גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"צומחות יותר מהמשק": סקירה מקיפה קובעת כי יש עדיין אפסייד במניות ה-IT

לאחר שהניבו תשואות חזקות מתחילת השנה, באי.בי.אי מעריכים כי ענקיות טכנולוגיית המידע המקומיות ימשיכו לייצר תשואה חיובית דו-ספרתית למשקיעים ● ההמלצה החמה ביותר - למניית מלם תים ● ומי צפויה להפוך להערכתם לשחקנית משמעותית גם באירופה?

מוטי גוטמן, מנכ''ל מטריקס, ועדי אייל, מנכ''ל וואן טכנולוגיות / צילום: עידן גרוס, Regev Art Photography
מוטי גוטמן, מנכ''ל מטריקס, ועדי אייל, מנכ''ל וואן טכנולוגיות / צילום: עידן גרוס, Regev Art Photography

השקעה במניות ה-IT הישראליות הנסחרות בבורסה בתל אביב הוכיחה עצמה כמשתלמת מתחילת השנה, כשמניות ארבע החברות הגדולות בתחום הציגו תשואות של 31%-49% - גבוה ממדד ת"א 125 שבו הן נכללות. בחמש השנים האחרונות, מציגה וואן טכנולוגיות את התשואה הטובה בענף, עם עלייה של 336%, כשלפי נתוני הבורסה, בהסתכלות על שני העשורים האחרונים וואן וחילן הן בין המניות הטובות ביותר בבורסה, עם תשואות מצטברות של עשרות אלפי אחוזים.

המוסדיים קנו מניות במיליארדי שקלים מבעלי שליטה: "בהמשך יגיעו גם הנפקות"
וול סטריט או בורסות אירופה: איפה עדיף להשקיע כיום?

למרות העליות האחרונות, באי.בי.אי מעריכים שיש למניות ה-IT (טכנולוגיית מידע) עוד מקום לעליות. בסיקור ראשון של מניות החברות הגדולות בענף - מטריקס , חילן , וואן טכנולוגיות ומלם תים , ממליץ בית ההשקעות על כולן ב"תשואת יתר".

אנליסט ה-IT בבית ההשקעות, ליאור שילה, מוצא שהאפסייד הגבוה ביותר נמצא במלם תים, "בשל תמחור החסר המובהק". עם זאת לדבריו, בהשוואה לסביבת המכפילים הגלובלית, החברות המקומיות אינן זולות.

ליאור שילה / צילום: יח''צ

חברות ה-IT מספקות שירותים דוגמת תשתיות מחשוב, פתרונות תוכנה ועוד. כולן צמחו לאורך השנים, גם באמצעות מיזוגים ורכישות, כשמיזוג גדול עומד כיום על הפרק: מטריקס, החברה הגדולה בשוק, הודיעה על מיזוג עם החברה-האחות מג'יק בעסקת מניות. המיזוג טרם הושלם, ובאי.בי.אי עוד לא מתמחרים אותו בהמלצה על מטריקס, אך שילה מציין כי "אנו סבורים שלמיזוג קיים פוטנציאל, שעשוי לבוא לידי ביטוי בסינרגיות ובצמיחה בשוקי היעד, שקשה לחשב בשלב הנוכחי". הוא מוסיף כי מיזוג שיגביר את הסבירות לכניסת מניית מטריקס למדד ת"א 35, עשוי להציף לחברה ערך נוסף בעתיד.
באופן כללי שילה מציין כי "חברות ה-IT מהוות רובד מרכזי בהתפתחות הטכנולוגית עבור הסקטור העסקי והציבורי בישראל. זאת, שכן הן מספקות פתרונות, שירותים ומוצרים טכנולוגיים שמאפשרים להאיץ, לשפר ולייעל את הפעילות השוטפת של הלקוחות, וכנגזרת להרחיב פעילות עסקית".

