גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההרפתקה החדשה-ישנה של מאסק בפוליטיקה מזעזעת את מניית טסלה

עם השקת הרובוטקסי שהקפיצה את המניה, נדמה היה כי סוף-סוף התחיל מהפך חיובי בטסלה ● אבל ההכרזה הפוליטית של אילון מאסק בסוף השבוע מחקה יותר מ-68 מיליארד דולר משווי החברה ביום אחד, כל זאת על רקע עוד ועוד דיווחים על תקלות בחברה

מאסק והמפלגה החדשה / צילום: Reuters, Dado Ruvic
מאסק והמפלגה החדשה / צילום: Reuters, Dado Ruvic

בשבועיים-שלושה האחרונים נראה היה כי אילון מאסק שוב על הגל. אחרי שנים של דחיות, השיק מנכ"ל טסלה את הפיילוט הראשון של שירות הרובוטקסי של החברה באוסטין, טקסס. מדובר במוניות אוטונומיות שפועלות בשטח מוגדר בעיר, ללא נהג במושב הקדמי, אך בשלב הראשון תחת פיקוח אנושי.

מכה לישראליות בוול סטריט: רשות ני"ע בארה"ב שוקלת לבטל הקלות שחלות עליהן
ותיקי השוק בהלם: השינויים הטקטוניים שחלו במסחר ובהשקעות לאורך השנים

הזינוק במניה היה מיידי, והיא עלתה ביום המסחר ב-23 ביוני בכ-8%. מומחים החלו לדבר שוב על יעד שווי שוק של שני טריליון דולר לענקית הרכב החשמלי. דן איבס, ראש מחלקת מחקר טכנולוגי בחברת ההשקעות וודבוש, העריך באותו שבוע כי "מדובר בתחילתה של מהפכה, וטסלה עומדת במרכזה. אם הפיילוט יתפתח כמצופה, המניה יכולה להכפיל את עצמה בתוך 12 חודשים".

גם האנליסט עמרי עפרוני מאופנהיימר אמר לגלובס, כי "90% מהשווי של טסלה נובעים מהרכב האוטונומי. אם מאסק יצליח לבצע סקייל-אפ ללא תקלות בטיחותיות, זו יכולה להיות נקודת זינוק היסטורית לחברה".

אלא שפחות משבועיים לאחר מכן, מאסק שוב שינה את השיח. בציוץ שהפך מייד לכותרת עולמית, הכריז מאסק בסוף השבוע האחרון על הקמת מפלגה פוליטית חדשה בשם The America Party. הוא הסביר כי המפלגה תתמקד במספר מושבים מכריעים בסנאט ובקונגרס, במטרה לשמש לשון מאזניים בחקיקה, ולהשיב, לדבריו, את "רצון העם האמיתי".

לאחר ההכרזה של מאסק, צנחה המניה ביום ב' ב-7% כמעט, והחברה איבדה למעלה מ-68 מיליארד דולר מהשווי שלה. לפי CNBC, מדובר ביום הגרוע ביותר של טסלה מתחילת השנה. בכלל, מאז תחילת החודש הנוכחי, המניה איבדה כ-15%, והשלימה ירידה של מעל 20% מהשיא האחרון.

ביום ג' אומנם דווקא נרשמת עלייה קלה של כ-1.3% במניה, אך גורמים בשוק מייחסים זאת בעיקר לגורמים טכניים, סגירת פוזיציות שורט, או אולי תקווה עתידית לעוד סולחה בין מאסק לטראמפ.

"חזר למקום לא רצוי"

ההכרזה בסוף השבוע הגיעה פחות מחודש לאחר שמאסק התחייב לפרוש מהחיים הפוליטיים ולהתמקד בעסקיו. זאת אחרי ששימש כראש משרד ממשלתי חדשני בשם DOGE (Department of Government Efficiency), שמטרתו הייתה לאתר קיצוצים בהוצאות הציבוריות, תפקיד שמילא לבקשת נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ.

הברית בין השניים לא קרסה ברגע. היא התפוררה בהדרגה, עד שהתפוצצה בפומבי. מאסק, שהיה תומך מפתח בקמפיין הבחירות של טראמפ, ותרם מאות מיליוני דולרים, מונה לאחר הניצחון לראש משרד היעילות הממשלתית (DOGE). אך היחסים התערערו כאשר טראמפ טרפד מינוי של מקורב למאסק לנאס"א, ובהמשך הגיש את הצעת התקציב השנויה במחלוקת, שכללה קיצוץ בזיכויי מס לרכבים חשמליים.

