גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"צומחות יותר מהמשק": סקירה מקיפה קובעת כי יש עדיין אפסייד במניות ה-IT

לאחר שהניבו תשואות חזקות מתחילת השנה, באי.בי.אי מעריכים כי ענקיות טכנולוגיית המידע המקומיות ימשיכו לייצר תשואה חיובית דו-ספרתית למשקיעים ● ההמלצה החמה ביותר - למניית מלם תים ● ומי צפויה להפוך להערכתם לשחקנית משמעותית גם באירופה?

מוטי גוטמן, מנכ''ל מטריקס, ועדי אייל, מנכ''ל וואן טכנולוגיות / צילום: עידן גרוס, Regev Art Photography
מוטי גוטמן, מנכ''ל מטריקס, ועדי אייל, מנכ''ל וואן טכנולוגיות / צילום: עידן גרוס, Regev Art Photography

השקעה במניות ה-IT הישראליות הנסחרות בבורסה בתל אביב הוכיחה עצמה כמשתלמת מתחילת השנה, כשמניות ארבע החברות הגדולות בתחום הציגו תשואות של 31%-49% - גבוה ממדד ת"א 125 שבו הן נכללות. בחמש השנים האחרונות, מציגה וואן טכנולוגיות את התשואה הטובה בענף, עם עלייה של 336%, כשלפי נתוני הבורסה, בהסתכלות על שני העשורים האחרונים וואן וחילן הן בין המניות הטובות ביותר בבורסה, עם תשואות מצטברות של עשרות אלפי אחוזים.

המוסדיים קנו מניות במיליארדי שקלים מבעלי שליטה: "בהמשך יגיעו גם הנפקות"
וול סטריט או בורסות אירופה: איפה עדיף להשקיע כיום?

למרות העליות האחרונות, באי.בי.אי מעריכים שיש למניות ה-IT (טכנולוגיית מידע) עוד מקום לעליות. בסיקור ראשון של מניות החברות הגדולות בענף - מטריקס , חילן , וואן טכנולוגיות ומלם תים , ממליץ בית ההשקעות על כולן ב"תשואת יתר".

אנליסט ה-IT בבית ההשקעות, ליאור שילה, מוצא שהאפסייד הגבוה ביותר נמצא במלם תים, "בשל תמחור החסר המובהק". עם זאת לדבריו, בהשוואה לסביבת המכפילים הגלובלית, החברות המקומיות אינן זולות.

ליאור שילה / צילום: יח''צ

חברות ה-IT מספקות שירותים דוגמת תשתיות מחשוב, פתרונות תוכנה ועוד. כולן צמחו לאורך השנים, גם באמצעות מיזוגים ורכישות, כשמיזוג גדול עומד כיום על הפרק: מטריקס, החברה הגדולה בשוק, הודיעה על מיזוג עם החברה-האחות מג'יק בעסקת מניות. המיזוג טרם הושלם, ובאי.בי.אי עוד לא מתמחרים אותו בהמלצה על מטריקס, אך שילה מציין כי "אנו סבורים שלמיזוג קיים פוטנציאל, שעשוי לבוא לידי ביטוי בסינרגיות ובצמיחה בשוקי היעד, שקשה לחשב בשלב הנוכחי". הוא מוסיף כי מיזוג שיגביר את הסבירות לכניסת מניית מטריקס למדד ת"א 35, עשוי להציף לחברה ערך נוסף בעתיד.
באופן כללי שילה מציין כי "חברות ה-IT מהוות רובד מרכזי בהתפתחות הטכנולוגית עבור הסקטור העסקי והציבורי בישראל. זאת, שכן הן מספקות פתרונות, שירותים ומוצרים טכנולוגיים שמאפשרים להאיץ, לשפר ולייעל את הפעילות השוטפת של הלקוחות, וכנגזרת להרחיב פעילות עסקית".

לדבריו, הצמיחה של החברות בתחום נגזרת מפעילות המשק הכללית, לצד מגמות ואימוץ חידושים טכנולוגיים (כדוגמת AI, ענן ועוד). בהקשר של המאקרו, הוא מציין שהכלכלה העולמית נתונה בחוסר ודאות לגבי השפעת מדיניות המכסים של ממשל טראמפ על האינפלציה והצמיחה, אך השווקים הפיננסיים מתמחרים הורדת ריבית בהמשך השנה. בישראל, האינפלציה עדיין מעל היעד, אולם הירידה בפרמיית הסיכון לאחר המלחמה יצרה פתח לאפשרות של הורדת ריבית. הסיכון העיקרי לחברות ה-IT הוא מיתון, בו חברות נוטות לצמצם תקציבים ולהקפיא פרויקטים.

