ.

מצרים רואה בסכר "איום על הביטחון הלאומי"

כאילו שלא די בכך, האתיופים השלימו כאמור את פרויקט הרנסנס, שבנייתו החלה ב-2011, ובחודשים האחרונים כבר עובדות שש מתוך 13 הטורבינות בו. מחד, מצרים רואה בסכר הרנסנס "איום על הביטחון הלאומי", ומאידך - לא נראית היערכות לתקיפה של אתיופיה. הדבר נובע מסיבות שונות, אבל המרכזית שבהן היא המצב הכלכלי החמור של מצרים, שנמצאת תחת חובות כבדים. קהיר היא הלווה השלישית בהיקפה מקרן המטבע הבינלאומית (כ-7.49 מיליארד דולר), כמו בנגלדש, ירדן וקניה יחד.

ד"ר מיכאל ברק, חוקר בכיר במכון הבינ"ל למדיניות נגד טרור באוניברסיטת רייכמן, לא חושב כי צפויה מתקפה מצרית נגד אתיופיה בקרוב, על אף הסכנה למשק המים המקומי. "ראינו כיצד החות'ים תקפו ספינות שהשפיעו על תעלת סואץ, ומצרים לא תקפה. המשטר הצבאי דוגל בפתרונות בדרכים עקיפות ובהפעלת עוצמה רכה, למרות שאנואר סאדאת אמר בעבר כי עדיף למות בקרב עם האויב, ולא מצמא".

הפעלת העוצמה הרכה שבה עוסק ד"ר ברק משתקפת בהיבטים הצבאיים והדיפלומטיים. זה החל באוגוסט אשתקד, עת א-סיסי חתם עם מקבילו הסומלי, חסן שייח' מחמוד, על הסכם לשליחת 10,000 חיילים מצרים למוגדישו. מאז, קהיר כבר הצהירה כי בכוונתה לשלוח אלף חיילים נוספים, והיעד המוצהר הוא מאבק בטרור בסומליה ככלל ובארגון אל-שבאב בפרט. ואולם, בה בעת, סומליה חולקת גבול ארוך במיוחד עם אתיופיה, כזה שאין למצרים כלל. יתרה מכך, ב-2024 הגיעה אתיופיה להסכם עם סומלילנד, שהכריזה על עצמותה מסומליה ב-1991, שלפיו היא החכירה לאדיס אבבה רצועת חוף באורך 20 ק"מ באזור מפרץ עדן - למשך 50 שנה.

א־סיסי מרחיב את הפעילות הדיפלומטית

בזירה הסומלית, קהיר ואדיס אבבה הולכות ראש בראש, אך לצד הפעילות הצבאית - נשיא מצרים מרחיב בחודשים האחרונים את פעילותו הדיפלומטית, במסגרת מה שנראה כניסיון ליצור טבעת חנק של אינטרסים סביב אתיופיה. ב-23 באפריל, א-סיסי יצא לביקור בג'יבוטי, שם נועד עם הנשיא אסמעיל עומאר גוולה. ג'יבוטי היא אומנם אחת המדינות הקטנות ביותר באפריקה, אבל נחשבת לחשובה במיוחד, בשל מיקומה האסטרטגי בגדה המערבית של מיצר באב אל-מנדב.

לא פחות משמעותית היא התלות של אתיופיה, מדינה ללא מוצא לים, בג'יבוטי - דרכה עוברים 95% מהיבוא והיצוא של אדיס אבבה. כך לפי הבנק העולמי. חמישה ימים לאחר ששהה במדינה הקטנה הזו, א-סיסי אירח את מקבילו הסודני, עבדל פתאח אל-בורהן, לפגישה שעסקה בסכר הרנסנס, ובסיומה נמסר מלשכתו של נשיא מצרים, כי השניים דנו "בנקודות המבט של שתי המדינות על הביטחון הלאומי".

השחקנית הבינלאומית עם ההשפעה הרבה ביותר

השחקנית הבינלאומית בעלת ההשפעה הרבה ביותר הן על מצרים והן על אתיופיה היא סין. לאורך 14 שנות הפרויקט דאגו בבייג'ינג להפעיל את הבנקים והחברות שלהם, כדי לנצל את ההזדמנות להגברת התלות האתיופית. ב-2013, סין העניקה לאדיס אבבה הלוואה בסך 1.2 מיליארד דולר לצורך הקמת קווי מתח בין הסכר ובין ערים שונות.

לאורך השנים, חברות סיניות כדוגמת סינוהידרו וגז'ובה נטלו חלק מהותי בבניית הסכר, וב-2019 - בעת ביקור של ראש הממשלה אחמד בבייג'ינג - אף הוגשה לו הצעה למתן הלוואה נוספת של 1.8 מיליארד דולר. בד בבד, בנקים סיניים נרתמו לצורך רכישת ציוד קריטי וטכנולוגיות, שבלעדיו המיזם שבנייתו נמשכה תקופה ארוכה ככל הנראה היה מתקשה להסתיים.

אלא שהסינים לא הסתפקו, ואף אינם מסתפקים כיום, בהשפעה על אתיופיה בלבד. הם משקיעים הון בכל רחבי אפריקה, וכחלק מזאת גם במצרים. כך, בין השאר, בנק הפיתוח של סין (CBD) בחר ב-2009 לפתוח את הסניף הראשון שלו מחוץ למדינה במצרים, וכעבור ארבע שנים בלבד - בנק סין השיק לשכת עסקים בקהיר. ב-2019, אותה השנה שבה הציעו לאחמד הלוואה שמנה, א-סיסי חתם בבייג'ינג על הלוואה של 3 מיליארד דולר מבנק התעשייה והמסחר של סין (ICBC).

בשנה האחרונה, ניכרה הרחבת ההשפעה של סין על צבא מצרים. זה בא לידי ביטוי בתרגיל "נשרי הציוויליזציה 2025" שקיימו הסינים והמצרים, לראשונה אי פעם, במרחק של כ-100 ק"מ ממפרץ סואץ, ובשבוע שעבר נודע כי מצרים החלה להפעיל את מערכת ההגנה האווירית לטווחים ארוכים HQ-9B, שנחשבת למקבילה של S-400 הרוסית. כל אלו מציבים את בייג'ינג בעמדה שבה מצרים תתקשה לתקוף את אתיופיה, בשל תלותה בה.

"המשטר המצרי פועל להתבססות בים האדום ובקרן אפריקה", מסכם ד"ר ברק. "קשה לראות מצב שבו מצרים תתקוף את אתיופיה, בגלל סין. הם מתעצמים באמצעות בייג'ינג גם במערכות מכ"ם. אלו משתנים שמשפיעים על ההימנעות מנקיטת פעולות, לצד המצב הכלכלי החמור".

עוד כתבות

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

ההייטקיסט שנחשד בהוצאת תלוש פיקטיבי לגרושתו וישלם קנס גדול לרשות המסים

רשות המסים פרסמה את קובץ ההחלטות של ועדות הכופר לשנת 2024, ממנו עולה כי מנכ"ל קרן הון סיכון נחשד ברישום שכר עבודה לאשתו לשעבר בסך כולל של כ-950 אלף שקל, בעוד שזו לא עבדה בחברה ● הוא ישלם כופר של 275 אלף שקל לרשות המסים ● כמה כופר שילם הד"ר שקיזז רווחי הון בה של כמיליון שקל שלא כדין וכמה מתווכי הנדל"ן העלימו הכנסות?

שון מגווייר, שותף בסקויה קפיטל (Sequoia Capital) / צילום: דרור סיתהכל, לנס הפקות

"שקרן אסלאמיסטי": משקיע־העל מסתבך בשל פוסט נגד המועמד לראשות עיריית ניו יורק

כ-600 יזמים חתמו על מכתב פומבי הקורא לקרן ההון סיכון סקויה לגנות את שון מגווייר, שותף בכיר בקרן ותומך ישראל ידוע, לאחר שבפוסט בחשבון הX שלו, תקף את המועמד המוסלמי לראשות עיריית ניו יורק זוהראן ממדאני ● מגווייר, שגם נשוי לישראלית לשעבר, מסרב להתנצל

נתב''ג / צילום: Shutterstock

הרשות לבטיחות תעופה של האיחוד האירופי הסירה את אזהרת הטיסה לישראל: האם חברות התעופה הזרות יחזרו?

ב־24 ביוני הושגה הפסקת אש, אך הרשות לבטיחות תעופה של האיחוד האירופי (EASA) הזהירה שהמצב שברירי ועלול להתלקח מחדש ● תוקף האזהרה פקע, ולאחר דיונים הוחלט שלא לפרסם אזהרה חדשה במקומה ● זו עשויה להיות בשורה חיובית שתקרב את חזרתן של חברות תעופה זרות לישראל

