גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המאבק על פרויקט הנדל"ן היוקרתי בת"א ותביעת המיליונים נגד הדיירים והיזם

יזמיות הנדל"ן תזהר ונוה גד תובעות 60 מיליון שקל מבעלי הדירות ברחוב דפנה בת"א, שסילקו אותן מפרויקט פינוי-בינוי במתחם, ומהיזם הדש אדם שוסטר ● לטענתן, הפרויקט התעכב עקב חילוקי דעות בין בעלי הדירות לבין עצמם ● בעלי הדירות טוענים מנגד כי התמורות שהוצעו להם ע"י החברות היו נמוכות

רחוב דפנה בתל אביב - המתחם המיועד לפינוי-בינוי / צילום: תמר מצפי
רחוב דפנה בתל אביב - המתחם המיועד לפינוי-בינוי / צילום: תמר מצפי

נמשכת המלחמה בין יזמיות הנדל"ן תדהר ונוה גד לבין בעלי הדירות במתחם הפינוי-בינוי ברחוב דפנה בתל אביב. לאחר שהאחרונים סילקו מאחד המתחמים את שתי החברות, שאמורות היו לבצע במקום את הפרויקט, הגישו תדהר ונוה גד תביעת פיצויים על סך של 60 מיליון שקל נגד הדיירים והיזם החדש אדם שוסטר, אלא אם יחליטו להשיב את הפרויקט אליהן. הדיירים הגיבו וטענו כי מדובר בתביעת השתקה.

רשות ניירות ערך פתחה בחקירה נגד חברת הנדל"ן רותם שני
אפקט הטילים מאיראן: חוזי השכירות עומדים להשתנות דרמטית
הדיירת המתנגדת שניצחה את חברות הענק במתחם היוקרתי בתל אביב

הפרויקט ממוקם במשולש הרחובות המרכזי דפנה-ארלוזורוב-נמיר, ומתוכננת בו הקמת 6 מגדלים בני 1,434 דירות במקום 21 שיכוני רכבת משנות ה-50 הכוללים כ-450 יחידות דיור, וזאת במסגרת 6 פרויקטים שאמורים לקום במתחמים שלהם חולק שטח התוכנית. עקב המיקום, הפרויקטים הללו מהווים ככל הנראה את פרויקט הפינוי-בינוי היוקרתי ביותר בארץ, נכון לעכשיו.

הפרויקט הבעייתי מצוי במתחם 502, הכולל 66 דירות ב-3 מבני רכבת ישנים, ברחוב דפנה 34-8. במקום המבנים הישנים אמור להיבנות מגדל של 201 יחידות דיור.

דיירי המתחם בחרו עוד ב-2006 את חברת נוה גד כחברה שתבצע את עבודות ההריסה והבנייה. ב-2019 נכנסה תדהר כשותפה של נוה גד בפרויקט, ובין שתי החברות לבין הדיירים נכרתה מערכת של הסכמים, ואולם בסופו של דבר הדברים נתקעו, ובעלי הדירות בחרו ביזם חלופי, חברת אדם שוסטר.

חילופי האשמות

לטענת החברות, האשמים בכך שהפרויקט אינו מתקדם הם בעלי הדירות עצמם, שנקלעו לשורה ארוכה של סכסוכים בינם לבין עצמם. ואולם בעלי הדירות משיבים את הכדור לחברות וטוענים כי התמורות שהן מציעות להם נמוכות משמעותית מהתמורות שמקבלים בעלי הדירות בפרויקטים האחרים ברחוב דפנה. בין הייתר טענו בעלי הדירות כי קומות התמורה שבהן היו מצויות הדירות המיועדות היו נמוכות, מחוסרות נוף לים, גודל הדירות היה קטן, מספר מקומות החניה שכל אחד מהם מקבל היה קטן, ועוד.

