גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי שנים של זגזוג פרסומי, בנק הפועלים מנסה לשנות כיוון. האם זה יצליח?

למרות שבנק הפועלים הוא השני בגודלו במשק, בשנים האחרונות מתנהל הקרב הפרסומי בעיקר בין לאומי למזרחי טפחות ● בשבוע שעבר נפרדו בבנק הפועלים מהפרזנטור הקבוע ומאחד ממשרדי הפרסום שעמם עבדו שנים, במטרה לשנות את התמונה ● האם מכאן יגיע הבידול? הדעות בענף חלוקות

סניף בנק הפועלים / צילום: אייל הצפון
סניף בנק הפועלים / צילום: אייל הצפון

בעידן שבו ענף הפרסום משנה את פניו, ויש מי שתוהה האם זה סוף עידן המשרדים כפי שהכרנו אותם, הולכים ומתמעטים עוגני היציבות. אחד מהם הוא תקציב פרסום של בנק, וליתר דיוק, של אחד מחמשת הבנקים הגדולים בישראל, לפי שווי שוק - לאומי, הפועלים, מזרחי טפחות, דיסקונט והבינלאומי.

בנק הפועלים נפרד מעמוס תמם. מי הן הפרזנטוריות החדשות?
איך עושים רוורס בפקס? תשאלו את אודי כגן ששוב שולח את ביטוח 9 לפסגה

תקציב כזה עומד על עשרות מיליוני שקלים בשנה, אם כי קיים פער משמעותי בין הבנק הראשון בגודלו לבנק החמישי. בכל הבנקים, כמחצית מהסכום ואף פחות מזה ממוקדים בפרסום טלוויזיוני, עם הסטת תקציבים לדיגיטל ולפעילויות נוספות.

בשנים האחרונות מתנהל הקרב הפרסומי בעיקר בין לאומי למזרחי טפחות, למרות שהאחרון הוא שחקן קטן יותר - בעוד שנדמה כאילו הפועלים מסתכל על הדברים מהצד ובוחר בכל פעם בקו שונה שאינו קשור למתחרים. הכיוון הזה עשוי להשתנות בקרוב, לאחר שבשבוע שעבר הודיע הבנק השני בגודלו במשק על החלפת הפרזנטור ובחירה בשתי נשים במקומו.

המהלך בא, בין היתר, אחרי תהליך שבו בחנו בבנק הפועלים את העבודה עם מספר משרדי פרסום, נפרדו מאחד משני המשרדים שליוו אותם שנים ארוכות - באומן-בר-ריבנאי - והחליטו להישאר רק עם גיתם BBDO. כל זאת עשוי לאותת על הכיוון שאליו מעוניין לצעוד מנכ"ל הבנק, ידין ענתבי, שנכנס לתפקיד באוגוסט שעבר - ועל האופן שהוא מעוניין להתמודד מול המתחרים.

עם תקציב שמוערך ב-50-60 מיליון שקל בשנה, אפשר לעשות לא מעט - אבל יותר מפרזנטור, חשוב לראות מה תהיה האסטרטגיה. או כמו שאומר אחד השחקנים בשוק, לא תמיד יש קורלציה בין השקעה בפרסום לבין מעבר בין בנקים. השאלה היא מה עושים עם הכסף.

לא נוצץ, לא טריוויאלי

כשעמוס תמם נבחר לפרזנטור של הפועלים לפני כשלוש שנים וחצי, אמרו בבנק כי הוא "מייצג את הערכים שהבנק מאמין בהם - ישראליות, מקצוענות ומובילות, ועושה זאת עם הרבה אמפתיה ורגש". הבחירה הנוכחית של הבנק משדרת משהו אחר לגמרי.

שתי הפרזנטוריות החדשות הן השחקנית ליאת הר לב, שעד כניסת האחים אמיר לשופרסל שימשה כפרזנטורית של קמעונאית המזון עם הדמות אירנה מ"ארץ נהדרת"; וד"ר הילה קורח, לשעבר מגישת מהדורת החדשות הראשית של רשת 13 וכיום מנחת "המרדף" בכאן 11.

