גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טראמפ מחדש שוב את מלחמת הסחר, ומשדר: נמאס לי מפוטין

מהטלת מכסים ועד אוקראינה, טראמפ הוא נשיא הזיגזגים והקפריזות • השבוע הוא חתם עשרות מכתבים של בשורות רעות לשותפות הסחר של ארה"ב: הגיליוטינה תרד ב־1 באוגוסט, אלא אם כן הוא ישנה את דעתו בפעם המי־יודע־כמה • השבוע גם מתח ביקורת חריפה על נשיא רוסיה

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית / צילום: ap, Jacquelyn Martin
דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית / צילום: ap, Jacquelyn Martin

אם ראש הממשלה הרגיש בטוח ונינוח בפגישתו עם דונלד טראמפ ביום ג' לפנות ערב (ד' לפנות בוקר בישראל), נראה שהוא היה אחד הפוליטיקאים המעטים עלי אדמות שנשיא ארה"ב מעורר אצלם תחושות כאלה.

יואב קרני, פרשנות | ריקוד הניצחון של נתניהו וטראמפ, ולמה הנשיא מתכוון ב"איראן רוצה לעשות שלום"?
כותרות העיתונים בעולם | "מיליונים יירדו לטמיון": בשווייץ שוקלים לבטל את העסקה עם אלביט

נשיא הזיגזגים והקפריזות שובר את שיאיו שלו. התנהלותו בענייני המכסים ואוקראינה מאז תחילת השבוע אינה מצדיקה אפילו ניחושים. מותר ללמוד מוול סטריט: היא החליטה להתרגש רק כאשר יינתנו לה הוכחות חד משמעיות. מה הטעם לנסוק או לצלול רק מפני שדונלד טראמפ הודיע ברשת החברתית שלו Truth Social שהוא מתכוון לעשות משהו עד סוף השבוע, או עד סוף החודש. חוכמה שלאחר מעשה מראה שהוא ימצא תירוץ להעניק לעצמו דחייה.

הניסיון לשוות מראית עין של שיטה ושל כוונה להתנהלותו אינו עומד במבחן הניסיון מאז 2 באפריל, כאשר הודיע שיטיל מכסים כבדים על כל שותפות הסחר של ארה"ב. "מאז מלחמת העולם השנייה", הוא אמר, "ארצנו נשדדה ונבזזה". מכסיו יזרימו "טריליונים" אל קופת אמריקה, חברות יוכרחו לייצר על אדמתה, וישובו הביתה מיליוני מקומות עבודה שנשאבו אל תוך החור השחור של הגלובליזציה.

פאניקה אחזה את שוקי הכספים. התעוררה הסכנה שאנשים יחדלו לקנות איגרות חוב אמריקאיות. הנשיא, שתיאר את מלחמת הסחר שלו 'יום השחרור', התחיל סדרה ארוכה של דחיות, של ביטולי דחיות, של החלה מיידית, של השעיית ההחלה, של ענישה כבדה, של הקלת הענישה.

למשל, באמצע אפריל הוא הודיע כי הוא מטיל מכס של 145% על יבוא מסין. אילו עמד בהודעתו, הסחר בין שתי מעצמות העל הכלכליות היה מגיע אל קיצו המלא. חודש אחד אחר כך, הוא הפחית את המכס ל־30% תמורת הפחתה סינית של מכסים על מוצרים אמריקאיים מ־125% ל־10%.

בתחילת מאי, טראמפ שלח את שר האוצר שלו לז'נבה להתחיל שיחות סחר עם נציגי סין. השר האמריקאי הודיע שהחלת המכסים על סין תידחה ב־90 יום.

ב־23 במאי הוא הודיע כי יטיל מכס של 50% על האיחוד האירופי, אשר קם לתכלית אחת בלבד, "להזיק לאמריקה". יומיים אחר כך הוא ניהל שיחת טלפון 'מצוינת' עם נשיאת הנציבות של האיחוד, ונענה לבקשתה לדחות את החלת המכסים עד 9 ביולי. אבל ב־4 ביוני הטיל מכסים של 50% על יבוא פלדה ואלומיניום מאירופה.

"תמיד אמרנו 1 באוגוסט"

9 ביולי הגיע, לפי רוב לוחות השנה. טראמפ הודיע שהוא דוחה את החלת המכסים עד 1 באוגוסט. בשבוע שעבר הוא אמר שמכתבים יישלחו אל כל שותפות הסחר של ארה"ב ובהם פירוט המכסים הממשמשים ובאים, "מ־10% עד 60% ו־70%". לפי שר המסחר שלו, 14 מן המכתבים נשלחו ביום ב', ועוד "15 עד 18 מכתבים" נועדו להישלח ביומיים הבאים.

ביום ג' טראמפ הודיע שיטיל מכסים של 200% על יבוא תרופות, אם כי הוא יעניק ארכה של שנה אחת לתעשיית התרופות כדי להסתגל לשינויים. בו ביום הוא הודיע כי מכסים של 50% על נחושת ייכנסו לתוקפם ב־1 באוגוסט.

מלכתחילה הוא ושריו הבטיחו, כי 90 ימי הדחייה יניבו עשרות הסכמי סחר. למעשה נחתמו מסגרות כלליות לשני הסכמים בלבד: עם בריטניה ועם וייטנאם. שר האוצר של טראמפ, שהבטיח קודם "200 הסכמי סחר", מדבר עכשיו על "18 הסכמי סחר" עד 1 בספטמבר.

הנשיא נשאל ביום ג', בפתיחת ישיבת הקבינט שלו, איך הוא מצפה שארצות יישאו וייתנו איתו אם הוא חוזר ומשנה את תאריך היעד של מכסיו. "אנחנו לא שינינו שום דבר", הוא אמר ולא מצמץ. "תמיד אמרנו שזה יהיה 1 באוגוסט".

השבוע הוא החליט להעניש את שתי בעלות הברית החשובות ביותר של ארה"ב במזרח האוקיינוס השקט, יפן ודרום קוריאה. הן חוטפות מכסים של 25%.

ביום ג' הוא הטיל מכסים של 10% על כל הארצות החברות בגוש BRICS, אשר "קם כדי להזיק לנו".

ביום ב' הוא פרסם רשימת מכסים לארצות בינוניות, קטנות וקטנטנות, המענישה בחומרה מיוחדת את העניים ואת החלשים. לאוס ומיאנמר חטפו 40%, קמבודיה 36%, בנגלדש 35%. זו האחרונה תלויה למחייתה ביצוא לארה"ב, בייחוד של מוצרי טקסטיל ('יוצר בבנגלדש' היא אחת התוויות השכיחות ביותר בחנויות בגדים באמריקה).

עיתון בבנגלדש מדווח על המכס: מהלומה למדינה שהיצוא שלה לארה״ב מסתכם ב־8.4 מיליארד דולר בשנה / צילום: גזיר עיתון

מה משליך פוטין

טראמפ אינו אוהב לשמוע תזכורות על חוסר העקיבות של התנהלותו. חרה לו במיוחד הביטוי המלגלג שטבע לפני חודשיים העיתון פייננשל טיימס. "מדיניות טראמפ", כתב העיתון, "היא TACO", שהוא כמובן מאכל מקסיקני פופולרי, אבל גם ראשי תיבות של "טראמפ תמיד משתפן" (באנגלית, chickens out).

כשנשאל על חידוד הלשון הזה, טראמפ תקף את העיתונאית השואלת. "שאלה מגעילה", הוא אמר לה. אפשר רק לנחש את המידה שבה הביטוי הזה השפיע על מהלכיו הבאים של טראמפ. הוא שונא להיות יעד ללעג.

נראה שהתרעומת על לעג הביאה אותו השבוע לדבר בחריפות חסרת תקדים על ולדימיר פוטין. "הוא מדבר יפה", אמר טראמפ על הטון של נשיא רוסיה בשיחות הטלפון הארוכות שלהם, "אבל הוא משליך עלינו - - -". להלן הוא השתמש במילה שנשיאים אמריקאיים, ואפילו מספר עיתונאים ישראליים, נמנעים מלחזור עליה, זו המתחילה ב־b ומסתיימת ב־t.