לדבריו, הצמיחה של החברות בתחום נגזרת מפעילות המשק הכללית, לצד מגמות ואימוץ חידושים טכנולוגיים (כדוגמת AI, ענן ועוד). בהקשר של המאקרו, הוא מציין שהכלכלה העולמית נתונה בחוסר ודאות לגבי השפעת מדיניות המכסים של ממשל טראמפ על האינפלציה והצמיחה, אך השווקים הפיננסיים מתמחרים הורדת ריבית בהמשך השנה. בישראל, האינפלציה עדיין מעל היעד, אולם הירידה בפרמיית הסיכון לאחר המלחמה יצרה פתח לאפשרות של הורדת ריבית. הסיכון העיקרי לחברות ה-IT הוא מיתון, בו חברות נוטות לצמצם תקציבים ולהקפיא פרויקטים.

"קצב הצמיחה המשוקלל של החברות המסוקרות גבוה לרוב משיעור הצמיחה של התמ"ג העסקי", אומר שילה, ומסביר זאת במעבר לענן, הצורך בחיזוק אבטחת סייבר, התפתחות טכנולוגית מואצת וכן מיזוגים ורכישות. הוא מעריך גם ש-AI, השקעה בתשתיות והמשך המעבר לענן, לצד סיכוני הסייבר הגוברים, חיוביים עבור חברות ה-IT, כש"ה-AI צפויה להמשיך לתמוך בשיעורי הצמיחה המרשימים שנראו בשנים האחרונות". שילה מציין שחברת STKI העוסקת בתחום, מעריכה שצמיחת שוק ה-IT בישראל ב-2025 תהיה נמוכה ביחס לשנים קודמות, כ-2%, אך תגדל בהמשך ל-8%-13%.

מטריקס: "לפני אבן דרך משמעותית"

מטריקס, בניהולו של מוטי גוטמן, פועלת בתחומי ה-IT השונים וכן בייעוץ הנדסי. באי.בי.אי, שממליצים על המניה בפרמיה של 20% על מחיר השוק, מציינים כי "מטריקס היא בעלת היקף ההכנסות והרווחים הגבוהים בתעשייה המקומית, עם מרווחים מרשימים ותשואת תזרים מזומנים הגבוהה מבין החברות".

לדברי שילה, בשנים האחרונות מטריקס רכשה חברות ב-200 מיליון שקל, אך "עם כל הכבוד לרכישות האחרונות, הדיווח על המיזוג עם מג'יק מייצר אמירה חזקה, כשהפוטנציאל של החברה הממוזגת גבוה הרבה יותר". מג'יק, כמו מטריקס, נמצאת בשליטת פורמולה, והשתיים הודיעו על מיזוג שצפוי להיסגר בסוף השנה בכפוף לקבלת אישורים.

לדברי שילה, בין היתרונות של מג'יק למטריקס: נוכחות גלובלית, אינטגרציה מוצרית, מרווחים גבוהים יותר ומבנה פיננסי גמיש שמקטין את החוב הפיננסי נטו של מטריקס. "חיבור החברות מייצר חברה בשווי 10.7 מיליארד שקל, שמקנה לה מעמד מרשים בקרב חברות ה-IT הגלובליות, עם EBITDA בהיקף 800 מיליון שקל", הוא מוסיף.

לפי אי.בי.אי, "מטריקס נמצאת לפני אבן דרך משמעותית שעשויה להפוך אותה מחברת ה-IT הגדולה בישראל לשחקנית משמעותית באירופה במונחי שווי שוק, ועם פריסה גלובלית רחבה".

מלם תים: יעד לשיפור הרווחיות

מלם תים מנוהלת על-ידי המנכ"לים המשותפים אילן טוקר ושי בסון והיו"ר שלמה איזנברג, ומלבד פעילות IT "קלאסית" היא פיתחה זרוע השקעות בחברות טכנולוגיה (בהן 4CAST). לדברי שילה, ההשקעות עדיין הפסדיות "ולמעשה מדובר על מגזר עם פוטנציאל בינארי".

