גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חשיפת גלובס: בבנקים מקדמים תיקון לחוק שכר הבכירים ולהעלאת שכר המנכ"לים

בבנקים מחפשים דרכים להעלות את שכר המנכ"לים שעומד כיום על כ־4 מיליון שקל בשנה בממוצע, ואף פנו למשרד האוצר ולרגולטור הממונה בבנק ישראל ● במערכת הבנקאית טוענים כי החוק להגבלת שכר הבכירים משנת 2016 יוצר פער לא סביר מול שאר המגזר העסקי ● גורם בשוק: מדובר במהלך מנותק, במיוחד כשהוא מגיע בתקופת מלחמה

ידין ענתבי, אבי לוי, משה לארי, אלי כהן, חנן פרידמן / צילום: יונתן בלום, ישראל הדרי, אייל טואג, באדיבות מזרחי-טפחות, אורן דאי
ידין ענתבי, אבי לוי, משה לארי, אלי כהן, חנן פרידמן / צילום: יונתן בלום, ישראל הדרי, אייל טואג, באדיבות מזרחי-טפחות, אורן דאי

מנכ"לי חמשת הבנקים הגדולים בישראל מרוויחים שכר טוב, אפילו מצוין, כ־4 מיליון שקל בשנה (במונחי עלות). אבל הם רוצים יותר. אפשר להבין אותם כאשר הם מסתכלים ימינה ושמאלה ורואים כיצד רוב מנהלי החברות הגדולות שנסחרות לצידם בבורסה בת"א מרוויחים הרבה יותר מהם - לעיתים יותר מ־10 מיליון שקל בשנה. הסיבה לפער בתגמולים נעוצה בחוק להגבלת שכר הבכירים בתאגידים פיננסיים (גם חברות הביטוח) שאושר בכנסת לפני כמעט עשור, ללא מתנגדים. קודם לאותם ימים הרוויחו מנכ"לי הבנקים הגדולים (לאומי ופועלים) שכר כפול מזה שלו הם זוכים כיום.

מכה לישראליות בוול סטריט: רשות ני"ע בארה"ב שוקלת לבטל הקלות שחלות עליהן
"צומחות יותר מהמשק": סקירה מקיפה קובעת כי יש עדיין אפסייד במניות ה-IT

על רקע זה, פועלים הבנקים כבר תקופה כדי לגבש מהלך שיאפשר את העלאת תקרת השכר הנוכחית של המנכ"לים, בנימוק ששכרם אינו משקף את גודל האחריות המוטלת עליהם ואת הביצועים העסקיים. ככל הידוע אף בוצעה פנייה בנושא לרגולטור הממונה עליהם, הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל, וכן למשרד האוצר. מהלך כזה, אם ייצא לפועל, יצטרך לעבור דרך הכנסת שכן הוא נדרש לשינוי חקיקה, אך סיכוייו לקרום עור וגידים באקלים הציבורי הנוכחי קלושים.

בכיר במערכת הבנקאית אומר לגלובס כי "החוק יצר פער בלתי מתקבל על הדעת בין גובה התגמול במערכת הפיננסית ביחס לשאר המגזר העסקי. מדיניות תגמול, ראוי שתתבסס על פרמטרים מקצועיים ותוצאות כמו בכל שוק חופשי". גורם אחר במערכת הפיננסית שמכיר את הפרטים טוען כי "זה ממש לא הזמן לקדם העלאות שכר לבכירים בבנקים ובחברות הביטוח, כשמדינת ישראל נמצאת בעיצומה של מלחמה ארוכה ויוקר המחיה הגבוה פוגע קודם כל בציבור הרחב".

נדחקו מצמרת שיאני השכר בבורסה

על פי חוק שכר הבכירים, שכרם של מנהלי התאגידים הפיננסיים מוגבל לעד פי 35 מאשר העובד עם השכר הנמוך ביותר בחברה. בנוסף, הוגדרה בעבר תקרה של 2.5 מיליון שקל לצורכי מס, אשר כל חריגה ממנה תחייב את החברה במס עודף של 17% מס רווח ו־25% מס חברות. בפועל, מנכ"לי הבנקים מרוויחים יותר מכך, בין היתר בזכות רכיבי אופציות (ששוות הרבה יותר בשנה האחרונה, בזכות הזינוק במניות הבנקים) והצמדות למדד המחירים לצרכן. בבנק ישראל ציינו אשתקד כי חוק שכר הבכירים בפיננסים הוא חוק "ייחודי ומרחיק לכת ביחס לרגולציות מקבילות שנחקקו בעולם, מכיוון שהוא החוק היחיד הקובע תקרה מחייבת על סך התגמול של מנהלים בחברות שאינן בבעלות המדינה".

