גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טראמפ מחדש שוב את מלחמת הסחר, ומשדר: נמאס לי מפוטין

מהטלת מכסים ועד אוקראינה, טראמפ הוא נשיא הזיגזגים והקפריזות • השבוע הוא חתם עשרות מכתבים של בשורות רעות לשותפות הסחר של ארה"ב: הגיליוטינה תרד ב־1 באוגוסט, אלא אם כן הוא ישנה את דעתו בפעם המי־יודע־כמה • השבוע גם מתח ביקורת חריפה על נשיא רוסיה

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית / צילום: ap, Jacquelyn Martin
דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית / צילום: ap, Jacquelyn Martin

אם ראש הממשלה הרגיש בטוח ונינוח בפגישתו עם דונלד טראמפ ביום ג' לפנות ערב (ד' לפנות בוקר בישראל), נראה שהוא היה אחד הפוליטיקאים המעטים עלי אדמות שנשיא ארה"ב מעורר אצלם תחושות כאלה.

יואב קרני, פרשנות | ריקוד הניצחון של נתניהו וטראמפ, ולמה הנשיא מתכוון ב"איראן רוצה לעשות שלום"?
כותרות העיתונים בעולם | "מיליונים יירדו לטמיון": בשווייץ שוקלים לבטל את העסקה עם אלביט

נשיא הזיגזגים והקפריזות שובר את שיאיו שלו. התנהלותו בענייני המכסים ואוקראינה מאז תחילת השבוע אינה מצדיקה אפילו ניחושים. מותר ללמוד מוול סטריט: היא החליטה להתרגש רק כאשר יינתנו לה הוכחות חד משמעיות. מה הטעם לנסוק או לצלול רק מפני שדונלד טראמפ הודיע ברשת החברתית שלו Truth Social שהוא מתכוון לעשות משהו עד סוף השבוע, או עד סוף החודש. חוכמה שלאחר מעשה מראה שהוא ימצא תירוץ להעניק לעצמו דחייה.

הניסיון לשוות מראית עין של שיטה ושל כוונה להתנהלותו אינו עומד במבחן הניסיון מאז 2 באפריל, כאשר הודיע שיטיל מכסים כבדים על כל שותפות הסחר של ארה"ב. "מאז מלחמת העולם השנייה", הוא אמר, "ארצנו נשדדה ונבזזה". מכסיו יזרימו "טריליונים" אל קופת אמריקה, חברות יוכרחו לייצר על אדמתה, וישובו הביתה מיליוני מקומות עבודה שנשאבו אל תוך החור השחור של הגלובליזציה.

פאניקה אחזה את שוקי הכספים. התעוררה הסכנה שאנשים יחדלו לקנות איגרות חוב אמריקאיות. הנשיא, שתיאר את מלחמת הסחר שלו 'יום השחרור', התחיל סדרה ארוכה של דחיות, של ביטולי דחיות, של החלה מיידית, של השעיית ההחלה, של ענישה כבדה, של הקלת הענישה.

למשל, באמצע אפריל הוא הודיע כי הוא מטיל מכס של 145% על יבוא מסין. אילו עמד בהודעתו, הסחר בין שתי מעצמות העל הכלכליות היה מגיע אל קיצו המלא. חודש אחד אחר כך, הוא הפחית את המכס ל־30% תמורת הפחתה סינית של מכסים על מוצרים אמריקאיים מ־125% ל־10%.

בתחילת מאי, טראמפ שלח את שר האוצר שלו לז'נבה להתחיל שיחות סחר עם נציגי סין. השר האמריקאי הודיע שהחלת המכסים על סין תידחה ב־90 יום.

ב־23 במאי הוא הודיע כי יטיל מכס של 50% על האיחוד האירופי, אשר קם לתכלית אחת בלבד, "להזיק לאמריקה". יומיים אחר כך הוא ניהל שיחת טלפון 'מצוינת' עם נשיאת הנציבות של האיחוד, ונענה לבקשתה לדחות את החלת המכסים עד 9 ביולי. אבל ב־4 ביוני הטיל מכסים של 50% על יבוא פלדה ואלומיניום מאירופה.