באי.בי.אי מציינים שתחום התשתיות והענן מהווה 55% מהכנסות החברה ו-44% מהרווח התפעולי שלה. בין היתר, היא אחראית על תקשוב פרויקט "אופק רחב" של משרד הביטחון. בתחום התוכנה, הפרויקטים והפתרונות העסקיים, שילה מציין שהמרווח התפעולי של מלם תים נמוך משל המתחרות בשל סוג הפרויקטים, אך היא הציבה יעד לשיפור הרווחיות. במקביל, החברה מעוניינת להתרחב בחו"ל.

ב-2024 החברה הודיעה שלא תחלק דיבידנד כדי לצמצם את החוב הפיננסי, שהכביד על הרווח ומסביר חלק מהפערים בשיעורי הרווח הנקי מול המתחרים. עוד סיבות לפערים - הפעילויות ההפסדיות שלה, שהן תפעול הגמל והפנסיה וההשקעה בחברות הזנק.

מחיר היעד שמציבים באי.בי.אי למניית מלם תים גבוה ב-34% ממחיר השוק: "ברגע שיחל שינוי במספר גורמים - התרחבות הפעילות בחו"ל מעבר למצופה, צמצום ההפסד של פעילות הגמל והפנסיה, והמשך צמצום החוב - המכפילים בהם היא נסחרת צפויים להדביק את הפער מהמתחרות. סביר כי אם החברה תכריז על חזרה לחלוקת דיבידנד, השוק יגיב בחיוב".

חילן: "המרווחים המרשימים בענף"

חילן, בניהולו של המנכ"ל אלי זיברט והיו"ר ובעל השליטה אבי באום, היא החברה השנייה בגודלה, ומובילת שוק השכר ומשאבי האנוש. לדברי שילה, "חילן היא בעלת המרווחים המרשימים ביותר בענף, על אף הצמיחה המהירה וגודלה". בשנים האחרונות החברה ביצעה שורת רכישות ולדבריו, "המבנה הפיננסי שלה ועודפי המזומנים מאפשרים גמישות ומהירות תגובה בעת מציאת הזדמנויות רכישה". הוא צופה שהחברה תיהנה מהמשך ביקושים בסקטור הביטחוני.

בשורה התחתונה מציבים לה באי.בי.אי מחיר יעד המשקף פרמיה של 12%: "חילן מציגה בשנים האחרונות שיעורי צמיחה נאים לצד שיעורי רווחיות מהגבוהים בענף, בשל מיקוד במגזרים רווחיים, רכישות איכותיות ומיצוי סינרגיות". להערכתם, חילן שואפת להמשיך לגדול בחו"ל לאור ההבנה שהצמיחה בישראל מוגבלת.

וואן טכנולוגיות: מתרחבת במיקור חוץ

וואן טכנולוגיות, בניהולו של בעל השליטה עדי אייל, מתמקדת בשוק ה-VAS, פתרונות ושירותים טכנולוגיים, והיא מציגה את שיעורי הצמיחה הגבוהים בקרב החברות הגדולות בשנים האחרונות. לאחרונה רכשה את בזק אונליין, שתרחיב את פעילותה בשוק מיקור החוץ ותוסיף לה, להערכת שילה, הכנסות שנתיות של מעל 200 מיליון שקל.
מניית החברה מומלצת בפרמיה של 10%: "וואן חרתה על דגלה להוביל את שוק ה-IT המסורתי בדרך הצמיחה מבלי לפגוע ברווחיות, עם מנוף תפעולי מרשים, וזאת בשילוב צמיחה תזרימית וחלוקת דיבידנד עקבית. רכישת בזק אונליין צפויה למצב אותה כשחקנית מובילה בעולם מוקדי השירות מבוססי AI".