כך, מנכ"לי הבנקים לא נמצאים כיום ברשימת 100 הבכירים בעלי השכר הגבוה בחברות הציבוריות בישראל, למרות שמדובר בחברות הכי גדולות ורווחיות במשק. הבנקאי שהרוויח את הסכום הגבוה ביותר אשתקד הוא משה לארי, מנכ"ל בנק מזרחי טפחות, עם שכר בעלות כוללת של 4.8 מיליון שקל שמיקם אותו סביב המקום ה־150. עלות השכר הממוצעת של חמשת מנהלי הבנקים הגדולים (4.2 מיליון שקל בשנה) ממקמת אותם בשיפולי המאה השנייה של השיאנים בבורסה.

בין התוצאות התמוהות של חוק שכר הבכירים היא העובדה שמנהלי חברות בנות של הבנקים מרוויחים יותר מהמנכ"לים שמעליהם. כך למשל רון בן חיים, מנכ"ל החברה הבת של בנק לאומי, לאומי פרטנרס, שעוסקת בהשקעות ריאליות, הרוויח בשנה שעברה שכר בעלות של 5.7 מיליון שקל. זאת לעומת שכר בעלות של 4.4 מיליון שקל "בלבד" שקיבל חנן פרידמן, מנכ"ל הבנק הגדול בישראל במונחי שווי שוק.

אנומליה דומה ניתן למצוא בחברה המובילה בענף הביטוח, הפניקס. במקרה הזה איציק עוז, יו"ר ומנכ"ל החברה הבת הפניקס סוכנויות ביטוח, נהנה בשנת 2024 משכר בעלות של 16.1 מיליון שקל, ורן גבעון מנכ"ל גבעון סוכנויות, חברה בת נוספת של הפניקס, נהנה משכר בעלות של 14.1 מיליון שקל, זאת בעוד אייל בן סימון, מנכ"ל חברת הביטוח שמעל השניים, קיבל שכר בעלות של 4.2 מיליון שקל.

תוצאות שיא ואחריות רבה על הכתפיים

ברקע הניסיון של הבנקים להגדיל את שכר המנכ"לים עומדות גם תוצאות שיא שהם רושמים בשנים האחרונות והנסיקה במניותיהם (כך גם בחברות הביטוח). נכון להיום, בנק לאומי הוא הפירמה הגדולה ביותר בבורסה בת"א עם שווי שיא של יותר מ־94 מיליארד שקל, ואחריו מגיע בנק הפועלים הנסחר לפי שווי של כ־85 מיליארד שקל. בעשירייה הראשונה נמצאים גם בנק מזרחי עם שווי של 58.5 מיליארד שקל ובנק דיסקונט הנסחר לפי 42 מיליארד שקל.

גורם בענף הפיננסים מציין כי "לא רק שמדובר בחברות הכי גדולות במשק, אלא גם אלה שסיפקו את הערך הגדול ביותר למשקיעים בשנה האחרונה". כך מדד מניות חברות הביטוח זינק ב־176% תוך שנה, כאשר חלק מהחברות הכלולות בו אף סיפקו תשואה שנתית של מעל 200%. גם מדד הבנקים הפליא בביצועים עם קפיצה של 88% (לעומת עלייה של 52% במדד הדגל ת"א 125).

את העוצמה של הבנקים ניתן לזהות גם ברווחים העצומים שהם מייצרים מדי שנה ואת התחזיות החזקות שלהם קדימה. כך, חמשת הבנקים הגדולים בישראל רשמו בשנת 2024 רווח נקי מפלצתי של כמעט 30 מיליארד שקל. בנק לאומי לבדו הרוויח בשנה האחרונה כמעט 10 מיליארד שקל, זינוק של 40% ביחס לשנה שלפניה, ובנק הפועלים הרוויח 7.63 מיליארד שקל, עלייה של קרוב ל־4% מול התקופה המקבילה.

אלא שבשוק לא כולם חושבים שההצלחה של הבנקים היא בזכות יכולות ניהול יוצאות דופן של המנכ"לים, ומייחסים את רווחי העתק בעיקר לריבית הגבוהה במשק, שבאה לידי ביטוי במרווחי אשראי גבוהים מאוד (הפער בין הריבית שהבנקים נותנים לציבור בחסכונות לבין הריבית שהם גובים על ההלוואות) וברגולציה של בנק ישראל שמתעדף שנים רבות את היציבות במערכת הבנקאית על פני קידום תחרות.

