גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היא נחשבת לאחת מחברות התעופה החשובות בעולם. כשהפסיקה לטוס לישראל, קרה דבר מפתיע

לופטהנזה, שנחשבת ל"ברומטר" של השוק, תחדש את פעילותה בישראל באוגוסט לאחר שלושה חודשים של ביטולים ● היעדרה הורגש בחודשים האחרונים, שכן 60 טיסות שבועיות לאירופה נמחקו מהלוח ● אז מדוע המחירים הקיץ לא גבוהים יותר מאשתקד?

קבוצת לופטהנזה תחזור באוגוסט, ומחירי הטיסות כבר יורדים / צילום: יח''צ לופטהנזה
קבוצת לופטהנזה תחזור באוגוסט, ומחירי הטיסות כבר יורדים / צילום: יח''צ לופטהנזה

מאז 7 באוקטובר, לוח הטיסות בנתב"ג משמש כמדד לרמת הסיכון הביטחוני של ישראל בעיניי חברות התעופה הזרות ובעיני העולם בכלל. השמיים נסגרו ונפתחו לסירוגין במהלך 21 חודשי הלחימה האחרונים, כאשר היה זה רק עניין של זמן עד שהטיל הבא ישוגר - בין אם מעזה, מלבנון, מתימן או מאיראן - ויטרוף את הקלפים. המציאות החדשה לימדה את ישראל כי לא ניתן לקחת את חברות התעופה הזרות כמובן מאליו, וגם כעת לא ברור לאיזו שגרה הענף יחזור כשהתותחים יידמו.

משרד התחבורה: זו חברת התעופה האמריקאית שחוזרת לישראל החודש
הישראלים שוב קונים, ובגדול: כל הענפים הבולטים עם גידול במכירות

ואולם ניתן להתנחם בכך ששחקנית משמעותית חוזרת לשוק התעופה הישראלי כבר באוגוסט, ולא תפספס את שיא הביקוש - והיא לופטהנזה האירופית, קבוצת התעופה הגדולה בעולם שכוללת את חברות התעופה לופטהנזה, SWISS, אוסטריאן איירליינס, בריסל איירלינס ויורווינגס חברות הלואו קוסט. גלובס בדק כיצד היעדרה השפיע על המחירים והתחרות.

השיבה ארצה: 1 באוגוסט

לראשונה מאז שהחל גל ביטולי הטיסות עם פגיעת הטיל החות'י בנתב"ג בתחילת מאי, קבוצת התעופה לופטהנזה מאשרת כי תחדש את טיסותיה לישראל ב־1 באוגוסט. סימן שאלה עדיין מנוסס על חזרתה של סוויס, שהודיעה על השעיית הטיסות לישראל עד סוף חודש אוקטובר בהודעת החברה האחרונה, וייתכן כי מדובר בויתור מוקדם על עונת הקיץ בישראל בשל הסטת מטוסיה ליעדים אחרים. החברה תכננה להשיב את טיסותיה לקראת סוף חודש יוני, אלא שמבצע עם כלביא הביא להארכה נוספת בביטולי הטיסות.

השורה התחתונה: לופטהנזה לא רצתה לוותר על עונת הקיץ.

נתח השוק והיעדים: 60 טיסות בשבוע

נכון לאפריל, החודש האחרון בו פעלה החברה במלוא היקף הפעילות שלה השנה, 2.3% מהנוסעים בנתב"ג נסעו עם לופטהנזה. בסך־הכול מדובר ב־42,399 נוסעים.

היעדרה הורגש ביתר שאת בחודשים האחרונים, שכן מדובר בחברה המרכזית שמפעילה טיסות ליעדים במערב אירופה, ותכננה להפעיל 60 טיסות שבועיות בקיץ הקרוב לפרנקפורט, מינכן, ציריך, וינה, בריסל, המבורג ודיסלדורף.

יעדים אלה סובלים ממצוקת היצע, וברובם, בהיעדר לופטהנזה, נותרת אל על בלבד ללא תחרות. ליעדים בריסל, המבורג ודיסלדורף לא ניתן להגיע ישירות ללא קבוצת לופטהנזה, אלא בקונקשנים בלבד.

בענף מכנים את לופטהנזה "ברומטר" לפעילות התעופה בישראל. מדובר בקבוצת תעופה חזקה מאוד, עם השפעה ניכרת על השוק הישראלי, זאת משום שהיא מאפשרת לישראלים קישוריות ליעדים ברחבי העולם, מגרמניה, מאוסטריה ומשווייץ, עד לארה"ב, לדרום אמריקה, לאפריקה ולמזרח. חברות התעופה הקטנות ממנה לרוב מתחקות אחריה, היות שהיא עובדת עם מערכות ניהול סיכונים מתקדמות.

