גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היא נחשבת לאחת מחברות התעופה החשובות בעולם. כשהפסיקה לטוס לישראל, קרה דבר מפתיע

לופטהנזה, שנחשבת ל"ברומטר" של השוק, תחדש את פעילותה בישראל באוגוסט לאחר שלושה חודשים של ביטולים ● היעדרה הורגש בחודשים האחרונים, שכן 60 טיסות שבועיות לאירופה נמחקו מהלוח ● אז מדוע המחירים הקיץ לא גבוהים יותר מאשתקד?

קבוצת לופטהנזה תחזור באוגוסט, ומחירי הטיסות כבר יורדים / צילום: יח''צ לופטהנזה
קבוצת לופטהנזה תחזור באוגוסט, ומחירי הטיסות כבר יורדים / צילום: יח''צ לופטהנזה

מאז 7 באוקטובר, לוח הטיסות בנתב"ג משמש כמדד לרמת הסיכון הביטחוני של ישראל בעיניי חברות התעופה הזרות ובעיני העולם בכלל. השמיים נסגרו ונפתחו לסירוגין במהלך 21 חודשי הלחימה האחרונים, כאשר היה זה רק עניין של זמן עד שהטיל הבא ישוגר - בין אם מעזה, מלבנון, מתימן או מאיראן - ויטרוף את הקלפים. המציאות החדשה לימדה את ישראל כי לא ניתן לקחת את חברות התעופה הזרות כמובן מאליו, וגם כעת לא ברור לאיזו שגרה הענף יחזור כשהתותחים יידמו.

משרד התחבורה: זו חברת התעופה האמריקאית שחוזרת לישראל החודש
הישראלים שוב קונים, ובגדול: כל הענפים הבולטים עם גידול במכירות

ואולם ניתן להתנחם בכך ששחקנית משמעותית חוזרת לשוק התעופה הישראלי כבר באוגוסט, ולא תפספס את שיא הביקוש - והיא לופטהנזה האירופית, קבוצת התעופה הגדולה בעולם שכוללת את חברות התעופה לופטהנזה, SWISS, אוסטריאן איירליינס, בריסל איירלינס ויורווינגס חברות הלואו קוסט. גלובס בדק כיצד היעדרה השפיע על המחירים והתחרות.

השיבה ארצה: 1 באוגוסט

לראשונה מאז שהחל גל ביטולי הטיסות עם פגיעת הטיל החות'י בנתב"ג בתחילת מאי, קבוצת התעופה לופטהנזה מאשרת כי תחדש את טיסותיה לישראל ב־1 באוגוסט. סימן שאלה עדיין מנוסס על חזרתה של סוויס, שהודיעה על השעיית הטיסות לישראל עד סוף חודש אוקטובר בהודעת החברה האחרונה, וייתכן כי מדובר בויתור מוקדם על עונת הקיץ בישראל בשל הסטת מטוסיה ליעדים אחרים. החברה תכננה להשיב את טיסותיה לקראת סוף חודש יוני, אלא שמבצע עם כלביא הביא להארכה נוספת בביטולי הטיסות.

השורה התחתונה: לופטהנזה לא רצתה לוותר על עונת הקיץ.

נתח השוק והיעדים: 60 טיסות בשבוע

נכון לאפריל, החודש האחרון בו פעלה החברה במלוא היקף הפעילות שלה השנה, 2.3% מהנוסעים בנתב"ג נסעו עם לופטהנזה. בסך־הכול מדובר ב־42,399 נוסעים.

היעדרה הורגש ביתר שאת בחודשים האחרונים, שכן מדובר בחברה המרכזית שמפעילה טיסות ליעדים במערב אירופה, ותכננה להפעיל 60 טיסות שבועיות בקיץ הקרוב לפרנקפורט, מינכן, ציריך, וינה, בריסל, המבורג ודיסלדורף.

יעדים אלה סובלים ממצוקת היצע, וברובם, בהיעדר לופטהנזה, נותרת אל על בלבד ללא תחרות. ליעדים בריסל, המבורג ודיסלדורף לא ניתן להגיע ישירות ללא קבוצת לופטהנזה, אלא בקונקשנים בלבד.

בענף מכנים את לופטהנזה "ברומטר" לפעילות התעופה בישראל. מדובר בקבוצת תעופה חזקה מאוד, עם השפעה ניכרת על השוק הישראלי, זאת משום שהיא מאפשרת לישראלים קישוריות ליעדים ברחבי העולם, מגרמניה, מאוסטריה ומשווייץ, עד לארה"ב, לדרום אמריקה, לאפריקה ולמזרח. חברות התעופה הקטנות ממנה לרוב מתחקות אחריה, היות שהיא עובדת עם מערכות ניהול סיכונים מתקדמות.