דירה שניזוקה מפגיעת טיל איראני / צילום: ap, Matt Rourke

אפקט הטילים מאיראן: חוזי השכירות עומדים להשתנות דרמטית

אפקט ההדף של המלחמה אינו פוסח על ההסכמים המשפטיים שבין שוכרים למשכירים, ועורכי הדין כבר נערכים לנסח חוזי שכירות המותאמים לחוסר הוודאות הביטחוני ● מהו השינוי הדרמטי הצפוי בהגדרה של מלחמה כ"כוח עליון", האם ניתן יהיה להקפיא את תשלום שכר הדירה במתקפת הטילים הבאה, ולכמה זמן אפשר יהיה לחתום על חוזה שכירות לדירה חלופית ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

טראמפ הודיע שיטיל מכסים על שבע מדינות; וול סטריט ננעלה באדום

הנאסד"ק ירד בכ-0.9% ● תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב קפצו ● ארה"ב הודיעה כי מספר הסכמי סחר לקראת חתימה ● טסלה נפלה בכ-7%, בעקבות הכרזתו של מאסק על הקמת מפלגה חדשה בארה"ב ● מחירי הנפט עלו בכ-2% ● סקטורי השבבים והאנרגיה המתחדשת ירדו ● שר האוצר האמריקאי אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם

גילה גמליאל, הליכוד המהדורה המרכזית, קול ברמה, 29.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם לא ניתן לפתוח בהליכים פליליים נגד נשיא צרפת?

האם החסינות של נשיא צרפת מצדיקה את ביטול משפט נתניהו? שימו לב להבדלים ● המשרוקית של גלובס

גורמים בשוק מעידים שחלק ניכר מהחברות הן הפסדיות תפעולית / צילום: Shutterstock

ההנחות יגדלו? רשות החשמל מרחיבה את רפורמת האספקה

עד עתה, רק מתקנים סולאריים ומתקני אגירה יכלו לספק חשמל מוזל לספקים, אותם הם גלגלו ללקוחות ● כעת, גם תחנות כוח קונבנציונליות יוכלו להשתתף באספקה ● אם התחנות הקונבנציונליות יציעו הנחות נרחבות מספיק, זה יפתח פתח לספקים להגדיל את ההנחות כדי למשוך לקוחות נוספים

הרס ברמת אביב לאחר פגיעת הטיל האיראני. רדיוס הרס גדול מאוד / צילום: ap, Oded Balilty

המפונים צריכים דיור והמחירים מזנקים: "בעלי דירות מעלים את השכירות תוך כדי מו"מ"

פגיעות הטילים האיראניים הותירו 13 אלף תושבים ללא בית, והם נאלצים לחפש דירה חדשה בערים שברובן אין היצע רב גם בימי שגרה ● מבעלי דירות שמנצלים את המצב כדי להעלות מחירים, ועד לניסיון המצער עם מפונים מתחילת המלחמה שעשוי דווקא לסייע - איך המציאות הנוכחית תשפיע על השוק? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה ביציבות למרות הצהרות המכסים החדשות של טראמפ

נעילה חיובית באירופה ● טראמפ: "המכסים יתחילו להיות משולמים ב-1 באוגוסט 2025. ולא יחול שינוי בתאריך הזה" ● מניות השבבים עלו, אינטל זינקה ● בשוק הסחורות: מחיר הנחושת זינק לשיא כל הזמנים, מחיר הנפט עלה והזהב ירד ● איגרות החוב הממשלתיות ירדו

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

הספקולציות חוגגות כאילו אנחנו ב-2021: שובן של מניות המם וה־YOLO

הראלי הנוכחי בוול סטריט הציף מגמה שמזכירה נשכחות: מניות של חברות לא רווחיות הניבו מתחילת אפריל ביצועים עדיפים גם ביחס למניות רווחיות ואיכותיות ולמדדים מרכזיים ● בין אלה בולטות חברות מכירת והשכרת רכב ● מה מוביל לכך ואיך הטרנד צפוי להסתיים הפעם

תקציב של 250 מיליון שקל לתוספת קווים ותדירויות טרם מומש / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

האגף שמופקד על 20 מיליארד שקל בשנה במשרד התחבורה התרוקן מקצועית

שרשרת עזיבות התרחשה באחרונה בהנהגה המקצועית של מינהל התשתיות במשרד התחבורה שאמון על כמחצית מתקציבו ● המנהל החדש מכהן במקביל גם כראש הרשות לתחבורה ציבורית ● בינתיים, פרויקטים משמעותיים במרכז ובירושלים מעוכבים

גיא אלמוג / צילום: רמי זרנגר

מנהל ההשקעות שממליץ על שוק מניות מפתיע "עם דמיון לישראל"

גיא אלמוג, מנהל ייעוץ ההשקעות בבנק ירושלים, שהזהיר אשתקד מפני תחושה של אופוריה בשוק המניות המקומי, מעריך כי למרות העליות החדות שהתרחשו מאז השוק לא יקר מדי ● הוא ממליץ על מניות פיננסים, נדל"ן ואנרגיה בת"א, השקעה בשוק ההודי ומעריך שגם לוול סטריט יש עוד לאן לעלות