עתירה שהגישו תדהר ונוה גד למינוי בורר בינן לבין בעלי הדירות, שהוגשה לבית המשפט המחוזי בתל אביב, נדחתה לפני כ-4 חודשים, והשופטת יהודית שבח כתבה בהחלטתה כי "נוכח מספרם הרב של המשיבים, מעבר הזמנים, חילופי בעלי דין, עסקאות המכר, פיצול הייצוג בין המשיבים והתנהגותם, לרבות בהליך מסירת כתבי בית דין, שאפיינו את המשיבים עד הגעת התיק למצב בו ניתן לסיימו בהחלטה, ונוכח הדיכוטומיה המוחלטת המאפיינת את עמדותיהם - נראה לי שנדרשת יד מכוונת ומשגיחה של בית המשפט, העדיפה במקרה הנוכחי על אכסניה של בוררות".

לאור זאת הגישו נוה גד ותדהר תביעה לבית המשפט המחוזי בתל אביב לקיום הסכם הפינוי-בינוי במתחם 502, ולחליפין - תשלום פיצויים של 60 מיליון שקל, מצד בעלי הדירות וחברת אדם שוסטר, באם יסולקו בסופו של דבר מהפרויקט. סכום זה חושב, לטענת היזמיות, לפי אומדן שמרני של הרווחים שיאבדו להן כתוצאה מסילוקן מהפרויקט (לטענתן, הרווח המשוער לפי דוח אפס של הפרויקט מ-2022 אמור להגיע ל-103.7 מיליון שקל).

"התנהלות לא קולגיאלית"

לטענת החברות, חברת אדם שוסטר, העוסקת ביזום וביצוע פרויקטים של התחדשות עירונית, "שידלה את הנתבעים (בעלי הדירות) להפר את ההסכמים עם היזם, והציעה להם לחתום עימה על הסכמי פינוי-בינוי, למרות שידעה כי הם חתומים על הסכמים מחייבים עם היזם, ואף התחייבה לשפותם בגין כל הוצאה שתיגרם להם כתוצאה מהפרת ההסכם עם היזם".

לטענת היזמיות, "הגרימה להפרה נעשתה ללא צידוק שהוא, בחוזה או בדין, מלבד רצונה של אדם שוסטר לזכות בפרויקט ובפרי עמלו של היזם על חשבונו, באופן לא קולגיאלי ולא ראוי, שגורם ליזם לעוול אדיר ולחיסרון כיס".

במקביל שלחו החברות מכתב לבעלי הדירות, שבו נכתב: "לאחר ניסיונות כנים וממושכים להגיע להבנות, ובשל כניסתו של אותו יזם לעסקה בשלב מתקדם מאוד, פנינו הבוקר לבית המשפט מתוך רצון לממש את ההסכם בינינו ולהוציא לפועל את הפרויקט. אנו פונים אליכם בקריאה כנה לשוב לשולחן השיח, מתוך רצון אמיתי למצוא פתרון ולהוביל יחד את הפרויקט לקו הגמר לשביעות-רצונכם".

"כישלון מתמשך ורוחבי"

בעלי הדירות הגיבו בחריפות על התביעה וכתבו כי "ברור לכל כי תביעה זו - שהוגשה על סך של אסטרונומי של 60 מיליון שקל - אינה אלא ניסיון פסול וציני לעשות שימוש בהליכי משפט על-מנת להלך אימים ולסחוט כספים מבעלי הדירות כדי לקנות את חירותם, תוך ניסיון לעכב את הפרויקט עוד שנים רבות. לאחר ששותפות תדהר נוה גד כשלה בניסיונה למכור את זכויותיה בפרויקט ליזם אחר, הן החליטו ליזום הליך משפטי נגד הדיירים.

"אין תביעה, מנופחת ככל שתהיה, וחסרת תוחלת ככל שתהיה, שתוכל לטשטש את העובדה הברורה והמצערת שבמשך שני עשורים כשלה שותפות תדהר נוה גד בהוצאת פרויקט ההתחדשות העירונית במתחם 502 אל הפועל. לא בכדי, לפני שנתיים סולקה השותפות משני מתחמים נוספים ברחוב דפנה (503 ו-504). מדובר, אם כן, בכישלון מתמשך ורוחבי, ולא באירוע נקודתי".

