גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אבי שמחון מקדם מסלול אישור מהיר לבניית חוות שרתים

תהליכי אישור בניית חוות שרתים בארץ עשויים לקחת שנים, וכל קיצור שלהם עשוי לקדם את התחרותיות של ישראל בתחום ● פרופ' אבי שמחון הודיע כי הוא מקדם את האצת התהליך הבירוקרטי ● ישי פרנקל, מנכ"ל האוניברסיטה העברית: "אם ישראל בעבר הייתה בקבוצה המובילה בתחום, כיום היא כבר בדרג השני או השלישי"

אבי שמחון / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות
אבי שמחון / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

יועצו הכלכלי של ראש הממשלה, פרופ' אבי שמחון, מקדם מסלול מהיר לאישור בניית חוות שרתים כדי להקל על יזמים ישראלים וזרים בתחום ולמשוך חברות זרות שרגילות לתהליכים קצרים יותר בהקמת מתקנים שכאלה. זאת, מתוך רצון לסייע בהקמת תשתיות בינה מלאכותית, במצב שבו תוכנית ממשלתית בתחום עדיין לא יצאה לפועל במלואה. חוות השרתים החדשות מותאמות לעיבוד AI ובנייתן בישראל תאיץ את היכולת של חברות ישראליות, האקדמיה ומערכת הביטחון המקומית לבצע יותר פעולות מבוססות בינה מלאכותית במתקנים קרובים ובבעלות ישראלית.

אנבידיה שוב עושה היסטוריה: החברה הראשונה שהגיעה לשווי של 4 טריליון דולר
כהונה קצרה, הרבה טלטלות: לינדה יאקרינו פורשת מתפקיד מנכ"לית X

בכנס של איגוד חוות השרתים הישראלי IDCA ופירמת מיתר שעסק בנושא, הצהיר שמחון כי הוא מאמין שיצליח להכניס את חוות השרתים לחוק התשתיות הלאומיות במעמד שדומה למשל לבית חולים. "זה מאפשר מסלול רישוי שהוא נוראי פחות ממה שקיים", אמר שמחון לעו"ד ירון קופפר, שאחראי על תחום חוות השרתים בפירמת מיתר. "נכלל בזה גם מסלול ות"ל, שגם הוא איננו תענוג גדול. אני יכול להבטיח שאעשה מאמץ כדי שזה יקרה - אבל לא להבטיח שההחלטה תתקבל".

תהליכי אישור בנייה של חוות שרתים בישראל עשויים לקחת מספר שנים, וכל קיצור שלהם עשוי לקדם את התחרותיות של ישראל בתחום. בטקסס, לדוגמא, תהליך האישור לוקח חודשים בודדים בלבד, וגורמים בענף אומרים כי אפילו קיצור למשך של פחות משנה עשוי לסייע.

"עדיין אין הבנה עד הסוף בעניין הזה"

שמחון הציג את הרעיון, אך באותה נשימה גם הביע הסתייגות מיכולתו להביא אותו לאישור הממשלה. "הרי מה זה ממשלה? מפלצת בירוקרטית שכוללת רכיבים רבים. האם היא מבינה לגמרי את החשיבות של חוות השרתים למדינה? ממש לא - שאיש לא יטעה - אבל לפחות יהיו כאלה שינסו לעזור להם, אני מתחייב לנסות אבל לא להצליח. יש כאן אנומליה מסוימת: חברות ההייטק שמשתמשות בחוות השרתים חוסות תחת חוק עידוד השקעות הון שממוקד בייצוא - אבל חוות השרתים שלהם לא מייצאות, אלא ממוקמות כאן לשימוש מקומי".

שמחון הודה כי השקעה הממשלתית האחרונה בנושא הבינה המלאכותית - 50 מיליון דולר לצורך הקמת מחשב על - איננה מספיקה והביע תקווה כי ועדת נגל שמינה ראש הממשלה לבניית תוכנית לבינה מלאכותית תפרסם את מסקנותיה עד סוף החודש. "הנושא נמצא בסדר עדיפות גבוה, אבל אני מרגיש שעדיין אין הבנה עד הסוף בעניין הזה". זאת, למרות שמבקר המדינה ביקר את האופן שבו מנוהלת תוכנית הבינה המלאכותית הממשלתית - ממשלות נתניהו לדורותיהן מנסות מאז 2018 לגבש תוכנית בינה מלאכותית לאומית אחידה.