הביצועים לא נפגעו כתוצאה ממגבלות השכר

לחקיקת הגבלת שכר הבכירים בפיננסים קדמה המחאה החברתית כנגד יוקר המחיה בישראל. השילוב בין תסיסה ציבורית מחד והתנפחות שכר מנכ"לי הבנקים וחברות הביטוח מאידך, הפכה קרקע פוריה לקידום חקיקה שתגביל את שכרם. את החוק יזמה ח"כ שלי יחימוביץ (מפלגת העבודה) והוא קודם בהמשך ע"י שרי האוצר יאיר לפיד ומשה כחלון, שבקדנציה שלו אושר החוק.

בכירי הבנקים הזהירו באותה עת כי הגבלת התגמול תוביל לפגיעה באיכות המנהלים ובתוצאות העסקיות. עם זאת, בקיץ שעבר פרסם בנק ישראל ממצאי מחקר שקבע כי הגבלת שכר הבכירים לא פגעה בביצועיהם של הבנקים או גרמה לשינוי בסיכונים שלקחו מאז. המחקר מצא כי הירידה המשמעותית בתגמול "לא לוותה בירידה בביצועי הגופים".

ועדיין, בכיר במערכת הבנקאית אמר לגלובס לאחרונה כי "החוק הזה הוא עיוות גדול שמהווה סיכון לכלכלה הישראלית. ברגע שאתה חוסם שכר בסקטור מסוים ומתיר לסקטורים אחרים לעשות ככל העולה על רוחם, בסוף תהיה זליגה של מנהלים אליהם".

בבנק ישראל לא התייחסו לפניית גלובס בנושא. מהבנקים לא נמסרה תגובה.

ממשרד האוצר נמסר: "הפנייה התקבלה. טענות דומות הוצגו בפני חברי הצוות לבחינת האמצעים להגברת התחרות בשירותים הבנקאיים למגזר הקמעונאי. הצוות ישקול את כלל הטיעונים שהוצגו בפניו בשלב שמיעת התייחסויות הציבור ויגיש את המלצותיו הסופיות".

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הראלי של מניות הביטוח: הפניקס עקפה בשווי את הבנק הבינלאומי

לאחר ששילשה את שוויה בשנה האחרונה, עקפה חברת הביטוח הגדולה בישראל את שווי הבנק החמישי בגודלו ● מה צופים המומחים להמשך

אסדת קידוח ''תמר'' / צילום: אלבטרוס

מעל מיליארד שקל בהיטלי גז חלוטים הגיעו לקרן העושר

היקף הכסף שנכנס לקרן העושר ממאגר הגז תמר כבר חצה את תחזית המינימום של רשות המסים, אך עדיין מתחת לתחזית המקסימום, שעומדת על 1.3 מיליארד שקל ● הכנסות קרן העושר צפויה להגיע לשיא של 8.5 מיליארד שקל ב-2031 ממסים הנגבים ממאגרי הגז, ולכמעט 200 מיליארד שקל לאורך חייה

חדשות ההייטק / צילום: רויטרס - Manuel Orbegozo

אפל רכשה סטארט-אפ ישראלי. כך היא תשלב את המוצר שלו

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק ● והפעם:  אפל רכשה את הסטארט-אפ הישראלי TrueMeeting, ג'ק דורסי ממציא את המסנג'ר מחדש, חברת החלל של אילון מאסק בוחנת גיוס בשווי עצום של 400 מיליארד דולר, ושני סטארט־אפים ישראליים מגייסים עשרות מיליונים לפיתוח סוכני AI שיחליפו מענה אנושי ● חדשות ההייטק

יצחק תשובה / צילומים: גדעון לוי, טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל העניק ליצחק תשובה היתר שליטה בישראכרט

האישור מבנק ישראל הוא האחרון הנדרש כדי לקבל את השליטה בחברה ● האישור מגיע אחרי שבחודש מרץ רשות התחרות כבר אישרה את המכירה, וזאת כחודש לאחר שבעלי מניות ישראכרט אישרו את מכירת השליטה ● העסקה צפויה להיסגר תוך שבוע עד 10 ימים ● מניית ישראכרט מזנקת כעת בבורסה

האם מנהלי התיקים יוכלו להציג תשואה?

