נתב''ג סגור לאחר התקיפה הישראלית באיראן / צילום: ap, Ariel Schalit
יו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן דרש ממשרדי האוצר והתחבורה להגיע למתווה לפיצוי ישראלים שנשארו בחו"ל בעקבות פתיחת המלחמה מול איראן בחודש שעבר בתוך עשרה ימים, אבל בינתיים הדרך למתווה עוד רחוקה ומלאה בחורים ובחוסר הסכמות.
● הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה
● חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות
במשרד התחבורה היו רוצים לראות מתווה במימון המדינה שמפצה נוסעים ב-150 דולר ליום ולמשך חמישה ימים מקסימום במקרה שבוטלה טיסתם והם נדרשו להשאר בחו"ל בשל סגירת המרחב האווירי של ישראל עם תחילת המתקפה באיראן.
בדיון בוועדת הכלכלה השבוע אמר ישי דון יחיא מרשות התעופה האזרחית במשרד התחבורה שמדובר באירוע חריג שבגינו המדינה צריכה להשתתף בפיצוי. "אני לא רוצה להגיד בדיוק בכמה, אבל לא יכול להיות שהכל ייפול על חברות התעופה והאזרחים. חייבים הסכמה של האוצר, וזאת עמדת השרה".
בנוסף, חוק טיבי שמעגן את זכויות הנוסעים לפיצוי בגין ביטול טיסה, תוקן בשנה האחרונה כך שלשרת התחבורה יש סמכות לחתום על צו שפוטר את החברות מפיצוי במקרים מסוימים ומחייב אותן רק בהחזר כספי של עלות הטיסה. בחברות התעופה ביקשו ממנה לחתום על צו כזה משום שהמרחב האווירי נסגר בהחלטת ממשלה באופן תקדימי וכזה שלא מאפשר להציע טיסות אחרות, אולם, בדיון הודיע דון יחיא כי שרת התחבורה מירי רגב לא תחתום על הצו עד שיגובש מתווה לפיצוי.
רק לאחר מכן מתכוונים במשרד התחבורה לדון בשיפוי חברות התעופה שערכו טיסות חילוץ, תוך לקיחה בחשבון של מחירי הטיסות שהציעו. במשרד התחבורה בונים על מימון המתווה באמצעות הלוואה מרשות שדות התעופה שתקוזז בהמשך כנגד תגמולים שאמורה הרשות להעביר למדינה.
החברות מתלוננות ומרוויחות
לעומת זאת, גורמים בענף הסבירו לגלובס שלא נערכו דיונים רציניים בנושא ושמדובר ברעיונות שעלו במשרד התחבורה. כך למשל, במשרד האוצר מתנגדים למימון מלא של המדינה משום שלפי הדין חברות התעופה הן שאחראיות לממן לנוסעים לינה גם אם העיכוב בטיסות הוא לא בגללן.
הדבר יפה במיוחד לחברות הישראליות שהצהירו אמנם על הפסדים בימי המלחמה, אבל גרפו רווחי עתק בעקבות המלחמה כשבשנת 2024 אלעל שברה שיאים של רווח. לכן, באוצר לא היו רוצים לתת פטור מלא לחברות התעופה מחובת פיצויים ללקוחות. עוד נקודה שלא הוסכמה במתווה היא מספר הימים שינתן עליהם פיצוי, כשבמשרד התחבורה רוצים חמישה ימי פיצויים, הרבה מעבר למה שתכננו לתקצב באוצר. בנוסף גם סכום הפיצוי לא הוסכם. עומק הפערים הוא כזה שבמשרדי הממשלה עוד לא סיימו למפות את מספר הישראלים שנמצאו בחו"ל עת התחילה המתקפה באיראן שמוערך בכ-150 אלף.