אדם שוסטר: "תביעת סרק שקרית"

מאדם שוסטר נמסר בתגובה: "צירופו של אדם שוסטר לתביעת הסרק השקרית וחסרת השחר שהוגשה נגד הדיירים הוא ביטוי נוסף להתנהלותן של תדהר ונוה גד מול דיירי המתחמים בדפנה.

"הדיירים אינם חפצים נטולי דעה שניתן להשתיקם, להעבירם או למכרם ליזם אחר, כפי שתדהר ונוה גד ניסו לעשות במהלך השנים. ההסכם שעליו הוחתמו הדיירים לפני שנים רבות הופר, נזנח ובוטל.

"בנסיבות אלה לא הייתה כל מניעה מבחינת הדיירים לפנות לחברות אחרות ולבחור בחברת אדם שוסטר, כדי שזו תקדם את הפרויקט בהתאם לתמורות ולסטנדרטים המקובלים כיום. כל טענה אחרת אינה נכונה.

"אדם שוסטר תמשיך לקדם בהצלחה את בניין הארץ - וודאי בתקופה מורכבת זו".

עוד כתבות

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

המועצה הארצית לתכנון ולבניה מעכבת את הפטור מהיתר לשיקום בזן

בזן מבקשת פטור מהיתר בניה כדי לשוב לפעילות לאחר פגיעת הטיל - המועצה עיכבה את אישור הפטור לייצור החשמל, אך אישרה את בניית הדוודים ● אביהו האן, יו"ר איגוד ערים חיפה, "בזן מהווה נקודת כשל אנרגטית שלא רק שלא מבטיחה את הרציפות האנרגטית של משק האנרגיה, כפי שנטען בהמלצה לפטור מהיתר, אלא מסכנת אותה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

מכה לישראליות בוול סטריט: רשות ני"ע בארה"ב שוקלת לבטל הקלות שחלות עליהן

כ־100 חברות ישראליות, ביניהן כמה מהשמות הגדולים בהייטק הישראלי, זוכות להטבות בזכות מעמד של מנפיק זר - כגון פטור מהגשת דוחות רבעוניים וגילוי אישי לגבי שכר בכירים ● בארה"ב מכוונים בעיקר לפגיעה בסין, באמצעות צמצום מספר החברות הללו והעלאת רף הזכאות למעמד, אך הפגיעה תורגש גם כאן ● גורמים בשוק המקומי: מדובר בשינוי דרמטי שיכביד עליהן בכיס ועשוי להוביל חברות חזרה לבורסה המקומית

האם חוק הגיוס של לפיד מ-2014 נפסל בביהמ"ש העליון?

האם בג"ץ הפיל את חוק הגיוס של לפיד? זה לא באמת עמד למבחן ● המשרוקית של גלובס

מגדלי התאומים ברמת גן. שברי הזכוכיות נראו ברדיוס נרחב / צילום: ap, Oded Balilty

בעקבות ההרס מטילים: האם השימוש בזכוכית יפחת בחיפוי הבניינים

מגדלי המשרדים מזכוכית השכיחים במחוזותינו הפכו לאחד מסמלי ההרס במוקדי הפגיעות מהטילים האיראנים ● הביקוש לחיפוי נובע מכמה סיבות, בהן חיסכון באנרגיה ונוף ● למרות הנזקים, מומחים וגורמים בענף מעריכים: "יהיו שיחפשו אלטרנטיבות, אבל אין לזה תחליף" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

סוחר בקומת המסחר בבורסת ניו יורק / צילום: Associated Press, Richard Drew

ותיקי השוק בהלם: השינויים הטקטוניים שחלו במסחר ובהשקעות לאורך השנים

בעשורים האחרונים חלו שינויים דרמטיים במפת השחקנים בשוקי המניות ● איך אלה משפיעים על אופי המסחר ואף על הראלי הנוכחי בשווקים? ● האם השינויים בלתי נמנעים, מי ייהנה מהם ומי עלול להיפגע, ואילו עוד מהפכות מחכות באופק של שוקי ההון?

