גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רוסיה שיגרה על אוקראינה 728 כטב"מים במכה. כך איראן עזרה לה

התקיפה האחרונה כללה יותר כטב"מים בלילה אחד, מאשר כל הכטב"מים שרוסיה השתמשה בהם במשך חודש שלם בשנה שעברה

זירת שריפה שפרצה בעקבות תקיפה רוסית על תחנת חשמל באוקראינה / צילום: ap, Alex Babenko
זירת שריפה שפרצה בעקבות תקיפה רוסית על תחנת חשמל באוקראינה / צילום: ap, Alex Babenko

מפעלים ברוסיה החלו לייצר כמויות עצומות של רחפני תקיפה במהלך השנה האחרונה, ויצרו צי קטלני, שכעת ממריא לשמי אוקראינה במספרי שיא כמעט מדי יום.

השבוע בתעשיות הביטחוניות | למה ביטלה השכנה של ישראל עסקת ענק לרכישת מטוסי קרב?
כותרות העיתונים| איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

ביום רביעי התרחשה תקיפה שהייתה הנרחבת ביותר עד כה, על פי גורמים אוקראינים. בשעות הבוקר המוקדמות, רוסיה שיגרה 728 כטב"מים ותחמושת דמה לעבר ערים במערב אוקראינה. התקיפות הגיעו שעות ספורות לאחר שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ גינה את רוסיה על הסחבת בשיחות השלום לסיום המלחמה, באומרו שארה"ב שומעת "הרבה בולשיט" מנשיא רוסיה ולדימיר פוטין.

נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי אמר שהתקיפה מוכיחה שוב שלרוסיה אין כל רצון לסיים את המלחמה. "בתקופה כזו, כאשר נעשה כל כך הרבה כדי להשיג שלום והפסקת אש, ורק רוסיה מתנגדת לכולם", אמר ברשתות החברתיות.

ההתקפות מכוונות לעתים קרובות לעבר אתרים צבאיים אוקראינים ומנסות לגרום לאוקראינה להשתמש ברחפני היירוט שלה. אוקראינה מסרה כי מערכות ההגנה האווירית שלה הפילו את רוב הכטב"מים במתקפה של יום רביעי, והנזק, שכלל מספר מחסנים במערב אוקראינה, היה מוגבל.

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

אך המתקפות הרגו גם אזרחים רבים, ותרמו לתחושת מצור בערים ובעיירות באוקראינה, שאזעקות על תקיפה אווירית בהן שולחות אנשים למקלטים כמעט מדי לילה.

יותר מ-24 אלף כטבמ"ים שוגרו לעבר עיירות וערים אוקראיניות מתחילת השנה, על פי ניתוח של נתונים שנאספו באוקראינה על ידי המרכז לחוסן מידע, ארגון חקירות קוד פתוח שבסיסו בבריטניה. המתקפה של יום רביעי כללה יותר כטב"מים בלילה אחד, מאשר בכל חודש יולי בשנה שעברה.

"הם כל הזמן שוברים שיאים", אמר יורי איחנט, דובר חיל האוויר של אוקראינה.

הקשר האמריקאי

רבות מהתקיפות הגדולות ביותר התרחשו על רקע מתחים גוברים בין רוסיה לארה"ב. מוקדם יותר בימים האחרונים, רוסיה שברה שיא לאחר שיחה בין טראמפ לפוטין, שהובילה את נשיא ארה"ב לומר שהוא מאוכזב מהמנהיג הרוסי משום שאינו מוכן לעצור את המלחמה.

מוסקבה ניסתה ביום רביעי להמעיט בחשיבות דבריו האחרונים של טראמפ, שנאמרו במהלך ישיבת קבינט ביום שלפני כן וכללו את האמירה, שהרבה מדבריו של המנהיג הרוסי התבררו כ"חסרי משמעות".

"אנחנו די רגועים בקשר לזה", אמר דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב ביום רביעי על הביקורת שביטא טראמפ על פוטין.