"תמיד אמרנו 1 באוגוסט"

9 ביולי הגיע, לפי רוב לוחות השנה. טראמפ הודיע שהוא דוחה את החלת המכסים עד 1 באוגוסט. בשבוע שעבר הוא אמר שמכתבים יישלחו אל כל שותפות הסחר של ארה"ב ובהם פירוט המכסים הממשמשים ובאים, "מ־10% עד 60% ו־70%". לפי שר המסחר שלו, 14 מן המכתבים נשלחו ביום ב', ועוד "15 עד 18 מכתבים" נועדו להישלח ביומיים הבאים.

ביום ג' טראמפ הודיע שיטיל מכסים של 200% על יבוא תרופות, אם כי הוא יעניק ארכה של שנה אחת לתעשיית התרופות כדי להסתגל לשינויים. בו ביום הוא הודיע כי מכסים של 50% על נחושת ייכנסו לתוקפם ב־1 באוגוסט.

מלכתחילה הוא ושריו הבטיחו, כי 90 ימי הדחייה יניבו עשרות הסכמי סחר. למעשה נחתמו מסגרות כלליות לשני הסכמים בלבד: עם בריטניה ועם וייטנאם. שר האוצר של טראמפ, שהבטיח קודם "200 הסכמי סחר", מדבר עכשיו על "18 הסכמי סחר" עד 1 בספטמבר.

הנשיא נשאל ביום ג', בפתיחת ישיבת הקבינט שלו, איך הוא מצפה שארצות יישאו וייתנו איתו אם הוא חוזר ומשנה את תאריך היעד של מכסיו. "אנחנו לא שינינו שום דבר", הוא אמר ולא מצמץ. "תמיד אמרנו שזה יהיה 1 באוגוסט".

השבוע הוא החליט להעניש את שתי בעלות הברית החשובות ביותר של ארה"ב במזרח האוקיינוס השקט, יפן ודרום קוריאה. הן חוטפות מכסים של 25%.

ביום ג' הוא הטיל מכסים של 10% על כל הארצות החברות בגוש BRICS, אשר "קם כדי להזיק לנו".

ביום ב' הוא פרסם רשימת מכסים לארצות בינוניות, קטנות וקטנטנות, המענישה בחומרה מיוחדת את העניים ואת החלשים. לאוס ומיאנמר חטפו 40%, קמבודיה 36%, בנגלדש 35%. זו האחרונה תלויה למחייתה ביצוא לארה"ב, בייחוד של מוצרי טקסטיל ('יוצר בבנגלדש' היא אחת התוויות השכיחות ביותר בחנויות בגדים באמריקה).

עיתון בבנגלדש מדווח על המכס: מהלומה למדינה שהיצוא שלה לארה״ב מסתכם ב־8.4 מיליארד דולר בשנה / צילום: גזיר עיתון

מה משליך פוטין

טראמפ אינו אוהב לשמוע תזכורות על חוסר העקיבות של התנהלותו. חרה לו במיוחד הביטוי המלגלג שטבע לפני חודשיים העיתון פייננשל טיימס. "מדיניות טראמפ", כתב העיתון, "היא TACO", שהוא כמובן מאכל מקסיקני פופולרי, אבל גם ראשי תיבות של "טראמפ תמיד משתפן" (באנגלית, chickens out).

כשנשאל על חידוד הלשון הזה, טראמפ תקף את העיתונאית השואלת. "שאלה מגעילה", הוא אמר לה. אפשר רק לנחש את המידה שבה הביטוי הזה השפיע על מהלכיו הבאים של טראמפ. הוא שונא להיות יעד ללעג.

נראה שהתרעומת על לעג הביאה אותו השבוע לדבר בחריפות חסרת תקדים על ולדימיר פוטין. "הוא מדבר יפה", אמר טראמפ על הטון של נשיא רוסיה בשיחות הטלפון הארוכות שלהם, "אבל הוא משליך עלינו - - -". להלן הוא השתמש במילה שנשיאים אמריקאיים, ואפילו מספר עיתונאים ישראליים, נמנעים מלחזור עליה, זו המתחילה ב־b ומסתיימת ב־t.