מנהלי התיקים יוכלו להציג תשואות? ברשות ני"ע בוחנים מהפכה בתחום שקפא

מנהלי תיקי השקעות אינם יכולים כיום להציג את התשואות שהשיגו, מה שמקשה על גיוס לקוחות חדשים ● רשות ני"ע בוחנת אפשרויות להתיר את הרסן, אך ייתכן שתימנע מכך עקב הסיכונים

האם חוק הגיוס של לפיד מ-2014 נפסל בביהמ"ש העליון?

האם בג"ץ הפיל את חוק הגיוס של לפיד? זה לא באמת עמד למבחן ● המשרוקית של גלובס

שר האנרגיה, אלי כהן / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

למרות התנגדות מומחים: שר האנרגיה מקדם את ביטול תאגידי המים

משרד האנרגיה פרסם תזכיר חוק שיאפשר לרשויות המקומיות לבטל את תאגידי המים, בטענה כי הצעד "יבטל משרות מיותרות ויחסוך כסף רב" ● פרופ' יוג'ין קנדל, לשעבר יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה, פרסם חוות דעת חריפה נגד המהלך: "ביטול תאגידים ייקר את מחיר המים ויוריד את האיכות והאמינות של אספקת המים בשנים הקרובות"

קמפיין הרגשות של מקדונלד'ס / צילום: צילום מסך

מה אפשר ללמוד עליכם רק מתנועות העיניים

מקדונלד'ס, לקסוס, יונדאי, דייסון וגם אמזון - כל אלה ואחרים עושים שימוש בנוירומרקטינג, ענף המשלב עקרונות של מדעי המוח והשיווק במטרה לייצר אסטרטגיות פרסום אפקטיביות יותר ● הבינה המלאכותית מאיצה את התחום, אך בישראל הוא עדיין בחיתוליו

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

אנבידיה שוב עושה היסטוריה: החברה הראשונה שהגיעה לשווי של 4 טריליון דולר

אנבידיה ממשיכה לעשות היסטוריה והגיעה לשווי של 4 טריליון דולר, הכי הרבה אי פעם ● עתה לאחר שזינקה בכ-70% מאז השפל האחרון באפריל, אנליסטים מאמינים שהיא לא יקרה מידי ושהשיא עוד לפניה

מטה סוכנות הדירוג מודי'ס / צילום: Shutterstock, Andrius Zemaitis

המכה על איראן הפחיתה את הסיכון לישראל? במודי'ס סבורים שלהפך

למרות ועל אף כל התמורות שחלו במפת אויבי ישראל, בחברת דירוג האשראי מודי'ס מעריכים כי נכון לעת הזו לא יהיה שינוי בדירוג האשראי ● יחד עם זאת, בחברה אומרים כי לישראל "יש גישה יוצאת דופן לאשראי בינלאומי ומקומי בקנה מידה עולמי וכי היא הוכיחה יכולת התאוששות ממשברים כפי שאין למדינות אחרות"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק עלה ב-1%, אנבידיה בשיא חדש

נאסד"ק עלה ב-1% ● אנבידיה שוב עושה היסטוריה ונסחרה בשווי שוק של 4 טריליון ● טראמפ הכריז על העלאת מכסי ייבוא לארה"ב למדינות נוספות ● בנק אוף אמריקה: הפרנק השוויצרי הפך לנכס מקלט, נסחר בשיא של 14 שנה • טראמפ מתכוון להטיל מכס של 50% על הנחושת, מחירה זינק לשיא • אסטרטגיית TACO חוזרת לשולחן? הבנקים הגדולים בארה"ב מעלים תחזיות ל-S&P 500

סוחר בקומת המסחר בבורסת ניו יורק / צילום: Associated Press, Richard Drew

ותיקי השוק בהלם: השינויים הטקטוניים שחלו במסחר ובהשקעות לאורך השנים

בעשורים האחרונים חלו שינויים דרמטיים במפת השחקנים בשוקי המניות ● איך אלה משפיעים על אופי המסחר ואף על הראלי הנוכחי בשווקים? ● האם השינויים בלתי נמנעים, מי ייהנה מהם ומי עלול להיפגע, ואילו עוד מהפכות מחכות באופק של שוקי ההון?