מאסק הגיב בחריפות, כינה את ההצעה "תועבה מגעילה" וקרא לעוקביו להפעיל לחץ על חברי קונגרס. טראמפ מצידו אמר כי הוא "מאוכזב מאוד", ובהמשך כינה את מאסק "משוגע" ואף רמז כי ישקול לבטל חוזים ממשלתיים עם טסלה.

מאסק לא נשאר חייב, ובפוסט ברשת X כתב: "בלעדיי טראמפ היה מפסיד בבחירות. הדמוקרטים היו שולטים בבית הנבחרים, והרפובליקנים היו במיעוט בסנאט". הקרע בין השניים הפך לנחלת הכלל, ומניית טסלה ספגה מייד את ההשלכות.

האנליסט דניאל איבס מוודבוש כתב לאחר ההכרזה, כי "מאסק חזר בדיוק למקום שהמשקיעים רצו שיימנע ממנו. ההתערבות הפוליטית בעיצומו של מהלך עסקי קריטי היא הכיוון ההפוך לחלוטין מזה שמשקיעי טסלה מבקשים לראות".

אוראל לוי, מייסד שותף ב-ANEK Capital, מוסיף כי הבעיה אינה רק במישור הפוליטי. "אנחנו יודעים שמאסק נוטה להבטיח דברים, ולא תמיד עומד בזמנים. השוק לא ציפה לתוצאה כל כך גרועה. כבר נרשמו שלוש או ארבע תקלות ותאונות בפיילוט הרובוטקסי, ונראה שהשוק לאט לאט מאבד תקווה".

ולראיה - בשטח, השקת הרובוטקסי עדיין לא עומדת בציפיות. מאז הפיילוט בטקסס, הופצו ברחבי הרשת עשרות סרטונים המתעדים תקלות חוזרות של רכבי טסלה האוטונומיים. בין התקריות שתועדו: נסיעה בנתיב הנגדי, בלימות פתאומיות ללא סיבה נראית לעין, ירידה מהכביש, חסימת צמתים, יציאה מסוכנת מחניות, מהירות מופרזת באזורים מוגבלים ואף השארת נוסעים באמצע הדרך. כך לפי פוסט מרכזי שפורסם ברדיט, וזכה לסיקור נרחב גם ב-The Verge וב-Mashable.

על פי הדיווח של The Verge, המקרים האלו התרחשו בתוך שלושה ימים בלבד, בקרב צי מצומצם של 10-20 רכבים. בטקסס אין חובת דיווח מצד טסלה על תקלות או תאונות, והמידע מגיע בעיקר מתיעודים של משתמשים. אומנם יש גם חוויות חיוביות, אך ככל שעולה מספר האירועים החריגים, השאלה המרכזית היא האם הרכב האוטונומי של טסלה מוכן לשוק ההמוני.

הבטיחה טלטלה בשוק

לדברי לוי, ההבטחה של טסלה הייתה לטלטל את שוק הנסיעות השיתופיות, ובראשן את אובר. בתחילת השנה ירדה מניית אובר ב-20%-30%, מ-80 דולר לכ-65 דולר, בין היתר בשל הערכות שטסלה תהפוך את צי הרכבים שלה לצי רובוטקסי אוטונומי שיתחרה ישירות באובר.

אלא שבפועל, מי שהתקדמה בתחום הייתה דווקא ווימו, חברת הרכב האוטונומי של אלפאבית, שבחרה בשיתוף פעולה עם אובר. כיום ניתן להזמין נסיעות של ווימו ישירות דרך אפליקציית אובר. "הם הבינו שבלי אובר אין להם יכולת להגיע לסקייל אמיתי", מסביר לוי. "התוצאה היא שאובר שוברת שיאים, והיא זינקה ביותר מ-60% מתחילת השנה, בעוד שטסלה ירדה ב-27%. זה כל הסיפור".

במקביל, ברבעון השני דיווחה טסלה על ירידה של 13% במסירות רכבים, נתון שמשקף האטה בביקושים.