"קצב הצמיחה המשוקלל של החברות המסוקרות גבוה לרוב משיעור הצמיחה של התמ"ג העסקי", אומר שילה, ומסביר זאת במעבר לענן, הצורך בחיזוק אבטחת סייבר, התפתחות טכנולוגית מואצת וכן מיזוגים ורכישות. הוא מעריך גם ש-AI, השקעה בתשתיות והמשך המעבר לענן, לצד סיכוני הסייבר הגוברים, חיוביים עבור חברות ה-IT, כש"ה-AI צפויה להמשיך לתמוך בשיעורי הצמיחה המרשימים שנראו בשנים האחרונות". שילה מציין שחברת STKI העוסקת בתחום, מעריכה שצמיחת שוק ה-IT בישראל ב-2025 תהיה נמוכה ביחס לשנים קודמות, כ-2%, אך תגדל בהמשך ל-8%-13%.

מטריקס: "לפני אבן דרך משמעותית"

מטריקס, בניהולו של מוטי גוטמן, פועלת בתחומי ה-IT השונים וכן בייעוץ הנדסי. באי.בי.אי, שממליצים על המניה בפרמיה של 20% על מחיר השוק, מציינים כי "מטריקס היא בעלת היקף ההכנסות והרווחים הגבוהים בתעשייה המקומית, עם מרווחים מרשימים ותשואת תזרים מזומנים הגבוהה מבין החברות".

לדברי שילה, בשנים האחרונות מטריקס רכשה חברות ב-200 מיליון שקל, אך "עם כל הכבוד לרכישות האחרונות, הדיווח על המיזוג עם מג'יק מייצר אמירה חזקה, כשהפוטנציאל של החברה הממוזגת גבוה הרבה יותר". מג'יק, כמו מטריקס, נמצאת בשליטת פורמולה, והשתיים הודיעו על מיזוג שצפוי להיסגר בסוף השנה בכפוף לקבלת אישורים.

לדברי שילה, בין היתרונות של מג'יק למטריקס: נוכחות גלובלית, אינטגרציה מוצרית, מרווחים גבוהים יותר ומבנה פיננסי גמיש שמקטין את החוב הפיננסי נטו של מטריקס. "חיבור החברות מייצר חברה בשווי 10.7 מיליארד שקל, שמקנה לה מעמד מרשים בקרב חברות ה-IT הגלובליות, עם EBITDA בהיקף 800 מיליון שקל", הוא מוסיף.

לפי אי.בי.אי, "מטריקס נמצאת לפני אבן דרך משמעותית שעשויה להפוך אותה מחברת ה-IT הגדולה בישראל לשחקנית משמעותית באירופה במונחי שווי שוק, ועם פריסה גלובלית רחבה".

מלם תים: יעד לשיפור הרווחיות

מלם תים מנוהלת על-ידי המנכ"לים המשותפים אילן טוקר ושי בסון והיו"ר שלמה איזנברג, ומלבד פעילות IT "קלאסית" היא פיתחה זרוע השקעות בחברות טכנולוגיה (בהן 4CAST). לדברי שילה, ההשקעות עדיין הפסדיות "ולמעשה מדובר על מגזר עם פוטנציאל בינארי".

באי.בי.אי מציינים שתחום התשתיות והענן מהווה 55% מהכנסות החברה ו-44% מהרווח התפעולי שלה. בין היתר, היא אחראית על תקשוב פרויקט "אופק רחב" של משרד הביטחון. בתחום התוכנה, הפרויקטים והפתרונות העסקיים, שילה מציין שהמרווח התפעולי של מלם תים נמוך משל המתחרות בשל סוג הפרויקטים, אך היא הציבה יעד לשיפור הרווחיות. במקביל, החברה מעוניינת להתרחב בחו"ל.

ב-2024 החברה הודיעה שלא תחלק דיבידנד כדי לצמצם את החוב הפיננסי, שהכביד על הרווח ומסביר חלק מהפערים בשיעורי הרווח הנקי מול המתחרים. עוד סיבות לפערים - הפעילויות ההפסדיות שלה, שהן תפעול הגמל והפנסיה וההשקעה בחברות הזנק.