השילוב הזה בין הומור לרצינות עשוי להקליל את השפה של הבנק, ואולי אף להפוך אותה לנגישה יותר, אבל הוא לא נוצץ. הוא גם לא טריוויאלי, במובן הזה שעד כה מעולם לא נבחרו בישראל שתי נשים להוביל קמפיין של בנק, מה שעשוי לייצר כיוון מעניין ושונה.

"עם תמם הפועלים לא הצליח לייצר שפה וגם לא בידול", אומר גורם בשוק. "הוא לא סיפק את הסחורה ולא נצרב כמישהו נוצץ או עם כריזמה". גורם בכיר אחר סבור כי "העבודה של הפועלים כבר כמה שנים לא טובה - הוא מזגזג, עולה לאוויר עם כיוון חדש, ומיד יורד. הבעיה היא לא תמם, פרזנטור לא פותר הכול, והוא לא בטוחה".

ומה באשר לבחירה בפרזנטוריות החדשות? הדעות בענף נחלקות לאלה שלא מבינים אותה ("צירפו דמות שכבר שחוקה על המסך עם מישהי שלא מביאה רייטינג, איפה הבשורה?"), ואלה שמבקשים לחכות עד לקמפיין הראשון. אחרים מזכירים שעם כל הכבוד לפרזנטוריות, הן לא אלה שבמרכז הדיון, אלא האסטרטגיה שינקוט הבנק - כלומר רעיון המותג, הביטוי התקשורתי שלו, השפה והמסרים שייבחרו - כאשר הפרזנטוריות הן רק חלק מהפסיפס.

מה עושים המתחרים

ומה באשר למתחרים? אסטרטגיית הפרסום של לאומי ומזרחי טפחות מכוונת את כל האנרגיה, הכוח והכסף לתחום השירות. לאומי השיק במסגרת זו שורה של מהלכים, כולל סיירת מנכ"ל, שהאחרון בהם הוא פתיחת מוקדי השירות של הבנק 24/6 - מהלך שתוקשר בקמפיין טלוויזיוני רב-משתתפים בכיכובם של הפרזנטור הקבוע גל תורן והזמר המצליח עומר אדם. לפי הערכות, כ-40% מתקציב הפרסום הוא בטלוויזיה.

מאחורי אסטרטגיית הפרסום עומדת בשנים האחרונות מנהלת השיווק של הבנק, מיטל שירן-הראל, שלפני כחודש וחצי אמרה לגלובס כי הקמפיינים של הבנק "זו לא הצגה ולא גימיק שיווקי. זו משימה אסטרטגית אמיתית שהכריז עליה המנכ"ל חנן פרידמן". בענף מודים ש"לאומי משאיר אבק לכולם" לא רק בגלל השפה הפרסומית, אלא מאחר שהמנכ"ל אכן מוביל מהלך שכל הבנק מחויב אליו - ובשנה האחרונה גם רושם השקעה חסרת תקדים במדיה.

במזרחי טפחות היו הראשונים לשים במרכז המסר התקשורתי את השירות, כלומר לקוחות הבנקים ואת מה שחשוב להם, וכבר יותר מ-15 שנה הפרזנטור הוא דביר בנדק. לפני כשנתיים וחצי הוצמדה אליו השחקנית חן אמסלם, שמייצגת נוכחות ישראלית חמה, ומאפשרת לבנק להתחבר לקהלים רחבים יותר.

כחלק מהאסטרטגיה, בנדק ואמסלם מציג את הקשיים שחווים לקוחות הבנקים האחרים, במטרה לעורר הזדהות. בשניים מהקמפיינים האחרונים צורפה אליהם גם הזמרת נסרין קדרי, שמהווה מעין קונטרה לעומר אדם - ובכך הפייט בין מזרחי טפחות ללאומי התחדד עוד יותר, על אף שמבחינת תקציבי פרסום הפער הוא משמעותי.

תור הזהב של דיסקונט מבחינה פרסומית היה בתקופת המנכ"ל הקודם, כאשר רותם סלע נבחרה כפרזנטורית, ובעקבות המאבק המתוקשר מול טורנדו גם התברר שהיא מקבלת את השכר הגבוה ביותר מבין הפרזנטורים של הבנקים. הבחירה בה התבססה על היותה דמות אהובה שהציבור הרחב יכול להתחבר אליה, ובהתאם, השפה הפרסומית הייתה פשוטה מאוד, והתמקדה בהטבות ובהצעות ערך ללקוחות.