מוטי גוטמן, מנכ''ל מטריקס ועדי אייל, מנכ''ל וואן טכנולוגיות / צילום: עידן גרוס, Regev Art Photography

"צומחות יותר מהמשק": סקירה מקיפה קובעת כי יש עדיין אפסייד במניות ה-IT

לאחר שהניבו תשואות חזקות מתחילת השנה, באי.בי.אי מעריכים כי ענקיות טכנולוגיית המידע המקומיות ימשיכו לייצר תשואה חיובית דו-ספרתית למשקיעים ● ההמלצה החמה ביותר - למניית מלם תים ● ומי צפויה להפוך להערכתם לשחקנית משמעותית גם באירופה?

פרופ' אמנון שעשוע, ממייסדי מובילאי / צילום: Nasdaq, Inc

אינטל הצמאה למזומנים מוכרת מניות מובילאיי, אך בינתיים נשארת בשליטה

יצרנית השבבים שנקלעה למצוקת מזומנים ולפיטורים, מוכרת מקצת ממניותיה במובילאיי תמורת כ־900 מיליון דולר ● אופנהיימר: "אם זה לא יעשה נזק למניה, אולי אינטל תוכל למכור עוד"

מטה סוכנות הדירוג מודי'ס / צילום: Shutterstock, Andrius Zemaitis

המכה על איראן הפחיתה את הסיכון לישראל? במודי'ס סבורים שלהפך

למרות ועל אף כל התמורות שחלו במפת אויבי ישראל, בחברת דירוג האשראי מודי'ס מעריכים כי נכון לעת הזו לא יהיה שינוי בדירוג האשראי ● יחד עם זאת, בחברה אומרים כי לישראל "יש גישה יוצאת דופן לאשראי בינלאומי ומקומי בקנה מידה עולמי וכי היא הוכיחה יכולת התאוששות ממשברים כפי שאין למדינות אחרות"

שירותי בריאות כללית / צילום: תמר מצפי

השופט בדימוס יורם דנציגר יגבש המלצות לפתרון המשבר בקופת חולים כללית

מהלך שדרש משרד הבריאות עשוי ליתר צעדי התערבות נוספים של משרד הבריאות בהליך בחירת מנכ"ל חדש לקופה ● מהכללית נמסר כי: "הדירקטוריון בחר בגורם עצמאי ומקצועי, והעניק לפרופ׳ דנציגר מנדט מלא לעצב את אופן גיבוש ההמלצות"

רחוב דפנה בתל אביב, המתחם המיועד לפינוי-בינוי / צילום: תמר מצפי

הפרויקט היוקרתי בת"א, תביעת הענק והשאלה: מתי ניתן להחליף יזם?

תדהר ונוה גד הגישו תביעה בסך 60 מיליון שקל נגד דיירים ברחוב דפנה בת"א ונגד יזם נוסף ● הסיבה: ביטול חד צדדי של חוזה לפינוי-בינוי בטענה לעיכובים ולתמורות נמוכות

אסדת קידוח ''תמר'' / צילום: אלבטרוס

מעל מיליארד שקל בהיטלי גז חלוטים הגיעו לקרן העושר

היקף הכסף שנכנס לקרן העושר ממאגר הגז תמר כבר חצה את תחזית המינימום של רשות המסים, אך עדיין מתחת לתחזית המקסימום, שעומדת על 1.3 מיליארד שקל ● הכנסות קרן העושר צפויה להגיע לשיא של 8.5 מיליארד שקל ב-2031 ממסים הנגבים ממאגרי הגז, ולכמעט 200 מיליארד שקל לאורך חייה

מימין: דידי ידידיה, בעלים ומנכ''ל ואבי טוריסקי, יו''ר חברת רותם שני / צילום: אריק סולטן

רשות ניירות ערך פתחה בחקירה נגד חברת הנדל"ן רותם שני

חוקרי רשות ניירות ערך ורשות המסים ערכו אתמול חיפושים במשרדי רותם שני, ומנהליה זומנו לחקירה בחשד להפרה של הוראות הדיווח ● בחודש האחרון נהנתה החברה מהראלי בשווקים ומהעניין הגובר בחברות בנייה וייזום, בחסות המערכה הצבאית מול איראן, שהביאו לקפיצה של כ-20%

רן עוז, עידן וולס, יצחק תשובה / צילום: יח''צ, כדיה לוי, תמר מצפי

תשובה יהפוך לבעל השליטה בישראכרט. איך תיראה החברה תחתיו?