פוטין אולי חשב שחלקת לשונו תניח את דעתו של טראמפ. הוא העמיד פנים שהוא מוכן לשאת ולתת עם אוקראינה, אבל שלח נציגים נמוכי־דרג שהציעו לאוקראינים להיכנע. יתר על כן, הוא התחיל להנחית מדי לילה 300 עד 400 כטב״מים וטילים מכל הסוגים על ערי אוקראינה.

טראמפ, החוזר ומעיד על עצמו שהוא "נשיא השלום", חבט סוף סוף באגרופו על השולחן. שבוע לאחר שמשרד ההגנה שלו הודיע על הפסקת משלוח של חימושים לאוקראינה, כולל טילי פטריוט וסטינגר ופגזי ארטילריה, טראמפ הורה לחדש את המשלוחים. הוא אפילו טען שלא ידע על הפסקתם.

הסבירות? אפס. אבל האוקראינים והאירופים יכלו לנשום לרווחה, לפחות לפי שעה. האם פוטין יתרשם? אין כל סיבה להניח. ידו על העליונה בשדה הקרב, ומטרתו מוסיפה להיות חיסול למעשה של עצמאות אוקראינה.

טראמפ מגלגל מספר כמעט אין סופי של כדורים באוויר. בהכרח, הוא מעורר השתאות. בתוך שישה חודשים הוא צבר יותר כוח מכל נשיא קודם בימי שלום. אבל הוא מעורר גם רגשות מעורבים. העולם הוא אמנם במה, אבל לא כל העולם הוא הבמה שלו.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes. ציוצים באנגלית @YoavKarny, ציוצים בעברית @KavHamashve

עוד כתבות

אסדת קידוח ''תמר'' / צילום: אלבטרוס

מעל מיליארד שקל בהיטלי גז חלוטים הגיעו לקרן העושר

היקף הכסף שנכנס לקרן העושר ממאגר הגז תמר כבר חצה את תחזית המינימום של רשות המסים, אך עדיין מתחת לתחזית המקסימום, שעומדת על 1.3 מיליארד שקל ● הכנסות קרן העושר צפויה להגיע לשיא של 8.5 מיליארד שקל ב-2031 ממסים הנגבים ממאגרי הגז, ולכמעט 200 מיליארד שקל לאורך חייה

שר האנרגיה, אלי כהן / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

למרות התנגדות מומחים: שר האנרגיה מקדם את ביטול תאגידי המים

משרד האנרגיה פרסם תזכיר חוק שיאפשר לרשויות המקומיות לבטל את תאגידי המים, בטענה כי הצעד "יבטל משרות מיותרות ויחסוך כסף רב" ● פרופ' יוג'ין קנדל, לשעבר יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה, פרסם חוות דעת חריפה נגד המהלך: "ביטול תאגידים ייקר את מחיר המים ויוריד את האיכות והאמינות של אספקת המים בשנים הקרובות"

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

אנבידיה שוב עושה היסטוריה: החברה הראשונה שהגיעה לשווי של 4 טריליון דולר

אנבידיה ממשיכה לעשות היסטוריה והגיעה לשווי של 4 טריליון דולר, הכי הרבה אי פעם ● עתה לאחר שזינקה בכ-70% מאז השפל האחרון באפריל, אנליסטים מאמינים שהיא לא יקרה מידי ושהשיא עוד לפניה

האם חוק הגיוס של לפיד מ-2014 נפסל בביהמ"ש העליון?

האם בג"ץ הפיל את חוק הגיוס של לפיד? זה לא באמת עמד למבחן ● המשרוקית של גלובס

בתים שנהרסו בחולון ותושביו פונו בעקבות טיל ששוגר מאיראן / צילום: מד''א

דד-ליין למפונים במלונות: נדרשים למצוא דיור חלופי או לחזור לדירתם עד תחילת אוגוסט

רשות המסים מפרסמת מתווה מעבר מהמלונות לדיור חלופי או חזרה הביתה עד תחילת אוגוסט ● לצורך הכרה במקרים חריגים שבהם יש צורך ממשי בהמשך שהייה מעבר לתאריך שנקבע, הוקמו ועדות ייעודיות לבחינת בקשות להארכת השהות במלונות ● רשות המסים: "השהייה בבתי המלון נועדה לספק מענה מיידי ובטוח בעת מצב החירום"

