גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מומחים מנתחים: כך יראה המפץ שמתכננת אנבידיה בישראל

מרכז הפיתוח של אנבידיה שיקום בצפון הוא "גיים צ'יינג'ר" לתעשיית ההייטק ● ענקית השבבים עשויה להפוך לאחת המעסיקות הגדולות במשק ולהשפיע על התעשייה כולה ● בכיר בענף: "אנבידיה תביא לכאן ידע ויכולות AI שאין באקדמיה, אלא רק בחברות מסחריות"

מרכז אנבידיה במבוא כרמל / צילום: אסף גלעד
מרכז אנבידיה במבוא כרמל / צילום: אסף גלעד

מודעה בעיתון שפרסמה חברת אנבידיה בתחילת השבוע - שקראה לראשי ערים ומועצות להגיש לה הצעות לרכישת עד 120 דונם של קרקע - התבררה כאחד מהמהלכים הדרמטיים הצפויים בהייטק הישראלי: אם יתגשמו כוונותיה של אנבידיה להקים מרכז פיתוח בשטח בנוי של כ־180 אלף מ"ר, פירוש הדבר הוא שהחברה לא רק מתחייבת להגדיל את פעילותה בישראל, אלא להפוך לאחת המעסיקות הגדולות במשק ואולי אף לשנות את אופי התעשייה מקצה לקצה בתוך תקופה של כחמש שנים.

אנבידיה שוב עושה היסטוריה: החברה הראשונה שהגיעה לשווי של 4 טריליון דולר
אינטל הצמאה למזומנים מוכרת מניות מובילאיי, אך בינתיים נשארת בשליטה

גודלו של המרכז מעיד על כוונתה של אנבידיה לגייס כ־5,000 עובדים בטווח הארוך, בתלות בכך שהחברה תמשיך לצמוח ולהישאר שחקנית כמעט יחידה בעיבוד בינה מלאכותית ולא תחווה טלטלות גדולות.

כיצד תשנה אנבידיה את פניו של ההייטק הישראלי, האם היא תצליח לגייס את כוח האדם הרצוי לה, והאם תסגור ישראל את הפער שפתחה משאר העולם בתחום ה־AI? נעזרנו במומחים על מנת לשער איזה כיוון יתפוס ההייטק הישראלי לקראת 2030.

1 הפנים לצפון

אנבידיה מעסיקה כיום 5,000 עובדים על פני 100 אלף מ"ר המפוזרים בין יקנעם לתל אביב ואתרים קטנים יותר כמו תל חי וב"ש. התוספת החדשה עשויה להכפיל את מספר העובדים ולשלש את השטח הבנוי של אנבידיה בתוך כחמש שנים. הישג זה יעמיד את אנבידיה כמעסיקה הפרטית הזרה הגדולה בישראל, וכחברת ההייטק הגדולה הפעילה בישראל - לצד התעשיות הביטחוניות שממשיכות לצמוח ככל שהמצב הגיאופוליטי העולמי מסתבך.

לפי ההערכה, תוספת של 5,000 עובדים למרכז הקיים של אנבידיה ביקנעם - שיתמקמו לפי כנראה במבוא כרמל שבאזור רמות מנשה הסמוכה - תקבע את אזור יקנעם רבתי כמרכז תעסוקתי וצומת דרכים מרכזית. היא תעשה לאזור את מה שעשתה מת"ם לחיפה. אינטל התמקמה באזור כבר ב־1974 ועברה לדרום העיר בסמוך על מנת להימצא בסמוך למתקנים של חברת אלרון. שתי החברות, אמנם, נהנו מקרבה יחסית לטכניון, אך ברבות השנים התמקמו סביב אינטל חברות מתחרות שביקשו לגייס ממנה עובדים, ובראשם קוואלקום שהקימה מבנה בצמוד לו בסוף שנות התשעים.

כיום סובבות את אינטל במת"ם חיפה מספר חברות שבבים שמעסיקות לא מעט מהנדסי חשמל לשעבר בחברה, ובהם אפל, אמזון ואפילו מיקרוספט. "מעבר לעובדה שפארקי תעשייה צומחים מושכים איתם אוכלוסייה שרוצה לגור בקרבת מקום על כל ההשלכות החיוביות למרקם החברתי, מתחילות להגיע גם החברות שנוח להן לראיין אנשים כדי שיעברו מבניין אחד לאחר", אומר דדי פרלמוטר, לשעבר סגן נשיא בכיר באינטל העולמית - שניהל את מרכז הפיתוח של אינטל בחיפה. בנוסף, בניית מסילת הרכבת המזרחית תחבר את האזור, שכבר היום נמצא בקרבת כביש 6 גם לקו הרכבת ועשויה ליצור "מטרופולין" שירכז עובדים מהצפון, השרון והמרכז.

