גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דמעות בפוליטיקה? תלוי אצל מי

האם דמעותיה של שרת האוצר הבריטית במהלך ויכוח בפרלמנט הזיקו למעמדן של נשים בפוליטיקה? ומדוע דמעות פומביות דווקא עזרו לגברים?

שרת האוצר ריבס בוכה בפרלמנט. הטבלואידים הבריטים לא ידעו את נפשם מעונג / צילום: Reuters, PA Images via Reuters Connect
שרת האוצר ריבס בוכה בפרלמנט. הטבלואידים הבריטים לא ידעו את נפשם מעונג / צילום: Reuters, PA Images via Reuters Connect

לפני 42 שנה יצאה האישה האמריקאית הראשונה אל החלל החיצון. סאלי רייד (Ride) הפכה בן לילה לגיבורה לאומית, מקור השראה להמוני ילדות ונערות, מרואיינת טלוויזיה מבוקשת.

בשובה מן החלל היא פגשה עיתונאים. אחד מהם שאל אותה, "האם הטיסה תשפיע על איברי הרבייה שלך?" עיתונאי אחר הקשה, "האם את מתייפחת כשמשהו לא מסתדר לך?". הוא השתמש בפועל האנגלי weep, שאפשר לתרגם "מזילה דמעות" וגם "בוכה". היא ענתה בחיוך, "מדוע לא מציגים את השאלה הזאת לריק?". ריק הוק היה אחד מעמיתיה לטיסת צ'אלנג'ר 7.

השאלות היו קצת מפתיעות. ב־1983 נשים כבר הצליחו להיחלץ משורה של תקרות זכוכית. מרגרט תאצ'ר הייתה ראש ממשלת בריטניה, וממש ימים אחדים לפני טיסתה של רייד אל החלל היא הובילה את ארצה לניצחון במלחמת פולקלנד נגד ארגנטינה. עשר שנים ויותר קודם אינדירה גאנדהי הנהיגה את הודו לניצחון במלחמת בנגלדש נגד פקיסטן. הייתה כמובן גולדה מאיר.

למיטב זכרוני, איש לא שאל אותן, לפחות בפומבי, אם הן הזילו דמעות ברגעי משבר. הן היו להוטות להוכיח שהן אינן נופלות מגברים, והכרחית לחלוטין הייתה ההתנערות מחשד שהן לוקות בחולשות הנובעות מנשיותן.

נזכרתי בדמעותיה של סאלי רייד בשבוע שעבר למראה תמונתה של רייצ'ל ריבס (Reeves), שרת האוצר של בריטניה. היא צולמה במהלך ישיבת פרלמנט בלונדון, כאשר דמעות זולגות מעיניה. זה קרה במרוצת 'זמן השאלות', הפסגה השבועית של דיוני בית הנבחרים, כאשר ראש הממשלה מחליף עקיצות, לפעמים זדוניות, עם מנהיג האופוזיציה. עכשיו בראש האופוזיציה עומדת אישה שחורה, ללמדך שהפוליטיקה הבריטית כבר התרגלה לנורמות חדשות.

השתלחות שנודפת ממנה מיזוגיניה

מפלגת הלייבור השלטת נהנית מרוב עצום בפרלמנט, כמעט שני שלישים של המושבים, אבל ממשלתה הולכת מדחי אל דחי. תוכניותיה הכלכליות עולות על שרטון והתנהלותה מעוררת בוז בין תומכיה ולעג בין מתנגדיה. הממשלה נאלצה לחזור בה משורה של מהלכים שנויים במחלוקת. שרת האוצר היא שנייה בקבינט רק לראש הממשלה. שניהם מותקפים ללא רחם בפרלמנט. זה מה שעושים בפרלמנט הבריטי. כך דרכו כוכבים וכך שקעו במשך מאות שנים. אבל נראה שריבס הייתה הראשונה שפרצה בבכי.