השורה התחתונה: נהיה קשה יותר להגיע למערב אירופה.

המחירים: לא שוברת שוויון

כדי להבין כיצד חזרתה של לופטהנזה עשויה להשפיע על המחירים, ביצענו השוואה בין מחירי השבוע הראשון של יולי 2024 לעומת אותו השבוע ביולי 2025. השבוע הראשון של יולי מתאפיין בביקושים גבוהים מדי שנה, אולם השנה הוא הגיע עם מספר מצומצם יותר של חברות תעופה וביקושים נמוכים לאחר המבצע באיראן. בתקופה המקבילה אשתקד, תחילת חודש יולי התאפיין בשקט מתוח, ולופטהנזה פעלה בישראל על אף מתקפה איראנית שאירעה באפריל ומתיחות הולכת וגוברת בגבול הצפון.

אף שלופטהנזה עדיין לא חזרה לפעול בישראל כיום, ניכרת ירידה מפתיעה במחירי הכרטיסים לרוב היעדים שהחברה טסה אליהם בעבר. מדובר במגמה יוצאת דופן, שכן היעדר תחרות ושליטה של חברה ישראלית אחת לרוב מביאים לעליית מחירים, לא להוזלה. ייתכן כי הסיבה לכך היא ירידה בביקושים, בין היתר בעקבות מבצע "עם כלביא".

כך למשל, טיסה למינכן בשבוע הראשון של יולי בשנה שעברה עלתה 508 דולר עם אל על, בעוד שלופטהנזה הציעה את הקו ב־869 דולר. ביולי 2025, כשאל על פועלת לבדה בקו, המחיר ירד ל־417 דולר.

גם בציריך נרשמה מגמת ירידה: ביולי בשנה שעברה לופטהנזה הציעה מחיר התחלתי של 794 דולר, ואל על 725 דולר. כעת, ב־2025, כשאין טיסה ישירה של לופטהנזה, המחיר ירד ל־465 דולר בלבד עם אל על.

עם זאת, לא כל היעדים מציגים ירידת מחירים. לדוגמה, ביולי 2024 לופטהנזה מכרה כרטיסים לפרנקפורט החל מ־344 דולר, בעוד שאל על הציעה את אותו קו ב־512 דולר. כעת, כשאל על היא היחידה שמפעילה את הקו, המחיר ההתחלתי קפץ ל־658 דולר.

תמר גרזון, מנכ"לית גוליבר, מסבירה כי "כשלופטהנזה טסה לארץ בשנה שעברה, היא הייתה בתחרות בעיקר מול אל על, והפעילה באופן בלעדי קווים לדיסלדורף ולבריסל. כעת, כשחברת התעופה טרם חזרה לפעילות בישראל, הקווים הללו אומנם לא מאוישים ודורשים קונקשן, אבל רוב הקווים האחרים שהציעה עדיין מופעלים בידי אל על, שמציעה מחירים נמוכים יותר אפילו מבשנה שעברה. היעד היחיד שנבדק וחווה עלייה במחיר הוא פרנקפורט".

הירידה שנרשמה במחירים (למעט פרנקפורט) עשויה לנבוע מכמה גורמים. ראשית, בכל אחד מהיעדים הללו נרשמה לא רק ירידה בהיצע אלא גם ירידה בביקוש. ייתכן כי נוסעים שמתעניינים בקווים האלה יושבים כרגע על הגדר עד שלופטהנזה תחזור לפעול בישראל. ייתכן גם כי רבים שהיו שוקלים לטוס ליעדים האלה פשוט דחו את הנסיעה, על רקע חוסר הוודאות הביטחונית.

מאז מבצע "עם כלביא" ישנה תחושת זהירות בקרב חלק מהנוסעים. לכן, גם כשההיצע מצומצם יותר, חלה ירידת מחירים דווקא, בניגוד למצופה. לעומת זאת, ביעדים כמו דיסלדורף, בריסל והמבורג דווקא נרשמה עליית מחירים, בעיקר בשל היעדר טיסות ישירות. מאחר שלופטהנזה אינה פועלת בקווים אלה כרגע, הנוסעים נאלצים לטוס דרך עצירות ביניים ולעתים להחליף חברת תעופה בדרך. היעדר האפשרות לטוס עם חברה אחת לכל אורך הדרך - בין אם בטיסה ישירה ובין אם בקונקשן של אותה חברה - גורם לכך שהמחיר הכולל של הכרטיס מתייקר.