פגיעה קשה ברווח

על רקע זה, מהלך נוסף שמאיים על החברה הוא אותו קיצוץ צפוי במענקי המס הפדרליים לרכישת רכבים חשמליים בארה"ב. לפי הערכות ג'יי.פי מורגן, תוכנית התקציב שמקדם ממשל טראמפ עשויה לבטל זיכויים בגובה של עד 7,500 דולר לרכב, מהלך שעלול לפגוע בכ-1.2 מיליארד דולר מהרווח השנתי של טסלה.

המשמעות עמוקה יותר מכפי שנראה לעין. טסלה גורפת מיליארדים ממכירת "קרדיטים רגולטוריים" - אישורים לסחר בזכויות פליטה של מזהמים, לחברות רכב אחרות שלא עומדות בתקנים הסביבתיים. ההכנסות מהקרדיטים בלבד הסתכמו ב-2.8 מיליארד דולר בשנה החולפת, כ-15%-16% מהרווח הגולמי של טסלה. אם ממשל טראמפ יפגע במנגנון הזה, הוא יחתוך את אחד ממקורות ההכנסה הרווחיים ביותר של החברה.

לוי סבור שמאחורי ההתערבות הפוליטית של מאסק עומד ניסיון להפעיל לחץ ישיר על הממשל כדי לשמר את תזרים הקרדיטים. "מאסק יודע שאינו יכול להרשות לעצמו לאבד את זה. הוא ניסה לשווק את טסלה כחברת טכנולוגיה, אבל גם החזון הזה נסדק, הרכב האוטונומי לא מתפקד, הרובוטים של Optimus לא מביאים ערך ממשי, וגם התוכנה לא נמכרת".

לדבריו, התנהלותו של מאסק מעוררת דאגה: "אם מדדי השוק עלו ב-5% וטסלה עלתה ב-20% ואז מחקה את הכול - זה מראה שהשוק לא אוהב את חוסר המיקוד". עם זאת, הוא מוסיף כי השוק רגיל לכך ש"מאסק פועל בצורה לא רציונלית, מצהיר דבר אחד ואז עושה את ההיפך. זו לא הפוליטיקה שמפחידה את המשקיעים, זו העובדה שהמוצר לא מוכן, והשוק בורח".

כעת, במצב הנוכחי, מאסק עצמו הופך מדמות מניעה לנקודת תורפה. מצד אחד, הוא יזם מבריק שחזונו עיצב את תעשיית הרכב של המאה ה-21. מצד שני, הוא מושך את החברה שוב ושוב למוקדי מחלוקת אישיים ופוליטיים. כעת, יותר ויותר משקיעים תוהים, האם מאסק עדיין הנכס הגדול ביותר של טסלה, או שהוא הופך לסיכון הגדול ביותר שלה?

עוד כתבות

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

עם שווי של פי 3 מטבע: המניה שתעשה היסטוריה מחר בבורסה בת"א

המשקיעים ימשיכו לעקוב אחר המתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן ● השווקים מתמחרים הורדת ריבית של בנק ישראל בהסתברות של כ-50%, גם הכלכלנים חלוקים ● פאלו אלטו תצטרף מחר לבורסה בת"א ● וגם: אלכס זבז'ינסקי ממיטב מעריך - "שוק המניות בישראל התייקר מדי לפי כל פרמטר" ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: שלומי יוסף

תושב הצפון שמגלה: מדוע לכפר גלעדי חזרו כל התושבים בעוד שלקריית שמונה חזרו רק מחצית

במסגרת הסיור הכלכלי לבאי כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הוצגו מתחם סטארט־אפים חדש, מרכז קולינרי בהשקעה של 100 מיליון שקל והתרחבות אקדמית - בניסיון  לעצור את בריחת החברות והתושבים מהאזור

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד מחר את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר מחר ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו עפ"י החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים ולקריפטוגרפיה

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון / צילום: נועה שרביט, נמרוד גליקמן

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון ימונו לשותפים מנהלים במשרד ברנע

שני השותפים צפויים להחליף בסוף השנה את עו"ד מיקי ברנע, שהקים את המשרד ב-2003, ואשר יישאר בפירמה וימונה לתפקיד היו"ר או ראש המשרד ● המהלך מצטרף למגמה של חילופי דורות בהנהלות של משרדי עורכי דין מובילים בישראל

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים