גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חשיפת גלובס: בבנקים מקדמים תיקון לחוק שכר הבכירים ולהעלאת שכר המנכ"לים

בבנקים מחפשים דרכים להעלות את שכר המנכ"לים שעומד כיום על כ־4 מיליון שקל בשנה בממוצע, ואף פנו למשרד האוצר ולרגולטור הממונה בבנק ישראל ● במערכת הבנקאית טוענים כי החוק להגבלת שכר הבכירים משנת 2016 יוצר פער לא סביר מול שאר המגזר העסקי ● גורם בשוק: מדובר במהלך מנותק, במיוחד כשהוא מגיע בתקופת מלחמה

ידין ענתבי, אבי לוי, משה לארי, אלי כהן, חנן פרידמן / צילום: יונתן בלום, ישראל הדרי, אייל טואג, באדיבות מזרחי-טפחות, אורן דאי
ידין ענתבי, אבי לוי, משה לארי, אלי כהן, חנן פרידמן / צילום: יונתן בלום, ישראל הדרי, אייל טואג, באדיבות מזרחי-טפחות, אורן דאי

מנכ"לי חמשת הבנקים הגדולים בישראל מרוויחים שכר טוב, אפילו מצוין, כ־4 מיליון שקל בשנה (במונחי עלות). אבל הם רוצים יותר. אפשר להבין אותם כאשר הם מסתכלים ימינה ושמאלה ורואים כיצד רוב מנהלי החברות הגדולות שנסחרות לצידם בבורסה בת"א מרוויחים הרבה יותר מהם - לעיתים יותר מ־10 מיליון שקל בשנה. הסיבה לפער בתגמולים נעוצה בחוק להגבלת שכר הבכירים בתאגידים פיננסיים (גם חברות הביטוח) שאושר בכנסת לפני כמעט עשור, ללא מתנגדים. קודם לאותם ימים הרוויחו מנכ"לי הבנקים הגדולים (לאומי ופועלים) שכר כפול מזה שלו הם זוכים כיום.

מכה לישראליות בוול סטריט: רשות ני"ע בארה"ב שוקלת לבטל הקלות שחלות עליהן
"צומחות יותר מהמשק": סקירה מקיפה קובעת כי יש עדיין אפסייד במניות ה-IT

על רקע זה, פועלים הבנקים כבר תקופה כדי לגבש מהלך שיאפשר את העלאת תקרת השכר הנוכחית של המנכ"לים, בנימוק ששכרם אינו משקף את גודל האחריות המוטלת עליהם ואת הביצועים העסקיים. ככל הידוע אף בוצעה פנייה בנושא לרגולטור הממונה עליהם, הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל, וכן למשרד האוצר. מהלך כזה, אם ייצא לפועל, יצטרך לעבור דרך הכנסת שכן הוא נדרש לשינוי חקיקה, אך סיכוייו לקרום עור וגידים באקלים הציבורי הנוכחי קלושים.

בכיר במערכת הבנקאית אומר לגלובס כי "החוק יצר פער בלתי מתקבל על הדעת בין גובה התגמול במערכת הפיננסית ביחס לשאר המגזר העסקי. מדיניות תגמול, ראוי שתתבסס על פרמטרים מקצועיים ותוצאות כמו בכל שוק חופשי". גורם אחר במערכת הפיננסית שמכיר את הפרטים טוען כי "זה ממש לא הזמן לקדם העלאות שכר לבכירים בבנקים ובחברות הביטוח, כשמדינת ישראל נמצאת בעיצומה של מלחמה ארוכה ויוקר המחיה הגבוה פוגע קודם כל בציבור הרחב".

נדחקו מצמרת שיאני השכר בבורסה

על פי חוק שכר הבכירים, שכרם של מנהלי התאגידים הפיננסיים מוגבל לעד פי 35 מאשר העובד עם השכר הנמוך ביותר בחברה. בנוסף, הוגדרה בעבר תקרה של 2.5 מיליון שקל לצורכי מס, אשר כל חריגה ממנה תחייב את החברה במס עודף של 17% מס רווח ו־25% מס חברות. בפועל, מנכ"לי הבנקים מרוויחים יותר מכך, בין היתר בזכות רכיבי אופציות (ששוות הרבה יותר בשנה האחרונה, בזכות הזינוק במניות הבנקים) והצמדות למדד המחירים לצרכן. בבנק ישראל ציינו אשתקד כי חוק שכר הבכירים בפיננסים הוא חוק "ייחודי ומרחיק לכת ביחס לרגולציות מקבילות שנחקקו בעולם, מכיוון שהוא החוק היחיד הקובע תקרה מחייבת על סך התגמול של מנהלים בחברות שאינן בבעלות המדינה".