עם חזרתה הצפויה של לופטהנזה לפעילות בישראל באוגוסט, מחירי הכרטיסים שהיא מציעה לא צפויים לרדת באופן מיידי. בטווח הקצר ההשפעה על המחירים מוגבלת, בין היתר משום שכרטיסי הטיסה לחודש אוגוסט - תקופת שיא בביקושים - נמכרו ברובם כבר חודשים מראש. בטווח הארוך, לעומת זאת, חזרתה של לופטהנזה - ובמיוחד אם יצטרפו אליה חברות תעופה נוספות - עשויה לתרום לירידת מחירים בזכות תחרות מוגברת.

השורה התחתונה: התחרות נפגעה, המחירים לא.

מדיניות במשבר: זהירה אך יציבה

לאורך המלחמה, לופטהנזה נקטה מדיניות של ביטולי טיסות ארוכי־טווח יחסית, בעיקר באירועי קצה, כמו ההסלמה בצפון ביולי 2024, המתקפה האיראנית באוקטובר ונפילת הטיל החות'י בנתב"ג. עם זאת, לאחר שהמצב נרגע, החברה לרוב דגלה בזהירות ובדקה אם השקט נשמר, ורק לאחר מספר שבועות החליטה לשוב לפעילות.

כך למשל, כשלופטהנזה שבה לישראל בפברואר האחרון, לאחר שהשהתה את פעילותה בעקבות המתקפה האיראנית באוקטובר. בניגוד לחברות תעופה אחרות כמו וויזאייר שחידשו את טיסותיהן מיד עם הפסקת האש, לופטהנזה בחרה להמתין מספר שבועות לפני שחזרה לפעול.

כמו כן, החברה אישרה כי חזרתה תהיה מדורגת. זו לא תהיה הפעם הראשונה שהחברה תחזור באופן מדורג: כך למשל במרץ האחרון, לאחר תקופה של יציבות יחסית, הגדילה החברה את היקף טיסותיה השבועיות מ־35 ל־60.

השורה התחתונה: לופטהנזה חוזרת רק לאחר ניהול סיכונים.

עוד כתבות

ישראל פריי / צילום: איל יצהר

"מקרה גבולי": הוארך מעצרו של העיתונאי ישראל פריי שבירך על מות חיילים

בית משפט השלום האריך עד יום ראשון את מעצרו של העיתונאי ישראל פריי, שנעצר בחשד להסתה ותמיכה בטרור בעקבות ציוץ ברשת X ● השופטת ציינה כי מדובר במקרה גבולי, ודחתה את בקשת המשטרה להאריך את המעצר בשבוע ● נציב שב"ס הורה להתייחס לפריי כאל אסיר ביטחוני

רשות ניירות ערך / צילום: תמר מצפי

פרשת רותם שני: מנכ"ל חברת-הבת נחקר בחשד להונאת משקיעים בעשרות מיליוני שקלים

עפ"י החשד, גיל מאסטי, המשמש כמנכ"ל חברת-הבת רותם שני אלה, גייס שלא כחוק עשרות מיליוני שקלים תוך הסתרת מידע מהמשקיעים ● בנוסף, בכירים בחברה נחקרו בחשד שגרמו להכללת פרטים מטעים בדיווחיה של חברת הנדל"ן הציבורית

סדאו מודל 3 / צילום: טסלה

טסלה משיקה את מודל 3 עם הטווח הגדול ביותר שלה עד כה ומחיר חדירה אגרסיבי

המכונית מושקת עם תמחור אגרסיבי יחסית של החל מ-228,748 שקל, והיא כוללת את כל השדרוגים שהוכנסו בדור האחרון של הסדרה, כולל זכוכית אקוסטית 360 מעלות, בולמי מתלים מדור חדש ומערכת שמע פרימיום בעיצוב עם 9 רמקולים ומגבר

יער האפשרויות / צילום: אנה בורשטיין

ממקלחת יער ועד מדיטציית מים: ארבע תחנות להורדת הדופק

נביעה סודית שאפשר לצוף בה, סדנת ריפוי באמצעות עצים, התמסרות למים וקונצרט ייחודי ● רגע אחרי הריצה למקלט, אלה המקומות שיעזרו לכם לנשום מחדש ● חגית אברון תופרת יום 

