גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החזון ל־300 מיליון נוסעים לא יתממש אם רכבת ישראל תמשיך לנהל את עצמה

בענף התחבורה גוברות ההערכות כי מנכ"ל הרכבת יצטרף בקרוב לשושלת קודמיו אשר לא הצליחו לסיים את כהונתם בחברה הממשלתית ● כשאותו הגוף אחראי גם על תפעול יומיומי וגם על בניית תשתיות בעשרות מיליארדי שקלים - הכישלון לא מפתיע, וכולנו סובלים ממנו

משה (שיקו) זאנה, מנכ''ל רכבת ישראל, בכנס התשתיות של גלובס / צילום: שלומי יוסף
משה (שיקו) זאנה, מנכ''ל רכבת ישראל, בכנס התשתיות של גלובס / צילום: שלומי יוסף

פחות משנתיים עברו מאז מונה משה (שיקו) זנה למנכ"ל רכבת ישראל, בתום מאבק איתנים בין קודמו בתפקיד לבין הדירקטוריון ואנשיה של שרת התחבורה מירי רגב. בענף תוהים כעת האם חופשת הקיץ שלו תתארך ותהפוך לפרישה מוקדמת, על רקע מתחים בינו לבין משרד האוצר. למעשה, בשנים האחרונות אף מנהל של רכבת ישראל, חברת התחבורה הממשלתית הגדולה בישראל, לא הצליח לסיים קדנציה, כל אחד מסיבותיו - חלקם כשלו, חלקם הוכשלו בכוונת מכוון. עובדה זו מעלה את האפשרות שהבעיה היא כנראה לא רק פרסונלית, אלא ארגונית: את הפעלת הרכבת הגיע הזמן להפריט.

האם ישראל מוכנה למהפכת הרכבים החשמליים?
בלעדי | ההפרטה תשוב לשולחן? חילופי מהלומות בין נמל אשדוד לרשות החברות

לעבור למודל האירופי

שוו בנפשכם שמנכ"ל משרד התחבורה היה אחראי על ארגון לוחות הזמנים של האוטובוסים ושיבוץ הנהגים, על סוגיות מול וועדי העובדים, ובתוך כך גם על סלילת נת"צים ובניית מסופים. זה כנראה היה מסתיים בפיאסקו - אחד גדול בהרבה מהמצב של התחבורה הציבורית כיום כאשר משרד התחבורה הוא "רק" הרגולטור של ענף האוטובוסים, שמופעלים על ידי חברות פרטיות באמצעות מכרזים.

אלא שזה בדיוק המודל של רכבת ישראל: ניהול 4,000 עובדים, ועד חזק ובלתי מרוסן שגם בהסתדרות מתקשים להתמודד איתו, ואחריות עצומה לספק רמת שירות נאותה לציבור הנוסעים לצד פיתוח תשתיות בהיקפים של עשרות מליארדי שקלים. המנכ"ל נדרש לדאוג לקבלנים בשטח ולצרכים התפעוליים; לנווט בין הוועד לדירקטוריון ולמשרד האוצר, ובתוכו בין אגף החשב הכללי לאגף התקציבים; ומעל כל זה להתמודד מול משרד תחבורה פוליטי.

מדובר באירוע גדול מדי כדי להיות מנוהל תחת אותו הכובע, שכולל פעמים רבות גם אינטרסים מנוגדים. בשוק סבורים שכדי לעמוד בזה נדרש "קילר" אמיתי, ועובדה שמנכ"לים טובים לאורך ההיסטוריה של הרכבת צלחו את המשימה בכבוד. אלא שהציפיות רק גדלות: הרכבת אמורה לשלש את מספר נוסעיה בעשורים הקרובים ולהתפתח דרמטית ברחבי הארץ על ידי תוספת מסילות בהיקף של 50 מיליארד שקלים לפחות.

ולכן, עם כל הרצון הטוב והכישורים של המנכ"לים - זה פשוט לא מספיק, ואולי כדאי ללכת בעקבות המודל שנהוג במדינות אירופה: החברה הממשלתית היא האחראית על פיתוח התשתיות ומהווה רגולטור של הפעלת הרכבות. כך, במדינות אלו חלק מקווי הרכבת ממוכרזים לחברות פרטיות וחלק מהקווים מופעלים גם על ידי המדינה.