כך, מנכ"לי הבנקים לא נמצאים כיום ברשימת 100 הבכירים בעלי השכר הגבוה בחברות הציבוריות בישראל, למרות שמדובר בחברות הכי גדולות ורווחיות במשק. הבנקאי שהרוויח את הסכום הגבוה ביותר אשתקד הוא משה לארי, מנכ"ל בנק מזרחי טפחות, עם שכר בעלות כוללת של 4.8 מיליון שקל שמיקם אותו סביב המקום ה־150. עלות השכר הממוצעת של חמשת מנהלי הבנקים הגדולים (4.2 מיליון שקל בשנה) ממקמת אותם בשיפולי המאה השנייה של השיאנים בבורסה.

בין התוצאות התמוהות של חוק שכר הבכירים היא העובדה שמנהלי חברות בנות של הבנקים מרוויחים יותר מהמנכ"לים שמעליהם. כך למשל רון בן חיים, מנכ"ל החברה הבת של בנק לאומי, לאומי פרטנרס, שעוסקת בהשקעות ריאליות, הרוויח בשנה שעברה שכר בעלות של 5.7 מיליון שקל. זאת לעומת שכר בעלות של 4.4 מיליון שקל "בלבד" שקיבל חנן פרידמן, מנכ"ל הבנק הגדול בישראל במונחי שווי שוק.

אנומליה דומה ניתן למצוא בחברה המובילה בענף הביטוח, הפניקס. במקרה הזה איציק עוז, יו"ר ומנכ"ל החברה הבת הפניקס סוכנויות ביטוח, נהנה בשנת 2024 משכר בעלות של 16.1 מיליון שקל, ורן גבעון מנכ"ל גבעון סוכנויות, חברה בת נוספת של הפניקס, נהנה משכר בעלות של 14.1 מיליון שקל, זאת בעוד אייל בן סימון, מנכ"ל חברת הביטוח שמעל השניים, קיבל שכר בעלות של 4.2 מיליון שקל.

תוצאות שיא ואחריות רבה על הכתפיים

ברקע הניסיון של הבנקים להגדיל את שכר המנכ"לים עומדות גם תוצאות שיא שהם רושמים בשנים האחרונות והנסיקה במניותיהם (כך גם בחברות הביטוח). נכון להיום, בנק לאומי הוא הפירמה הגדולה ביותר בבורסה בת"א עם שווי שיא של יותר מ־94 מיליארד שקל, ואחריו מגיע בנק הפועלים הנסחר לפי שווי של כ־85 מיליארד שקל. בעשירייה הראשונה נמצאים גם בנק מזרחי עם שווי של 58.5 מיליארד שקל ובנק דיסקונט הנסחר לפי 42 מיליארד שקל.

גורם בענף הפיננסים מציין כי "לא רק שמדובר בחברות הכי גדולות במשק, אלא גם אלה שסיפקו את הערך הגדול ביותר למשקיעים בשנה האחרונה". כך מדד מניות חברות הביטוח זינק ב־176% תוך שנה, כאשר חלק מהחברות הכלולות בו אף סיפקו תשואה שנתית של מעל 200%. גם מדד הבנקים הפליא בביצועים עם קפיצה של 88% (לעומת עלייה של 52% במדד הדגל ת"א 125).

את העוצמה של הבנקים ניתן לזהות גם ברווחים העצומים שהם מייצרים מדי שנה ואת התחזיות החזקות שלהם קדימה. כך, חמשת הבנקים הגדולים בישראל רשמו בשנת 2024 רווח נקי מפלצתי של כמעט 30 מיליארד שקל. בנק לאומי לבדו הרוויח בשנה האחרונה כמעט 10 מיליארד שקל, זינוק של 40% ביחס לשנה שלפניה, ובנק הפועלים הרוויח 7.63 מיליארד שקל, עלייה של קרוב ל־4% מול התקופה המקבילה.

אלא שבשוק לא כולם חושבים שההצלחה של הבנקים היא בזכות יכולות ניהול יוצאות דופן של המנכ"לים, ומייחסים את רווחי העתק בעיקר לריבית הגבוהה במשק, שבאה לידי ביטוי במרווחי אשראי גבוהים מאוד (הפער בין הריבית שהבנקים נותנים לציבור בחסכונות לבין הריבית שהם גובים על ההלוואות) וברגולציה של בנק ישראל שמתעדף שנים רבות את היציבות במערכת הבנקאית על פני קידום תחרות.