רוב הטבלואידים הבריטים הימנים לא ידעו את נפשם מעונג. הדיילי מייל כינה את המעמד הזה Teargate, שערוריית הדמעות.

בעלת טור במייל, ג'אן מוייר, כתבה תחת הכותרת 'בעקבות ריבס כל הנשים נראות חלשות': "האומנם מצפים שאני אתמלא אהדת אחות כלפי אישה בת 46 בכהונה בכירה, המתייפחת על משמרתה? תשכחי מזה, אחותי".

ריבס אמרה לאחר מעשה שדמעותיה היו תוצאה של משבר אישי. זה לא הניח את דעתה של בעלת הטור.

"היא הכעיסה אותי מפני שכל אימת שאישה רמת־כהונה כרייצ'ל ריבס מתייפחת בפומבי, כל אישה יוצאת נפסדת. זה שקול כנגד עיבויה של תקרת הזכוכית".

"זה היה חיזיון רע, רע מאוד", הוסיפה מוייר וכתבה. "זה נראה כמו התמוטטות הורמונלית של איזו פאם (femme) שאינה מסוגלת להתמודד כאשר העסק מסתבך. אישה, הנובלת כמו קנה רטוב של רִבָּס ברגע שהיא נתקלת בבעיה".

קצת קשה להאמין שאישה כתבה את המילים האלה על אישה אחרת. ספק אם אפילו אוקיינוס של חילוקי דעות רעיוניים מצדיק השתלחות כזאת, שנודפים ממנה ניחוחות עזים של מיזוגיניה קלאסית.

אבל ייתכן שמוייר רק העזה להעלות על הכתב מה שנשים זהירות יותר או פרוגרסיביות יותר חשבו בסתר לבן: שדמעות רייצ'ל העמידו בספק מאה שנה של הישגים פוליטיים (מאז הוענקה לנשים זכות בחירה ב־1918), מפני שהן אישרו לכאורה את הדעות הקדומות הארסיות ביותר על חוסר יכולתן של נשים לשמור על קור רוח בשעות קריטיות, בין שזה בחלל החיצון ובין שזה במשרד האוצר.

דמעותיהן של פאט והילרי

דמעותיה של פוליטיקאית מילאו תפקיד לפחות בשתי מערכות בחירות לנשיאות בארה"ב.

ב־1987 האישה הראשונה שהסקרים חזו לה טובות נשרה מן המרוץ בגלל מחסור במזומנים. היא הייתה צירת קונגרס רבת־הישגים מקולורדו, פטרישיה שרודר. בנאום הפרישה שלה דמעות חנקו את גרונה. ביקורת נשמעה אז על ההשפעה העלולה להיוודע לדמעותיה על סיכוייהן של נשים אחרות.

20 שנה אחר כך הילרי קלינטון הזילה דמעות במהלך הבחירות המקדימות לנשיאות, שהעמידו אותה מול ברק אובמה. מבקריה חשבו שהיא גילתה בזה חולשה. המצביעים דווקא מחו את דמעותיה, והעניקו לה ניצחון בניו המפשייר, המדינה שבה התייפחה.

דמעות נקוות באמריקה גם בעיני פוליטיקאים גברים. כאשר התרגשות השתלטה על קולו של מנהיג הדמוקרטים בסנאט, צ'אק שומר, הנשיא טראמפ הדביק לו את הכינוי הנדיב 'צ'אק הבכיין'. כאשר טראמפ נשאל מתי הוא בכה בפעם האחרונה, הוא השיב, "בגיל 6".

נשיאים קודמים, כמו ג'ורג' בוש הבן וביל קלינטון, היו מפורסמים בנכונותם להתרגש בפומבי, עד כדי דמעות. לא זו בלבד שזה לא נזקף לחובתם, אדרבה, זה נחשב לנכס פוליטי ואלקטורלי.