עוד כתבות

מימין: דידי ידידיה, בעלים ומנכ''ל ואבי טוריסקי, יו''ר חברת רותם שני / צילום: אריק סולטן

רשות ניירות ערך פתחה בחקירה נגד חברת הנדל"ן רותם שני

חוקרי רשות ניירות ערך ורשות המסים ערכו אתמול חיפושים במשרדי רותם שני, ומנהליה זומנו לחקירה בחשד להפרה של הוראות הדיווח ● בחודש האחרון נהנתה החברה מהראלי בשווקים ומהעניין הגובר בחברות בנייה וייזום, בחסות המערכה הצבאית מול איראן, שהביאו לקפיצה של כ-20%

רחוב דפנה בתל אביב - מתחם המיועד לפינוי-בינוי / צילום: תמר מצפי

המאבק על פרויקט הנדל"ן היוקרתי בת"א ותביעת המיליונים נגד הדיירים והיזם

יזמיות הנדל"ן תזהר ונוה גד תובעות 60 מיליון שקל מבעלי הדירות ברחוב דפנה בת"א, שסילקו אותן מפרויקט פינוי-בינוי במתחם, ומהיזם הדש אדם שוסטר ● לטענתן, הפרויקט התעכב עקב חילוקי דעות בין בעלי הדירות לבין עצמם ● בעלי הדירות טוענים מנגד כי התמורות שהוצעו להם ע"י החברות היו נמוכות

פרופ' אמנון שעשוע, ממייסדי מובילאי / צילום: Nasdaq, Inc

אינטל הצמאה למזומנים מוכרת מניות מובילאיי, אך בינתיים נשארת בשליטה

יצרנית השבבים שנקלעה למצוקת מזומנים ולפיטורים, מוכרת מקצת ממניותיה במובילאיי תמורת כ־900 מיליון דולר ● אופנהיימר: "אם זה לא יעשה נזק למניה, אולי אינטל תוכל למכור עוד"

אבי שמחון / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

אבי שמחון מקדם מסלול אישור מהיר לבניית חוות שרתים

תהליכי אישור בניית חוות שרתים בארץ עשויים לקחת שנים, וכל קיצור שלהם עשוי לקדם את התחרותיות של ישראל בתחום ● פרופ' אבי שמחון הודיע כי הוא מקדם את האצת התהליך הבירוקרטי ● ישי פרנקל, מנכ"ל האוניברסיטה העברית: "אם ישראל בעבר הייתה בקבוצה המובילה בתחום, כיום היא כבר בדרג השני או השלישי"

שר האנרגיה, אלי כהן / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

למרות התנגדות מומחים: שר האנרגיה מקדם את ביטול תאגידי המים

משרד האנרגיה פרסם תזכיר חוק שיאפשר לרשויות המקומיות לבטל את תאגידי המים, בטענה כי הצעד "יבטל משרות מיותרות ויחסוך כסף רב" ● פרופ' יוג'ין קנדל, לשעבר יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה, פרסם חוות דעת חריפה נגד המהלך: "ביטול תאגידים ייקר את מחיר המים ויוריד את האיכות והאמינות של אספקת המים בשנים הקרובות"

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

חלל צה"ל נפל בח'אן יונס שבדרום רצועת עזה, אחרי שנאבק במחבלים שניסו לחטוף אותו

הרמטכ"ל: "נוצרו התנאים לקידום עסקה לשחרור חטופים" ● הלילה התקיימה פגישתם השנייה של טראמפ ונתניהו ● נתניהו: "יש הזדמנויות לשלום, אנחנו עובדים על זה יחד" ● מזכ"ל חיזבאללה: "אנחנו משתקמים, ועכשיו אנחנו ערוכים. אם ישראל תתקוף - נעמוד ונצפה בה? לא, נילחם בה" ● 50 חטופים - 642 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

אביעד גליקמן / צילום: ויקיפדיה,  רן יחזקאל

עובדת של שרה נתניהו התלוננה נגד העיתונאי אביעד גליקמן, המשטרה זימנה אותו לחקירה

עיתונאי חדשות 13 אביעד גליקמן זומן לחקירה באזהרה בעקבות תלונה שהגישה נגדו עובדת מהצוות של אשת רה"מ, אחרי אירוע שהתרחש ביציאה מאולם בית המשפט ● בתיעוד האירוע נראה גליקמן ממהר לפלס דרך בתוך הקהל כדי לצלם את שרה נתניהו ● ראש לשכת עוה"ד: "הזמנת העיתונאי לחקירה – מהלך מעורר דאגה"

האם מנהלי התיקים יוכלו להציג תשואה?

