זירת נפילת הטיל האיראני בבית החולים סורוקה / צילום: ap, Leo Correa
בית החולים סורוקה, שנפגע מטיל איראני לפני כחודש, עדיין לא חזר לקדמותו מבחינת איכות הטיפול בחולים. לדברי פרופ' שלומי קודש, מנכ"ל בית החולים, "אנחנו פועלים בתפוסה של 80%, וגם החולים שנמצאים אצלנו מאושפזים בחלקם בקומת אשפוז זמנית, חלקם עדיין במרתפים, בלי מקלחות בקומה, כשהמיטות צמודות זו לזו. הפסדנו לטיל שמונה חדרי ניתוח, שהם כשליש מחדרי הניתוח שלנו. זה אירוע לא קטן".
לדבריו, החזרה לתפקוד סביר תדרוש חצי שנה עד שנה, כלומר קיים חשש שבחורף, בו התפוסה ממילא עולה בדרך-כלל על 100%, בית החולים עדיין יהיה מוגבל על-ידי נזקי האירוע.
● "פיצוי על 65 שנים של הקרבה": מנהל בית החולים שנפגע מטיל איראני חולם על העתיד
● הנזק למעבדות בסורוקה נחשף, ובמוסדות המחקר כבר מגבשים נוהלי מיגון חדשים
● דירקטוריון הכללית למשרד הבריאות: ניסיון להשתלט על הקופה באמצעים רגולטוריים קיצוניים"
קופת חולים כללית כבר התחייבה לתת 100 מיליון שקל למהלכי השיקום הדחופים ביותר של סורוקה, אף שטרם התקבל תשלום ממס רכוש. בית החולים מעריך כי כדי לבנות מחדש את הבניינים הנהרסו, כך שיהיו ממוגנים לפעם הבאה, יידרשו כ-960 מיליון שקל. בוועדת הכנסת שדנה בנושא, נראה כי חברי הכנסת מקבלים את הסכום הזה, אולם בינתיים איש לא נתן התחייבות כי הוא אכן יגיע. משרד האוצר מסר היום (א') לגלובס כי ""הנושא נמצא בבחינה מקצועית של רשות המסים".
בבית החולים נפגע לגמרי בניין אחד, אותו יש כעת לבנות מאפס, ובניינים נוספים נפגעו כך שהם אינם מאוכלסים כרגע, אך ניתן יהיה לשקם אותם בלי לבנותם מחדש.
"כרגע יולדות, ילדים וכירורגיה בסדר. את בניין הפנימיות כנראה נוכל להחזיר לתפקוד עד דצמבר, וישנה עוד מחלקה אחת שנצטרך להעביר למקום מאולתר, אבל זה חייב להיות מקום מאולתר מוצלח הרבה יותר מזה שיש לנו עכשיו", אומר פרופ' קודש. הוא מדגיש כי "אם הייתי מרגיש שאני מסכן מישהו שמאושפז כאן, הייתי מוציא אותו באמבולנס לבית חולים אחר. אבל אין ספק שהשירות שאנחנו נותנים לחולים הוא לא כראוי".
כפי שהסביר קודש כמה פעמים בעבר, שינו המטופלים לבתי חולים אחרים אינו פתרון, משום שבני המשפחה יתקשו להגיע לדאוג להם שם.

שקלתם לפתוח בתי חולים שדה?
"זה עלה כמחשבה. זו פגיעה לא פשוטה במורל של העובדים ושל המטופלים, להתחיל להגיד להם שהם מתחילים לטפל מאוהל או מאיזו קרווילה באמצע בית החולים".
ימים ספורים אחרי פגיעת הטיל בבית החולים, כבר נקלטו בסורוקה פצועי הטיל שנפל על בניין מגורים בבוקר האחרון למלחמה. "נכנסנו לאירוע רב-נפגעים בלי שליש מחדרי הניתוח". לכך, הוא אומר, יימצא כנראה פתרון זמני, "כנראה במתקנים פרטיים שלא מנוצלים באופן מלא כי אין להם את הצוות שלי יש"; אולם גם המעבר בין המתחמים מקשה על בית החולים.