תקציב הפרסום היה אז גדול יותר משל הפועלים, ולפי סקרים של הבנק, וגם בהתאם לדוחות הכספיים, ההשקעה השתלמה - לפחות במובן של מעבר לקוחות. קצת אחרי כניסת אבי לוי לתפקיד המנכ"ל, לפני שנתיים, הבנק "הוריד את הרגל מהגז" הפרסומי, התקציב נחתך משמעותית, וכך גם הנוכחות בהפסקת הפרסומות - אם כי לאחרונה חזר הבנק עם קמפיין שבו מצטרף לסלע היוטיובר אינדה גיים (עידן תלם).

בבנק הבינלאומי החליפו לפני כשנתיים וחצי את הפרזנטור הוותיק אסי כהן במגיש הטלוויזיה עידו רוזנבלום. הקו הפרסומי לא השתנה, והוא מציב בפרונט את המקצוענות הפיננסית ואת הערך המוסף ללקוחות בתחום ההשקעות. המסר שנבחר הוא "מנהלים את הכסף שלך טוב יותר", עם פנייה לקהלים רחבים ובגובה העיניים - אבל נוכחות לא קבועה על המסך.

כל זה מביא לעוד נקודה למחשבה: עד לפני שש שנים, בצמרת הבנקים היו שלוש מנכ"ליות - רקפת רוסק-עמינח בלאומי, לילך אשר-טופילסקי בדיסקונט וסמדר ברבר-צדיק בבינלאומי. היום אין אף אישה בראש הבנקים הגדולים, והמקום היחיד שבו הן מככבות (החל מהחודש) הוא כפרזנטוריות של הענף - ארבע פרזנטוריות מול שלושה פרזנטורים.

בבנק הפועלים בחרו שלא להגיב לדברים.

עוד כתבות

ברשימה עם טורקיה ורוסיה: ההאשמה של הולנד נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: קבוצה של עובדים במשרד החוץ הגרמני קוראים נגד המדינות הפרו-ישראלית, בהולנד מאשימים את ישראל בהתערבות בעניינים פנימיים, וההרס ברצועת עזה עלול להפוך לאסון אוקולוגי עצום ● כותרות העיתונים בעולם  

מנכ''ל נופר אנרגיה הנכנס, עמי לנדאו / צילום: תמר מצפי

נופר אנרגיה דיווחה: המנכ"ל הנכנס עמי לנדאו יקבל 9 מיליון שקל בשנה

מדובר בירידה משמעותית לעומת התגמול של המנכ"לים השותפים הקודמים, נדב טנא ושחר גרשון, שעם התפטרותם מהחברה גם מכרו את מניותיהם בה, בשווי משותף של 350 מיליון שקל ● לפי הדיווח, החריגה ממדיניות התגמול של החברה מוצדקת, "לנוכח כישוריו הייחודיים של המנכ"ל וניסיונו המקצועי" ● תמיכת המוסדיים לא מובטחת

מגרש עם מכוניות בטעינה / צילום: Shutterstock

האוצר נערך לרפורמה בהטבות שווי השימוש לרכב "ירוק". הפחתת המס לחשמליות צפויה לגדול

האוצר צפוי להציג רפורמה בשווי השימוש לרכב צמוד, שתשפיע על הביקוש לרכב חשמלי כבר ב-2026 ● Voyah משיקה בישראל קרוס־אובר חשמלי חדש שמתחרה בטסלה ● וגם: התחרות המשפחתית בין מותגי צ'רי ממשיכה להחריף ● השבוע בענף הרכב

מימושים במיליארדים בחודשיים בבורסה

קדחת מימושים בת"א: בעלי השליטה שמכרו מניות במעל 6 מיליארד שקל בחודשיים

בורסת ת"א עלתה בשיעור דו-ספרתי מתחילת יוני ● נדל"ן, פיננסים, אנרגיה ומזון: אלה בעלי המניות שניצלו בשבועות האחרונים את שוק המניות החם של ת"א כדי למכור מניות ולהיפגש עם הכסף