מנהלי התיקים יוכלו להציג תשואות? ברשות ני"ע בוחנים מהפכה בתחום שקפא

מנהלי תיקי השקעות אינם יכולים כיום להציג את התשואות שהשיגו, מה שמקשה על גיוס לקוחות חדשים ● רשות ני"ע בוחנת אפשרויות להתיר את הרסן, אך ייתכן שתימנע מכך עקב הסיכונים

מה קורה לפנסיה אחרי שאנחנו מתים, והאם הכסף הולך לאיבוד?

מה קורה לכספי הפנסיה כשחוסך הולך לעולמו, והאם הכסף באמת עלול להיעלם - אלה שאלות שמטרידות לא מעט חוסכים ● המחשבון עושה סדר מי זכאי לקצבה, מה קורה כשאין שארים, ואיך בחירת מסלול פרישה יכולה להשפיע על הסכום שיישאר אחרינו

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

המועצה הארצית לתכנון ולבניה מעכבת את הפטור מהיתר לשיקום בזן

בזן מבקשת פטור מהיתר בניה כדי לשוב לפעילות לאחר פגיעת הטיל - המועצה עיכבה את אישור הפטור לייצור החשמל, אך אישרה את בניית הדוודים ● אביהו האן, יו"ר איגוד ערים חיפה, "בזן מהווה נקודת כשל אנרגטית שלא רק שלא מבטיחה את הרציפות האנרגטית של משק האנרגיה, כפי שנטען בהמלצה לפטור מהיתר, אלא מסכנת אותה

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

ענקית הלואו קוסט מקדימה את חזרתה לארץ. אלו היעדים הראשונים

מוקדם מהתאריך עליו הודיעה בעבר: חברת הלואו קוסט ההונגרית וויזאייר צפויה לחדש את טיסותיה לישראל ב־8 באוגוסט ● בהתחלה מדובר רק בשני יעדים: בודפשט וללרנקה

מטה סוכנות הדירוג מודי'ס / צילום: Shutterstock, Andrius Zemaitis

המכה על איראן הפחיתה את הסיכון לישראל? במודי'ס סבורים שלהפך

למרות ועל אף כל התמורות שחלו במפת אויבי ישראל, בחברת דירוג האשראי מודי'ס מעריכים כי נכון לעת הזו לא יהיה שינוי בדירוג האשראי ● יחד עם זאת, בחברה אומרים כי לישראל "יש גישה יוצאת דופן לאשראי בינלאומי ומקומי בקנה מידה עולמי וכי היא הוכיחה יכולת התאוששות ממשברים כפי שאין למדינות אחרות"

ידין ענתבי, אבי לוי, משה לארי, אלי כהן, חנן פרידמן / צילום: יונתן בלום, ישראל הדרי, אייל טואג, באדיבות מזרחי-טפחות, אורן דאי

חשיפת גלובס: בבנקים מקדמים תיקון לחוק שכר הבכירים ולהעלאת שכר המנכ"לים

בבנקים מחפשים דרכים להעלות את שכר המנכ"לים שעומד כיום על כ־4 מיליון שקל בשנה בממוצע, ואף פנו למשרד האוצר ולרגולטור הממונה בבנק ישראל ● במערכת הבנקאית טוענים כי החוק להגבלת שכר הבכירים משנת 2016 יוצר פער לא סביר מול שאר המגזר העסקי ● גורם בשוק: מדובר במהלך מנותק, במיוחד כשהוא מגיע בתקופת מלחמה

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית / צילום: ap, Jacquelyn Martin

טראמפ מחדש שוב את מלחמת הסחר, ומשדר: נמאס לי מפוטין

מהטלת מכסים ועד אוקראינה, טראמפ הוא נשיא הזיגזגים והקפריזות • השבוע הוא חתם עשרות מכתבים של בשורות רעות לשותפות הסחר של ארה"ב: הגיליוטינה תרד ב־1 באוגוסט, אלא אם כן הוא ישנה את דעתו בפעם המי־יודע־כמה • השבוע גם מתח ביקורת חריפה על נשיא רוסיה

מאסק והמפלגה החדשה / צילום: Reuters, Dado Ruvic

ההרפתקה החדשה־ישנה של מאסק בפוליטיקה מזעזעת את מניית טסלה

עם השקת הרובוטקסי שהקפיצה את המניה, נדמה היה כי סוף סוף התחיל מהפך חיובי בטסלה ● אבל ההכרזה הפוליטית של אילון מאסק בסוף השבוע מחקה יותר מ–68 מיליארד דולר משווי החברה ביום אחד, כל זאת על רקע עוד ועוד דיווחים על תקלות בחברה

בניין משרד האוצר / צילום: רפי קוץ

הגשת התקציב מתעכבת ובאוצר אומרים: "הכול תלוי בתוספת לביטחון"

המשא ומתן הקדחתני שמתנהל בימים אלה בין האוצר למערכת הביטחון הוא האירוע הראשון שצריך להסתיים כדי שכל שאר סעיפי תקציב הממשלה יתיישרו סביבו ● לפי לוחות הזמנים המקובלים בשגרה, אמור היה התקציב לעלות לאישור הממשלה כבר בחודש הבא. אולם, העיכובים לא יאפשרו זאת והלו"ז עדיין לא נקבע

בנק הפועלים / צילום: אביב גוטליב

הסוף לפרשת העלמות המס בארה"ב: בנק הפועלים יכיר ברווח של 380 מיליון שקל

העליון דחה את הערעור על הפשרה בתביעה הנגזרת, שבמסגרתה שילמו חברות הביטוח לבנק 135 מיליון דולר ו-6 בכירים לשעבר הוסיפו כ-3.5 מיליון שקל מכיסם ● הפועלים שילם קנס של כ-900 מיליון דולר לרשויות בארה"ב אחרי שהודה כי סייע ללקוחות אמריקאים לחמוק מתשלומי מס

ירידה ברכישת דירות חדשות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

באילו ערים מבצעי המימון של הקבלנים נחתכו בחדות, ואיפה דווקא לא

לפי נתוני הכלכלן הראשי באוצר, מאי האחרון היה אחד מחודשי מאי הדלים ביותר במכירות הנדל"ן ב-25 השנים האחרונות ● בנוסף נרשמה ירידה חדה במבצעי המימון בשל מגבלות בנק ישראל ברוב אזורי הארץ, אך רמת גן בלטה בהיקף המבצעים

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

אנבידיה שוב עושה היסטוריה: החברה הראשונה שהגיעה לשווי של 4 טריליון דולר

אנבידיה ממשיכה לעשות היסטוריה והגיעה לשווי של 4 טריליון דולר, הכי הרבה אי פעם ● עתה לאחר שזינקה בכ-70% מאז השפל האחרון באפריל, אנליסטים מאמינים שהיא לא יקרה מידי ושהשיא עוד לפניה

לינדה יאקרינו

כהונה קצרה, הרבה טלטלות: לינדה יאקרינו פורשת מתפקיד מנכ"לית X

לאחר שנה סוערת בצמרת הפלטפורמה של אילון מאסק, יאקרינו הודיעה על עזיבתה,  על רקע מיזוג X עם חברת הבינה המלאכותית xAI