כיום בישראל, כל מנכ"ל של הרכבת סוחב את הארגון לכיוון אחר, כאשר פיתוח תשתיות לרוב בא על חשבון הפעלה סדירה. שני התחומים דורשים קשב ניהולי בלתי נגמר, ובמצב הקיים - כל צד נפגע. הפרדה בין הפעלה לפיתוח יכולה לא רק לשפר את השירות, אלא גם להסיר חסמים ניהוליים ולקצץ את כוחם של הוועדים, בדומה לרפורמה שנעשתה בנמלי הים, אז התשתית אמנם נותרה בידי המדינה אבל הפעלת הנמלים עברה לידיים פרטיות.

דוגמה טובה למודל כזה היא הפעלת הרכבות הקלות: מנכ"ל נת"ע למשל, החברה שאחראית על הקמת רשת הרכבות הקלות בגוש דן, לא אמון על שיבוץ נהגים וגיוס מאבטחים לצד הקמת פרויקטי ענק בעשרות מליארדי שקלים. הפעלת הרכבות עברה מכרז שבו זכתה חברת בת של אגד, והיא זו שאחראית לכל אלו. גם בירושלים צוות תכנית אב לתחבורה אחראי על הקמת התשתיות של הקווים, ואילו חברה המורכבת משפיר הנדסה וכאף הספרדית הן המפעילות של הרכבות.

עבודות ההקמה של תחנת רכבת מעוין שורק. רוב פרויקטי התשתית מתעכבים / צילום: דוברות רכבת ישראל

אף פרויקט לא בזמנים

מספר הנוסעים ברכבת דווקא ירד בשנים האחרונות ולא שב לרמתו טרם מגפת הקורונה, בניגוד לאוטובוסים שהתאוששו, וזאת למרות שנפתח מאז הקו המבוקש לירושלים. למעשה, רק כ־3% מהישראלים עושים את דרכם לעבודה באמצעות הרכבת, נתון נמוך משמעותית במדינות רבות בעולם.

שינוי מבני כמו הפרטה יבטיח רמת שירות גבוהה יותר. כיום, קיבולת הרכבות במסילות הקיימות מנוצלת בחסר. אם הרכבת מודדת את עצמה לפי רמת הדיוק בהגעה לתחנה (90%־95% דיוק), יש לה אינטרס לרווח את תנועת הרכבות ו"לדחוף" פחות רכבות על כל מסילה. ניצול המסילה באופן שמרני כזה מוריד את התדירות של הרכבות, כך שהוא משפר את השירות רק למראית העין כי הנוסעים אמנם זוכים לאמינות אך לפחות רכבות זמינות. אם חברת הרכבת הייתה רגולטור, לא של עצמה, אלא של גוף אחר - מפת האינטרסים הייתה משתנה ובעקבותיה גם אופן ההפעלה.

בינתיים, בנוסף לבעיות השירות הרכבת מתמודדת עם עיכובים ופערים בכל פרויקטי התשתית שלה: המעבר לרשת המונעת באמצעות חשמל נדחתה משנת 2024 ל־2027 וככל הנראה ימשיך להידחות בשנים נוספות; הרכבת עדיין לא התחילה לממש את תוכנית החומש שתוקצבה ב־46 מיליארד שקלים בשנת 2022, ולמרות שהיא עדיין עובדת על תוכנית החומש שקדמה לה היא כבר דורשת דיונים על תוכנית חומש נוספת; השלמת העבודות על התקנת מערכת איתות חדשה שתאפשר דחיסת יותר רכבות בכל מסילה מתעכבת זה שנים, והתוכנית האסטרטגית להגיע ל־300 מיליון נוסעים בשנת 2040 תאלץ להידחות בשנים ארוכות.

לא פתרון קסם

הפרטה היא לא מילת קסם שפותרת הכל, לעתים היא לא מתמודדת נכון עם כשלי שוק וזורקת את האחריות על גופים עסקיים שהאינטרס שלהם שונה מהאינטרס הציבורי. גם החלשת וועדים היא לא אסטרטגיה בפני עצמה, שכן חברה שעובדיה מרוצים וחזקים עובדת טוב יותר.