רחוב דפנה בתל אביב - מתחם המיועד לפינוי-בינוי / צילום: תמר מצפי

המאבק על פרויקט הנדל"ן היוקרתי בת"א ותביעת המיליונים נגד הדיירים והיזם

יזמיות הנדל"ן תזהר ונוה גד תובעות 60 מיליון שקל מבעלי הדירות ברחוב דפנה בת"א, שסילקו אותן מפרויקט פינוי-בינוי במתחם, ומהיזם הדש אדם שוסטר ● לטענתן, הפרויקט התעכב עקב חילוקי דעות בין בעלי הדירות לבין עצמם ● בעלי הדירות טוענים מנגד כי התמורות שהוצעו להם ע"י החברות היו נמוכות

התחדשות עירונית בתל אביב / צילום: דיויד לוין

הבשורה של רשות המסים לבעלי דירות שפונו במסגרת התחדשות עירונית

רשות המסים פרסמה היום נייר עמדה הקובע כי דמי שכירות המשולמים לבעלי דירות שפונו במסגרת התחדשות עירונית אינם חייבים במס גם אם הדירה הושכרה

קבוצת לופטהנזה תחזור באוגוסט, ומחירי הטיסות כבר יורדים / צילום: יח''צ לופטהנזה

היא נחשבת לאחת מחברות התעופה החשובות בעולם. כשהפסיקה לטוס לישראל, קרה דבר מפתיע

לופטהנזה, שנחשבת ל"ברומטר" של השוק, תחדש את פעילותה בישראל באוגוסט לאחר שלושה חודשים של ביטולים ● היעדרה הורגש בחודשים האחרונים, שכן 60 טיסות שבועיות לאירופה נמחקו מהלוח ● אז מדוע המחירים הקיץ לא גבוהים יותר מאשתקד?

סניף בנק UBS / צילום: ap, Sang Tan

הצניחה המפתיעה בדולר הובילה את הבנק השוויצרי לפצות לקוחות על הפסדי עתק

בנק UBS השוויצרי יפצה לקוחות על הפסדים של מאות מיליוני דולרים כתוצאה משימוש במכשיר פיננסי ששווק להם, שהתבסס על שער הדולר־פרנק ● ההפסדים נרשמו אחרי שהדולר צלל בשל הכרזת טראמפ על מלחמת סחר ● הבנק: הפיצוי יוענק כ"מחווה של רצון טוב"

אבי שמחון / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

אבי שמחון מקדם מסלול אישור מהיר לבניית חוות שרתים

תהליכי אישור בניית חוות שרתים בארץ עשויים לקחת שנים, וכל קיצור שלהם עשוי לקדם את התחרותיות של ישראל בתחום ● פרופ' אבי שמחון הודיע כי הוא מקדם את האצת התהליך הבירוקרטי ● ישי פרנקל, מנכ"ל האוניברסיטה העברית: "אם ישראל בעבר הייתה בקבוצה המובילה בתחום, כיום היא כבר בדרג השני או השלישי"

לינדה יאקרינו

כהונה קצרה, הרבה טלטלות: לינדה יאקרינו פורשת מתפקיד מנכ"לית X

לאחר שנה סוערת בצמרת הפלטפורמה של אילון מאסק, יאקרינו הודיעה על עזיבתה,  על רקע מיזוג X עם חברת הבינה המלאכותית xAI

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה העולמית / צילום: Shutterstock

אנבידיה מגייסת אלפי מהנדסים. שלוש פקולטות יבטיחו את הדרך לשם

ההכרזה של אנבידיה על הקמפוס החדש בצפון מסמנת שלב חדש בפעילות של ענקית השבבים בישראל - וצפויה להזניק את הביקוש למהנדסים מקומיים ● איפה עדיף ללמוד, איזה תואר כדאי לעשות, ואילו כישורים מחפשים בחברה שמגייסת מאות עובדים בשנה