היש מקום לדמעות בפוליטיקה הישראלית? לרוע המזל, הנסיבות מצדיקות דמעות, לעתים קרובות, הרבה יותר מדי קרובות. האם דמעות יעזרו לעדן את רמת הרטוריקה הישראלית? האם הן יקרבו יריבים פוליטיים? אשמח לשמוע תשובות או הרהורים.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes. ציוצים באנגלית @YoavKarny, ציוצים בעברית @KavHamashve

עוד כתבות

''פורני''. לא מפצחת את הרגש / צילום: באדיבות נטפליקס

כמו פחמימה ריקה: "פורני" מבקשת להקסים אבל לא מצליחה באמת לגעת

למרות ההבטחה לדרמה קומית נוגעת ללב, "פורני" הנורווגית מציגה עלילה שטוחה, פערי אמינות, יחסים בנאליים ונותרת כמו החיים שהיא מציגה: מלאה בכוונות טובות אבל בלי עומק אמיתי

כמות דורשי העבודה בענף ההייטק זינקה / אילוסטרציה: Shutterstock

לא רק הג'וניורים: דוח חדש חושף את עומק המשבר בהייטק

דוח שירות התעסוקה שמתפרסם היום חושף: לא רק הג’וניורים נפלטים ממעגל העבודה בהייטק, אלא גם עובדים מנוסים מליבת הענף ● במקביל, מספר המשרות הפנויות בהייטק נמוך משמעותית מבעבר

עשור למתווה הגז / צילום: ap

עשור לסוגיה שפילגה את ישראל: האם "שוד הגז" הפך ל"נס כלכלי"?

עשור חלף מאז יצא לדרך מתווה הגז שעורר סערה, ונדמה שמרבית תחזיות האימה התבדו ● חזרנו לשחקנים הבולטים כדי להבין אם ה"שוד" אכן הפך ל"נס" ● וגם: בדיקת גלובס מגלה כי עתודות הגז צפויות להכניס למשק לפחות 300 מיליארד שקל, סכום שנראה במקור כמעט דמיוני

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

שבוע של שיאים נחתם בת"א - האם הראלי יימשך? ● הנשיא טראמפ הכריז על מכסים על האיחוד האירופי, מקסיקו וקנדה ● בוול סטריט, תפורסם השבוע שורה של דוחות בנקים, ובארה"ב ובישראל יפורסמו מדדי המחירים ליוני ● השקל המשיך את ההתחזקות מול האירו והדולר, והביטקוין שבר שיאים ● וגם: הניתוח ההיסטורי לפיו ה-S&P 500 בדרך לתקופה חלשה יותר ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת יום המסחר

מרכז אנבידיה במבוא כרמל / צילום: אסף גלעד

מומחים מנתחים: כך יראה המפץ שמתכננת אנבידיה בישראל

מרכז הפיתוח של אנבידיה שיקום בצפון הוא "גיים צ'יינג'ר" לתעשיית ההייטק ● ענקית השבבים עשויה להפוך לאחת המעסיקות הגדולות במשק ולהשפיע על התעשייה כולה ● בכיר בענף: "אנבידיה תביא לכאן ידע ויכולות AI שאין באקדמיה, אלא רק בחברות מסחריות"

הפנטהאוז בשכונה ל' / צילום: טל נכסים

אחרי 3 חודשים על המדף: מחיר פנטהאוז בת"א ירד ב־24%

הפנטהאוז בשכונה ל', בשטח 165 מ"ר וללא ממ"ד, נמכר תמורת 7.95 מיליון שקל ●  העסקה משקפת שווי של כ־35,300 שקל למ"ר בממוצע, בשקלול שטח המרפסות

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בפיצול תפקיד היועמ"שית והחלשת השירות הציבורי

לפי ההצעה, התפקיד יפוצל לשלושה: היועץ המשפטי לממשלה, שיופקד על הליווי המשפטי של הממשלה; התובע הכללי, שינהל את ההליכים הפליליים בישראל; ומייצג המדינה בערכאות, שיהיה אחראי על ייצוג המדינה בהליכים אזרחיים ומנהליים