השורה התחתונה: נהיה קשה יותר להגיע למערב אירופה.

המחירים: לא שוברת שוויון

כדי להבין כיצד חזרתה של לופטהנזה עשויה להשפיע על המחירים, ביצענו השוואה בין מחירי השבוע הראשון של יולי 2024 לעומת אותו השבוע ביולי 2025. השבוע הראשון של יולי מתאפיין בביקושים גבוהים מדי שנה, אולם השנה הוא הגיע עם מספר מצומצם יותר של חברות תעופה וביקושים נמוכים לאחר המבצע באיראן. בתקופה המקבילה אשתקד, תחילת חודש יולי התאפיין בשקט מתוח, ולופטהנזה פעלה בישראל על אף מתקפה איראנית שאירעה באפריל ומתיחות הולכת וגוברת בגבול הצפון.

אף שלופטהנזה עדיין לא חזרה לפעול בישראל כיום, ניכרת ירידה מפתיעה במחירי הכרטיסים לרוב היעדים שהחברה טסה אליהם בעבר. מדובר במגמה יוצאת דופן, שכן היעדר תחרות ושליטה של חברה ישראלית אחת לרוב מביאים לעליית מחירים, לא להוזלה. ייתכן כי הסיבה לכך היא ירידה בביקושים, בין היתר בעקבות מבצע "עם כלביא".

כך למשל, טיסה למינכן בשבוע הראשון של יולי בשנה שעברה עלתה 508 דולר עם אל על, בעוד שלופטהנזה הציעה את הקו ב־869 דולר. ביולי 2025, כשאל על פועלת לבדה בקו, המחיר ירד ל־417 דולר.

גם בציריך נרשמה מגמת ירידה: ביולי בשנה שעברה לופטהנזה הציעה מחיר התחלתי של 794 דולר, ואל על 725 דולר. כעת, ב־2025, כשאין טיסה ישירה של לופטהנזה, המחיר ירד ל־465 דולר בלבד עם אל על.

עם זאת, לא כל היעדים מציגים ירידת מחירים. לדוגמה, ביולי 2024 לופטהנזה מכרה כרטיסים לפרנקפורט החל מ־344 דולר, בעוד שאל על הציעה את אותו קו ב־512 דולר. כעת, כשאל על היא היחידה שמפעילה את הקו, המחיר ההתחלתי קפץ ל־658 דולר.

תמר גרזון, מנכ"לית גוליבר, מסבירה כי "כשלופטהנזה טסה לארץ בשנה שעברה, היא הייתה בתחרות בעיקר מול אל על, והפעילה באופן בלעדי קווים לדיסלדורף ולבריסל. כעת, כשחברת התעופה טרם חזרה לפעילות בישראל, הקווים הללו אומנם לא מאוישים ודורשים קונקשן, אבל רוב הקווים האחרים שהציעה עדיין מופעלים בידי אל על, שמציעה מחירים נמוכים יותר אפילו מבשנה שעברה. היעד היחיד שנבדק וחווה עלייה במחיר הוא פרנקפורט".

הירידה שנרשמה במחירים (למעט פרנקפורט) עשויה לנבוע מכמה גורמים. ראשית, בכל אחד מהיעדים הללו נרשמה לא רק ירידה בהיצע אלא גם ירידה בביקוש. ייתכן כי נוסעים שמתעניינים בקווים האלה יושבים כרגע על הגדר עד שלופטהנזה תחזור לפעול בישראל. ייתכן גם כי רבים שהיו שוקלים לטוס ליעדים האלה פשוט דחו את הנסיעה, על רקע חוסר הוודאות הביטחונית.

מאז מבצע "עם כלביא" ישנה תחושת זהירות בקרב חלק מהנוסעים. לכן, גם כשההיצע מצומצם יותר, חלה ירידת מחירים דווקא, בניגוד למצופה. לעומת זאת, ביעדים כמו דיסלדורף, בריסל והמבורג דווקא נרשמה עליית מחירים, בעיקר בשל היעדר טיסות ישירות. מאחר שלופטהנזה אינה פועלת בקווים אלה כרגע, הנוסעים נאלצים לטוס דרך עצירות ביניים ולעתים להחליף חברת תעופה בדרך. היעדר האפשרות לטוס עם חברה אחת לכל אורך הדרך - בין אם בטיסה ישירה ובין אם בקונקשן של אותה חברה - גורם לכך שהמחיר הכולל של הכרטיס מתייקר.