"לא ממתינים להשקעות, אנחנו מאמינים בהייטק הישראלי"

מנהל אזור אנבידיה ישראל, נתי אמסטרדם, הגיב לראשונה מטעם החברה על הקמת קמפוס הענק בסמיכות ליקנעם בצפון - שהחברה מתכננת להשקיע בו לפי ההערכה 2 מיליארד שקל: "פגשתי את ג'נסן (הואנג, מנכ"ל החברה - א"ג) בפריז לפני חודשיים, על החולצה שלי היה כתוב 'Commited' - מחויב, והוא הסכים איתי שהוא גם מחויב לישראל - אנחנו לא ממתינים להשקעות, אנחנו מאמינים בהייטק הישראלי, מאמינים בחוקרים ובעובדים כאן. השקענו במחשבי על בישראל ועכשיו אנחנו משקיעים בקמפוס חדש ומדהים. מה שיקום פה יהיה מגנט לחדשנות והוא יסייע רבות לתעשייה כאן. כמות ראשי הערים שהתקשרו לדבר איתי מאילת ועד קרית שמונה היתה גדולה". את הדברים אמר אמסטרדם בפאנל בהנחיית סיוון כהן-סבן, מנכ"לית AI Institute.

אל"מ (במיל') ראיין גיטי, מי שחבר בוועדת נגל לניסוח תוכנית בינה מלאכותית ממשלתית ומזכיר הוועדה לתקצוב ובניית כוח צבאי, התייחס ליוזמה המחודשת של הממשלה לנסח מדיניות AI, אחרי שתוכניות רבות ואחרות לא יצאו אל הפועל במלואן. "לצערי המדינה משחקת כדורגל בדקה ה-91. יש הבנה למעלה ברמת ראש הממשלה והשרים, אבל זה לא כל כך מחלחל למקבלי ההחלטות. צריך אסטרטגיה ואנחנו נמצאים כרגע בנקודה להכריע - ואם לא נהיה שם, כבר נגיע לדקה ה-95 ול'שלב הפנדלים'. יש לנו טאלנטים מדהימים בסייבר, אבל כדי לבלוט בתחום הבינה המלאכותית צרך חוקרים - דוקטורנטים ומאסטרנטים. הבעיה היא שלישראל אין יכולת לייצור אותם במאסות - ולא להביאם לארץ. פילנתרופיה היא דבר נחמד פה אבל אי אפשר להיות תלויים בגחמות - הממשלה צריכה לתמוך ולהאיץ את זה. חייבים שינוי רדיקלי באופן שבו המדינה מסתכלת על התחום ועל החסמים המרכזיים - טאלנטים ותשתיות מחשוב". לפי גיטי, ועדת נגל תחשוף את עיקרי התוכנית שלה עד סוף החודש.

"המחקר בתחום מתחיל לצבור פער משאר המדינות המפותחות"

בניגוד אליו, תמך ראש רשות החדשנות לשעבר ומנכ"ל סטארט-אפ ניישן אבי חסון בהזרמת מיליונים ממקורות פילנתרופיים לתמיכה בתשתיות AI לאומיות. הוא מתנגד להקמת מטה חדש לבינה מלאכותית כפי שמתכנן לבצע ראש הממשלה - זאת בזמן שגופים אחרים, כמו רשות החדשנות ומשרד המדע, עוסקים בנושא כבר כיום. "יש מספיק גופים קיימים שאפשר לצייד אותם בסמכויות ומשאבים, וככל שמוסיפים יותר יחידות ממשלתיות התועלת הולכת ופוחתת. לטעמי, יש מקור כסף מאוד גדול שנוצר לטובתנו באירוע הזה, והוא ההון הפילנתרופי - והוא כבר לא מגיע רק מארה"ב, אבל הממשלה צריכה לנהל את האירוע הזה. תוספת של מיליארדי שקלים בכסף ממשלתי לעשרות מיליוני שקלים שיגיעו ממקורות אחרים - זה מה שנדרש כאן".

ישי פרנקל, מנכ"ל האוניברסיטה העברית, הוא קול בולט של האקדמיה בארץ להשקעה במחשבי על שיסייעו לחוקרים להוציא לפועל מחקרים שעד כה הם מבצעים מחוץ למדינה ובתקציבי עתק. "כשאנחנו פונים לאוניברסיטאות זרות בסינגפור, ארה"ב ואירופה - לא עונים לנו לטלפון. המחקר האקדמי בתחום הבינה המלאכותית בישראל מתחיל לצבור פער משאר המדינות המפותחות. אם ישראל בעבר היתה בקבוצה המובילה, כיום היא כבר בדרג השני או השלישי. רואים את זה בבירור בכנס העולמי המוביל בתחום המחשוב, ששם מספר ההגשות של חוקרים ישראלים הולך ומצטמצם.

