קבוצת לופטהנזה תחזור באוגוסט, ומחירי הטיסות כבר יורדים / צילום: יח''צ לופטהנזה
מאז 7 באוקטובר, לוח הטיסות בנתב"ג משמש כמדד לרמת הסיכון הביטחוני של ישראל בעיניי חברות התעופה הזרות ובעיני העולם בכלל. השמיים נסגרו ונפתחו לסירוגין במהלך 21 חודשי הלחימה האחרונים, כאשר היה זה רק עניין של זמן עד שהטיל הבא ישוגר - בין אם מעזה, מלבנון, מתימן או מאיראן - ויטרוף את הקלפים. המציאות החדשה לימדה את ישראל כי לא ניתן לקחת את חברות התעופה הזרות כמובן מאליו, וגם כעת לא ברור לאיזו שגרה הענף יחזור כשהתותחים יידמו.
● משרד התחבורה: זו חברת התעופה האמריקאית שחוזרת לישראל החודש
● הישראלים שוב קונים, ובגדול: כל הענפים הבולטים עם גידול במכירות
ואולם ניתן להתנחם בכך ששחקנית משמעותית חוזרת לשוק התעופה הישראלי כבר באוגוסט, ולא תפספס את שיא הביקוש - והיא לופטהנזה האירופית, קבוצת התעופה הגדולה בעולם שכוללת את חברות התעופה לופטהנזה, SWISS, אוסטריאן איירליינס, בריסל איירלינס ויורווינגס חברות הלואו קוסט. גלובס בדק כיצד היעדרה השפיע על המחירים והתחרות.
השיבה ארצה: 1 באוגוסט
לראשונה מאז שהחל גל ביטולי הטיסות עם פגיעת הטיל החות'י בנתב"ג בתחילת מאי, קבוצת התעופה לופטהנזה מאשרת כי תחדש את טיסותיה לישראל ב־1 באוגוסט. סימן שאלה עדיין מנוסס על חזרתה של סוויס, שהודיעה על השעיית הטיסות לישראל עד סוף חודש אוקטובר בהודעת החברה האחרונה, וייתכן כי מדובר בויתור מוקדם על עונת הקיץ בישראל בשל הסטת מטוסיה ליעדים אחרים. החברה תכננה להשיב את טיסותיה לקראת סוף חודש יוני, אלא שמבצע עם כלביא הביא להארכה נוספת בביטולי הטיסות.
השורה התחתונה: לופטהנזה לא רצתה לוותר על עונת הקיץ.

נתח השוק והיעדים: 60 טיסות בשבוע
נכון לאפריל, החודש האחרון בו פעלה החברה במלוא היקף הפעילות שלה השנה, 2.3% מהנוסעים בנתב"ג נסעו עם לופטהנזה. בסך־הכול מדובר ב־42,399 נוסעים.
היעדרה הורגש ביתר שאת בחודשים האחרונים, שכן מדובר בחברה המרכזית שמפעילה טיסות ליעדים במערב אירופה, ותכננה להפעיל 60 טיסות שבועיות בקיץ הקרוב לפרנקפורט, מינכן, ציריך, וינה, בריסל, המבורג ודיסלדורף.
יעדים אלה סובלים ממצוקת היצע, וברובם, בהיעדר לופטהנזה, נותרת אל על בלבד ללא תחרות. ליעדים בריסל, המבורג ודיסלדורף לא ניתן להגיע ישירות ללא קבוצת לופטהנזה, אלא בקונקשנים בלבד.
בענף מכנים את לופטהנזה "ברומטר" לפעילות התעופה בישראל. מדובר בקבוצת תעופה חזקה מאוד, עם השפעה ניכרת על השוק הישראלי, זאת משום שהיא מאפשרת לישראלים קישוריות ליעדים ברחבי העולם, מגרמניה, מאוסטריה ומשווייץ, עד לארה"ב, לדרום אמריקה, לאפריקה ולמזרח. חברות התעופה הקטנות ממנה לרוב מתחקות אחריה, היות שהיא עובדת עם מערכות ניהול סיכונים מתקדמות.
השורה התחתונה: נהיה קשה יותר להגיע למערב אירופה.
המחירים: לא שוברת שוויון
כדי להבין כיצד חזרתה של לופטהנזה עשויה להשפיע על המחירים, ביצענו השוואה בין מחירי השבוע הראשון של יולי 2024 לעומת אותו השבוע ביולי 2025. השבוע הראשון של יולי מתאפיין בביקושים גבוהים מדי שנה, אולם השנה הוא הגיע עם מספר מצומצם יותר של חברות תעופה וביקושים נמוכים לאחר המבצע באיראן. בתקופה המקבילה אשתקד, תחילת חודש יולי התאפיין בשקט מתוח, ולופטהנזה פעלה בישראל על אף מתקפה איראנית שאירעה באפריל ומתיחות הולכת וגוברת בגבול הצפון.
אף שלופטהנזה עדיין לא חזרה לפעול בישראל כיום, ניכרת ירידה מפתיעה במחירי הכרטיסים לרוב היעדים שהחברה טסה אליהם בעבר. מדובר במגמה יוצאת דופן, שכן היעדר תחרות ושליטה של חברה ישראלית אחת לרוב מביאים לעליית מחירים, לא להוזלה. ייתכן כי הסיבה לכך היא ירידה בביקושים, בין היתר בעקבות מבצע "עם כלביא".