למעשה, גם שינוי ארגוני כזה לא יספיק כדי לתקן את כל תחלואיי הרכבת שמדי כמה שנים מתפוצצים וקוראים את משרדי הממשלה לחשיבה מחודשת. אך הוא יכול להוות קרקע לדיון מהותי על תפקידה ועל הפער בין השירות שיכול לתת גוף ממשלתי גדול ומגושם לעומת חברת תחבורה פרטית שזו התמחותה המקצועית. הבעיה היא, שכדי להניע רפורמה כזו במשרדי הממשלה יצטרכו להסיר את הכפפות ולהיאבק בגורמי לחץ פוליטיים משמעותיים, ובהם אחד הוועדים האחרונים החזקים ביותר בשירות הציבורי. ספק אם יש היום מי שיעשה את זה.

עוד כתבות

פגיעת הטיל האיראני במפעל בזן. הכל מסובך / צילום: ap, Ariel Schalit

מי שרוצה לפנות את מאגרי הנפט מחיפה, צריך למצוא קודם לאן

הטיל האיראני שפגע בבזן אולי הגביר את תחושת הדחיפות של הזזת המפעלים מחיפה, אבל השאלה הגדולה היא להיכן ● אף אחד לא רוצה מזהם בחצר שלו, ועוד אחד ששם אותו על הכוונת של האיראנים ● וכמובן שהמתקנים באים על חשבון בנייה של שכונות חדשות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

וול סטריט ננעלה בשיאים; קלוג זינקה ב-30%, הביטקוין מעל 113 אלף דולר

פררו האיטלקית רוכשת את קלוג ב-3 מיליארד דולר ● מניות הכרייה הבריטיות הובילו את בורסת לונדון לשיא כל הזמנים ● מניית אם.פי מטריאלס, זינקה במעל 40% ● המדיניות הפרו-קריפטו של טראמפ, צבירת ביטקוין מצד חברות ציבוריות, והתאוששות בשוק המניות – הסיבות לראלי בביטקוין ● ירידה במספר המובטלים בארה"ב זה השבוע הרביעי ברצף ● מנכ"ל ג'יי.פי.מורגן: "יש שאננות בשווקים"

ג'אקו. אחד המותגים שכלמוביל תשווק באוסטריה / צילום: יח''צ

מתרחבת לאירופה: כלמוביל תתחיל לשווק רכבים שהיא מייבאת גם באוסטריה

כלמוביל הודיעה כי תתחיל לשווק השנה את המותגים ג'אקו ו־OMODA של צ'רי גם באוסטריה, לאחר שרשמה הצלחה בשיווק של ג'אקו בישראל ● הקרוס־אובר אאודי Q5 נחת בישראל ● מותג הפרימיום הסיני החדש שבדרך לארץ ● וגם: דלק רכב משלימה את רכישת חברת סחר הרכב "יורודרייב" ● השבוע בענף הרכב

אודי כגן בקמפיין ביטוח 9 / צילום: צילום מסך יוטיוב

איך עושים רוורס בפקס? תשאלו את אודי כגן ששוב שולח את ביטוח 9 לפסגה

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לטורנדו ולנעמי לבוב ש"עושה בושות" מול השכנים, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● דיסקונט מגייס את אינדה גיים, וחוזר להתברג גבוה - מקום שני בזכירות ושלישי באהדה

סניף בנק UBS / צילום: ap, Sang Tan

הצניחה המפתיעה בדולר הובילה את הבנק השוויצרי לפצות לקוחות על הפסדי עתק

בנק UBS השוויצרי יפצה לקוחות על הפסדים של מאות מיליוני דולרים כתוצאה משימוש במכשיר פיננסי ששווק להם, שהתבסס על שער הדולר־פרנק ● ההפסדים נרשמו אחרי שהדולר צלל בשל הכרזת טראמפ על מלחמת סחר ● הבנק: הפיצוי יוענק כ"מחווה של רצון טוב"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה שלילית בוול סטריט; לוי שטראוס זינקה בכ-11%

S&P 500 נסוג מהשיא כשטראמפ מחריף את מדיניות המכסים ● וול סטריט ירדה אחרי שטראמפ הטיל מכסים על קנדה ופיזר איומים לגבי מדינות נוספות ● נעילה שלילית גם באירופה ● אתמול, וול סטריט ננעלה בשיאים: נאסד"ק עלה ב-0.1%, S&P 500 ב-0.3%, דאו ג'ונס עלה ב-0.4% ● הביטקוין מוסיף לטפס והגיע מוקדם יותר לשיא של מעל 118 אלף דולר

מתוך ''הבהלה לזהב'', 1925. קולנוען מהשורה הראשונה / צילום: Stern/mptvimages.com

100 שנה ל"הבהלה לזהב": החדשנות הבלתי נדלית של צ'רלי צ'פלין

במאי ושחקן הסרטים האילמים הגיע לשיא אומנותי עם הקומדיה, שמצליחה לחלץ הומור מאחד הנושאים הרציניים ביותר - הרעב ● בסצנות כמו אכילת הנעל המפורסמת הוא הנציח את האיום של רעב קיצוני, ועל הדרך עורר את הזדהות האנדרדוגים

סדאו מודל 3 / צילום: טסלה

טסלה משיקה את מודל 3 עם הטווח הגדול ביותר שלה עד כה ומחיר חדירה אגרסיבי

המכונית מושקת עם תמחור אגרסיבי יחסית של החל מ-228,748 שקל, והיא כוללת את כל השדרוגים שהוכנסו בדור האחרון של הסדרה, כולל זכוכית אקוסטית 360 מעלות, בולמי מתלים מדור חדש ומערכת שמע פרימיום בעיצוב עם 9 רמקולים ומגבר

עשור למתווה הגז / צילום: ap

עשור לסוגיה שפילגה את ישראל: האם "שוד הגז" הפך ל"נס כלכלי"?

עשור חלף מאז יצא לדרך מתווה הגז שעורר סערה, ונדמה שמרבית תחזיות האימה התבדו ● חזרנו לשחקנים הבולטים כדי להבין אם ה"שוד" אכן הפך ל"נס" ● וגם: בדיקת גלובס מגלה כי עתודות הגז צפויות להכניס למשק לפחות 300 מיליארד שקל, סכום שנראה במקור כמעט דמיוני

זירת שריפה שפרצה בעקבות תקיפה רוסית על תחנת חשמל באוקראינה / צילום: ap, Alex Babenko

רוסיה שיגרה על אוקראינה 728 כטב"מים במכה. כך איראן עזרה לה

התקיפה האחרונה כללה יותר כטב"מים בלילה אחד, מאשר כל הכטב"מים שרוסיה השתמשה בהם במשך חודש שלם בשנה שעברה

סקודה אוקטביה / צילום: יח''צ

המכונית שעברה השקה חדשה והשאירה מאחור את התדמית העממית וגם את התמחור העממי

הגרסה המחודשת של אוקטביה נעימה לנהיגה, זריזה, בנויה היטב וחסכונית ● אלא שהמחיר מרחיק אותה מהמיצוב העממי המסורתי של המותג ● מבחן דרכים

פרופ' שי דוידאי, בשיאן של ההפגנות באוניבריסטת קולומביה, בשנה שעברה / צילום: Reuters, Katie Smith

"תחקרו, אבל לא תשתיקו אותי": פרופ' שי דוידאי, שנלחם למען ישראל באוניברסיטת קולומביה, עוזב

דוידאי היה אחד הקולות הבולטים בקולומביה למען ישראל ובטיחות הישראלים והיהודים בקמפוס בזמן המחאות הפרו־פלסטיניות ● האוניברסיטה השעתה אותו ופתחה נגדו חקירה שנמשכה מעל שנה, אך זו נסגרה ללא ממצאים, ודוידאי החליט להתפטר: "היה לי חשוב לומר שאני לא עוזב כדי לחפש הזדמנויות, אלא כי אני לא רוצה להיות פה"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בירידות קלות; ישראכרט זינקה ב-5.5%, אל על ב-3%

ת"א 35 ירד ב-0.2% ● השקל ממשיך להתחזק, הדולר נסחר מתחת ל-3.31 שקלים ● הביטקוין רושם ראלי ● המכסים של טראמפ הקפיצו את מחירי הנחושת בארה"ב ● אנבידיה שוב עושה היסטוריה - נגעה אתמול בשווי שוק של 4 טריליון דולר ● וגם: הענף החם שבאופנהיימר מעריכים שיצמח בחדות