משה (שיקו) זאנה, מנכ''ל רכבת ישראל, בכנס התשתיות של גלובס / צילום: שלומי יוסף

החזון ל־300 מיליון נוסעים לא יתממש אם רכבת ישראל תמשיך לנהל את עצמה

בענף התחבורה גוברות ההערכות כי מנכ"ל הרכבת יצטרף בקרוב לשושלת קודמיו אשר לא הצליחו לסיים את כהונתם בחברה הממשלתית ● כשאותו הגוף אחראי גם על תפעול יומיומי וגם על בניית תשתיות בעשרות מיליארדי שקלים - הכישלון לא מפתיע, וכולנו סובלים ממנו

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

האם שכנה שהחליפה דוד אחראית לנזילות מהגג בבניין?

ילדי מנוחה הגישו בקשה בהסכמה ל"ביטול צו הירושה" - וקיום צוואה שניתנה בע"פ במקום ● אישה הגישה תביעה בסך של 22 אלף שקל נגד שכנתה, בעקבות נזילה בגג הבניין. מה קבע בית המשפט? ● האם שלוח של חברה יזמית במסגרת פרויקט התחדשות עירונית מצוי בניגוד עניינים לאחר שנבחר גם כנציג הדיירים?

יער האפשרויות / צילום: אנה בורשטיין

מקלחת יער? חכו שתגלו את האטרקציה הזאת ומה היא עושה לגוף

נביעה סודית שאפשר לצוף בה, סדנת ריפוי באמצעות עצים, התמסרות למים וקונצרט ייחודי ● רגע אחרי הריצה למקלט, אלה המקומות שיעזרו לכם לנשום מחדש ● חגית אברון תופרת יום 

סונדר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל. נצחון טראמפ יסיר העננה מדפדפן כרום? / צילום: ap, Jose Luis Magana

העסקה עם OpenAI התפוצצה, וגוגל "חוטפת" את המייסדים ואת הטכנולוגיה במיליארדי דולרים

רכישת החברה המבטיחה ווינדסרף על ידי OpenAI נפלה, וגוגל ניצלה את ההזדמנות: תשלם כ-2.4 מיליארד דולר בתמורה לרישיון לא בלעדי על חלק מהטכנולוגיה, ותגייס את המנכ"ל והמייסד

ביל אקמן / צילום: Reuters, Richard Brian

האם ביל אקמן יהפוך לאורקל של השוק?

הוא מחפש חברות שזקוקות לזעזוע, לא מהסס להתעמת עם הנהלות ושילם 23 מיליון דולר על פנטהאוז במנהטן ● ביל אקמן מנסה למצב את עצמו כיורש האמיתי של המשקיע האגדי: "התנצלותי למר באפט, אבל הווארד יוז תהפוך לברקשייר מודרנית" ● אך המיליארדר היהודי מביא גישה שונה לחלוטין ● פרויקט מיוחד  

סדאו מודל 3 / צילום: טסלה

טסלה משיקה את מודל 3 עם הטווח הגדול ביותר שלה עד כה ומחיר חדירה אגרסיבי

המכונית מושקת עם תמחור אגרסיבי יחסית של החל מ-228,748 שקל, והיא כוללת את כל השדרוגים שהוכנסו בדור האחרון של הסדרה, כולל זכוכית אקוסטית 360 מעלות, בולמי מתלים מדור חדש ומערכת שמע פרימיום בעיצוב עם 9 רמקולים ומגבר

משה פתאל / צילום: דוברות משרד הביטחון

מתכנן מערך ההגנה האווירית: "ההישגים מעבר לציפיות, אבל איומי העתיד כבר כאן"

משה פתאל, שעומד בראש מנהלת חומה במשרד הביטחון, פגש לראשונה את מערכת החץ לפני כמעט 30 שנה, אז לא האמין שישראל תצטרך להשתמש בה ● כעת, אחרי שהמערכת הפגינה ביצועים חסרי תקדים במהלך הלחימה עם איראן, פניו קדימה להתמודדות עם האיום ההיפרסוני ● מה נדרש כדי לשמר את היתרון של ישראל בתחום?