מחיר היעד שמציבים באי.בי.אי למניית מלם תים גבוה ב-34% ממחיר השוק: "ברגע שיחל שינוי במספר גורמים - התרחבות הפעילות בחו"ל מעבר למצופה, צמצום ההפסד של פעילות הגמל והפנסיה, והמשך צמצום החוב - המכפילים בהם היא נסחרת צפויים להדביק את הפער מהמתחרות. סביר כי אם החברה תכריז על חזרה לחלוקת דיבידנד, השוק יגיב בחיוב".

חילן: "המרווחים המרשימים בענף"

חילן, בניהולו של המנכ"ל אלי זיברט והיו"ר ובעל השליטה אבי באום, היא החברה השנייה בגודלה, ומובילת שוק השכר ומשאבי האנוש. לדברי שילה, "חילן היא בעלת המרווחים המרשימים ביותר בענף, על אף הצמיחה המהירה וגודלה". בשנים האחרונות החברה ביצעה שורת רכישות ולדבריו, "המבנה הפיננסי שלה ועודפי המזומנים מאפשרים גמישות ומהירות תגובה בעת מציאת הזדמנויות רכישה". הוא צופה שהחברה תיהנה מהמשך ביקושים בסקטור הביטחוני.

בשורה התחתונה מציבים לה באי.בי.אי מחיר יעד המשקף פרמיה של 12%: "חילן מציגה בשנים האחרונות שיעורי צמיחה נאים לצד שיעורי רווחיות מהגבוהים בענף, בשל מיקוד במגזרים רווחיים, רכישות איכותיות ומיצוי סינרגיות". להערכתם, חילן שואפת להמשיך לגדול בחו"ל לאור ההבנה שהצמיחה בישראל מוגבלת.

וואן טכנולוגיות: מתרחבת במיקור חוץ

וואן טכנולוגיות, בניהולו של בעל השליטה עדי אייל, מתמקדת בשוק ה-VAS, פתרונות ושירותים טכנולוגיים, והיא מציגה את שיעורי הצמיחה הגבוהים בקרב החברות הגדולות בשנים האחרונות. לאחרונה רכשה את בזק אונליין, שתרחיב את פעילותה בשוק מיקור החוץ ותוסיף לה, להערכת שילה, הכנסות שנתיות של מעל 200 מיליון שקל.
מניית החברה מומלצת בפרמיה של 10%: "וואן חרתה על דגלה להוביל את שוק ה-IT המסורתי בדרך הצמיחה מבלי לפגוע ברווחיות, עם מנוף תפעולי מרשים, וזאת בשילוב צמיחה תזרימית וחלוקת דיבידנד עקבית. רכישת בזק אונליין צפויה למצב אותה כשחקנית מובילה בעולם מוקדי השירות מבוססי AI".

עוד כתבות

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה העולמית / צילום: Shutterstock

אנבידיה מגייסת אלפי מהנדסים. שלוש פקולטות יבטיחו את הדרך לשם

ההכרזה של אנבידיה על הקמפוס החדש בצפון מסמנת שלב חדש בפעילות של ענקית השבבים בישראל - וצפויה להזניק את הביקוש למהנדסים מקומיים ● איפה עדיף ללמוד, איזה תואר כדאי לעשות, ואילו כישורים מחפשים בחברה שמגייסת מאות עובדים בשנה

אלוף דוד זיני / צילום: דובר צה''ל

מסתמן: היועמ"שית והממשלה יסכימו על מינוי זיני לראש השב"כ בתום חקירת קטארגייט

לפי ההסכמות המסתמנות שהושגו בעקבות דיון בבג"ץ, נתניהו יוכל להביא את מועמדות האלוף דוד זיני לאישור הממשלה בעוד חודשיים, עם סיומה הצפוי של מעורבות שב"כ בחקירה נגד יועציו ● בינתיים ימשיך ש', סגן ראש השב"כ, לכהן כמ"מ ראש השירות ● מחר יתקיים בבג"ץ דיון קצר נוסף בנושא בדלתיים סגורות

מגדלי התאומים ברמת גן. שברי הזכוכיות נראו ברדיוס נרחב / צילום: ap, Oded Balilty

בעקבות ההרס מטילים: האם השימוש בזכוכית יפחת בחיפוי הבניינים

מגדלי המשרדים מזכוכית השכיחים במחוזותינו הפכו לאחד מסמלי ההרס במוקדי הפגיעות מהטילים האיראנים ● הביקוש לחיפוי נובע מכמה סיבות, בהן חיסכון באנרגיה ונוף ● למרות הנזקים, מומחים וגורמים בענף מעריכים: "יהיו שיחפשו אלטרנטיבות, אבל אין לזה תחליף" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה בשיא חדש; מניות הביטוח זינקו, השקל קופץ