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

המועצה הארצית לתכנון ולבניה מעכבת את הפטור מהיתר לשיקום בזן

בזן מבקשת פטור מהיתר בניה כדי לשוב לפעילות לאחר פגיעת הטיל - המועצה עיכבה את אישור הפטור לייצור החשמל, אך אישרה את בניית הדוודים ● אביהו האן, יו"ר איגוד ערים חיפה, "בזן מהווה נקודת כשל אנרגטית שלא רק שלא מבטיחה את הרציפות האנרגטית של משק האנרגיה, כפי שנטען בהמלצה לפטור מהיתר, אלא מסכנת אותה

סכר הרנסנס על הנילוס הכחול באתיופיה / צילום: ap

סכר הרנסנס מביא להחרפת המאבק האזורי בין אתיופיה ומצרים

השלמת בניית סכר הרנסנס על הנילוס באתיופיה מעוררת זעם במצרים, שהנהר מהווה את מקור המים החשוב ביותר שלה ● בקהיר, שכורעת תחת חובות, חוששים ממלחמה ומנסים למצוא פתרונות יצירתיים למשבר

הראלי בוול סטריט בדרך? / אילוסטרציה: גלובס

שני ענקי השקעות בטוחים: הראלי בוול סטריט בדרך

הרקע לאופטימיות: ציפיות להורדות נוספות בריבית מצד הפדרל ריזרב, חולשה בשוק האג"ח ונכונות המשקיעים להתעלם מהרעשים קצרי-הטווח ●  גולדמן זאקס: "צופים שתהליך הסתגלות למכסים יהיה הדרגתי, ולחברות גדולות יש כנראה כרית ביטחון בזכות מלאים קיימים, לפני העלייה במכסים" ● בנק אוף אמריקה: "בטווח הקצר אנחנו זהירים"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה בשיא חדש; מניות הביטוח זינקו, השקל קופץ

מדד ת"א 35 עלה ב-1.6% ● ב-IBI מעריכים כי לאור השפעות מנוגדות על האינפלציה, בנק ישראל לא ימהר להוריד את הריבית ● בנק אוף אמריקה: הפרנק השוויצרי הפך לנכס מקלט, נסחר בשיא של 14 שנה ● טראמפ מתכוון להטיל מכס של 50% על הנחושת, מחירה זינק לשיא ● אסטרטגיית TACO חוזרת לשולחן? הבנקים הגדולים בארה"ב מעלים תחזיות ל-S&P 500

גילי רענן, מייסד Cyberstarts / צילום: איל יצהר

"לשמור על הטאלנט גם בלי אקזיט": המשקיע הישראלי שמחלק 300 מיליון דולר לעובדים

גילי רענן משיק קרן נזילות לעובדי החברות בפורטפוליו של הקרן סייברסטארטס, שתאפשר לעובדים לממש אחת לשנה חלק מהמניות שלהם שהבשילו ● עוד אמרו בחברה כי הם "בונים כלי שימור שמתגמל הצלחה מוקדמת"

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית / צילום: ap, Jacquelyn Martin

טראמפ מחדש שוב את מלחמת הסחר, ומשדר: נמאס לי מפוטין

מהטלת מכסים ועד אוקראינה, טראמפ הוא נשיא הזיגזגים והקפריזות • השבוע הוא חתם עשרות מכתבים של בשורות רעות לשותפות הסחר של ארה"ב: הגיליוטינה תרד ב־1 באוגוסט, אלא אם כן הוא ישנה את דעתו בפעם המי־יודע־כמה • השבוע גם מתח ביקורת חריפה על נשיא רוסיה

פרופ' אמנון שעשוע, ממייסדי מובילאי / צילום: Nasdaq, Inc

אינטל הצמאה למזומנים מוכרת מניות מובילאיי, אך בינתיים נשארת בשליטה

יצרנית השבבים שנקלעה למצוקת מזומנים ולפיטורים, מוכרת מקצת ממניותיה במובילאיי תמורת כ־900 מיליון דולר ● אופנהיימר: "אם זה לא יעשה נזק למניה, אולי אינטל תוכל למכור עוד"

אבי שמחון / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

אבי שמחון מקדם מסלול אישור מהיר לבניית חוות שרתים

תהליכי אישור בניית חוות שרתים בארץ עשויים לקחת שנים, וכל קיצור שלהם עשוי לקדם את התחרותיות של ישראל בתחום ● פרופ' אבי שמחון הודיע כי הוא מקדם את האצת התהליך הבירוקרטי ● ישי פרנקל, מנכ"ל האוניברסיטה העברית: "אם ישראל בעבר הייתה בקבוצה המובילה בתחום, כיום היא כבר בדרג השני או השלישי"