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניה הישראלית שחוזרת בפער שלילי גדול וזו שזכתה להעלאת מחיר היעד: איך ייפתח שבוע המסחר?

שבוע נוסף שבו נרשמו שיאים בוול סטריט ובתל אביב נקטע עם חששות מחזרתה של מלחמת הסחר וטראמפ ממשיך לתדלק את החששות ● בינתיים, הביטקוין בשיא וגם מנייה ישראלית ביטחונית שמככבת במיוחד

הראלי בבורסה / עיבוד: Shutterstock

שופרסל אאוט, טבע אין: שאלנו 14 מנהלי השקעות איפה לשים את הכסף

משאל בין 14 גופי השקעות מקומיים מעלה כי הללו צופים המשך עליות בבורסה, גם לאחר זינוק של כמעט 30% בחצי הראשון של השנה ● מהמרים על התחזקות של מניית טבע וירידה באל על ● חיוביים לגבי מניות ביטוח ונדל"ן, וחוששים מביצועי רשתות הקמעונאות בהמשך השנה ● והיכן עדיף לדעתם להשקיע - בת"א או בוול סטריט? ● הראלי בבורסה, פרויקט מיוחד

פרופ' שלומי קודש / צילום: רמי זרנגר

"פיצוי על 65 שנים של הקרבה": מנהל בית החולים שנפגע מטיל איראני חולם על העתיד

הוא היה "תלמיד איום ונורא", כזה שהמורות לא הסתדרו איתו, אבל זה לא הפריע לו לסלול את הדרך עד לכיסא מנהל סורוקה ● שיחה קצרה עם פרופ' שלומי קודש על הלימודים מהנגמ"ש, הפגיעה הישירה בבית החולים והחיים בפריפריה: "יש בכל שנתון מספיק אנשים למלא כיתה בבן גוריון, שכל אחד מהם יהיה רופא מצוין, אבל הם רק לא מצליחים להתקבל"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה שלילית בוול סטריט; לוי שטראוס זינקה בכ-11%

S&P 500 נסוג מהשיא כשטראמפ מחריף את מדיניות המכסים ● וול סטריט ירדה אחרי שטראמפ הטיל מכסים על קנדה ופיזר איומים לגבי מדינות נוספות ● נעילה שלילית גם באירופה ● אתמול, וול סטריט ננעלה בשיאים: נאסד"ק עלה ב-0.1%, S&P 500 ב-0.3%, דאו ג'ונס עלה ב-0.4% ● הביטקוין מוסיף לטפס והגיע מוקדם יותר לשיא של מעל 118 אלף דולר

טנק שווייצרי. הניטרליות משאירה את התעשייה הביטחונית מאחור / צילום: Reuters, DENIS BALIBOUSE

אירופה מתחמשת והניטרליות של שוויץ עומדת למבחן

ההתחמשות המואצת באירופה מעוררת בשווייץ דיון מחודש במדיניות הניטרליות ההיסטורית ● בין הסיבות לכך: חוקי יצוא הנשק המגבילים במדינה סוגרים בפניה שוק צומח של מאות מיליארדים ביבשת, והדיבידנדים שהניטרליות העניקה למערכת הבנקאית כבר לא גדולים כמו בעבר

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - Caral Archaeological Zone

המכס האמריקאי שיהרוס ארץ שלמה באפריקה; ואוקראינה נושמת טיפ-טיפה לרווחה

טראמפ מטיל 50% מכס על ברזיל בגלל רדיפת בולסונרו ● מעניש את לסוטו, מן החלשות והעניות ביותר בעולם ● "אנרכיה" מסכנת את אחת הדמוקרטיות המעטות באפריקה ● אוקראינה תקבל את הפטריוטים ● עיר מימי אברהם אבינו נחשפת בהרי פרו ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם