המוסדיים קנו מניות במיליארדי שקלים מבעלי שליטה: "בהמשך יגיעו גם הנפקות"

בשוק החיתום ממשיכים להיערך לגל עתידי של הנפקות ראשוניות, ומעודדים מהרעב של גופים מוסדיים לסחורה חדשה ומהכסף הרב שזורם להשקעות בבורסה המקומית • השבוע תושלם הנפקתה של קבוצת הנדל"ן אמפא, לפי שווי מופחת של 3 מיליארד שקל אחרי הכסף • הראלי בבורסה, פרויקט מיוחד

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock
בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בחודש האחרון, כך נראה, נשבר שיא בהיקף המימושים של בעלי עניין בחברות הנסחרות בבורסה בת"א. על רקע העליות החדות בשוק המקומי (מדד הדגל ת"א-35 השלים זינוק של 27% מתחילת השנה) מכרו בעלי שליטה או משקיעים מרכזיים מניות בשורה של חברות נסחרות, בעיקר לידי גופים מוסדיים, בסכום מצטבר של קרוב ל-4 מיליארד שקל.

מכפילים נמוכים או צמיחה גבוהה? חומר למחשבה למשקיעים באירופה
מנהל ההשקעות שממליץ על שוק מניות מפתיע "עם דמיון לישראל"
צניחת הדולר הפכה את ההשקעה הסולידית למלכודת

הפצות גדולות, במאות מיליוני שקלים, נרשמו בתקופה האחרונה על ידי בעלי עניין בחברות כמו שטראוס, מניף פיננסים, עשות אשקלון, עמרם אברהם, מקס סטוק, ישרוטל, דניה סיבוס, עמרם אברהם, פי.סי.בי והבורסה בת"א. היקף המימושים האדיר בחודש אחד, דומה לסך המימושים ב-2023 כולה. הוא מעיד על הרעב של המוסדיים המקומיים לקלוט סחורה איכותית קיימת, ומדגיש היעדר סחורה חדשה העומדת בפניהם - קרי הנפקות ראשוניות (IPO) של חברות חדשות בת"א.

"אנחנו מקבלים כל הזמן דרישה ממנהלי ההשקעות של המוסדיים 'תביאו לנו הנפקות'", מספר גורם בכיר בשוק החיתום. "בסוף, כשגוף מוסדי שצריך לעשות אלוקציה של כמה מאות מיליונים - כמה מניות בנקים הוא יכול לקנות? ההזדמנות שלו היא בהנפקות".

אז מדוע אנחנו לא רואים בינתיים גל הנפקות חדשות בת"א? גורמים בשוק מסבירים כי בניגוד להפצת מניות, שנעשית מיידית בתגובה למצב בשוק, הנפקות הן תהליך מורכב שלוקח חצי שנה-שנה. "אני מניח שהגל הזה כן יגיע בסופו של דבר, אבל זה יהיה על בסיס התוצאות הכספיות של המחצית הראשונה של 2025 או אולי הרבעון שלישי, בעוד מספר חודשים - תלוי כמובן במצב המשק והבורסה", מסביר גורם בכיר בשוק החיתום.

דברים דומים נשמעים גם מכיוון גורם בבורסה בת"א: "בסוף יש יתרון למי שנמצא בבורסה ויכול לבצע הפצת מניות בקלות. הנפקה של חברה חדשה דורשת רוד-שואו, זה לא אירוע בלחיצת כפתור. שוק המניות טס במהירות מעלה, ואין לי ספק שאם המומנטום הזה יישמר, בהמשך השנה נראה האצה בקצב ה-IPO. ככה זה תמיד היה בעבר, עדיין לא גירדנו את גל ההנפקות הצפוי".

מתחילת השנה נרשמו בת"א תשע הנפקות IPO, רובן של חברות קטנות ובינוניות. האחרונה שבהן, בסוף יוני, הייתה של חברת הנדל"ן היזמי אנשי העיר, שגייסה כ-50 מיליון שקל בלבד. קדמו לה הנפקות חברות הנדל"ן שובל הנדסה ויסודות איתנים, חברת המלונות פאי סיאם, רשת האופנה אורבניקה, יצרנית הבשר בלדי, חברת הטכנולוגיה הביטחונית אר פי אופטיקל ואלעד מערכות תוכנה. כולן יחד גייסו כ-1.4 מיליארד שקל.

למרות הבציר הדל יחסית, מדובר בשיפור ביחס לביצועי השוק הראשוני ב-2024, שנת המלחמה הראשונה, שבה גייסו חמש חברות חדשות כ-800 מיליון שקל, ובוודאי טובה יותר מ-2023, שבה הונפקה בת"א חברה אחת בלבד. כל זה לאחר הרנסנס שחווה שוק ההנפקות בשנים 2020-2021, ימי הקורונה, שבהם הגיעו לבורסה מעל 120 חברות חדשות, שרובן הסבו הפסדים כבדים למשקיעים לאחר שמכרו להם חלומות הייטק שהכזיבו, וחלק לא מבוטל מהן קרסו.

ההנפקה הגדולה השנה

תחום הנדל"ן, שנהנה לאחרונה מעליות חדות בבורסה המקומית, ומסומן כנהנה המרכזי מהורדת ריבית צפויה, צפוי לעמוד במרכזו של גל הנפקות עתידי. השבוע תושלם ההנפקה הגדולה של השנה עד כה: קבוצת הנדל"ן והפיננסים אמפא של משפחת נקש ושלומי פוגל צפויה לגייס כ-600 מיליון שקל בהנפקת מניות לפי שווי של כ-3 מיליארד שקל אחרי הכסף - התפשרות של חצי מיליארד שקל ויותר ביחס לשווי שלו ייחלו הבעלים, בתחילת התהליך.

ענקיות הביטוח ישתתפו

עיקר פעילותה של אמפא, בניהולו של זהר לוי, היא בתחום הנדל"ן המניב והיזמי. החברה מחזיקה בנייני משרדים בת"א (מגדל אלקטרה), מפעילה חללי עבודה משותפים (WeWork ישראל) ומוכרת דירות למגורים. בנוסף היא פועלת בתחום של מימון חוץ-בנקאי, באמצעות אמפא קפיטל ועוד. בהנפקה השבוע צפויות לשמש כמשקיעות עוגן שלוש ענקיות ביטוח: כלל, הפניקס ומגדל, וחברות החיתום שהובילו אותה הן לידר ואקטיב חיתום.

גורם בכיר בשוק החיתום טוען, כי "יש זרימה מסיבית של כספים לשוק המקומי. ציבור גדול שהשקיע ב-S&P 500 בשנתיים האחרונות רוצה לחזור לשוק ההון המקומי, ורואים את זה בגיוסי קרנות הנאמנות המשקיעות במדדי ת"א. כל זה פועל יוצא של תפיסת הסיכון של ישראל, שפחתה דרמטית אחרי המבצעים הצבאיים המוצלחים. המוסדיים רוצים לקנות בהנפקות של חברות טובות ובריאות, ובהינתן שחברות כאלה יבואו - לשוק ההון יש תיאבון גדול עבורן".