עם חזרתה הצפויה של לופטהנזה לפעילות בישראל באוגוסט, מחירי הכרטיסים שהיא מציעה לא צפויים לרדת באופן מיידי. בטווח הקצר ההשפעה על המחירים מוגבלת, בין היתר משום שכרטיסי הטיסה לחודש אוגוסט - תקופת שיא בביקושים - נמכרו ברובם כבר חודשים מראש. בטווח הארוך, לעומת זאת, חזרתה של לופטהנזה - ובמיוחד אם יצטרפו אליה חברות תעופה נוספות - עשויה לתרום לירידת מחירים בזכות תחרות מוגברת.

השורה התחתונה: התחרות נפגעה, המחירים לא.

מדיניות במשבר: זהירה אך יציבה

לאורך המלחמה, לופטהנזה נקטה מדיניות של ביטולי טיסות ארוכי־טווח יחסית, בעיקר באירועי קצה, כמו ההסלמה בצפון ביולי 2024, המתקפה האיראנית באוקטובר ונפילת הטיל החות'י בנתב"ג. עם זאת, לאחר שהמצב נרגע, החברה לרוב דגלה בזהירות ובדקה אם השקט נשמר, ורק לאחר מספר שבועות החליטה לשוב לפעילות.

כך למשל, כשלופטהנזה שבה לישראל בפברואר האחרון, לאחר שהשהתה את פעילותה בעקבות המתקפה האיראנית באוקטובר. בניגוד לחברות תעופה אחרות כמו וויזאייר שחידשו את טיסותיהן מיד עם הפסקת האש, לופטהנזה בחרה להמתין מספר שבועות לפני שחזרה לפעול.

כמו כן, החברה אישרה כי חזרתה תהיה מדורגת. זו לא תהיה הפעם הראשונה שהחברה תחזור באופן מדורג: כך למשל במרץ האחרון, לאחר תקופה של יציבות יחסית, הגדילה החברה את היקף טיסותיה השבועיות מ־35 ל־60.

השורה התחתונה: לופטהנזה חוזרת רק לאחר ניהול סיכונים.

עוד כתבות

האם חוק הגיוס של לפיד מ-2014 נפסל בביהמ"ש העליון?

האם בג"ץ הפיל את חוק הגיוס של לפיד? זה לא באמת עמד למבחן ● המשרוקית של גלובס

שון מגווייר, שותף בסקויה קפיטל (Sequoia Capital) / צילום: דרור סיתהכל, לנס הפקות

"שקרן אסלאמיסטי": משקיע־העל מסתבך בשל פוסט נגד המועמד לראשות עיריית ניו יורק

כ-600 יזמים חתמו על מכתב פומבי הקורא לקרן ההון סיכון סקויה לגנות את שון מגווייר, שותף בכיר בקרן ותומך ישראל ידוע, לאחר שבפוסט בחשבון הX שלו, תקף את המועמד המוסלמי לראשות עיריית ניו יורק זוהראן ממדאני ● מגווייר, שגם נשוי לישראלית לשעבר, מסרב להתנצל

הנשיא טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

טראמפ הכריז על תעריפי מכס חדשים על יבוא לשש מדינות נוספות

סבב המכתבים החדש מגיע יומיים לאחר שטראמפ פרסם לראשונה מכתבים ל-14 מנהיגי מדינות ● כעת נשלחו למנהיגי הפיליפינים, ברוניי, מולדובה, אלג'יריה, עיראק ולוב, מכתבים המודיעים על תעריפי מכס חדשים על יבוא שינועו בין 20% ל-40%

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

עליות קלות בוול סטריט; אנבידיה עולה בכ-2%, טסלה יורד ב-1%

נאסד"ק עולה ב-0.6% ● אנבידיה שוב עושה היסטוריה ונסחרת בשווי שוק של 4 טריליון ● בנק אוף אמריקה: הפרנק השוויצרי הפך לנכס מקלט, נסחר בשיא של 14 שנה • טראמפ מתכוון להטיל מכס של 50% על הנחושת, מחירה זינק לשיא • אסטרטגיית TACO חוזרת לשולחן? הבנקים הגדולים בארה"ב מעלים תחזיות ל-S&P 500

התחדשות עירונית בתל אביב / צילום: דיויד לוין

הבשורה של רשות המסים לבעלי דירות שפונו במסגרת התחדשות עירונית

רשות המסים פרסמה היום נייר עמדה הקובע כי דמי שכירות המשולמים לבעלי דירות שפונו במסגרת התחדשות עירונית אינם חייבים במס גם אם הדירה הושכרה