מדד ת"א 35 עלה ב-1.6% ● ב-IBI מעריכים כי לאור השפעות מנוגדות על האינפלציה, בנק ישראל לא ימהר להוריד את הריבית ● בנק אוף אמריקה: הפרנק השוויצרי הפך לנכס מקלט, נסחר בשיא של 14 שנה ● טראמפ מתכוון להטיל מכס של 50% על הנחושת, מחירה זינק לשיא ● אסטרטגיית TACO חוזרת לשולחן? הבנקים הגדולים בארה"ב מעלים תחזיות ל-S&P 500

ירידה ברכישת דירות חדשות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

באילו ערים מבצעי המימון של הקבלנים נחתכו בחדות, ואיפה דווקא לא

לפי נתוני הכלכלן הראשי באוצר, מאי האחרון היה אחד מחודשי מאי הדלים ביותר במכירות הנדל"ן ב-25 השנים האחרונות ● בנוסף נרשמה ירידה חדה במבצעי המימון בשל מגבלות בנק ישראל ברוב אזורי הארץ, אך רמת גן בלטה בהיקף המבצעים

לינדה יאקרינו

כהונה קצרה, הרבה טלטלות: לינדה יאקרינו פורשת מתפקיד מנכ"לית X

לאחר שנה סוערת בצמרת הפלטפורמה של אילון מאסק, יאקרינו הודיעה על עזיבתה,  על רקע מיזוג X עם חברת הבינה המלאכותית xAI

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

חלל צה"ל נפל בח'אן יונס שבדרום רצועת עזה, אחרי שנאבק במחבלים שניסו לחטוף אותו

הרמטכ"ל: "נוצרו התנאים לקידום עסקה לשחרור חטופים" ● הלילה התקיימה פגישתם השנייה של טראמפ ונתניהו ● נתניהו: "יש הזדמנויות לשלום, אנחנו עובדים על זה יחד" ● מזכ"ל חיזבאללה: "אנחנו משתקמים, ועכשיו אנחנו ערוכים. אם ישראל תתקוף - נעמוד ונצפה בה? לא, נילחם בה" ● 50 חטופים - 642 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

בניין משרד האוצר / צילום: רפי קוץ

הגשת התקציב מתעכבת ובאוצר אומרים: "הכול תלוי בתוספת לביטחון"

המשא ומתן הקדחתני שמתנהל בימים אלה בין האוצר למערכת הביטחון הוא האירוע הראשון שצריך להסתיים כדי שכל שאר סעיפי תקציב הממשלה יתיישרו סביבו ● לפי לוחות הזמנים המקובלים בשגרה, אמור היה התקציב לעלות לאישור הממשלה כבר בחודש הבא. אולם, העיכובים לא יאפשרו זאת והלו"ז עדיין לא נקבע

מנכ''ל אינטל, ליפ–בו טאן / צילום: ap, Business Wire

זקוקה למזומנים: אינטל מוכרת כ-8% ממניות מובילאיי

על פי הערכות, היקף המכירה עומד על 1.2 מיליארד דולר ● אינטל תמשיך להחזיק את השליטה בחברה עם 80% ממניותיה

התחדשות עירונית בתל אביב / צילום: דיויד לוין

הבשורה של רשות המסים לבעלי דירות שפונו במסגרת התחדשות עירונית

רשות המסים פרסמה היום נייר עמדה הקובע כי דמי שכירות המשולמים לבעלי דירות שפונו במסגרת התחדשות עירונית אינם חייבים במס גם אם הדירה הושכרה

יצחק תשובה / צילומים: גדעון לוי, טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל העניק ליצחק תשובה היתר שליטה בישראכרט

האישור מבנק ישראל הוא האחרון הנדרש כדי לקבל את השליטה בחברה ● האישור מגיע אחרי שבחודש מרץ רשות התחרות כבר אישרה את המכירה, וזאת כחודש לאחר שבעלי מניות ישראכרט אישרו את מכירת השליטה ● העסקה צפויה להיסגר תוך שבוע עד 10 ימים ● מניית ישראכרט מזנקת כעת בבורסה

"300 מיליון פרנק יירדו לטמיון": בשווייץ שוקלים לבטל את העסקה עם אלביט

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: בשווייץ לא מרוצים מהמל"טים של אלביט, פרטי ההסכם שמתגבש בין ישראל וסוריה, ובאיראן מתקשים להתאושש מהתקיפות הישראליות ● כותרות העיתונים בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הראלי של מניות הביטוח: הפניקס עקפה בשווי את הבנק הבינלאומי