בני קצובר / צילום: מעלה היצירה

מחלוקת של מיליוני שקלים: ישיבת קרית ארבע תובעת את האחים קצובר

הישיבה תובעת את האחים קצובר על סך 2.5 מיליון שקל, בטענה להברחת נכסים מהחברה המשותפת המפעילה את "מרכז גוטניק", השוכן בסמוך למערת המכפלה בחברון ● בני קצובר: "תביעה הזויה ושקרית"

ח''כ חנוך מילביצקי / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

ח"כ חנוך מילביצקי נחקר בחשד לעבירות מין ושיבוש מהלכי משפט

המשטרה מסרה כי זימנה לחקירה את מילביצקי ועיכבה שניים נוספים, "לחקירה בחשד לעבירות מתחום שיבוש מהלכי משפט, שבוצעו, כך על־פי החשד, לפני בחירתו לכנסת" ● 

מילביצקי מיועד לראשות ועדת הכספים ● טוען: המשך הרדיפה הפוליטית של היועצת המשפטית

גם זה קרה פה / צילום: רויטרס - Florion Goga

הקבלנים מודאגים מהמכה לרוכשים, אבל בפועל, בעיקר מהשורה התחתונה

רשות ניירות ערך לא סתם נגד המשפיענים ● במשרד החוץ הבינו שחייבים לחבק את אוקראינה ● והקבלנים לא הגיעו מהחלל החיצון ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נעמי לבוב בקמפיין טורנדו / צילום: צילום מסך

הפרסומת של ביטוח 9 האהובה ביותר, טורנדו הזכורה ביותר השבוע

מותג הביטוח ומותג המזגנים מובילים גם השבוע את דירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● פרסומות נוספות ברוח קיץ שמתברגות במדד שייכות לקראנץ' החדש של נסטלה ולמותג המזגנים אלקטרה ● וההשקעה הגדולה ביותר של השבוע שייכת למקדונלד'ס

בצלאל מכליס, נשיא ומנכ''ל אלביט מערכות / צילום: אסף שילה ישראל סאן

בנק אוף אמריקה התחיל לסקר את מניית אלביט. מה מחיר היעד שנתן לה?

בבנק החלו לסקר את המניה בהמלצת "קנייה" עם מחיר יעד של 500 דולר, פרמיה של כ-13% על המחיר הנוכחי בוול סטריט ● "אנו רואים את אלביט כחברה שנמצאת בעמדה טובה לתפוס נתח שוק וליהנות מההוצאות הגלובליות על ביטחון ● "המניה מהווה דרך טובה למשקיעים להשיג חשיפה משמעותית לשוק הביטחוני"

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם רינת שרצר / צילום: Eda Tankal

המומחית שמסבירה: למה כל הרעיונות הכי טובים באים דווקא במנוחה?

הפודקאסט הפופולרי "פופקורן" מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "כשאנחנו עושים שנ"צ, יוצאים לסיבוב, מתקלחים - שם טמון פוטנציאל אינסופי", אומרת רינת שרצר, יזמת חברתית, מהנדסת ביוטכנולוגיה ומרצה בבצלאל ובבית הספר הגבוה לעיצוב ואומנות בניו יורק • בשיחה עם ליאור פרנקל היא מסבירה על חשיבות עצירת המרוץ עבור יזמים, מנהלים ועובדים ועל הצורך להתנהל קצת יותר כביצית ופחות כזרע ● פופקורן

אמנון שעשוע, מייסד ומנכ''ל מובילאיי / צילום: מובילאיי

מובילאיי עקפה את ציפיות השוק ברבעון ומעלה תחזיות, אך המניה נפלה

חברת האוטוטק דיווחה על הכנסות של 506 מיליון דולר ורווח נקי של 13 סנט למניה, מעל התחזיות המוקדמות ● במקביל מוביליאיי מעלה את התחזיות השנתיות

שלט שמרחיק נשים ממקום שמיועד לגברים / צילום: Shutterstock

המאבק בהדרת הנשים: הממשלה לא עומדת במשימות

ההחלטה של הממשלה להיאבק בתופעת הדרת הנשים לא הייתה משהו חד־פעמי ● אך רוב ההחלטות לא יושמו, והמציאות משקפת מגמה הפוכה ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, בשיתוף שדולת הנשים, עוקב אחרי מניעת הדרת נשים

מה קורה בקופת החולים הגדולה במדינה? / צילום: Shutterstock

הפרישה, הסערה והשביתה: מה באמת קורה בקופת חולים כללית?