מחיר הנחושת בשיא כל הזמנים / צילום: Shutterstock

חמישה דברים שכדאי לדעת על מחירי השיא של הנחושת

לאחר שהנשיא טראמפ הצהיר כי ממשלו יטיל מס של 50% על יבוא נחושת, המחירים המריאו לשיא כל הזמנים, עם הזינוק היומי הגדול ביותר מאז 1968 ● המתכת משמשת לייצור של כל דבר, החל ממכוניות ועד טלפונים ניידים ושבבי מחשב

ההרס בניר עוז אחרי ה-7 באוקטובר / צילום: באדיבות משרד התפוצות והמאבק באנטישמיות

המאבק על 40 מיליון השקלים שתוקע את שיקום קיבוץ ניר עוז

שורד השבי גדי מוזס חשף כי יותר משנה וחצי לתוך המלחמה טרם נחתם ההסכם לשיקום קיבוץ ניר עוז, שהפך לסמל בשל ההרג וההרס הנרחב בתחומו ● במענה לפניית גלובס, נטען כי העברת התקציב, בסך 350 מיליון שקל, מתעכבת עקב חוסר הסכמות בין קק"ל למנהלת תקומה

גילי רענן, מייסד Cyberstarts / צילום: איל יצהר

"לשמור על הטאלנט גם בלי אקזיט": המשקיע הישראלי שמחלק 300 מיליון דולר לעובדים

גילי רענן משיק קרן נזילות לעובדי החברות בפורטפוליו של הקרן סייברסטארטס, שתאפשר לעובדים לממש אחת לשנה חלק מהמניות שלהם שהבשילו ● עוד אמרו בחברה כי הם "בונים כלי שימור שמתגמל הצלחה מוקדמת"

אביעד גליקמן / צילום: ויקיפדיה,  רן יחזקאל

עובדת של שרה נתניהו התלוננה נגד העיתונאי אביעד גליקמן, המשטרה זימנה אותו לחקירה

עיתונאי חדשות 13 אביעד גליקמן זומן לחקירה באזהרה בעקבות תלונה שהגישה נגדו עובדת מהצוות של אשת רה"מ, אחרי אירוע שהתרחש ביציאה מאולם בית המשפט ● בתיעוד האירוע נראה גליקמן ממהר לפלס דרך בתוך הקהל כדי לצלם את שרה נתניהו ● ראש לשכת עוה"ד: "הזמנת העיתונאי לחקירה – מהלך מעורר דאגה"

אילוסטרציה: Shutterstock

מחקר ישראלי פורץ דרך: שיפור התקשורת בין איברים עשוי להאט את ההזדקנות

חוקרים מאוניברסיטת חיפה גילו שככל שאנחנו מתבגרים התקשורת והסנכרון בין האיברים השונים פוחתים ● מדובר במנגנון שלא היה מוכר עד כה לזיהוי תהליכי הזדקנות, והוא פותח אפשרויות חדשות לאבחון הגיל הביולוגי ולהתערבות מוקדמת

"300 מיליון פרנק יירדו לטמיון": בשווייץ שוקלים לבטל את העסקה עם אלביט

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: בשווייץ לא מרוצים מהמל"טים של אלביט, פרטי ההסכם שמתגבש בין ישראל וסוריה, ובאיראן מתקשים להתאושש מהתקיפות הישראליות ● כותרות העיתונים בעולם

יצחק תשובה / צילומים: גדעון לוי, טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל העניק ליצחק תשובה היתר שליטה בישראכרט

האישור מבנק ישראל הוא האחרון הנדרש כדי לקבל את השליטה בחברה ● האישור מגיע אחרי שבחודש מרץ רשות התחרות כבר אישרה את המכירה, וזאת כחודש לאחר שבעלי מניות ישראכרט אישרו את מכירת השליטה ● העסקה צפויה להיסגר תוך שבוע עד 10 ימים ● מניית ישראכרט מזנקת כעת בבורסה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

מכה לישראליות בוול סטריט: רשות ני"ע בארה"ב שוקלת לבטל הקלות שחלות עליהן

כ־100 חברות ישראליות, ביניהן כמה מהשמות הגדולים בהייטק הישראלי, זוכות להטבות בזכות מעמד של מנפיק זר - כגון פטור מהגשת דוחות רבעוניים וגילוי אישי לגבי שכר בכירים ● בארה"ב מכוונים בעיקר לפגיעה בסין, באמצעות צמצום מספר החברות הללו והעלאת רף הזכאות למעמד, אך הפגיעה תורגש גם כאן ● גורמים בשוק המקומי: מדובר בשינוי דרמטי שיכביד עליהן בכיס ועשוי להוביל חברות חזרה לבורסה המקומית