הקשר האיראני

מה שסלל את הדרך להיקף חסר התקדים של תקיפות הכטב"מים ביום רביעי היה הסכם שרוסיה חתמה בנובמבר 2022 עם איראן, לרכישה ולייצור של רחפני התקיפה "שאהד" של איראן בשטח רוסיה. רוסיה שילמה 1.75 מיליארד דולר עבור הטכנולוגיה, הציוד, קוד המקור ו-6,000 כטב"מים מסוג שאהד, על פי דוח שפורסם לאחרונה על ידי C4ADS, ארגון ללא מטרות רווח החוקר רשתות קשרים בלתי חוקיות ברחבי העולם.

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

מוסקבה כבר ניצלה חלק ניכר ממלאי הרקטות ארוכות הטווח שלה במהלך אותה שנה, והכטב"מים האיראניים היעילים אך הזולים הציעו פתרון חלופי, שאפשר למוסקבה להמשיך בתקיפות האוויריות שלה. ישנן הערכות שונות מאוד זו מזו בנוגע לעלות של ייצור כטב"ם שאהד אחד עבור רוסיה, ואנליסטים ביטחוניים מעריכים שהעלות נעה בין 35 אלף ל-60 אלף דולר.

הדגמים הראשוניים נשלחו ישירות מאיראן, אך רוסיה גם שילמה עבור הטכנולוגיה, ובמשך הזמן למדה לשלוט באלמנטים השונים של שרשרת הייצור. בטטרסטן, מזרחית למוסקבה, הורחבו מתקנים בתוך האזור הכלכלי המיוחד אלאבוגה כדי להתאים לדרישות הייצור של הכטב"מים.

באלאבוגה הסתמכו על רכיבים סיניים, כוח עבודה שכלל עובדים זולים שנשכרו מאפריקה, ורשתות לוגיסטיות שאיראן שכללה במהלך העימות ארוך השנים שלה עם המערב. כטב"מים אוקראינים תקפו את המתקן מספר פעמים, אך רוסיה הצליחה להמשיך בעבודה. גורמי מודיעין בקייב אומרים כי היא העבירה מאז חלקים ממנו למתקנים אחרים ברחבי המדינה.

עבור רוסיה, ייצור הכטב"מים באופן מקומי היה דרך להפחית את תלותה באיראן - החלטה נבונה לאור ההפצצה הישראלית על איראן בחודש שעבר ודלדול מלאי הכטב"מים של איראן עצמה, לאחר ששימשו למתקפות תגמול על ישראל.

ההתאמות שמוסקבה ביצעה בכטב"מים גם שיפרו את התכנון המקורי של איראן, והפכו אותם למהירים ושקטים יותר. כך גדלה יכולת התמרון שלהם וסייעה למקסם את הנזק.

"משתמשים בכל המשאבים העומדים לרשותנו"

גורמים אוקראינים אומרים שרוסיה מייצרת כעת יותר מ-5,000 כטב"מים ארוכי טווח וכאלה המשמשים כפיתיונות בכל חודש, כאשר חלקם מסוגלים לטוס 2,500 קילומטרים אל המטרה שלהם. הדבר אפשר למוסקבה למלא את שמי אוקראינה במכונות הטיס הללו.

אוקראינה מתמודדת עם האיום באמצעות מטוסי קרב ומסוקים, הפעלת שיבושים אלקטרוניים ופריסת צוותי הגנה אווירית ניידים על הקרקע, ובאופן הולך גובר, גם באמצעות רחפנים שתפקידם ליירט את התחמושת הרוסית המתפשטת דרך שמיים.

"אנחנו משתמשים בכל המשאבים העומדים לרשותנו", אמר איחנט, דובר חיל האוויר.

במקביל, רוסיה משנה באופן קבוע את הטקטיקות שלה כדי לזרוע הרס מקסימלי. מטרתה של רוסיה היא לאלץ את אוקראינה להשתמש בטילי יירוט יקרי ערך להפלת כטב"מי פיתיון, הדומים במראם לכטב"מי שאהד רגילים אך אינם נושאים מטען. רוסיה משתמשת במאות רחפני חיקוי אלה כדי להסיח את תשומת ליבה של מערכת ההגנה האווירית של אוקראינה מן האיום האמיתי, אומר קייב.

מערכת ההגנה האווירית האוקראינית, בתורה, משתפרת בזיהוי רחפני הפיתיון אלה, ומבחינה בהבדלים דקים בצליל, במראה ובנתיב הטיסה שלהם, אמר איחנט. הוא אמר שאוקראינה שואפת להשבית אותם באמצעות לוחמה אלקטרונית בלבד, בהתחברות לתדר הרדיו המנחה אותם.