הביצועים לא נפגעו כתוצאה ממגבלות השכר

לחקיקת הגבלת שכר הבכירים בפיננסים קדמה המחאה החברתית כנגד יוקר המחיה בישראל. השילוב בין תסיסה ציבורית מחד והתנפחות שכר מנכ"לי הבנקים וחברות הביטוח מאידך, הפכה קרקע פוריה לקידום חקיקה שתגביל את שכרם. את החוק יזמה ח"כ שלי יחימוביץ (מפלגת העבודה) והוא קודם בהמשך ע"י שרי האוצר יאיר לפיד ומשה כחלון, שבקדנציה שלו אושר החוק.

בכירי הבנקים הזהירו באותה עת כי הגבלת התגמול תוביל לפגיעה באיכות המנהלים ובתוצאות העסקיות. עם זאת, בקיץ שעבר פרסם בנק ישראל ממצאי מחקר שקבע כי הגבלת שכר הבכירים לא פגעה בביצועיהם של הבנקים או גרמה לשינוי בסיכונים שלקחו מאז. המחקר מצא כי הירידה המשמעותית בתגמול "לא לוותה בירידה בביצועי הגופים".

ועדיין, בכיר במערכת הבנקאית אמר לגלובס לאחרונה כי "החוק הזה הוא עיוות גדול שמהווה סיכון לכלכלה הישראלית. ברגע שאתה חוסם שכר בסקטור מסוים ומתיר לסקטורים אחרים לעשות ככל העולה על רוחם, בסוף תהיה זליגה של מנהלים אליהם".

בבנק ישראל לא התייחסו לפניית גלובס בנושא. מהבנקים לא נמסרה תגובה.

ממשרד האוצר נמסר: "הפנייה התקבלה. טענות דומות הוצגו בפני חברי הצוות לבחינת האמצעים להגברת התחרות בשירותים הבנקאיים למגזר הקמעונאי. הצוות ישקול את כלל הטיעונים שהוצגו בפניו בשלב שמיעת התייחסויות הציבור ויגיש את המלצותיו הסופיות".

עוד כתבות

מרכז אנבידיה במבוא כרמל / צילום: אסף גלעד

מומחים מנתחים: כך יראה המפץ שמתכננת אנבידיה בישראל

מרכז הפיתוח של אנבידיה שיקום בצפון הוא "גיים צ'יינג'ר" לתעשיית ההייטק ● ענקית השבבים עשויה להפוך לאחת המעסיקות הגדולות במשק ולהשפיע על התעשייה כולה ● בכיר בענף: "אנבידיה תביא לכאן ידע ויכולות AI שאין באקדמיה, אלא רק בחברות מסחריות"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בירידות קלות; ישראכרט זינקה ב-5.5%, אל על ב-3%

ת"א 35 ירד ב-0.2% ● השקל ממשיך להתחזק, הדולר נסחר מתחת ל-3.31 שקלים ● הביטקוין רושם ראלי ● המכסים של טראמפ הקפיצו את מחירי הנחושת בארה"ב ● אנבידיה שוב עושה היסטוריה - נגעה אתמול בשווי שוק של 4 טריליון דולר ● וגם: הענף החם שבאופנהיימר מעריכים שיצמח בחדות

ח''כ טלי גוטליב / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

ח"כ טלי גוטליב עשויה לעמוד לדין בכפוף לשימוע על חשיפת פרטי עובד שב"כ

הפרקליטות הודיעה לח"כ טלי גוטליב כי היועמ"שית שוקלת להעמידה לדין פלילי, בכפוף לשימוע, לאחר שפרסמה בלא היתר מידע חסוי על זהותו של עובד שב"כ, בן זוגה של פרופ' שקמה ברסלר ● גוטליב בתגובה: "כפי שלא התייצבתי לחקירה, כך אין בדעתי להתייצב לשימוע; היועמ"שית מוזמנת לפעול כרצונה"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה שלילית בוול סטריט; לוי שטראוס זינקה בכ-11%

S&P 500 נסוג מהשיא כשטראמפ מחריף את מדיניות המכסים ● וול סטריט ירדה אחרי שטראמפ הטיל מכסים על קנדה ופיזר איומים לגבי מדינות נוספות ● נעילה שלילית גם באירופה ● אתמול, וול סטריט ננעלה בשיאים: נאסד"ק עלה ב-0.1%, S&P 500 ב-0.3%, דאו ג'ונס עלה ב-0.4% ● הביטקוין מוסיף לטפס והגיע מוקדם יותר לשיא של מעל 118 אלף דולר

מפעל אינטל בישראל שנמצא בתהליכי בנייה / צילום: אינטל

מאז הקפאת בניית המפעל הבא של אינטל: מספר עובדי הבניין הצטמצם בחצי

התוכנית המקורית של אינטל לבנות בקריית גת מפעל שבבים בהוצאה של 25 מיליארד דולר, מתוכה 3 מיליארד בסיוע ממשלתי - לא יוצאת לפי שעה לפועל ● לגלובס נודע כי במקביל לפיטורי העובדים במפעל אינטל הקיים בקריית גת, מספר עובדי הקבלן שהועסקו בבינוי המפעל החדש ירד מאז השיא ב־2024 מ־5,500 לכ־2,000 עובדים כיום

גם זה קרה פה / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

יש לכם קרן השתלמות? בעבר היא הייתה שווה הרבה יותר

הבורסה עולה, אבל ההטבה בקרן ההשתלמות נשחקת ● מודי'ס מוצאים שוב סיבה למה לא ● והדיבורים על משבר חוקתי כבר התממשו ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

דונלד טראמפ ומארק קרני / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ מכריז על מכס של 35% על יבוא מקנדה החל מה-1 באוגוסט

"במקום לשתף פעולה עם ארצות הברית, קנדה השיבה במכסים משלה", כתב טראמפ לראש ממשלת קנדה, מארק קרני, במכתב שפורסם ברשת Truth Social ● עוד מאיים טראמפ, על פי דיווח ב-NBC, בהטלת מכסים גורפים של 15% או 20% על רוב שותפות הסחר של ארה"ב

טנק שווייצרי. הניטרליות משאירה את התעשייה הביטחונית מאחור / צילום: Reuters, DENIS BALIBOUSE

אירופה מתחמשת והניטרליות של שוויץ עומדת למבחן

ההתחמשות המואצת באירופה מעוררת בשווייץ דיון מחודש במדיניות הניטרליות ההיסטורית ● בין הסיבות לכך: חוקי יצוא הנשק המגבילים במדינה סוגרים בפניה שוק צומח של מאות מיליארדים ביבשת, והדיבידנדים שהניטרליות העניקה למערכת הבנקאית כבר לא גדולים כמו בעבר

אביעד גליקמן / צילום: ויקיפדיה,  רן יחזקאל

היועמ״שית תבחן את חקירת אביעד גליקמן

היועצת המשפטית לממשלה תקיים ישיבה לבחינת זימונו לחקירה של עיתונאי חדשות 13, אביעד גליקמן ● לפי ההודעה, הישיבה תתקיים לפני שתתקבל החלטה, כך שהיועמ״שית משהה בפועל את החקירה - ועשויה שלא לאפשרה בהמשך

תיירות / צילום: Shutterstock

השחקן החדש שמנסה להשיג דריסת רגל בשוק התיירות החרדי

חברת הטרוול-טק StarNext בראשות המנכ"ל דרן רוזובסקי נכנסת לשוק התיירות החרדי עם האתר החדש "צייד הטיסות" ● חברת הסייבר ההגנתי דרים סקיוריטי של שלו חוליו ● התקבלה כחברה בקהילת החדשנות של הפורום הכלכלי העולמי ● אירועים ומינויים

השקל מתחזק בחדות מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

השקל מתחזק מול הדולר. האם הוא יגיע לרמה של 3 שקלים?

התיסוף החד של השקל מול המטבעות הזרים ממשיך גם הבוקר, כאשר שער הדולר-שקל נסחר מתחת לרמה של 3.31 שקלים ● הכלכלנים הבכירים מסבירים מה עומד מאחורי המגמה, האם היא תימשך, ומה הסיכוי שהדולר יגיע לרמה של 3 שקלים

יצחק תשובה / צילום: גדעון לוין

הפגישה הסודית בהרצליה והתדהמה בשוק: מאחורי הקלעים של מאבק השליטה בישראכרט

מהפגישה בין בכירי קבוצת דלק ומנורה לצורך רכישה משותפת של חברת כרטיסי האשראי, דרך המהלך שנרקם בחשאי מול בנק ישראל, ועד להצעה שטרפה את הקלפים ומעמידה את יצחק תשובה ועידן וולס כפסע מהשליטה בישראכרט ● גלובס מספק מבט מבפנים על העסקה שמסעירה את שוק ההון

סקודה אוקטביה / צילום: יח''צ

המכונית שעברה השקה חדשה והשאירה מאחור את התדמית העממית וגם את התמחור העממי

הגרסה המחודשת של אוקטביה נעימה לנהיגה, זריזה, בנויה היטב וחסכונית ● אלא שהמחיר מרחיק אותה מהמיצוב העממי המסורתי של המותג ● מבחן דרכים

משאית של אמזון פריים בארה''ב / צילום: Shutterstock

אמזון הרחיבה את ה"פריים דיי" ל-4 ימים, אבל לישראלים יהיה קשה ליהנות ממנו

ימי הקניות של אמזון פריים, ה"בלאק פריידיי" של הקיץ, מתקיימים השבוע ויימשכו לראשונה ארבעה ימים ● ההערכות מדברות על מכירות שיא, אבל מדיניות המכסים החדשה פוגעת בעומק המבצעים ● והישראלים יגלו שממילא עלות המשלוח מבטלת לא פעם את פער המחירים

משה (שיקו) זאנה, מנכ''ל רכבת ישראל, בכנס התשתיות של גלובס / צילום: שלומי יוסף

החזון ל־300 מיליון נוסעים לא יתממש אם רכבת ישראל תמשיך לנהל את עצמה

בענף התחבורה גוברות ההערכות כי מנכ"ל הרכבת יצטרף בקרוב לשושלת קודמיו אשר לא הצליחו לסיים את כהונתם בחברה הממשלתית ● כשאותו הגוף אחראי גם על תפעול יומיומי וגם על בניית תשתיות בעשרות מיליארדי שקלים - הכישלון לא מפתיע, וכולנו סובלים ממנו

רכב חשמלי בהטענה / צילום: Shutterstock

האם ישראל מוכנה למהפכת הרכבים החשמליים?

הממשלה קבעה יעד: עד 2030, 100% מהרכבים הנמכרים יהיו חשמליים ● קצב החדירה לשוק מרשים, אבל הפוליטיקאים לא ממהרים להכין כראוי את המדינה ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי היערכות המשק למעבר לתחבורה חשמלית

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - Caral Archaeological Zone

המכס האמריקאי שיהרוס ארץ שלמה באפריקה; ואוקראינה נושמת טיפ-טיפה לרווחה

טראמפ מטיל 50% מכס על ברזיל בגלל רדיפת בולסונרו ● מעניש את לסוטו, מן החלשות והעניות ביותר בעולם ● "אנרכיה" מסכנת את אחת הדמוקרטיות המעטות באפריקה ● אוקראינה תקבל את הפטריוטים ● עיר מימי אברהם אבינו נחשפת בהרי פרו ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

וול סטריט ננעלה בשיאים; קלוג זינקה ב-30%, הביטקוין מעל 113 אלף דולר

פררו האיטלקית רוכשת את קלוג ב-3 מיליארד דולר ● מניות הכרייה הבריטיות הובילו את בורסת לונדון לשיא כל הזמנים ● מניית אם.פי מטריאלס, זינקה במעל 40% ● המדיניות הפרו-קריפטו של טראמפ, צבירת ביטקוין מצד חברות ציבוריות, והתאוששות בשוק המניות – הסיבות לראלי בביטקוין ● ירידה במספר המובטלים בארה"ב זה השבוע הרביעי ברצף ● מנכ"ל ג'יי.פי.מורגן: "יש שאננות בשווקים"

שיפוצים / צילום: מד''א

הוויכוח על הכסף הגדול: מי ישפץ את עשרות אלפי הדירות שנפגעו?

הממשלה החליטה על תוכנית שבה הקבלנים הגדולים הם שיהיו אחראים לשיפוץ הדירות שנפגעו במבצע "עם כלביא" ● יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים, ערן סיב, זועם: "יש כאן קומבינה על קומבינה. בסוף הקבלנים יעסיקו את קבלני השיפוצים ויגזרו קופון" ● בממשלה טוענים בתגובה: "יש עבודה לכולם" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

בארה"ב מתפעלים מישראל וטוענים - זה ההישג הגדול שלה באיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איך ישראל הצליחה לחסל 16 מדעני גרעין איראניים, בארה"ב מתפעלים מההישגים של ישראל מול איראן, ורוג'ר ווטרס תמך בארגון פרו-פלסטיני שהוצא מחוץ חוק בבריטניה ● כותרות העיתונים בעולם