שלושה מנכ"לי כללית פרשו בארבע שנים, ובמשרד הבריאות מימשו את הזכות להתערב בהתנהלותה ● הם מתעקשים כי רק יסדירו את יחסי ההנהלה והדירקטוריון, אך בקופה דואגים מהתערבות פוליטית, שליטה בתקציב והפיכתה לברז ג'ובים ● אילו מהחששות סבירים, ומה כל אחד מהגורמים רוצה להשיג?

מאפים מתוקים במרפסת במרום גולן / צילום: שפרה מיכאלוביץ

בלי תפריט ובלי זמני פעילות: הבית הקטן בקיבוץ שמגיש ארוחת פחמימות חלומיות

גבינה עטופה בוואסאבי ועוד שילובים נדירים, יין קרח שהולם את השרב, גלריה לאמנות מקומית ושפית שמארחת במרפסת הפרטית שלה ● הנה כמה מההפתעות שיש לרמת הגולן להציע

איציק עוז / צילום: עומר עוז

הישראלים לא מבינים בפנסיות, ועשרות סוכני ביטוח הפכו למולטי מיליונרים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דווקא בעידן הדיגיטלי, כוחם של המתווכים המסורתיים בתחומי החיסכון והביטוח הולך וגדל ● בשוק מסכימים כי עוצמתם נובעת מרמת ההבנה הנמוכה של הציבור ● התוצאה: הסוכנויות מציגות רווחיות הלקוחה מעולמות ההייטק ושוק רותח של עסקאות, שהאחרונה שבהן הובילה ליצירת מיליארדר חדש, איציק עוז

עמנואל מקרון, נשיא צרפת / צילום: Shutterstock, Sasa Dzambic Photography

נשיא צרפת מקרון הודיע: נכיר במדינה פלסטינית בספטמבר הקרוב

בהודעה שפורסמה ברשתות החברתיות כתב מקרון כי "מתוך נאמנות למחויבותה ההיסטורית לשלום בר-קיימא במזרח התיכון, החלטתי כי צרפת תכיר במדינה פלסטינית" ● ההכרה מהווה פגיעה במדיניות החוץ הישראלית הנוכחית, וגם מנוגדת לטון שנשמע מוושינגטון בחודשים האחרונים

ספינה עוגנת בנמל אנטוורפן / צילום: ap, Virginia Mayo

זו המדינה שדורשת אישור על כל מעבר של סחורות ביטחוניות לישראל

במסגרת ההוראות החדשות בבלגיה, כל משלוח של מוצרים צבאיים או ביטחוניים שמיועדים לישראל ידרוש אישור מיוחד ● הבלגים הבהירו כי רישיונות יאושרו אך ורק אם יינתנו להם הוכחות חותכות כי הסחורות מיועדות לשימושים אזרחיים בלבד בישראל

מערכת PULS - משגר רקטות ארטילרי רב-תכליתי של חברת אלביט / צילום: אלביט מערכות

המדינה המפתיעה שרוכשת את מערכת הדגל של אלביט

בזמן שאלביט משלימה חוזה ביעד קשה במיוחד באמריקה הלטינית, ארה"ב בוחרת להעתיק מל"טים מתאבדים דווקא מאיראן, וטורקיה מרחיבה את נוכחות המל"טים שלה במזרח התיכון ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

טסלה פספסה עליות של מיליארדים / צילום: Shutterstock

ההימור לא צלח, והחברה של האיש העשיר בעולם איבדה מיליארדים

בשנת 2022, מכרה טסלה 75% מעתודות הביטקוין שלה ופספסה את העליות החדות שהיו מאז ● חישוב של CNBC מגלה איזו עליית שווי פספס אילון מאסק

העברת זכויות במקרקעין / צילום: Shutterstock

העברת נכסים בין אחים פטורה ממס שבח, גם אם הועברה "בעקיפין" מההורים

לפי החוק, העברת זכויות במקרקעין בין אחים פטורה ממס שבח אם מקור הזכויות בהורים, והן התקבלו ללא תמורה או בירושה ● ועדת הערר בחיפה נדרשה להחליט האם העברה של זכויות בין האחים פטורה גם אם התקבלו בעקיפין