בנק ישראל העניק לקבוצת דלק היתר שליטה בישראכרט ● כעת נותרו פרטים טכניים, ובתוך ימים ספורים המהפכה תצא לדרך ● המטרה העיקרית: שיפור ביצועי חברת האשראי הגדולה בישראל

קבוצת לופטהנזה תחזור באוגוסט, ומחירי הטיסות כבר יורדים / צילום: יח''צ לופטהנזה

היא נחשבת לאחת מחברות התעופה החשובות בעולם. כשהפסיקה לטוס לישראל, קרה דבר מפתיע

לופטהנזה, שנחשבת ל"ברומטר" של השוק, תחדש את פעילותה בישראל באוגוסט לאחר שלושה חודשים של ביטולים ● היעדרה הורגש בחודשים האחרונים, שכן 60 טיסות שבועיות לאירופה נמחקו מהלוח ● אז מדוע המחירים הקיץ לא גבוהים יותר מאשתקד?

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

ענקית הלואו קוסט מקדימה את חזרתה לארץ. אלו היעדים הראשונים

מוקדם מהתאריך עליו הודיעה בעבר: חברת הלואו קוסט ההונגרית וויזאייר צפויה לחדש את טיסותיה לישראל ב־8 באוגוסט ● בהתחלה מדובר רק בשני יעדים: בודפשט וללרנקה

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

אנבידיה שוב עושה היסטוריה: החברה הראשונה שהגיעה לשווי של 4 טריליון דולר

אנבידיה ממשיכה לעשות היסטוריה והגיעה לשווי של 4 טריליון דולר, הכי הרבה אי פעם ● עתה לאחר שזינקה בכ-70% מאז השפל האחרון באפריל, אנליסטים מאמינים שהיא לא יקרה מידי ושהשיא עוד לפניה

קמפיין הרגשות של מקדונלד'ס / צילום: צילום מסך

מה אפשר ללמוד עליכם רק מתנועות העיניים

מקדונלד'ס, לקסוס, יונדאי, דייסון וגם אמזון - כל אלה ואחרים עושים שימוש בנוירומרקטינג, ענף המשלב עקרונות של מדעי המוח והשיווק במטרה לייצר אסטרטגיות פרסום אפקטיביות יותר ● הבינה המלאכותית מאיצה את התחום, אך בישראל הוא עדיין בחיתוליו

אבי שמחון / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

אבי שמחון מקדם מסלול אישור מהיר לבניית חוות שרתים

תהליכי אישור בניית חוות שרתים בארץ עשויים לקחת שנים, וכל קיצור שלהם עשוי לקדם את התחרותיות של ישראל בתחום ● פרופ' אבי שמחון הודיע כי הוא מקדם את האצת התהליך הבירוקרטי ● ישי פרנקל, מנכ"ל האוניברסיטה העברית: "אם ישראל בעבר הייתה בקבוצה המובילה בתחום, כיום היא כבר בדרג השני או השלישי"

התחדשות עירונית בתל אביב / צילום: דיויד לוין

הבשורה של רשות המסים לבעלי דירות שפונו במסגרת התחדשות עירונית

רשות המסים פרסמה היום נייר עמדה הקובע כי דמי שכירות המשולמים לבעלי דירות שפונו במסגרת התחדשות עירונית אינם חייבים במס גם אם הדירה הושכרה

הראלי בוול סטריט בדרך? / אילוסטרציה: גלובס

שני ענקי השקעות בטוחים: הראלי בוול סטריט בדרך

הרקע לאופטימיות: ציפיות להורדות נוספות בריבית מצד הפדרל ריזרב, חולשה בשוק האג"ח ונכונות המשקיעים להתעלם מהרעשים קצרי-הטווח ●  גולדמן זאקס: "צופים שתהליך הסתגלות למכסים יהיה הדרגתי, ולחברות גדולות יש כנראה כרית ביטחון בזכות מלאים קיימים, לפני העלייה במכסים" ● בנק אוף אמריקה: "בטווח הקצר אנחנו זהירים"