פוטין אולי חשב שחלקת לשונו תניח את דעתו של טראמפ. הוא העמיד פנים שהוא מוכן לשאת ולתת עם אוקראינה, אבל שלח נציגים נמוכי־דרג שהציעו לאוקראינים להיכנע. יתר על כן, הוא התחיל להנחית מדי לילה 300 עד 400 כטב״מים וטילים מכל הסוגים על ערי אוקראינה.

טראמפ, החוזר ומעיד על עצמו שהוא "נשיא השלום", חבט סוף סוף באגרופו על השולחן. שבוע לאחר שמשרד ההגנה שלו הודיע על הפסקת משלוח של חימושים לאוקראינה, כולל טילי פטריוט וסטינגר ופגזי ארטילריה, טראמפ הורה לחדש את המשלוחים. הוא אפילו טען שלא ידע על הפסקתם.

הסבירות? אפס. אבל האוקראינים והאירופים יכלו לנשום לרווחה, לפחות לפי שעה. האם פוטין יתרשם? אין כל סיבה להניח. ידו על העליונה בשדה הקרב, ומטרתו מוסיפה להיות חיסול למעשה של עצמאות אוקראינה.

טראמפ מגלגל מספר כמעט אין סופי של כדורים באוויר. בהכרח, הוא מעורר השתאות. בתוך שישה חודשים הוא צבר יותר כוח מכל נשיא קודם בימי שלום. אבל הוא מעורר גם רגשות מעורבים. העולם הוא אמנם במה, אבל לא כל העולם הוא הבמה שלו.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes. ציוצים באנגלית @YoavKarny, ציוצים בעברית @KavHamashve

עוד כתבות

משה (שיקו) זאנה, מנכ''ל רכבת ישראל, בכנס התשתיות של גלובס / צילום: שלומי יוסף

החזון ל־300 מיליון נוסעים לא יתממש אם רכבת ישראל תמשיך לנהל את עצמה

בענף התחבורה גוברות ההערכות כי מנכ"ל הרכבת יצטרף בקרוב לשושלת קודמיו אשר לא הצליחו לסיים את כהונתם בחברה הממשלתית ● כשאותו הגוף אחראי גם על תפעול יומיומי וגם על בניית תשתיות בעשרות מיליארדי שקלים - הכישלון לא מפתיע, וכולנו סובלים ממנו

סקודה אוקטביה / צילום: יח''צ

המכונית שעברה השקה חדשה והשאירה מאחור את התדמית העממית וגם את התמחור העממי

הגרסה המחודשת של אוקטביה נעימה לנהיגה, זריזה, בנויה היטב וחסכונית ● אלא שהמחיר מרחיק אותה מהמיצוב העממי המסורתי של המותג ● מבחן דרכים

בני  לנדא / צילום: עינת לברון

ביהמ"ש אישר: הקפאת הליכים בחברת הדפוס של בני לנדא

התקבלה בקשתה של לנדא דיגיטל פרינטינג להקפיא תביעות של נושים נגדה עד סוף אוגוסט, על-מנת לאפשר לה לגבש הסדר חוב ● ביהמ"ש מינה מנהלי הסדר לחברה, אשר נקלעה לחובות של 1.7 מיליארד שקל – רובם למשקיעים שהעניקו לה הלוואות

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

שיפוצים / צילום: מד''א

הוויכוח על הכסף הגדול: מי ישפץ את עשרות אלפי הדירות שנפגעו?