"צריך להבין שבניגוד לתחומים אחרים כמו סייבר, למשל, אם אין תשתית, אי אפשר להצליח במהפכת ה-AI. אנחנו מדברים עם ועדת נגל על תקציבים - מדברים איתנו על חצי מיליארד דולר אבל הפער בינינו לבין מדינות בינוניות באירופה או בארה"ב הוא לפחות פי עשר לטובתן. מדינות כמו בולגריה, הולנד, אסטוניה מקצות בין חצי מיליארד למיליארד יורו לתחום כל אחת".

עוד כתבות

מתוך ''הבהלה לזהב'', 1925. קולנוען מהשורה הראשונה / צילום: Stern/mptvimages.com

100 שנה ל"הבהלה לזהב": החדשנות הבלתי נדלית של צ'רלי צ'פלין

במאי ושחקן הסרטים האילמים הגיע לשיא אומנותי עם הקומדיה, שמצליחה לחלץ הומור מאחד הנושאים הרציניים ביותר - הרעב ● בסצנות כמו אכילת הנעל המפורסמת הוא הנציח את האיום של רעב קיצוני, ועל הדרך עורר את הזדהות האנדרדוגים

פיתוח שכונת בן שמן בלוד / צילום: כלכלית לוד

שכונת נופי בן שמן, לוד: "חוויית מגורים איכותית במחירים נמוכים יחסית לאזור המרכז"

כל מגרשי המגורים בשכונה החדשה בלוד כבר שווקו ליזמים, עם צפי לאכלוס ראשון ב־2025, ואכלוס מלא ב־2029 ● מנכ"ל מדלן: "השכונה מנותקת ממרכז העיר לוד, אך זה לאו דווקא דבר שלילי בהתחשב בבעיות החברתיות הקשות בעיר"

השקל מתחזק בחדות מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

השקל מתחזק מול הדולר. האם הוא יגיע לרמה של 3 שקלים?

התיסוף החד של השקל מול המטבעות הזרים ממשיך גם הבוקר, כאשר שער הדולר-שקל נסחר מתחת לרמה של 3.31 שקלים ● הכלכלנים הבכירים מסבירים מה עומד מאחורי המגמה, האם היא תימשך, ומה הסיכוי שהדולר יגיע לרמה של 3 שקלים

בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock, Seth Aronstam

בג"ץ לממשלה: אם לא תגיבו עד ראשון, נקפיא את הדחת היועמ"שית

הממשלה לא הגישה את תגובתה לעתירות נגד הליך ההדחה של היועמ"שית ● בתגובה, שופט בית המשפט העליון, נעם סולברג, קבע כי אם הממשלה לא תגיב עד יום ראשון בג"ץ יוציא צו ביניים שיקפיא את הליך ההדחה

רכב חשמלי בהטענה / צילום: Shutterstock

האם ישראל מוכנה למהפכת הרכבים החשמליים?

הממשלה קבעה יעד: עד 2030, 100% מהרכבים הנמכרים יהיו חשמליים ● קצב החדירה לשוק מרשים, אבל הפוליטיקאים לא ממהרים להכין כראוי את המדינה ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי היערכות המשק למעבר לתחבורה חשמלית

אביעד גליקמן / צילום: ויקיפדיה,  רן יחזקאל

היועמ״שית תבחן את חקירת אביעד גליקמן

היועצת המשפטית לממשלה תקיים ישיבה לבחינת זימונו לחקירה של עיתונאי חדשות 13, אביעד גליקמן ● לפי ההודעה, הישיבה תתקיים לפני שתתקבל החלטה, כך שהיועמ״שית משהה בפועל את החקירה - ועשויה שלא לאפשרה בהמשך

ח''כ טלי גוטליב / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

ח"כ טלי גוטליב עשויה לעמוד לדין בכפוף לשימוע על חשיפת פרטי עובד שב"כ

הפרקליטות הודיעה לח"כ טלי גוטליב כי היועמ"שית שוקלת להעמידה לדין פלילי, בכפוף לשימוע, לאחר שפרסמה בלא היתר מידע חסוי על זהותו של עובד שב"כ, בן זוגה של פרופ' שקמה ברסלר ● גוטליב בתגובה: "כפי שלא התייצבתי לחקירה, כך אין בדעתי להתייצב לשימוע; היועמ"שית מוזמנת לפעול כרצונה"

