היצירה ''נארי'' בבית גוברין / צילום: דניאל אסולין
למרות החום הכבד חודש יולי השנה מרגיש כמו משב רוח. אחרי חודשים של מלחמה, אי־ודאות, פתיחות וסגירות יש לפתע התעוררות - בפעימות שקטות, עיקשות, כמו מנגינה ברקע שאי אפשר להפסיק. בגלריות, במוזיאונים ובמרחבי יצירה נפתחות תערוכות, ואנחנו חוזרים לצרוך תרבות ולהרגיש קצת שפיות. במקביל יש תיאבון לאוכל טוב וגם המסעדות חוזרות לפעול. החיבור בין אמנות לקולינריה אינו חדש, אבל כשבחוץ לוהט, הבילוי שמשלב תערוכה ולצדה ארוחה נשמע מפתה מתמיד. מצאנו לכם כמה אפשרויות נחמדות שעונות על ההגדרה.
● מקלחת יער? חכו שתגלו את האטרקציה הזאת ומה היא עושה לגוף
● היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה
● טיול מרפא, יקב בוטיק ומאפייה מושחתת: כך תעבירו יום למרגלות התבור
בית גוברין: וידאו ארט במערה ומסעדת שף
על החלל: מערות הפעמון בגן הלאומי בית גוברין, הנקראות כך בשל צורתן הייחודית, נחצבו באבן הרכה כבר בעת העתיקה. בעבר שימשו לאחסון, למלאכות ולבורות מים. מאז אוגוסט 2020 משמש המתחם גם כמרחב תצוגה יוצא דופן לאמנות מקורית, המבוססת על המקום, ומוארת בחשכה תוך שמירה על הסביבה הטבעית ואיכות החוויה. התערוכות במקום מזמינות למסע מסוג אחר - חיבור בין טבע, תרבות ויצירה.
על התערוכה: "נארי" היא יצירת מוזיקה ווידאו ארט, מאת עידן רייכל, מירב שחם ואלי חזיזה, המוצגת על קירות המערות ומפעילה את כל החושים. היא משלבת את שיריו המוכרים של רייכל בביצועים הכוללים כלי נגינה מסורתיים מרחבי העולם שהוקלטו במיוחד. נארי היא השכבה העליונה והקשה של סלע הקרטון הרך שבו נחצבו פתחיהן של מערות הפעמון הגדולות שהיו השראה. המיצג עוסק בעם הדממה, שעבר נדודים וגלות וחוזר לנוף מולדתו.
על הארוחה: אם תשקיעו ותרחיקו 20 דקות למושב סגולה, תזכו לארוחה טובה במסעדת כרמים, שזה יותר משני עשורים שומרת על קהל נאמן ותפריט מצוין. השף הוותיק סהר רפאל מגיש מנות שכל אחד ימצא בהן את הלך רוחו - סלטים שופעים, פסטות מעולות ומנות בשר שישביעו קרניבורים. המסעדה אינה כשרה ומגישה גם פירות ים. אהבנו מאוד את מנת הבקלאווה טלה שנעטף בעלים מתפצפצים של פילו והוגש עם סילאן, טחינה ושקדים.

עכו: פיסול בקרמיקה ופירות ים מהטאבון
על החלל: חודש "יוליארט" הוא מסורת רבת־שנים של פסטיבל תרבות ואמנות ברחבי הגליל המערבי. במהלכו מתקיימים עשרות אירועים הכוללים גלריות פתוחות, טיולי אמנות וקונצרטים. אחד מאירועי הדגל מתקיים בגלריית המרחב בעיר העתיקה בעכו - בניין מרהיב בבעלות JNF-USA, הזרוע האמריקאית של קק"ל, ששיפצה את המבנה והפכה אותו לחלל לתערוכות כמו גם למרכז מבקרים.
על התערוכה: את "גאות ושפל" יצרה ורדה יתום, פסלת בעלת שם בינלאומי מקיבוץ סאסא, ששבה לאחרונה לביתה. מדובר במיצב של עבודות קרמיקה "הרמוניות ומטאפוריות המדגישות את המתח בין שבר לתנועה, זיכרון וזמן". ביום שישי 25 ביולי יתקיים בגלריה שיח עם יתום והאוצרת אסיה דובלין.
ירושלים: טשטוש גבולות ובר נשנושים
על החלל: "המפעל" הוא פלטפורמה קהילתית לתערוכות, מיצגים, אמנים וסדנאות, ששוכנת בלב ליבה של ירושלים. זו כוורת אמנים שיתופית ושוקקת שבכל רגע נתון מתרחש בה משהו מעניין. בית האבן היפהפה מהמאה ה־19, על החצר וחלליו הפנימים, מעורר התפעלות ותמיד יש בו קהל מעניין כבונוס.
על התערוכה: "תכלת", תערוכת היחיד של נועה יפה, "נפתחת כמסע איטי בחלל חשוך, המזמין את הגוף להתמסר למקצב אחר של זמן. יפה בוחנת כיצד אשליות מתקבלות כאמיתות. בעבודותיה היא מטשטשת את הגבולות בין מדיומים, אך יותר מכך - מפרקת את המוסכמות שדרכן אנו תופסים את העולם".
על הארוחה: ב"מפעל" פועל בית קפה חמוד המגיש משקאות, ארוחות קלילות ועוגות, בהן באסקית מעולה שתמיד מתחסלת מוקדם. לאחרונה הוא הרחיב את שעות הפעילות והופך בשעות בין ערביים לבר המגיש אלכוהול עם מנות נשנוש חמודות ליד. אם תחפצו בארוחה יותר חגיגית, תמיד טעים ונעים בחצר היפהפה של מונא. מסעדת השף הוותיקה השוכנת בבית האמנים בירושלים מגישה מנות קלאסיות של פסטות, בשרים, דגים וריזוטו אחד מופלא עם חמאה חומה, קרם דלעת ושרימפס.