הממשלה החליטה על תוכנית שבה הקבלנים הגדולים הם שיהיו אחראים לשיפוץ הדירות שנפגעו במבצע "עם כלביא" ● יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים, ערן סיב, זועם: "יש כאן קומבינה על קומבינה. בסוף הקבלנים יעסיקו את קבלני השיפוצים ויגזרו קופון" ● בממשלה טוענים בתגובה: "יש עבודה לכולם" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

אפי מלכין, הממונה על השכר באוצר ושאול שניידר, יו''ר נמל אשדוד / צילום: רפי קוץ, שלומי יוסף

ההפרטה תשוב לשולחן? חילופי מהלומות בין נמל אשדוד לרשות החברות

עימות חריף התלקח לאחרונה בין יו"ר נמל אשדוד לרשות החברות ● בהמשך הצטרף הממונה על השכר, והמאבק ירד לפסים אישיים וחשף מחלוקת אמיתית: האם לנמל יש זכות קיום ללא הפרטה

סדאו מודל 3 / צילום: טסלה

טסלה משיקה את מודל 3 עם הטווח הגדול ביותר שלה עד כה ומחיר חדירה אגרסיבי

המכונית מושקת עם תמחור אגרסיבי יחסית של החל מ-228,748 שקל, והיא כוללת את כל השדרוגים שהוכנסו בדור האחרון של הסדרה, כולל זכוכית אקוסטית 360 מעלות, בולמי מתלים מדור חדש ומערכת שמע פרימיום בעיצוב עם 9 רמקולים ומגבר

הרכישה האחרונה של מיקי מלכה / צילום: איור: גיל ג'יבלי

מהיפר־אינפלציה בוונצואלה לפסגת עמק הסיליקון: המסלול הלא צפוי של השותף החדש בהפועל תל אביב

מיקי מלכה הוא אחד המשקיעים הבולטים בעולם הפינטק, אך הרכישה האחרונה שלו היא דווקא בספורט הישראלי: 15% מהפועל תל אביב בכדורסל תמורת כ־27 מיליון שקל ● את המיומנויות הפיננסיות שלו רכש כילד בוונצואלה, ששימשה עבורו מעבדה חיה להבנת ערך הכסף ולניהול סיכונים ● מאז הספיק להקדים את מגמת הקריפטו, להציל את רובין הוד מקריסה ולהקים קרן לשימור יצירות NFT

פגיעת הטיל האיראני במפעל בזן. הכל מסובך / צילום: ap, Ariel Schalit

מי שרוצה לפנות את מאגרי הנפט מחיפה, צריך למצוא קודם לאן

הטיל האיראני שפגע בבזן אולי הגביר את תחושת הדחיפות של הזזת המפעלים מחיפה, אבל השאלה הגדולה היא להיכן ● אף אחד לא רוצה מזהם בחצר שלו, ועוד אחד ששם אותו על הכוונת של האיראנים ● וכמובן שהמתקנים באים על חשבון בנייה של שכונות חדשות

מתוך ''הבהלה לזהב'', 1925. קולנוען מהשורה הראשונה / צילום: Stern/mptvimages.com

100 שנה ל"הבהלה לזהב": החדשנות הבלתי נדלית של צ'רלי צ'פלין

במאי ושחקן הסרטים האילמים הגיע לשיא אומנותי עם הקומדיה, שמצליחה לחלץ הומור מאחד הנושאים הרציניים ביותר - הרעב ● בסצנות כמו אכילת הנעל המפורסמת הוא הנציח את האיום של רעב קיצוני, ועל הדרך עורר את הזדהות האנדרדוגים

רכב חשמלי בהטענה / צילום: Shutterstock

האם ישראל מוכנה למהפכת הרכבים החשמליים?

הממשלה קבעה יעד: עד 2030, 100% מהרכבים הנמכרים יהיו חשמליים ● קצב החדירה לשוק מרשים, אבל הפוליטיקאים לא ממהרים להכין כראוי את המדינה ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי היערכות המשק למעבר לתחבורה חשמלית

ג'אקו. אחד המותגים שכלמוביל תשווק באוסטריה / צילום: יח''צ

מתרחבת לאירופה: כלמוביל תתחיל לשווק רכבים שהיא מייבאת גם באוסטריה

כלמוביל הודיעה כי תתחיל לשווק השנה את המותגים ג'אקו ו־OMODA של צ'רי גם באוסטריה, לאחר שרשמה הצלחה בשיווק של ג'אקו בישראל ● הקרוס־אובר אאודי Q5 נחת בישראל ● מותג הפרימיום הסיני החדש שבדרך לארץ ● וגם: דלק רכב משלימה את רכישת חברת סחר הרכב "יורודרייב" ● השבוע בענף הרכב

בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock, Seth Aronstam

בג"ץ לממשלה: אם לא תגיבו עד ראשון, נקפיא את הדחת היועמ"שית

הממשלה לא הגישה את תגובתה לעתירות נגד הליך ההדחה של היועמ"שית ● בתגובה, שופט בית המשפט העליון, נעם סולברג, קבע כי אם הממשלה לא תגיב עד יום ראשון בג"ץ יוציא צו ביניים שיקפיא את הליך ההדחה

מלגו ומלבר / צילום: רן בירן

השעות המתות של המסעדות נהפכו לשעות הכי יציבות

המלחמה דחפה יותר ויותר מסעדות להפוך את ההפי האוור (16:00-19:00) לשעות פעילות, מניבות ושמחות מאוד - להן ולסועדים

אביעד גליקמן / צילום: ויקיפדיה,  רן יחזקאל

היועמ״שית תבחן את חקירת אביעד גליקמן

היועצת המשפטית לממשלה תקיים ישיבה לבחינת זימונו לחקירה של עיתונאי חדשות 13, אביעד גליקמן ● לפי ההודעה, הישיבה תתקיים לפני שתתקבל החלטה, כך שהיועמ״שית משהה בפועל את החקירה - ועשויה שלא לאפשרה בהמשך

בארה"ב מתפעלים מישראל וטוענים - זה ההישג הגדול שלה באיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איך ישראל הצליחה לחסל 16 מדעני גרעין איראניים, בארה"ב מתפעלים מההישגים של ישראל מול איראן, ורוג'ר ווטרס תמך בארגון פרו-פלסטיני שהוצא מחוץ חוק בבריטניה ● כותרות העיתונים בעולם

משאית של אמזון פריים בארה''ב / צילום: Shutterstock

אמזון הרחיבה את ה"פריים דיי" ל-4 ימים, אבל לישראלים יהיה קשה ליהנות ממנו

ימי הקניות של אמזון פריים, ה"בלאק פריידיי" של הקיץ, מתקיימים השבוע ויימשכו לראשונה ארבעה ימים ● ההערכות מדברות על מכירות שיא, אבל מדיניות המכסים החדשה פוגעת בעומק המבצעים ● והישראלים יגלו שממילא עלות המשלוח מבטלת לא פעם את פער המחירים

מרכז אנבידיה במבוא כרמל / צילום: אסף גלעד

מומחים מנתחים: כך יראה המפץ שמתכננת אנבידיה בישראל

מרכז הפיתוח של אנבידיה שיקום בצפון הוא "גיים צ'יינג'ר" לתעשיית ההייטק ● ענקית השבבים עשויה להפוך לאחת המעסיקות הגדולות במשק ולהשפיע על התעשייה כולה ● בכיר בענף: "אנבידיה תביא לכאן ידע ויכולות AI שאין באקדמיה, אלא רק בחברות מסחריות"

יצחק תשובה / צילום: גדעון לוין

הפגישה הסודית בהרצליה והתדהמה בשוק: מאחורי הקלעים של מאבק השליטה בישראכרט

מהפגישה בין בכירי קבוצת דלק ומנורה לצורך רכישה משותפת של חברת כרטיסי האשראי, דרך המהלך שנרקם בחשאי מול בנק ישראל, ועד להצעה שטרפה את הקלפים ומעמידה את יצחק תשובה ועידן וולס כפסע מהשליטה בישראכרט ● גלובס מספק מבט מבפנים על העסקה שמסעירה את שוק ההון

רשות ניירות ערך / צילום: תמר מצפי

פרשת רותם שני: מנכ"ל חברת-הבת נחקר בחשד להונאת משקיעים בעשרות מיליוני שקלים

עפ"י החשד, גיל מאסטי, המשמש כמנכ"ל חברת-הבת רותם שני אלה, גייס שלא כחוק עשרות מיליוני שקלים תוך הסתרת מידע מהמשקיעים ● בנוסף, בכירים בחברה נחקרו בחשד שגרמו להכללת פרטים מטעים בדיווחיה של חברת הנדל"ן הציבורית