יער האפשרויות / צילום: אנה בורשטיין

ממקלחת יער ועד מדיטציית מים: ארבע תחנות להורדת הדופק

נביעה סודית שאפשר לצוף בה, סדנת ריפוי באמצעות עצים, התמסרות למים וקונצרט ייחודי ● רגע אחרי הריצה למקלט, אלה המקומות שיעזרו לכם לנשום מחדש ● חגית אברון תופרת יום 

הרכישה האחרונה של מיקי מלכה / צילום: איור: גיל ג'יבלי

מהיפר־אינפלציה בוונצואלה לפסגת עמק הסיליקון: המסלול הלא צפוי של השותף החדש בהפועל תל אביב

מיקי מלכה הוא אחד המשקיעים הבולטים בעולם הפינטק, אך הרכישה האחרונה שלו היא דווקא בספורט הישראלי: 15% מהפועל תל אביב בכדורסל תמורת כ־27 מיליון שקל ● את המיומנויות הפיננסיות שלו רכש כילד בוונצואלה, ששימשה עבורו מעבדה חיה להבנת ערך הכסף ולניהול סיכונים ● מאז הספיק להקדים את מגמת הקריפטו, להציל את רובין הוד מקריסה ולהקים קרן לשימור יצירות NFT

מכשיר האזנה / אילוסטרציה: Shutterstock, Andrey Burmakin

סכסוכי גירושים: מה ההשלכות של הטמנת מכשיר האזנה בבגדי הילד?

אם גרושה הגישה בקשה לצו הגנה נגד האב עבור שני ילדיהם, בליווי הקלטות שערכה ללא ידיעתו, והאב טען כי יש לפסול את ההקלטות בהיותן האזנות סתר ● מה קבע בית המשפט?

עמוס תמם בפרסומת של בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בנק הפועלים נפרד מעמוס תמם. מי הן הפרזנטוריות החדשות?

אחרי ארבע שנים עם הפרזנטור עמוס תמם, את הקמפיינים של בנק הפועלים יובילו כעת השחקנית ליאת הר לב, שמוכרת בעיקר מ"ארץ נהדרת", והילה קורח, לשעבר מגישת חדשות 13 וכיום מנחת "המרדף" בכאן 11

ישראל פריי / צילום: איל יצהר

"מקרה גבולי": הוארך מעצרו של העיתונאי ישראל פריי שבירך על מות חיילים

בית משפט השלום האריך עד יום ראשון את מעצרו של העיתונאי ישראל פריי, שנעצר בחשד להסתה ותמיכה בטרור בעקבות ציוץ ברשת X ● השופטת ציינה כי מדובר במקרה גבולי, ודחתה את בקשת המשטרה להאריך את המעצר בשבוע ● נציב שב"ס הורה להתייחס לפריי כאל אסיר ביטחוני

זאב אלקין, הימין הממלכתי הבוקר הזה, כאן ב', 12.6.25 / צילום: ראובן קופיצ'נסקי

איום בלי שיניים? המספרים שמאחורי הסנקציות במתווה לגיוס חרדים

חוק הגיוס שעל הפרק כולל גזירות דרקוניות על חרדים שלא יתגייסו ● ביניהן: איסור הוצאת רישיון נהיגה, אי־סבסוד לימודים אקדמיים וביטול העדפה מתקנת בשירות המדינה ● אלא שצלילה לנתונים מגלה שרק מיעוט של אנשים יושפע מכך, ויש ספק לגבי האפקטיביות של הצעדים

רשות ניירות ערך / צילום: תמר מצפי

פרשת רותם שני: מנכ"ל חברת-הבת נחקר בחשד להונאת משקיעים בעשרות מיליוני שקלים

עפ"י החשד, גיל מאסטי, המשמש כמנכ"ל חברת-הבת רותם שני אלה, גייס שלא כחוק עשרות מיליוני שקלים תוך הסתרת מידע מהמשקיעים ● בנוסף, בכירים בחברה נחקרו בחשד שגרמו להכללת פרטים מטעים בדיווחיה של חברת הנדל"ן הציבורית