2 תחומים מרכזיים

האם הבחירה של אנבידיה להתרחב בצפון תכתיב דווקא התרחבות בתחומים בהם מתמחה הסניף שלה ביקנעם - מעבדי תקשורת ומעבדי ליבה. אלו חשובים לאנבידיה, אך נמצאים בשולי העשייה שלה. חיים סדגר, לשעבר בכיר באינטל ושותף בקרן סקויה ישראל וכיום שותף מייסד ב־S Capital אומר כי אין בהכרח קשר בין הדברים ומביא כדוגמה את אינטל. "אינטל ישראל החלה מפעילות שולית, מעבד מתמטי, בקר תקשורת, ולקח זמן עד שהפכה לשותפה ואפילו הובילה מעבדי ליבה מרכזיים כמו הפנטיום.

"מיכאל קגן, היום סמנכ"ל הטכנולוגיות באנבידיה, הקים בעברו באינטל יחידה של מעבדי ליבה. כלומר מדובר ביזם שמרגיש עצמו חפשי לפתח מוצרים חדשים שאינם חלק מהפורטפוליו הקבוע של החברה. על אותו המשקל, אפשר להניח שבמרכז הפיתוח הישראלי יגיעו במוקדם או במאוחר גם לתחום מרכזי של אנבידיה - פיתוח מעבדים גרפיים. כשקיים מרכז גדול, יש גם נדידת טכנולוגיה לתחומים שכאלה".

זאת ועוד, ניתן להניח גם כי אנבידיה תתרחב לכיוונים נוספים בהם היא פועלת כבר בישראל, בהם פיתוח מודלי בינה מלאכותית לסוכני AI, וכן פיתוח של מערכות אוטונומיות לרכב ולרובוטיקה - ענף שבו משקיעה החברה .

3 ומה עם המס

לכאורה, התרחבות לצפון מספקת לאנבידיה הטבה שתאפשר לה לשלם מס חברות מופחת של 6%־7.5% כנהוג באזורי תעשייה לפיתוח. עם זאת, ישראל צפויה להשוות את מס החברות באזור כבר בשנה הבאה ל־15%, ועל כן, אומרת עו"ד (רו"ח) רחלי גוז-לביא, שותפה מנהלת ושותפת מסים בכירה במשרד עמית־פולק־מטלון כי המדינה תצטרך לפצות את אנבידיה באמצעות מתן הטבות אחרות בשל הערך המוסף הגדול שינבע מהרחבת הפעילות בישראל.

"בנק ישראל המליץ להיערך לעידן שבו מס החברות המינימלי יתעדכן ל־15% באמצעות מתן הטבות אטרקטיביות חדשות ומגוונות שיטיבו, בין היתר, עם אנבידיה. ההטבות האמורות יכולות לכלול תמריצים המתאימים לרפורמת המס הגלובלית שהמדינה תממן כמו זיכויי מס שהופכים למענקים, הקלות רגולטוריות, השקעה בכוח אדם, השקעה בתשתיות מתקדמות, מתן פטור מארנונה (שימומן על ידי המדינה) ועוד. לצד זאת, הטבות מס דוגמת גלגול הפסדים קדימה או פחת מואץ יוכלו להישאר בתוקף, אך ידרשו לבחינה מחודשת בהמשך".

4 מהיכן יגיעו עובדים

מאין תגייס אנבידיה כ־5,000 עובדים, מהאיכותיים בישראל, לטובת הקמפוס החדש שלה, והאם ענף ההייטק התחרותי ממילא יוכל לספק לה זאת? גם אם אינטל - מקור מרכזי לאספקת עובדים לאנבידיה - תמשיך להתכווץ, הרבה מהם לא יתאימו לאנבידיה, שמחפשת גם אנשי תוכנה ואלגוריתמים מהטובים שיש.

סדגר אומר כי "מספר כה גדול של עובדים לוקח שנים לגייס ואנבידיה תמלא אותו בקצב הנכון עם האנשים הנכונים. לבוגרים שיוצאים לשוק קשה מאוד למצוא עבודה בסטארט־אפים שקולטים רק עובדים מנוסים - וכך אנבידיה - כפי שהייתה אינטל בעבר - תוכל להפוך חברה מרכזית שקולטת בוגרי אוניברסיטה ומכשירה אותם לעצמה ולאחר מכן, לטובת התעשייה".