המעלית שעולה לקומה שאינה קיימת
חדרי הניתוח הממוגנים שרדו, ופרופ' קודש מבקש שנשים לב לנקודה זו. "כבר שנים מבטיחים לסורוקה מיגון, וכל פעם אומרים לנו שזה לא הזמן. הבניין שנפגע הוא בן עשרות שנים, ומעולם לא מוגן, למרות החשיפה הגבוהה במיוחד של אזור הדרום לפגיעת הטילים. לו בית החולים היה ממוגן מלכתחילה, לא היינו במצב הזה עכשיו. אני מביט החוצה מהחלון שלי עכשיו, ועדיין רואה בניין בלי שום ממ"ד".
סורוקה מלכתחילה פועל בתקצוב חסר ומשרת אוכלוסייה שאתגרי הבריאות שלה הם מלכתחילה קשים יותר, בגלל המצב הסוציו-אקונומי הנמוך יותר באזור ומיעוט החלופות.
"אנחנו שואפים להוסיף כעת שתי קומות ממוגנות לבניין שנבנה כבר לפני 25 שנה עם הכנה לשתי קומות כאלה", אומר פרופ' קודש. "הבניין עומד שנים עם מעליות שאפשר ללחוץ בהן על כפתור קומה 7, אבל יש בהן 5 קומות בפועל. כך שתביני כמה שנים וכמה סבבים עברנו עם 4 מחלקות שיכלו להיות ממוגנות, ולא היו. 25 שנים אומרים לנו מחר".
אל הקומות הללו יועברו מחלקות שגם כרגע אינן ממוגנות, והן מחכות לאסון הבא. "והדרישה שלנו - זו לא בקשה - היא להקים בניין חדש בבית החולים שיכולו לקבל בו שירות", אומר קודש.
הוספת שתי הקומות צפויה לעלות כ-200 מיליון שקל ובניית הבניין החדש - כ-960 מיליון כאמור. "המדינה יודעת למצוא את התקציבים הללו, בעיקר כשהם מתפזרים על פני כמה שנים. גם הכללית מכירה בצורך לסייע, אבל זה פרויקט כבד. תהיה חלוקה כלשהי בין הכללית, הפילנתרופיה והמדינה, אבל אי-אפשר להביא מפילנתרופיה סכומים כאלה".
מתי בפעם האחרונה קיבלתם תקציב למיגון?
"אחרי מלחמת 'חרבות ברזל' התחילו שני פרויקטים: אחד - תוספת של 3 חדרי ניתוח ממוגנים; והשני - מיגון החדרים הצפוניים. אבל לכך הוקצו 60 מיליון שקל, לא קרוב למה שאנחנו באמת צריכים".
אומרים - אם נמגן אותך, נצטרך למגן את כולם.
"צריך למגן לפי תנאי השטח. אף אחד לא סבל מתקפות כמונו בתנאים כמונו. בבוקר נפילת הטיל היו פה 1,400 איש, חלקם אנשים לא ניידים, מפגים ועד סבא וסבתא מרותקים ומונשמים.
"האופוזיציה והקואליציה מסכימים איתנו בעיקרון שאי-אפשר להמשיך ככה. אני רוצה להיות אופטימי, אבל אין לי כרגע אף הבטחה שמאפשרת לי להעסיק קבלן ביצוע. אני לא חומה ומגדל. אי-אפשר להתחיל עם התקציב שיש ואחר-כך להשלים בינוי בהתאם למה שנקבל".
פרופ' קודש מדגיש גם את ההשפעה של האירועים על הצוות הרפואי. "כשמקום העבודה שבו אתה מטפל באנשים מפגע מטיל, זו טראומה. גם אני חש תחושה שהיא בין כאב לעלבון על כך שמישהו פגע לי בבית החולים, וגם על כך שהוא לא היה ממוגן. עבור כל מי שעבד בבניין הזה, זה היה אגרוף לבטן, ועכשיו אין לו מחלקה, והמשרדים מפוזרים.
"מצב כוח-האדם בדרום מוכר היטב, ואני צריך לוודא שאנחנו לא מחמירים אותם. הצוות מסור ללא סייג, אבל קשה להחזיק מעמד כשאין אופק, ואחד הדברים שאנשים מחכים לו הוא לראות שמתחילים לבנות מחדש. אני חייב שהם יראו מנוף עובד".