אינטל הצמאה למזומנים מוכרת מניות מובילאיי, אך בינתיים נשארת בשליטה

יצרנית השבבים שנקלעה למצוקת מזומנים ולפיטורים, מוכרת מקצת ממניותיה במובילאיי תמורת כ־900 מיליון דולר • אופנהיימר: "אם זה לא יעשה נזק למניה, אולי אינטל תוכל למכור עוד"

פרופ' אמנון שעשוע, ממייסדי מובילאי / צילום: Nasdaq, Inc
פרופ' אמנון שעשוע, ממייסדי מובילאי / צילום: Nasdaq, Inc

בזמן שיצרנית השבבים אינטל מוציאה לפועל מהלך נרחב נוסף של פיטורי אלפי עובדים, החברה מצטיידת במזומנים באמצעות מכירת עוד חלק ממניות חברת טכנולוגיות הרכב מובילאיי שבשליטתה. בדומה למכירה הקודמת שאינטל ביצעה לפני כשנתיים, גם הפעם מדובר על חלק קטן מההחזקה. אינטל תמכור 45 מיליון מניות מובילאיי, שבמחיר הנעילה של יום ג' שוויין מגיע לכ־839 מיליון דולר, אם כי סביר להניח שהמכירה תתבצע בהנחה מסוימת על מחיר השוק.

אנבידיה שוב עושה היסטוריה: החברה הראשונה שהגיעה לשווי של 4 טריליון דולר
בדיקת גלובס | גבר בן 36 ממרכז הארץ: הפרופיל של משקיעי הריטייל שנוהרים לבורסה נחשף

במקביל, מובילאיי תרכוש מניות של עצמה במחיר זהה מידי אינטל, בהיקף כולל של 100 מיליון דולר. כתוצאה מכך, שיעור ההחזקה של אינטל במובילאיי צפוי לרדת מ־88% לכ־80%, אך היא עדיין בעלת שליטה עם החזקה משמעותית בחברה הישראלית.

לשם השוואה, רק לאחרונה אינטל הודיעה על מכירת 51% מהחברה הבת אלטרה הפועלת בתחום השבבים, לקרן פרייבט אקוויטי לפי שווי של 8.75 מיליארד דולר לחברה הנמכרת, וזאת לאחר שאינטל רכשה אותה בשווי כמעט כפול - מה שרק מדגיש את הצורך הנואש של אינטל במזומנים (כמו גם בהתמקדות עסקית) לאחר שנקלעה למצוקת נזילות.

פתח למימושים נוספים?

מובילאיי, שמנוהלת על-ידי המייסד המשותף פרופ' אמנון שעשוע, היא חברת טכנולוגיה לעולם הרכב (אוטוטק). בשנת 2017, אינטל רכשה אותה ב־15.3 מיליארד דולר, ובסוף 2022 היא הונפקה שוב בנאסד"ק, לפי שווי של כ־17 מיליארד דולר, במחיר של 21 דולר למניה. לאחר שהמחיר הכפיל את עצמו, אינטל ניצלה את ההזדמנות למכור מניות בכ־1.6 מיליארד דולר.

מאז, מניית מובילאיי נחלשה משמעותית על רקע מספר גורמים שלחצו על התמחור: בין היתר הייתה אזהרת רווח חמורה בתחילת 2024, בשל הצטברות מלאים אצל יצרניות הרכב, חולשה בשוק הסיני, ספקנות כללית בנוגע לתעשיית הרכב האוטונומי, ולאחרונה גם נושא המכסים. גורם נוסף שמעיק על המניה בחודשים האחרונים הוא ההחזקה הגדולה של אינטל, והציפייה שהיא תממש לפחות את חלקה - כפי שאכן קרה כעת. מכירת המניות הנוכחית צפויה להגדיל את הסחירות במניות מובילאיי.

בשנה שעברה, על רקע קשייה של אינטל, ההערכות היו שהיא תמכור החזקות במובילאיי, הגם שאינטל עצמה יצאה בהצהרה שתישאר בעלת השליטה. אלא שמאז התחלף בה המנכ"ל ושוב גברו ההערכות כי אחרי מכירת אלטרה, מובילאיי תהיה הבאה בתור. גם כעת לא ברור האם המימוש הנוכחי במובילאיי מהווה פתח למימושים נוספים בהמשך, או שאינטל תבחר לחכות להתאוששות משמעותית יותר במניית מובילאיי.

סרגיי וסצ'ונוק, אנליסט בכיר באופנהיימר ישראל, מסביר כי "אינטל צריכה הרבה כסף והמכירה של ההחזקה במובילאיי זו הדרך הכי קלה עבורה לגייס אותו בלי לדלל את בעלי המניות. אם הם יראו שזה לא עושה נזק למניה, הם יוכלו אולי לשחרר עוד".

לדבריו, מדובר בחדשות מצוינות למובילאיי. "משקיעים לא אוהבים החזקה של בעל מניות חיצוני בחברה סחירה, בוודאי כשיש לו גם זכויות הצבעה מוגדלות. לאינטל היו בעבר ציפיות לבנות סינרגיות וזה לא צלח. אינטל קנו הרבה דברים שלא קשורים לביזנס ועכשיו עושים סדר ומוכרים מה שלא קשור".

מחיר המניה במימוש הנוכחי טרם דווח, אך מניית מובילאיי נסחרת כיום במחיר של כ־18.6 דולר, נמוך ממחיר ההנפקה אך גבוה בכ־76% מהשפל של השנה שעברה. המניה עלתה לאחרונה בין היתר על רקע התעוררות בשוק הרכב האוטונומי, ובפרט השקת פיילוט הרובוטקסי של טסלה בטקסס.

עקפו את התחזיות

במקביל לדיווח על מכירת המניות, מובילאיי פרסמה נתונים ראשונים מדוחות הרבעון השני, שיפורסמו ב־24 ביולי, והם היו גבוהים ביחס לתחזיות השוק. החברה צופה הכנסות של כ־502 מיליון דולר, צמיחה של כ־15% לעומת הרבעון המקביל, לצד צמצום ההפסד התפעולי מ־94 מיליון דולר ל־76־82 מיליון דולר וגידול של כ־28% ברווח התפעולי המתואם, ל־98־104 מיליון דולר. במקביל, החברה ציינה כי כחלק ממאמץ לשפר את שרשרת האספקה שלה, היא חתמה עם הסכם עם TSMC (ענקית השבבים הטייוואנית) לייצר רכיבים מסוימים אצלה.

לפי נתוני וול סטריט ג'ורנל 14 אנליסטים חיוביים בנוגע למניית מובילאיי נכון לכתיבת שורות אלו, 13 נייטרליים ואחד שלילי. מחיר היעד הממוצע שלהם למניה דומה למחיר המניה בנאסד"ק. כחלק מסקירה נרחבת של שוק השבבים, בנק Mizuho היפני העלה השבוע את מחיר היעד למניית מובילאיי מ־15 ל־18 דולר ונותר בהמלצת "נייטרלי". בבנק מעריכים שהרבעון שהסתיים ביוני מהווה את ה"תחתית" לשוק השבבים לתעשיית הרכב.