מפעל אינטל בישראל שנמצא בתהליכי בנייה / צילום: אינטל

מאז הקפאת בניית המפעל הבא של אינטל: מספר עובדי הבניין הצטמצם בחצי

התוכנית המקורית של אינטל לבנות בקריית גת מפעל שבבים בהוצאה של 25 מיליארד דולר, מתוכה 3 מיליארד בסיוע ממשלתי - לא יוצאת לפי שעה לפועל ● לגלובס נודע כי במקביל לפיטורי העובדים במפעל אינטל הקיים בקריית גת, מספר עובדי הקבלן שהועסקו בבינוי המפעל החדש ירד מאז השיא ב־2024 מ־5,500 לכ־2,000 עובדים כיום

אודי כגן בקמפיין ביטוח 9 / צילום: צילום מסך יוטיוב

איך עושים רוורס בפקס? תשאלו את אודי כגן ששוב שולח את ביטוח 9 לפסגה

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לטורנדו ולנעמי לבוב ש"עושה בושות" מול השכנים, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● דיסקונט מגייס את אינדה גיים, וחוזר להתברג גבוה - מקום שני בזכירות ושלישי באהדה

פגיעת הטיל האיראני במפעל בזן. הכל מסובך / צילום: ap, Ariel Schalit

מי שרוצה לפנות את מאגרי הנפט מחיפה, צריך למצוא קודם לאן

הטיל האיראני שפגע בבזן אולי הגביר את תחושת הדחיפות של הזזת המפעלים מחיפה, אבל השאלה הגדולה היא להיכן ● אף אחד לא רוצה מזהם בחצר שלו, ועוד אחד ששם אותו על הכוונת של האיראנים ● וכמובן שהמתקנים באים על חשבון בנייה של שכונות חדשות

ג'אקו. אחד המותגים שכלמוביל תשווק באוסטריה / צילום: יח''צ

מתרחבת לאירופה: כלמוביל תתחיל לשווק רכבים שהיא מייבאת גם באוסטריה

כלמוביל הודיעה כי תתחיל לשווק השנה את המותגים ג'אקו ו־OMODA של צ'רי גם באוסטריה, לאחר שרשמה הצלחה בשיווק של ג'אקו בישראל ● הקרוס־אובר אאודי Q5 נחת בישראל ● מותג הפרימיום הסיני החדש שבדרך לארץ ● וגם: דלק רכב משלימה את רכישת חברת סחר הרכב "יורודרייב" ● השבוע בענף הרכב

טנק שווייצרי. הניטרליות משאירה את התעשייה הביטחונית מאחור / צילום: Reuters, DENIS BALIBOUSE

אירופה מתחמשת והניטרליות של שוויץ עומדת למבחן

ההתחמשות המואצת באירופה מעוררת בשווייץ דיון מחודש במדיניות הניטרליות ההיסטורית ● בין הסיבות לכך: חוקי יצוא הנשק המגבילים במדינה סוגרים בפניה שוק צומח של מאות מיליארדים ביבשת, והדיבידנדים שהניטרליות העניקה למערכת הבנקאית כבר לא גדולים כמו בעבר

פיתוח שכונת בן שמן בלוד / צילום: כלכלית לוד

שכונת נופי בן שמן, לוד: "חוויית מגורים איכותית במחירים נמוכים יחסית לאזור המרכז"

כל מגרשי המגורים בשכונה החדשה בלוד כבר שווקו ליזמים, עם צפי לאכלוס ראשון ב־2025, ואכלוס מלא ב־2029 ● מנכ"ל מדלן: "השכונה מנותקת ממרכז העיר לוד, אך זה לאו דווקא דבר שלילי בהתחשב בבעיות החברתיות הקשות בעיר"

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

חמאס בהצהרה רשמית: נתניהו מציב מכשולים בפני הגעה להסכם

הותר לפרסום: שליו זבולוני הוא הנרצח בפיגוע בגוש עציון ● רס"ר אברהם אזולאי הוא הלוחם שנפל בתקרית הקשה בח'אן יונס: הוא נאבק במחבלים שניסו לחטוף אותו - ונורה; כוחות במרחב הצליחו לסכל את החטיפה ● טיל שנורה מתימן יורט ע"י חיל האוויר מחוץ לשטח הארץ ● גורם ישראלי: "הסכם הפסקת אש בעזה עשוי להיות אפשרי תוך שבוע או שבועיים - אך לא תוך יום" ● 50 חטופים - 643 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

רכב חשמלי בהטענה / צילום: Shutterstock

האם ישראל מוכנה למהפכת הרכבים החשמליים?