כך למשל, טיסה למינכן בשבוע הראשון של יולי בשנה שעברה עלתה 508 דולר עם אל על, בעוד שלופטהנזה הציעה את הקו ב־869 דולר. ביולי 2025, כשאל על פועלת לבדה בקו, המחיר ירד ל־417 דולר.
גם בציריך נרשמה מגמת ירידה: ביולי בשנה שעברה לופטהנזה הציעה מחיר התחלתי של 794 דולר, ואל על 725 דולר. כעת, ב־2025, כשאין טיסה ישירה של לופטהנזה, המחיר ירד ל־465 דולר בלבד עם אל על.
עם זאת, לא כל היעדים מציגים ירידת מחירים. לדוגמה, ביולי 2024 לופטהנזה מכרה כרטיסים לפרנקפורט החל מ־344 דולר, בעוד שאל על הציעה את אותו קו ב־512 דולר. כעת, כשאל על היא היחידה שמפעילה את הקו, המחיר ההתחלתי קפץ ל־658 דולר.
תמר גרזון, מנכ"לית גוליבר, מסבירה כי "כשלופטהנזה טסה לארץ בשנה שעברה, היא הייתה בתחרות בעיקר מול אל על, והפעילה באופן בלעדי קווים לדיסלדורף ולבריסל. כעת, כשחברת התעופה טרם חזרה לפעילות בישראל, הקווים הללו אומנם לא מאוישים ודורשים קונקשן, אבל רוב הקווים האחרים שהציעה עדיין מופעלים בידי אל על, שמציעה מחירים נמוכים יותר אפילו מבשנה שעברה. היעד היחיד שנבדק וחווה עלייה במחיר הוא פרנקפורט".
הירידה שנרשמה במחירים (למעט פרנקפורט) עשויה לנבוע מכמה גורמים. ראשית, בכל אחד מהיעדים הללו נרשמה לא רק ירידה בהיצע אלא גם ירידה בביקוש. ייתכן כי נוסעים שמתעניינים בקווים האלה יושבים כרגע על הגדר עד שלופטהנזה תחזור לפעול בישראל. ייתכן גם כי רבים שהיו שוקלים לטוס ליעדים האלה פשוט דחו את הנסיעה, על רקע חוסר הוודאות הביטחונית.
מאז מבצע "עם כלביא" ישנה תחושת זהירות בקרב חלק מהנוסעים. לכן, גם כשההיצע מצומצם יותר, חלה ירידת מחירים דווקא, בניגוד למצופה. לעומת זאת, ביעדים כמו דיסלדורף, בריסל והמבורג דווקא נרשמה עליית מחירים, בעיקר בשל היעדר טיסות ישירות. מאחר שלופטהנזה אינה פועלת בקווים אלה כרגע, הנוסעים נאלצים לטוס דרך עצירות ביניים ולעתים להחליף חברת תעופה בדרך. היעדר האפשרות לטוס עם חברה אחת לכל אורך הדרך - בין אם בטיסה ישירה ובין אם בקונקשן של אותה חברה - גורם לכך שהמחיר הכולל של הכרטיס מתייקר.
עם חזרתה הצפויה של לופטהנזה לפעילות בישראל באוגוסט, מחירי הכרטיסים שהיא מציעה לא צפויים לרדת באופן מיידי. בטווח הקצר ההשפעה על המחירים מוגבלת, בין היתר משום שכרטיסי הטיסה לחודש אוגוסט - תקופת שיא בביקושים - נמכרו ברובם כבר חודשים מראש. בטווח הארוך, לעומת זאת, חזרתה של לופטהנזה - ובמיוחד אם יצטרפו אליה חברות תעופה נוספות - עשויה לתרום לירידת מחירים בזכות תחרות מוגברת.
השורה התחתונה: התחרות נפגעה, המחירים לא.
מדיניות במשבר: זהירה אך יציבה
לאורך המלחמה, לופטהנזה נקטה מדיניות של ביטולי טיסות ארוכי־טווח יחסית, בעיקר באירועי קצה, כמו ההסלמה בצפון ביולי 2024, המתקפה האיראנית באוקטובר ונפילת הטיל החות'י בנתב"ג. עם זאת, לאחר שהמצב נרגע, החברה לרוב דגלה בזהירות ובדקה אם השקט נשמר, ורק לאחר מספר שבועות החליטה לשוב לפעילות.
כך למשל, כשלופטהנזה שבה לישראל בפברואר האחרון, לאחר שהשהתה את פעילותה בעקבות המתקפה האיראנית באוקטובר. בניגוד לחברות תעופה אחרות כמו וויזאייר שחידשו את טיסותיהן מיד עם הפסקת האש, לופטהנזה בחרה להמתין מספר שבועות לפני שחזרה לפעול.
כמו כן, החברה אישרה כי חזרתה תהיה מדורגת. זו לא תהיה הפעם הראשונה שהחברה תחזור באופן מדורג: כך למשל במרץ האחרון, לאחר תקופה של יציבות יחסית, הגדילה החברה את היקף טיסותיה השבועיות מ־35 ל־60.
השורה התחתונה: לופטהנזה חוזרת רק לאחר ניהול סיכונים.