תקיפות הכטב"מים מתרחשות באופן דו-סטרי. לדברי מוסקבה, אוקראינה משגרת עשרות אמצעי לחימה משלה לשטח רוסיה מדי יום, ולטענתה חלק מהם פוגעים באזורים אזרחיים.

הרשויות בקורסק ברוסיה מסרו כי שלושה אזרחים נהרגו ושבעה נפצעו בתקיפת כטב"ם בחוף בעיר בליל שלישי. בסרטון שפורסם על ידי רשויות אכיפת החוק הרוסיות נראה גורם רשמי הבודק את מה שלדבריו היו שרידי כטב"ם הרוס.

עוד כתבות

משה (שיקו) זאנה, מנכ''ל רכבת ישראל, בכנס התשתיות של גלובס / צילום: שלומי יוסף

החזון ל־300 מיליון נוסעים לא יתממש אם רכבת ישראל תמשיך לנהל את עצמה

בענף התחבורה גוברות ההערכות כי מנכ"ל הרכבת יצטרף בקרוב לשושלת קודמיו אשר לא הצליחו לסיים את כהונתם בחברה הממשלתית ● כשאותו הגוף אחראי גם על תפעול יומיומי וגם על בניית תשתיות בעשרות מיליארדי שקלים - הכישלון לא מפתיע, וכולנו סובלים ממנו

מרכז אנבידיה במבוא כרמל / צילום: אסף גלעד

מומחים מנתחים: כך יראה המפץ שמתכננת אנבידיה בישראל

מרכז הפיתוח של אנבידיה שיקום בצפון הוא "גיים צ'יינג'ר" לתעשיית ההייטק ● ענקית השבבים עשויה להפוך לאחת המעסיקות הגדולות במשק ולהשפיע על התעשייה כולה ● בכיר בענף: "אנבידיה תביא לכאן ידע ויכולות AI שאין באקדמיה, אלא רק בחברות מסחריות"

אפי מלכין, הממונה על השכר באוצר ושאול שניידר, יו''ר נמל אשדוד / צילום: רפי קוץ, שלומי יוסף

ההפרטה תשוב לשולחן? חילופי מהלומות בין נמל אשדוד לרשות החברות

עימות חריף התלקח לאחרונה בין יו"ר נמל אשדוד לרשות החברות ● בהמשך הצטרף הממונה על השכר, והמאבק ירד לפסים אישיים וחשף מחלוקת אמיתית: האם לנמל יש זכות קיום ללא הפרטה

מתוך ''הבהלה לזהב'', 1925. קולנוען מהשורה הראשונה / צילום: Stern/mptvimages.com

100 שנה ל"הבהלה לזהב": החדשנות הבלתי נדלית של צ'רלי צ'פלין

במאי ושחקן הסרטים האילמים הגיע לשיא אומנותי עם הקומדיה, שמצליחה לחלץ הומור מאחד הנושאים הרציניים ביותר - הרעב ● בסצנות כמו אכילת הנעל המפורסמת הוא הנציח את האיום של רעב קיצוני, ועל הדרך עורר את הזדהות האנדרדוגים

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - Caral Archaeological Zone

המכס האמריקאי שיהרוס ארץ שלמה באפריקה; ואוקראינה נושמת טיפ-טיפה לרווחה

טראמפ מטיל 50% מכס על ברזיל בגלל רדיפת בולסונרו ● מעניש את לסוטו, מן החלשות והעניות ביותר בעולם ● "אנרכיה" מסכנת את אחת הדמוקרטיות המעטות באפריקה ● אוקראינה תקבל את הפטריוטים ● עיר מימי אברהם אבינו נחשפת בהרי פרו ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

טנק שווייצרי. הניטרליות משאירה את התעשייה הביטחונית מאחור / צילום: Reuters, DENIS BALIBOUSE

אירופה מתחמשת והניטרליות של שוויץ עומדת למבחן

ההתחמשות המואצת באירופה מעוררת בשווייץ דיון מחודש במדיניות הניטרליות ההיסטורית ● בין הסיבות לכך: חוקי יצוא הנשק המגבילים במדינה סוגרים בפניה שוק צומח של מאות מיליארדים ביבשת, והדיבידנדים שהניטרליות העניקה למערכת הבנקאית כבר לא גדולים כמו בעבר

מכשיר האזנה / אילוסטרציה: Shutterstock, Andrey Burmakin

סכסוכי גירושים: מה ההשלכות של הטמנת מכשיר האזנה בבגדי הילד?