לאחר ששילשה את שוויה בשנה האחרונה, עקפה חברת הביטוח הגדולה בישראל את שווי הבנק החמישי בגודלו ● מה צופים המומחים להמשך

פרופ' אמנון שעשוע, ממייסדי מובילאי / צילום: Nasdaq, Inc

אינטל הצמאה למזומנים מוכרת מניות מובילאיי, אך בינתיים נשארת בשליטה

יצרנית השבבים שנקלעה למצוקת מזומנים ולפיטורים, מוכרת מקצת ממניותיה במובילאיי תמורת כ־900 מיליון דולר ● אופנהיימר: "אם זה לא יעשה נזק למניה, אולי אינטל תוכל למכור עוד"

מחיר הנחושת בשיא כל הזמנים / צילום: Shutterstock

חמישה דברים שכדאי לדעת על מחירי השיא של הנחושת

לאחר שהנשיא טראמפ הצהיר כי ממשלו יטיל מס של 50% על יבוא נחושת, המחירים המריאו לשיא כל הזמנים, עם הזינוק היומי הגדול ביותר מאז 1968 ● המתכת משמשת לייצור של כל דבר, החל ממכוניות ועד טלפונים ניידים ושבבי מחשב

חדשות ההייטק / צילום: רויטרס - Manuel Orbegozo

אפל רכשה סטארט-אפ ישראלי. כך היא תשלב את המוצר שלו

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק ● והפעם:  אפל רכשה את הסטארט-אפ הישראלי TrueMeeting, ג'ק דורסי ממציא את המסנג'ר מחדש, חברת החלל של אילון מאסק בוחנת גיוס בשווי עצום של 400 מיליארד דולר, ושני סטארט־אפים ישראליים מגייסים עשרות מיליונים לפיתוח סוכני AI שיחליפו מענה אנושי ● חדשות ההייטק

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

ענקית הלואו קוסט מקדימה את חזרתה לארץ. אלו היעדים הראשונים

מוקדם מהתאריך עליו הודיעה בעבר: חברת הלואו קוסט ההונגרית וויזאייר צפויה לחדש את טיסותיה לישראל ב־8 באוגוסט ● בהתחלה מדובר רק בשני יעדים: בודפשט וללרנקה

אביעד גליקמן / צילום: ויקיפדיה,  רן יחזקאל

עובדת של שרה נתניהו התלוננה נגד העיתונאי אביעד גליקמן, המשטרה זימנה אותו לחקירה

עיתונאי חדשות 13 אביעד גליקמן זומן לחקירה באזהרה בעקבות תלונה שהגישה נגדו עובדת מהצוות של אשת רה"מ, אחרי אירוע שהתרחש ביציאה מאולם בית המשפט ● בתיעוד האירוע נראה גליקמן ממהר לפלס דרך בתוך הקהל כדי לצלם את שרה נתניהו ● ראש לשכת עוה"ד: "הזמנת העיתונאי לחקירה – מהלך מעורר דאגה"

הראלי בוול סטריט בדרך? / אילוסטרציה: גלובס

שני ענקי השקעות בטוחים: הראלי בוול סטריט בדרך

הרקע לאופטימיות: ציפיות להורדות נוספות בריבית מצד הפדרל ריזרב, חולשה בשוק האג"ח ונכונות המשקיעים להתעלם מהרעשים קצרי-הטווח ●  גולדמן זאקס: "צופים שתהליך הסתגלות למכסים יהיה הדרגתי, ולחברות גדולות יש כנראה כרית ביטחון בזכות מלאים קיימים, לפני העלייה במכסים" ● בנק אוף אמריקה: "בטווח הקצר אנחנו זהירים"

סניף בנק UBS / צילום: ap, Sang Tan

הצניחה המפתיעה בדולר הובילה את הבנק השוויצרי לפצות לקוחות על הפסדי עתק

בנק UBS השוויצרי יפצה לקוחות על הפסדים של מאות מיליוני דולרים כתוצאה משימוש במכשיר פיננסי ששווק להם, שהתבסס על שער הדולר־פרנק ● ההפסדים נרשמו אחרי שהדולר צלל בשל הכרזת טראמפ על מלחמת סחר ● הבנק: הפיצוי יוענק כ"מחווה של רצון טוב"