הראלי בוול סטריט בדרך? / אילוסטרציה: גלובס

שני ענקי השקעות בטוחים: הראלי בוול סטריט בדרך

הרקע לאופטימיות: ציפיות להורדות נוספות בריבית מצד הפדרל ריזרב, חולשה בשוק האג"ח ונכונות המשקיעים להתעלם מהרעשים קצרי-הטווח ●  גולדמן זאקס: "צופים שתהליך הסתגלות למכסים יהיה הדרגתי, ולחברות גדולות יש כנראה כרית ביטחון בזכות מלאים קיימים, לפני העלייה במכסים" ● בנק אוף אמריקה: "בטווח הקצר אנחנו זהירים"

חדשות ההייטק / צילום: רויטרס - Manuel Orbegozo

אפל רכשה סטארט-אפ ישראלי. כך היא תשלב את המוצר שלו

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק ● והפעם:  אפל רכשה את הסטארט-אפ הישראלי TrueMeeting, ג'ק דורסי ממציא את המסנג'ר מחדש, חברת החלל של אילון מאסק בוחנת גיוס בשווי עצום של 400 מיליארד דולר, ושני סטארט־אפים ישראליים מגייסים עשרות מיליונים לפיתוח סוכני AI שיחליפו מענה אנושי ● חדשות ההייטק

רן עוז, עידן וולס, יצחק תשובה / צילום: יח''צ, כדיה לוי, תמר מצפי

תשובה יהפוך לבעל השליטה בישראכרט. איך תיראה החברה תחתיו?

בנק ישראל העניק לקבוצת דלק היתר שליטה בישראכרט ● כעת נותרו פרטים טכניים, ובתוך ימים ספורים המהפכה תצא לדרך ● המטרה העיקרית: שיפור ביצועי חברת האשראי הגדולה בישראל

פרופ' אמנון שעשוע, ממייסדי מובילאי / צילום: Nasdaq, Inc

אינטל הצמאה למזומנים מוכרת מניות מובילאיי, אך בינתיים נשארת בשליטה

יצרנית השבבים שנקלעה למצוקת מזומנים ולפיטורים, מוכרת מקצת ממניותיה במובילאיי תמורת כ־900 מיליון דולר ● אופנהיימר: "אם זה לא יעשה נזק למניה, אולי אינטל תוכל למכור עוד"

מוטי גוטמן, מנכ''ל מטריקס ועדי אייל, מנכ''ל וואן טכנולוגיות / צילום: עידן גרוס, Regev Art Photography

"צומחות יותר מהמשק": סקירה מקיפה קובעת כי יש עדיין אפסייד במניות ה-IT

לאחר שהניבו תשואות חזקות מתחילת השנה, באי.בי.אי מעריכים כי ענקיות טכנולוגיית המידע המקומיות ימשיכו לייצר תשואה חיובית דו-ספרתית למשקיעים ● ההמלצה החמה ביותר - למניית מלם תים ● ומי צפויה להפוך להערכתם לשחקנית משמעותית גם באירופה?

מנכ''ל אינטל, ליפ–בו טאן / צילום: ap, Business Wire

זקוקה למזומנים: אינטל מוכרת כ-8% ממניות מובילאיי

על פי הערכות, היקף המכירה עומד על 1.2 מיליארד דולר ● אינטל תמשיך להחזיק את השליטה בחברה עם 80% ממניותיה

מאסק והמפלגה החדשה / צילום: Reuters, Dado Ruvic

ההרפתקה החדשה־ישנה של מאסק בפוליטיקה מזעזעת את מניית טסלה

עם השקת הרובוטקסי שהקפיצה את המניה, נדמה היה כי סוף סוף התחיל מהפך חיובי בטסלה ● אבל ההכרזה הפוליטית של אילון מאסק בסוף השבוע מחקה יותר מ–68 מיליארד דולר משווי החברה ביום אחד, כל זאת על רקע עוד ועוד דיווחים על תקלות בחברה

מחיר הנחושת בשיא כל הזמנים / צילום: Shutterstock

חמישה דברים שכדאי לדעת על מחירי השיא של הנחושת

לאחר שהנשיא טראמפ הצהיר כי ממשלו יטיל מס של 50% על יבוא נחושת, המחירים המריאו לשיא כל הזמנים, עם הזינוק היומי הגדול ביותר מאז 1968 ● המתכת משמשת לייצור של כל דבר, החל ממכוניות ועד טלפונים ניידים ושבבי מחשב