אם גרושה הגישה בקשה לצו הגנה נגד האב עבור שני ילדיהם, בליווי הקלטות שערכה ללא ידיעתו, והאב טען כי יש לפסול את ההקלטות בהיותן האזנות סתר ● מה קבע בית המשפט?

סניף בנק UBS / צילום: ap, Sang Tan

הצניחה המפתיעה בדולר הובילה את הבנק השוויצרי לפצות לקוחות על הפסדי עתק

בנק UBS השוויצרי יפצה לקוחות על הפסדים של מאות מיליוני דולרים כתוצאה משימוש במכשיר פיננסי ששווק להם, שהתבסס על שער הדולר־פרנק ● ההפסדים נרשמו אחרי שהדולר צלל בשל הכרזת טראמפ על מלחמת סחר ● הבנק: הפיצוי יוענק כ"מחווה של רצון טוב"

עמוס תמם בפרסומת של בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בנק הפועלים נפרד מעמוס תמם. מי הן הפרזנטוריות החדשות?

אחרי ארבע שנים עם הפרזנטור עמוס תמם, את הקמפיינים של בנק הפועלים יובילו כעת השחקנית ליאת הר לב, שמוכרת בעיקר מ"ארץ נהדרת", והילה קורח, לשעבר מגישת חדשות 13 וכיום מנחת "המרדף" בכאן 11

יער האפשרויות / צילום: אנה בורשטיין

ממקלחת יער ועד מדיטציית מים: ארבע תחנות להורדת הדופק

נביעה סודית שאפשר לצוף בה, סדנת ריפוי באמצעות עצים, התמסרות למים וקונצרט ייחודי ● רגע אחרי הריצה למקלט, אלה המקומות שיעזרו לכם לנשום מחדש ● חגית אברון תופרת יום 

ג'אקו. אחד המותגים שכלמוביל תשווק באוסטריה / צילום: יח''צ

מתרחבת לאירופה: כלמוביל תתחיל לשווק רכבים שהיא מייבאת גם באוסטריה

כלמוביל הודיעה כי תתחיל לשווק השנה את המותגים ג'אקו ו־OMODA של צ'רי גם באוסטריה, לאחר שרשמה הצלחה בשיווק של ג'אקו בישראל ● הקרוס־אובר אאודי Q5 נחת בישראל ● מותג הפרימיום הסיני החדש שבדרך לארץ ● וגם: דלק רכב משלימה את רכישת חברת סחר הרכב "יורודרייב" ● השבוע בענף הרכב

פיתוח שכונת בן שמן בלוד / צילום: כלכלית לוד

שכונת נופי בן שמן, לוד: "חוויית מגורים איכותית במחירים נמוכים יחסית לאזור המרכז"

כל מגרשי המגורים בשכונה החדשה בלוד כבר שווקו ליזמים, עם צפי לאכלוס ראשון ב־2025, ואכלוס מלא ב־2029 ● מנכ"ל מדלן: "השכונה מנותקת ממרכז העיר לוד, אך זה לאו דווקא דבר שלילי בהתחשב בבעיות החברתיות הקשות בעיר"

יצחק תשובה / צילום: גדעון לוין

הפגישה הסודית בהרצליה והתדהמה בשוק: מאחורי הקלעים של מאבק השליטה בישראכרט

מהפגישה בין בכירי קבוצת דלק ומנורה לצורך רכישה משותפת של חברת כרטיסי האשראי, דרך המהלך שנרקם בחשאי מול בנק ישראל, ועד להצעה שטרפה את הקלפים ומעמידה את יצחק תשובה ועידן וולס כפסע מהשליטה בישראכרט ● גלובס מספק מבט מבפנים על העסקה שמסעירה את שוק ההון