הממשלה קבעה יעד: עד 2030, 100% מהרכבים הנמכרים יהיו חשמליים ● קצב החדירה לשוק מרשים, אבל הפוליטיקאים לא ממהרים להכין כראוי את המדינה ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי היערכות המשק למעבר לתחבורה חשמלית

זירת שריפה שפרצה בעקבות תקיפה רוסית על תחנת חשמל באוקראינה / צילום: ap, Alex Babenko

רוסיה שיגרה על אוקראינה 728 כטב"מים במכה. כך איראן עזרה לה

התקיפה האחרונה כללה יותר כטב"מים בלילה אחד, מאשר כל הכטב"מים שרוסיה השתמשה בהם במשך חודש שלם בשנה שעברה

בני  לנדא / צילום: עינת לברון

ביהמ"ש אישר: הקפאת הליכים בחברת הדפוס של בני לנדא

התקבלה בקשתה של לנדא דיגיטל פרינטינג להקפיא תביעות של נושים נגדה עד סוף אוגוסט, על-מנת לאפשר לה לגבש הסדר חוב ● ביהמ"ש מינה מנהלי הסדר לחברה, אשר נקלעה לחובות של 1.7 מיליארד שקל – רובם למשקיעים שהעניקו לה הלוואות

מגדל ביונד בגבעתיים / הדמיה: ברעלי לויצקי כסיף אדריכלים

בדרך לעסקה גדולה בגבעתיים: חברת ההייטק שתכפיל את שטח המשרדים

בהתאם לתוכניות ההתרחבות של החברה, אקמאי במשא ומתן מתקדם לשכירת שטח משרדים של במגדל ביונד בגבעתיים ● התוכנית לקירוי שדרות בגין בירושלים אושרה על ידי הוועדה המחוזית ● וגם: חברת הנדל"ן המניב שנכנסת לתחום המגורים ● חדשות השבוע בנדל"ן

זאב אלקין, הימין הממלכתי הבוקר הזה, כאן ב', 12.6.25 / צילום: ראובן קופיצ'נסקי

איום בלי שיניים? המספרים שמאחורי הסנקציות במתווה לגיוס חרדים

חוק הגיוס שעל הפרק כולל גזירות דרקוניות על חרדים שלא יתגייסו ● ביניהן: איסור הוצאת רישיון נהיגה, אי־סבסוד לימודים אקדמיים וביטול העדפה מתקנת בשירות המדינה ● אלא שצלילה לנתונים מגלה שרק מיעוט של אנשים יושפע מכך, ויש ספק לגבי האפקטיביות של הצעדים

שיפוצים / צילום: מד''א

הוויכוח על הכסף הגדול: מי ישפץ את עשרות אלפי הדירות שנפגעו?

הממשלה החליטה על תוכנית שבה הקבלנים הגדולים הם שיהיו אחראים לשיפוץ הדירות שנפגעו במבצע "עם כלביא" ● יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים, ערן סיב, זועם: "יש כאן קומבינה על קומבינה. בסוף הקבלנים יעסיקו את קבלני השיפוצים ויגזרו קופון" ● בממשלה טוענים בתגובה: "יש עבודה לכולם" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

סקודה אוקטביה / צילום: יח''צ

המכונית שעברה השקה חדשה והשאירה מאחור את התדמית העממית וגם את התמחור העממי

הגרסה המחודשת של אוקטביה נעימה לנהיגה, זריזה, בנויה היטב וחסכונית ● אלא שהמחיר מרחיק אותה מהמיצוב העממי המסורתי של המותג ● מבחן דרכים

מתוך ''הבהלה לזהב'', 1925. קולנוען מהשורה הראשונה / צילום: Stern/mptvimages.com

100 שנה ל"הבהלה לזהב": החדשנות הבלתי נדלית של צ'רלי צ'פלין

במאי ושחקן הסרטים האילמים הגיע לשיא אומנותי עם הקומדיה, שמצליחה לחלץ הומור מאחד הנושאים הרציניים ביותר - הרעב ● בסצנות כמו אכילת הנעל המפורסמת הוא הנציח את האיום של רעב קיצוני, ועל הדרך עורר את הזדהות האנדרדוגים

צילום: ap, Planet Labs PBC

הלוויין חשף את מה שטראמפ הסתיר: הפגיעה בבסיס בקטאר

צה"ל ושב"כ חיסלו בלבנון את המחבל מחמד שעייב ● סוכל ניסיון הברחת אמצעי לחימה בגבול המזרחי ● סרן רעי בירן ז"ל, בן 21 משורשים, מפקד צוות בסיירת גולני, נהרג בפיצוץ במהלך פעילות ● שני לוחמים נפצעו הלילה בג'באליה בינוני וקל מירי נ"ט לעבר טנק ● חמאס: נתניהו מציב מכשולים בפני הגעה להסכם ● 50 חטופים - 644 ימים בשבי • עדכונים שוטפים