לינדה יאקרינו

כהונה קצרה, הרבה טלטלות: לינדה יאקרינו פורשת מתפקיד מנכ"לית X

לאחר שנה סוערת בצמרת הפלטפורמה של אילון מאסק, יאקרינו הודיעה על עזיבתה,  על רקע מיזוג X עם חברת הבינה המלאכותית xAI

מוטי גוטמן, מנכ''ל מטריקס ועדי אייל, מנכ''ל וואן טכנולוגיות / צילום: עידן גרוס, Regev Art Photography

"צומחות יותר מהמשק": סקירה מקיפה קובעת כי יש עדיין אפסייד במניות ה-IT

לאחר שהניבו תשואות חזקות מתחילת השנה, באי.בי.אי מעריכים כי ענקיות טכנולוגיית המידע המקומיות ימשיכו לייצר תשואה חיובית דו-ספרתית למשקיעים ● ההמלצה החמה ביותר - למניית מלם תים ● ומי צפויה להפוך להערכתם לשחקנית משמעותית גם באירופה?

מה קורה לפנסיה אחרי שאנחנו מתים, והאם הכסף הולך לאיבוד?

מה קורה לכספי הפנסיה כשחוסך הולך לעולמו, והאם הכסף באמת עלול להיעלם - אלה שאלות שמטרידות לא מעט חוסכים ● המחשבון עושה סדר מי זכאי לקצבה, מה קורה כשאין שארים, ואיך בחירת מסלול פרישה יכולה להשפיע על הסכום שיישאר אחרינו

הסדאן SU7 בתערוכת ברכב בבייג'ינג / צילום: ap, Andy Wong

אחד הרכבים האטרקטיביים שיש היום בשוק בדרך לישראל. זו החברה החדשה שתייבא אותו

יבואנית מוצרי האלקטרוניקה המילטון וחברת המזרח יבואנית לנדרובר, הקימו חברה משותפת שעשויה להתמקד בכלי הרכב החשמליים של שיאומי, כך נודע לגלובס ● מתי יגיעו לישראל? המילטון: "הצפי הוא לשנת 2027 בכפוף לתקינה אירופאית ולמלאי"

האם מנהלי התיקים יוכלו להציג תשואה?

מנהלי התיקים יוכלו להציג תשואות? ברשות ני"ע בוחנים מהפכה בתחום שקפא

מנהלי תיקי השקעות אינם יכולים כיום להציג את התשואות שהשיגו, מה שמקשה על גיוס לקוחות חדשים ● רשות ני"ע בוחנת אפשרויות להתיר את הרסן, אך ייתכן שתימנע מכך עקב הסיכונים

אלוף דוד זיני / צילום: דובר צה''ל

מסתמן: היועמ"שית והממשלה יסכימו על מינוי זיני לראש השב"כ בתום חקירת קטארגייט

לפי ההסכמות המסתמנות שהושגו בעקבות דיון בבג"ץ, נתניהו יוכל להביא את מועמדות האלוף דוד זיני לאישור הממשלה בעוד חודשיים, עם סיומה הצפוי של מעורבות שב"כ בחקירה נגד יועציו ● בינתיים ימשיך ש', סגן ראש השב"כ, לכהן כמ"מ ראש השירות ● מחר יתקיים בבג"ץ דיון קצר נוסף בנושא בדלתיים סגורות

ידין ענתבי, אבי לוי, משה לארי, אלי כהן, חנן פרידמן / צילום: יונתן בלום, ישראל הדרי, אייל טואג, באדיבות מזרחי-טפחות, אורן דאי

חשיפת גלובס: בבנקים מקדמים תיקון לחוק שכר הבכירים ולהעלאת שכר המנכ"לים

בבנקים מחפשים דרכים להעלות את שכר המנכ"לים שעומד כיום על כ־4 מיליון שקל בשנה בממוצע, ואף פנו למשרד האוצר ולרגולטור הממונה בבנק ישראל ● במערכת הבנקאית טוענים כי החוק להגבלת שכר הבכירים משנת 2016 יוצר פער לא סביר מול שאר המגזר העסקי ● גורם בשוק: מדובר במהלך מנותק, במיוחד כשהוא מגיע בתקופת מלחמה