פרופ' שי דוידאי, בשיאן של ההפגנות באוניבריסטת קולומביה, בשנה שעברה / צילום: Reuters, Katie Smith

"תחקרו, אבל לא תשתיקו אותי": פרופ' שי דוידאי, שנלחם למען ישראל באוניברסיטת קולומביה, עוזב

דוידאי היה אחד הקולות הבולטים בקולומביה למען ישראל ובטיחות הישראלים והיהודים בקמפוס בזמן המחאות הפרו־פלסטיניות ● האוניברסיטה השעתה אותו ופתחה נגדו חקירה שנמשכה מעל שנה, אך זו נסגרה ללא ממצאים, ודוידאי החליט להתפטר: "היה לי חשוב לומר שאני לא עוזב כדי לחפש הזדמנויות, אלא כי אני לא רוצה להיות פה"

משאית של אמזון פריים בארה''ב / צילום: Shutterstock

אמזון הרחיבה את ה"פריים דיי" ל-4 ימים, אבל לישראלים יהיה קשה ליהנות ממנו

ימי הקניות של אמזון פריים, ה"בלאק פריידיי" של הקיץ, מתקיימים השבוע ויימשכו לראשונה ארבעה ימים ● ההערכות מדברות על מכירות שיא, אבל מדיניות המכסים החדשה פוגעת בעומק המבצעים ● והישראלים יגלו שממילא עלות המשלוח מבטלת לא פעם את פער המחירים

מגדל ביונד בגבעתיים / הדמיה: ברעלי לויצקי כסיף אדריכלים

בדרך לעסקה גדולה בגבעתיים: חברת ההייטק שתכפיל את שטח המשרדים

בהתאם לתוכניות ההתרחבות של החברה, אקמאי במשא ומתן מתקדם לשכירת שטח משרדים של במגדל ביונד בגבעתיים ● התוכנית לקירוי שדרות בגין בירושלים אושרה על ידי הוועדה המחוזית ● וגם: חברת הנדל"ן המניב שנכנסת לתחום המגורים ● חדשות השבוע בנדל"ן

מפעל אינטל בישראל שנמצא בתהליכי בנייה / צילום: אינטל

מאז הקפאת בניית המפעל הבא של אינטל: מספר עובדי הבניין הצטמצם בחצי

התוכנית המקורית של אינטל לבנות בקריית גת מפעל שבבים בהוצאה של 25 מיליארד דולר, מתוכה 3 מיליארד בסיוע ממשלתי - לא יוצאת לפי שעה לפועל ● לגלובס נודע כי במקביל לפיטורי העובדים במפעל אינטל הקיים בקריית גת, מספר עובדי הקבלן שהועסקו בבינוי המפעל החדש ירד מאז השיא ב־2024 מ־5,500 לכ־2,000 עובדים כיום

מלגו ומלבר / צילום: רן בירן

השעות המתות של המסעדות נהפכו לשעות הכי יציבות

המלחמה דחפה יותר ויותר מסעדות להפוך את ההפי האוור (16:00-19:00) לשעות פעילות, מניבות ושמחות מאוד - להן ולסועדים

השקל מתחזק בחדות מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

השקל מתחזק מול הדולר. האם הוא יגיע לרמה של 3 שקלים?

התיסוף החד של השקל מול המטבעות הזרים ממשיך גם הבוקר, כאשר שער הדולר-שקל נסחר מתחת לרמה של 3.31 שקלים ● הכלכלנים הבכירים מסבירים מה עומד מאחורי המגמה, האם היא תימשך, ומה הסיכוי שהדולר יגיע לרמה של 3 שקלים

משה פתאל / צילום: דוברות משרד הביטחון

מתכנן מערך ההגנה האווירית: "ההישגים מעבר לציפיות, אבל איומי העתיד כבר כאן"

משה פתאל, שעומד בראש מנהלת חומה במשרד הביטחון, פגש לראשונה את מערכת החץ לפני כמעט 30 שנה, אז לא האמין שישראל תצטרך להשתמש בה ● כעת, אחרי שהמערכת הפגינה ביצועים חסרי תקדים במהלך הלחימה עם איראן, פניו קדימה להתמודדות עם האיום ההיפרסוני ● מה נדרש כדי לשמר את היתרון של ישראל בתחום?