דני בירן, עמית מדיניות בכיר במכון המחקר RISE של יוג'ין קנדל, צופה כי במוקדם או במאוחר, הגיוסים של אנבידיה יבואו על חשבון חברות קטנות וחלשות מהן היא תיקח עובדים שאין לה יכולת להכשיר מאפס, כתלות בכיוונים שאליהן היא תרצה להתפתח - למשל בתחומי רפואה או הביולוגיה".

על פי המל"ג ומכון אהרן, עולה כי היכולת של האקדמיה בישראל להפיק בוגרי תואר ראשון במקצועות הטק תעלה מדי שנה, אך בשיעור נמוך יותר מבעבר. על פי ההערכה מ־7,600 בוגרים בשנה ב־2023, התחזית היא לכ־9,000 בוגרים ב־2028, כלומר תוספת של כ־1,400 איש בלבד בחמש שנים לכלל התעשייה.

5 ידע לכל התעשייה

"כשהיה ביקוש עצום לעובדים בהייטק הישראלי בשנות הבועה, היו קולות שאמרו כי תם עידן החברות הרב לאומיות, לא צריך להביא אותן לארץ כי הן גוזלות הון אנושי מחברות ישראליות ומעלות את השכר", אומר פרלמוטר. "אני טענתי אז וגם היום שבאקוסיסטם בריא צריך לדעת גם להחזיק חברות גדולות, ולחברות הרב לאומיות יש מספר תפקידים: הן מעסיקות גדולות וזה טוב למשק, הן מביאות ידע ייחודי ולעיתים גם ידע חדש שלא קיים כאן.

אנבידיה מביאה לישראל יכולות של בינה מלאכותית שלא ניתן למצוא באקדמיה אלא רק בחברות מסחריות - ידע שהוא קריטי להייטק הישראלי, שעובר לאחר מכן גם לתעשייה כולה. חברות כמו מלאנוקס שהביאה לכאן את אנבידיה ואנפורנה שהביא לפה את אמזון - הוקמו על ידי עובדים שעבדו בעברם בחברה גדולה כמו אינטל".

עוד כתבות

מכשיר האזנה / אילוסטרציה: Shutterstock, Andrey Burmakin

סכסוכי גירושים: מה ההשלכות של הטמנת מכשיר האזנה בבגדי הילד?

אם גרושה הגישה בקשה לצו הגנה נגד האב עבור שני ילדיהם, בליווי הקלטות שערכה ללא ידיעתו, והאב טען כי יש לפסול את ההקלטות בהיותן האזנות סתר ● מה קבע בית המשפט?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בירידות קלות; ישראכרט זינקה ב-5.5%, אל על ב-3%

ת"א 35 ירד ב-0.2% ● השקל ממשיך להתחזק, הדולר נסחר מתחת ל-3.31 שקלים ● הביטקוין רושם ראלי ● המכסים של טראמפ הקפיצו את מחירי הנחושת בארה"ב ● אנבידיה שוב עושה היסטוריה - נגעה אתמול בשווי שוק של 4 טריליון דולר ● וגם: הענף החם שבאופנהיימר מעריכים שיצמח בחדות

אפי מלכין, הממונה על השכר באוצר ושאול שניידר, יו''ר נמל אשדוד / צילום: רפי קוץ, שלומי יוסף

ההפרטה תשוב לשולחן? חילופי מהלומות בין נמל אשדוד לרשות החברות

עימות חריף התלקח לאחרונה בין יו"ר נמל אשדוד לרשות החברות ● בהמשך הצטרף הממונה על השכר, והמאבק ירד לפסים אישיים וחשף מחלוקת אמיתית: האם לנמל יש זכות קיום ללא הפרטה

תיירות / צילום: Shutterstock

השחקן החדש שמנסה להשיג דריסת רגל בשוק התיירות החרדי

חברת הטרוול-טק StarNext בראשות המנכ"ל דרן רוזובסקי נכנסת לשוק התיירות החרדי עם האתר החדש "צייד הטיסות" ● חברת הסייבר ההגנתי דרים סקיוריטי של שלו חוליו ● התקבלה כחברה בקהילת החדשנות של הפורום הכלכלי העולמי ● אירועים ומינויים

