חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם • מה עומד מאחורי המגמה?

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock
בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

ברקע ההודעה הדרמטית של אנבידיה, נראה כי מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק המשרדים, בדגש על פעילותן של החברות הגדולות: מעבר מהשכרה של משרדים לחיפוש אחר קרקעות או משרדים קיימים לרכישה, לטובת בעלות לצמיתות.

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה
הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט
בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אל אנבידיה, שכאמור מתכננת להקים את הקמפוס החדש על קרקע שתרכוש בעצמה, בסכום השקעה כולל של כשני מיליארד שקלים (עלות הקרקע ועלות הבנייה עצמה), מצטרפות לא מעט חברות שעשו זאת לאחרונה: חברת צ'ק פוינט, למשל, רכשה בצוותא עם ישראל־קנדה קרקע במזרח תל אביב, תמורת 800 מיליון שקל, במכרז של עיריית תל אביב־יפו. על הקרקע היא תוכל להקים קמפוס חדש, בשטח של 60 אלף מ"ר משרדים ומסחר.

חברת רפאל הודיעה בחודש שעבר כי היא רוכשת 16 אלף מ"ר בפרויקט "קוסמופוליטן 1" שבמתחם חסן ערפה במרכז תל אביב, תמורת כ־520 מיליון שקל, שישמשו כמרכז הפיתוח הראשי של החברה בעיר. חברת מקורות הודיעה חודש לפני כן כי תעביר את המטה החדש שלה לפרויקט אוניקס בקריית אונו, לאחר שרכשה 20 אלף מ"ר בפרויקט תמורת 230 מיליון שקל. קופ"ח מאוחדת רכשה לפני חודשים ספורים שש קומות בפרויקט של חברת G City בראשון לציון, תמורת 155 מיליון שקל.

עסקאות רכישה בולטות בשוק המשרדים

צ'ק פוינט וישראל־קנדה
פרטי העסקה:
מכרז קרקע של עיריית תל אביב, 60 אלף מ"ר במזרח העיר
סכום: 800 מיליון שקל

רפאל
פרטי העסקה: 16 אלף מ"ר בפרויקט "קוסמופוליטן 1" שבמתחם חסן ערפה בתל אביב סכום: 520 מיליון שקל

מקורות
פרטי העסקה: 20 אלף מ"ר בפרויקט אוניקס בקריית אונו
סכום: 230 מיליון שקל

משרדים נטושים

עוד בתחילת שנת 2024 פרסמנו כאן כי ישנם שטחי משרדים ריקים רבים גם בתל אביב ובסביבתה הקרובה.

באותו הזמן, המספרים עמדו על כ־80 אלף מ"ר שטחים ריקים במגדלי יוקרה בתל אביב וברמת גן, על פי מחקר שביצעה חברת גיאוקרטוגרפיה, וההערכות דיברו על יותר מזה.

הסיבה לכך היא, בעיקרה, הריבית הגבוהה יחסית בשנתיים האחרונות (שעומדת על 4.25%), אשר "נוגסת" בתשואה על שטחי משרדים מושכרים, ומאחר שמאז תחילת שנת 2024 המצב לא השתנה משמעותית מבחינה זו - אפשר להעריך שהמצב כיום דומה, ואולי אף גרוע יותר.

ייתכן כי הסיבה לכך שחברות רבות בוחרות ברכישת שטחי משרדים ולא בהשכרה היא, בין היתר, אותו מצב כלכלי מאתגר.

ייתכן כי הרכישה, במקום השכרת משרדים - שהרי מדובר בבעלות על המשרדים לצמיתות - מספקת לאותן חברות תחושת יציבות רבה יותר בתקופה לא יציבה בעליל, ללא תלות במצבו הכלכלי של משכיר כזה או אחר.