אודי כגן בקמפיין ביטוח 9 / צילום: צילום מסך יוטיוב

איך עושים רוורס בפקס? תשאלו את אודי כגן ששוב שולח את ביטוח 9 לפסגה

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לטורנדו ולנעמי לבוב ש"עושה בושות" מול השכנים, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● דיסקונט מגייס את אינדה גיים, וחוזר להתברג גבוה - מקום שני בזכירות ושלישי באהדה

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

אחרי הדרישה של ווליו בייס והפניקס: פריון מבטלת את מנגנון "גלולת הרעל"

המנגנון אומץ באפריל במטרה להדוף ניסיונות השתלטות, ובעלי מניות ישראלים יצאו נגדו ודרשו לכנס אסיפה ולהצביע על ביטולו ● פריון: ההתקדמות בתוכנית האסטרטגית והעלייה בשווי מביאים לכך שאין עוד הצדקה להמשך קיום המנגנון

פרופ' שי דוידאי, בשיאן של ההפגנות באוניבריסטת קולומביה, בשנה שעברה / צילום: Reuters, Katie Smith

"תחקרו, אבל לא תשתיקו אותי": פרופ' שי דוידאי, שנלחם למען ישראל באוניברסיטת קולומביה, עוזב

דוידאי היה אחד הקולות הבולטים בקולומביה למען ישראל ובטיחות הישראלים והיהודים בקמפוס בזמן המחאות הפרו־פלסטיניות ● האוניברסיטה השעתה אותו ופתחה נגדו חקירה שנמשכה מעל שנה, אך זו נסגרה ללא ממצאים, ודוידאי החליט להתפטר: "היה לי חשוב לומר שאני לא עוזב כדי לחפש הזדמנויות, אלא כי אני לא רוצה להיות פה"

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

למה ביטלה השכנה של ישראל עסקת ענק לרכישת מטוסי קרב?

עפ"י פרסומים איראניים, הם הצליחו ליירט כ־8 מל"טים ישראלים במלחמה ● חברת הרחפנים הישראלית שפיתחה במלחמה טכנולוגיות לסריקת מנהרות ומבנים בעזה, מתרחבת כעת גם בארה"ב ● שורת ליקויים הביאו את מצרים לבטל את עסקת רכש מטוסי סוחוי 35 מרוסיה ● הסעודים השלימו את מבצוע מערכות ה־THAAD שרכשו בארה"ב ב־15 מיליארד דולר ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ג'אקו. אחד המותגים שכלמוביל תשווק באוסטריה / צילום: יח''צ

מתרחבת לאירופה: כלמוביל תתחיל לשווק רכבים שהיא מייבאת גם באוסטריה

כלמוביל הודיעה כי תתחיל לשווק השנה את המותגים ג'אקו ו־OMODA של צ'רי גם באוסטריה, לאחר שרשמה הצלחה בשיווק של ג'אקו בישראל ● הקרוס־אובר אאודי Q5 נחת בישראל ● מותג הפרימיום הסיני החדש שבדרך לארץ ● וגם: דלק רכב משלימה את רכישת חברת סחר הרכב "יורודרייב" ● השבוע בענף הרכב

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

חמאס בהצהרה רשמית: נתניהו מציב מכשולים בפני הגעה להסכם

הותר לפרסום: שליו זבולוני הוא הנרצח בפיגוע בגוש עציון ● רס"ר אברהם אזולאי הוא הלוחם שנפל בתקרית הקשה בח'אן יונס: הוא נאבק במחבלים שניסו לחטוף אותו - ונורה; כוחות במרחב הצליחו לסכל את החטיפה ● טיל שנורה מתימן יורט ע"י חיל האוויר מחוץ לשטח הארץ ● גורם ישראלי: "הסכם הפסקת אש בעזה עשוי להיות אפשרי תוך שבוע או שבועיים - אך לא תוך יום" ● 50 חטופים - 643 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