משאית של אמזון פריים בארה''ב / צילום: Shutterstock

אמזון הרחיבה את ה"פריים דיי" ל-4 ימים, אבל לישראלים יהיה קשה ליהנות ממנו

ימי הקניות של אמזון פריים, ה"בלאק פריידיי" של הקיץ, מתקיימים השבוע ויימשכו לראשונה ארבעה ימים ● ההערכות מדברות על מכירות שיא, אבל מדיניות המכסים החדשה פוגעת בעומק המבצעים ● והישראלים יגלו שממילא עלות המשלוח מבטלת לא פעם את פער המחירים

משה פתאל / צילום: דוברות משרד הביטחון

מתכנן מערך ההגנה האווירית: "ההישגים מעבר לציפיות, אבל איומי העתיד כבר כאן"

משה פתאל, שעומד בראש מנהלת חומה במשרד הביטחון, פגש לראשונה את מערכת החץ לפני כמעט 30 שנה, אז לא האמין שישראל תצטרך להשתמש בה ● כעת, אחרי שהמערכת הפגינה ביצועים חסרי תקדים במהלך הלחימה עם איראן, פניו קדימה להתמודדות עם האיום ההיפרסוני ● מה נדרש כדי לשמר את היתרון של ישראל בתחום?

חזית המדע / צילום: מכון ICRAR

החוקר שיצא לחפש תדרי רדיו וגילה משפחה חדשה של כוכבים בגודל של רעננה

פרופ' פז בנימיני חוקר אנרגיות הנפלטות באירועים בעלי עוצמות אפיות כמו התנגשות בין כוכבים ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך מתרחשת רעידת אדמה בלי אדמה, מדוע כוכב קטן מנצנץ ומה הופך את קבוצת גרמי השמים שחקר לעוצמתית במיוחד ● "בכל פעם אנחנו מגלים שהטבע יכול לעשות דברים שחשבנו שהם בלתי אפשריים"

פגיעת הטיל האיראני במפעל בזן. הכל מסובך / צילום: ap, Ariel Schalit

מי שרוצה לפנות את מאגרי הנפט מחיפה, צריך למצוא קודם לאן

הטיל האיראני שפגע בבזן אולי הגביר את תחושת הדחיפות של הזזת המפעלים מחיפה, אבל השאלה הגדולה היא להיכן ● אף אחד לא רוצה מזהם בחצר שלו, ועוד אחד ששם אותו על הכוונת של האיראנים ● וכמובן שהמתקנים באים על חשבון בנייה של שכונות חדשות

ישראל פריי / צילום: איל יצהר

"מקרה גבולי": הוארך מעצרו של העיתונאי ישראל פריי שבירך על מות חיילים

בית משפט השלום האריך עד יום ראשון את מעצרו של העיתונאי ישראל פריי, שנעצר בחשד להסתה ותמיכה בטרור בעקבות ציוץ ברשת X ● השופטת ציינה כי מדובר במקרה גבולי, ודחתה את בקשת המשטרה להאריך את המעצר בשבוע ● נציב שב"ס הורה להתייחס לפריי כאל אסיר ביטחוני

טנק שווייצרי. הניטרליות משאירה את התעשייה הביטחונית מאחור / צילום: Reuters, DENIS BALIBOUSE

אירופה מתחמשת והניטרליות של שוויץ עומדת למבחן

ההתחמשות המואצת באירופה מעוררת בשווייץ דיון מחודש במדיניות הניטרליות ההיסטורית ● בין הסיבות לכך: חוקי יצוא הנשק המגבילים במדינה סוגרים בפניה שוק צומח של מאות מיליארדים ביבשת, והדיבידנדים שהניטרליות העניקה למערכת הבנקאית כבר לא גדולים כמו בעבר

אודי כגן בקמפיין ביטוח 9 / צילום: צילום מסך יוטיוב

איך עושים רוורס בפקס? תשאלו את אודי כגן ששוב שולח את ביטוח 9 לפסגה

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לטורנדו ולנעמי לבוב ש"עושה בושות" מול השכנים, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● דיסקונט מגייס את אינדה גיים, וחוזר להתברג גבוה - מקום שני בזכירות ושלישי באהדה

משה (שיקו) זאנה, מנכ''ל רכבת ישראל, בכנס התשתיות של גלובס / צילום: שלומי יוסף

החזון ל־300 מיליון נוסעים לא יתממש אם רכבת ישראל תמשיך לנהל את עצמה

בענף התחבורה גוברות ההערכות כי מנכ"ל הרכבת יצטרף בקרוב לשושלת קודמיו אשר לא הצליחו לסיים את כהונתם בחברה הממשלתית ● כשאותו הגוף אחראי גם על תפעול יומיומי וגם על בניית תשתיות בעשרות מיליארדי שקלים - הכישלון לא מפתיע, וכולנו סובלים ממנו

השקל מתחזק בחדות מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

השקל מתחזק מול הדולר. האם הוא יגיע לרמה של 3 שקלים?