מנכ''ל אינטל, ליפ–בו טאן / צילום: ap, Business Wire

זקוקה למזומנים: אינטל מוכרת כ-8% ממניות מובילאיי

על פי הערכות, היקף המכירה עומד על 1.2 מיליארד דולר ● אינטל תמשיך להחזיק את השליטה בחברה עם 80% ממניותיה

הממונה על התקציבים, יוגב גרדוס / צילום: יוסי כהן

הממונה על התקציבים תוקף את מתווה הגיוס: "לא יביא חיילים ויזיק לתעסוקה"

יוגב גרדוס, הממונה על התקציבים במשרד האוצר הגדיר בכנס לשכת רואי החשבון את סוגיית המגזר החרדי כ"הסוגייה הכלכלית הכי דרמטית שמשפיעה על כלכלת ישראל" ● גרדוס היה עקבי לאורך השנים בהדגשת הנחיצות שבגיוס חרדים ושילובם בשוק התעסוקה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

"הממשלה תצטרך למצוא מקורות": נגיד בנק ישראל מזהיר שעשויה להגיע העלאת מסים

בראיון עם פרופ' אמיר ירון, הוא מבקר את המעבר לשיטת החישוב החדשה של הלמ"ס, וכן מתייחס לאפשרות של העלאת מסים, בשל צורכי הביטחון שגדלו, בעקבות המלחמה: "יש פערים מאוד גדולים בין דרישות משרד הביטחון, מול מה שמשרד האוצר מדבר עליו"

סיאול, דרום קוריאה. בפתיחת המסחר באסיה הבוקר נרשמו עליות קלות / צילום: Shutterstock, yun jung chao

טראמפ שוב עולה למתקפה, ושתי ידידות קרובות של אמריקה במוקד

שעון החול לפקיעת האולטימטום שהציב נשיא ארה"ב מתקתק, ובינתיים הושגו הסכמות סחר רק עם בריטניה ווייטנאם ● אתמול שיגר טראמפ מכתבים ל-14 מדינות והודיע להן כי החל מאוגוסט יתמודדו עם מכסי יבוא גבוהים ● מי השתיים שייפגעו במיוחד?

שלמה פילבר / צילום: יוסי זמיר

המדינה: תביעות פילבר נועדו להלך אימים ולהשפיע על משפט נתניהו

הפרקליטות מבקשת לעכב את שתי התביעות האזרחיות שהגיש פילבר נגד מערכת אכיפת החוק ומסבירה כי הן נועדו לשרת את ההגנה במשפט רה"מ: "חשש לפגיעה בהליך הפלילי ולזיהומו"

בשנים האחרונות הפכו כמעט כל יצרני הטלוויזיה לשחקני מדיה / צילום: Shutterstock

כך "שותות" הטלוויזיות החכמות תקציבי פרסום מערוצי הטלוויזיה המסחריים

ענקית מדידת הנתונים נילסן הודיעה לאחרונה כי תתחיל למדוד צפייה בפרסומות בטלוויזיות חכמות, כולל נטפליקס, יוטיוב ודומיהן - מה שצפוי להגדיל עוד יותר את שוק הפרסום הממוקד ● בישראל כבר החלו כמה קמפיינים בטלוויזיות של LG, בין היתר של דיסקונט ויוחננוף

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

המוסדיים קנו מניות במיליארדי שקלים מבעלי שליטה: "בהמשך יגיעו גם הנפקות"

בשוק החיתום ממשיכים להיערך לגל עתידי של הנפקות ראשוניות, ומעודדים מהרעב של גופים מוסדיים לסחורה חדשה ומהכסף הרב שזורם להשקעות בבורסה המקומית ● השבוע תושלם הנפקתה של קבוצת הנדל"ן אמפא, לפי שווי מופחת של 3 מיליארד שקל אחרי הכסף ● הראלי בבורסה, פרויקט מיוחד

מטה סוכנות הדירוג מודי'ס / צילום: Shutterstock, Andrius Zemaitis

מודי'ס מותירה את הדירוג של ישראל ללא שינוי ושולחת אזהרה

דירוג האשראי שמעניקה מודי'ס לישראל נותר ברמה של Baa1 - וגם התחזית נותרה שלילית ● לצד מחמאות על חוזקות הכלכלה המקומית, במודי'ס מזהירים מפני חידוש אפשרי של העימות מול איראן וצופים עלייה חדה ביחס החוב של המדינה