פגיעת הטיל האיראני במפעל בזן. הכל מסובך / צילום: ap, Ariel Schalit

מי שרוצה לפנות את מאגרי הנפט מחיפה, צריך למצוא קודם לאן

הטיל האיראני שפגע בבזן אולי הגביר את תחושת הדחיפות של הזזת המפעלים מחיפה, אבל השאלה הגדולה היא להיכן ● אף אחד לא רוצה מזהם בחצר שלו, ועוד אחד ששם אותו על הכוונת של האיראנים ● וכמובן שהמתקנים באים על חשבון בנייה של שכונות חדשות

משאית של אמזון פריים בארה''ב / צילום: Shutterstock

אמזון הרחיבה את ה"פריים דיי" ל-4 ימים, אבל לישראלים יהיה קשה ליהנות ממנו

ימי הקניות של אמזון פריים, ה"בלאק פריידיי" של הקיץ, מתקיימים השבוע ויימשכו לראשונה ארבעה ימים ● ההערכות מדברות על מכירות שיא, אבל מדיניות המכסים החדשה פוגעת בעומק המבצעים ● והישראלים יגלו שממילא עלות המשלוח מבטלת לא פעם את פער המחירים

חזית המדע / צילום: מכון ICRAR

החוקר שיצא לחפש תדרי רדיו וגילה משפחה חדשה של כוכבים בגודל של רעננה

פרופ' פז בנימיני חוקר אנרגיות הנפלטות באירועים בעלי עוצמות אפיות כמו התנגשות בין כוכבים ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך מתרחשת רעידת אדמה בלי אדמה, מדוע כוכב קטן מנצנץ ומה הופך את קבוצת גרמי השמים שחקר לעוצמתית במיוחד ● "בכל פעם אנחנו מגלים שהטבע יכול לעשות דברים שחשבנו שהם בלתי אפשריים"

משה פתאל / צילום: דוברות משרד הביטחון

מתכנן מערך ההגנה האווירית: "ההישגים מעבר לציפיות, אבל איומי העתיד כבר כאן"

משה פתאל, שעומד בראש מנהלת חומה במשרד הביטחון, פגש לראשונה את מערכת החץ לפני כמעט 30 שנה, אז לא האמין שישראל תצטרך להשתמש בה ● כעת, אחרי שהמערכת הפגינה ביצועים חסרי תקדים במהלך הלחימה עם איראן, פניו קדימה להתמודדות עם האיום ההיפרסוני ● מה נדרש כדי לשמר את היתרון של ישראל בתחום?

סדאו מודל 3 / צילום: טסלה

טסלה משיקה את מודל 3 עם הטווח הגדול ביותר שלה עד כה ומחיר חדירה אגרסיבי

המכונית מושקת עם תמחור אגרסיבי יחסית של החל מ-228,748 שקל, והיא כוללת את כל השדרוגים שהוכנסו בדור האחרון של הסדרה, כולל זכוכית אקוסטית 360 מעלות, בולמי מתלים מדור חדש ומערכת שמע פרימיום בעיצוב עם 9 רמקולים ומגבר

הרכישה האחרונה של מיקי מלכה / צילום: איור: גיל ג'יבלי

מהיפר־אינפלציה בוונצואלה לפסגת עמק הסיליקון: המסלול הלא צפוי של השותף החדש בהפועל תל אביב

מיקי מלכה הוא אחד המשקיעים הבולטים בעולם הפינטק, אך הרכישה האחרונה שלו היא דווקא בספורט הישראלי: 15% מהפועל תל אביב בכדורסל תמורת כ־27 מיליון שקל ● את המיומנויות הפיננסיות שלו רכש כילד בוונצואלה, ששימשה עבורו מעבדה חיה להבנת ערך הכסף ולניהול סיכונים ● מאז הספיק להקדים את מגמת הקריפטו, להציל את רובין הוד מקריסה ולהקים קרן לשימור יצירות NFT

מפעל אינטל בישראל שנמצא בתהליכי בנייה / צילום: אינטל

מאז הקפאת בניית המפעל הבא של אינטל: מספר עובדי הבניין הצטמצם בחצי

התוכנית המקורית של אינטל לבנות בקריית גת מפעל שבבים בהוצאה של 25 מיליארד דולר, מתוכה 3 מיליארד בסיוע ממשלתי - לא יוצאת לפי שעה לפועל ● לגלובס נודע כי במקביל לפיטורי העובדים במפעל אינטל הקיים בקריית גת, מספר עובדי הקבלן שהועסקו בבינוי המפעל החדש ירד מאז השיא ב־2024 מ־5,500 לכ־2,000 עובדים כיום