התיסוף החד של השקל מול המטבעות הזרים ממשיך גם הבוקר, כאשר שער הדולר-שקל נסחר מתחת לרמה של 3.31 שקלים ● הכלכלנים הבכירים מסבירים מה עומד מאחורי המגמה, האם היא תימשך, ומה הסיכוי שהדולר יגיע לרמה של 3 שקלים

זירת שריפה שפרצה בעקבות תקיפה רוסית על תחנת חשמל באוקראינה / צילום: ap, Alex Babenko

רוסיה שיגרה על אוקראינה 728 כטב"מים במכה. כך איראן עזרה לה

התקיפה האחרונה כללה יותר כטב"מים בלילה אחד, מאשר כל הכטב"מים שרוסיה השתמשה בהם במשך חודש שלם בשנה שעברה

ג'אקו. אחד המותגים שכלמוביל תשווק באוסטריה / צילום: יח''צ

מתרחבת לאירופה: כלמוביל תתחיל לשווק רכבים שהיא מייבאת גם באוסטריה

כלמוביל הודיעה כי תתחיל לשווק השנה את המותגים ג'אקו ו־OMODA של צ'רי גם באוסטריה, לאחר שרשמה הצלחה בשיווק של ג'אקו בישראל ● הקרוס־אובר אאודי Q5 נחת בישראל ● מותג הפרימיום הסיני החדש שבדרך לארץ ● וגם: דלק רכב משלימה את רכישת חברת סחר הרכב "יורודרייב" ● השבוע בענף הרכב

רשות ניירות ערך / צילום: תמר מצפי

פרשת רותם שני: מנכ"ל חברת-הבת נחקר בחשד להונאת משקיעים בעשרות מיליוני שקלים

עפ"י החשד, גיל מאסטי, המשמש כמנכ"ל חברת-הבת רותם שני אלה, גייס שלא כחוק עשרות מיליוני שקלים תוך הסתרת מידע מהמשקיעים ● בנוסף, בכירים בחברה נחקרו בחשד שגרמו להכללת פרטים מטעים בדיווחיה של חברת הנדל"ן הציבורית

יצחק תשובה / צילום: גדעון לוין

הפגישה הסודית בהרצליה והתדהמה בשוק: מאחורי הקלעים של מאבק השליטה בישראכרט

מהפגישה בין בכירי קבוצת דלק ומנורה לצורך רכישה משותפת של חברת כרטיסי האשראי, דרך המהלך שנרקם בחשאי מול בנק ישראל, ועד להצעה שטרפה את הקלפים ומעמידה את יצחק תשובה ועידן וולס כפסע מהשליטה בישראכרט ● גלובס מספק מבט מבפנים על העסקה שמסעירה את שוק ההון

בארה"ב מתפעלים מישראל וטוענים - זה ההישג הגדול שלה באיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איך ישראל הצליחה לחסל 16 מדעני גרעין איראניים, בארה"ב מתפעלים מההישגים של ישראל מול איראן, ורוג'ר ווטרס תמך בארגון פרו-פלסטיני שהוצא מחוץ חוק בבריטניה ● כותרות העיתונים בעולם

מתוך ''הבהלה לזהב'', 1925. קולנוען מהשורה הראשונה / צילום: Stern/mptvimages.com

100 שנה ל"הבהלה לזהב": החדשנות הבלתי נדלית של צ'רלי צ'פלין

במאי ושחקן הסרטים האילמים הגיע לשיא אומנותי עם הקומדיה, שמצליחה לחלץ הומור מאחד הנושאים הרציניים ביותר - הרעב ● בסצנות כמו אכילת הנעל המפורסמת הוא הנציח את האיום של רעב קיצוני, ועל הדרך עורר את הזדהות האנדרדוגים

מלגו ומלבר / צילום: רן בירן

השעות המתות של המסעדות נהפכו לשעות הכי יציבות

המלחמה דחפה יותר ויותר מסעדות להפוך את ההפי האוור (16:00-19:00) לשעות פעילות, מניבות ושמחות מאוד - להן ולסועדים