גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אירופה, גרמניה וארה"ב: עסקאות נשק חדשות לישראליות

בזמן שגרמניה מקיימת מגעים לרכישה לא שגרתית של צוללת בלתי מאוישת מישראל, המארינס האמריקאי מרחיב את השימוש במערכות הירי החכמות של סמארטשוטר ● רחפנים תוצרת חברה מעומר עושים דרכם ליחידות מיוחדות באירופה ● וגם: איך ברזיל הפכה למעצמת יצוא ביטחוני, ומה גורם להשקעות העולמיות בדיפ־טק לנסוק ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מערכת פגיון מתוצרת סמארטשוטר / צילום: סמארטשוטר
מערכת פגיון מתוצרת סמארטשוטר / צילום: סמארטשוטר

גרמניה היא הלקוחה שביצעה את הרכישה הביטחונית הגדולה ביותר מישראל אי פעם, במסגרת מכירת מערכת חץ 3 תמורת 3.5 מיליארד דולר. עם זאת, בברלין לא מסתפקים בכך ומעוניינים לרכוש מהתעשייה האווירית גם צוללת בלתי מאוישת. בד־בבד, מדינה אירופית רכשה רחפנים ליחידות מיוחדות מחברה מעומר, ובדרום אמריקה מגבירים את עצמאות התעשיות הביטחוניות. על כל זאת ועוד בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית של גלובס.

מול צרפת וטורקיה: האם ישראל תזכה במכרז הענק למכירת לוויין?
מתכנן מערך ההגנה האווירית: "ההישגים מעבר לציפיות, אבל איומי העתיד כבר כאן"
למה ביטלה השכנה של ישראל עסקת ענק לרכישת מטוסי קרב?

גרמניה קרובה לרכישת צוללת בלתי מאוישת מישראל

לפי דיווח אתר דיפנס נטוורק, גרמניה וישראל נמצאות בשיחות מתקדמות לגבי רכישת הצוללת הבלתי מאוישת מתוצרת התעשייה האווירית BlueWhale. הצוללת הבלתי מאוישת הזו היא תוצר שיתוף־פעולה בין התעשייה האווירית לבין חברת אטלס אלקטרוניק הגרמנית. BlueWhale מאפשר איסוף מידע מודיעיני באמצעות תורן טלסקופי המגיח מהמים בעת צלילה (דומה לפריסקופ של צוללת), שעליו מותקנות מערכות מכ"ם ואלקטרואופטיקה לגילוי מטרות בים ובחוף.


באמצעות אנטנות התקשורת הלוויינית שעל התורן מועבר המידע שנאסף בזמן אמת אל מוצבי הפיקוד הייעודיים, שיכולים להימצא בכל מקום, בים ובחוף. לפי דיווחים, מידות ה־BlueWhale עומדות על אורך של 10.9 מטרים, הקוטר הוא 1.12 מטר, ומשקלו 5.5 טונות. הוא מונע באופן חשמלי, יכול להגיע למהירות שבעה קשר - וביכולתו לפטרל במשך לפחות עשרה ימים, תלוי במתאר ובמשימות. גילוי צוללות ואיסוף מידע מודיעיני אקוסטי מבוצע באמצעות סונר באורך עשרות מטרים, שמותקן על שתי דפנות הצוללת.

ההתעניינות הגרמנית בצוללת הבלתי מאוישת באה לידי ביטוי ביולי אשתקד, עת מפקד הצי של גרמניה, יאן כריסטיאן קאאק, ביקר בישראל ונועד עם מפקד חיל הים, דוד סער סלמה. עוד קודם לכן, כשבוע וחצי לפני מתקפת ה־7 באוקטובר, התעשייה האווירית וחברת אטלס אלקטרוניק הגרמנית, הציגו את BlueWhale בתרגיל רפמוס (Repmus), שנוגע לבחינת מערכות ימיות בלתי מאוישות בסביבה מבצעית. זו הייתה הצגה של האמצעי מול כ־200 אנשי אקדמיה, תעשיות ביטחוניות וצבאות מ־30 מדינות.

עסקה נוספת לסמארטשוטר בארה"ב

חברת סמארטשוטר הודיעה שנבחרה לספק לחיל המארינס האמריקאי מערכות פגיון נוספות מתוצרתה. החברה מפתחת ומייצרת את סדרת סמאש, מערכות בקרת ירי מתקדמות שמתחברות לנשק קל ומשפרות דרמטית את סיכויי הפגיעה. הצטיידות נוספת זו של המארינס במערכות מסוג סמאש 2000L מגיעה כמענה לצורך העולה מהשטח לאמצעי יעיל שיתן מענה נגד איום הרחפנים הגובר.


לאחר שהמערכת נבחנה בהצלחה בשטח, ההצטיידות הנוכחית מהווה צעד נוסף ומשמעותי בדרך לפריסת מערכות הפגיון בכלל היחידות הלוחמות של חיל הנחתים. ההזמנה הנוכחית מצטרפת לעסקה בשווי 13 מיליון דולר עליה דווח לאחרונה עם צבא ארה"ב, ומשקפת את הביקוש ההולך וגדל לטכנולוגיית הסמאש בקרב זרועות הביטחון האמריקאיות.

טכנולוגיית הסמאש הייחודית שפיתחה סמארטשוטר מקנה יכולת פגיעה במטרות קרקעיות ואוויריות, נייחות ונעות וכן ברחפנים וכטב"מים בצורה מדויקת וללא תלות ביכולות המשתמש או בניסיון שלו. המערכת נועלת ועוקבת אחרי המטרה באמצעות עיבוד תמונה מבוסס בינה מלאכותית, ומבטיחה שהכדור ישתחרר רק ברגע שבו מובטחת פגיעה. המערכת מתאימה לשימוש הן כמערכת עצמאית והן תוך שילוב עם סנסורים ומערכות חיצוניות נוספות. משפחת המוצרים מתוצרת החברה כוללת מערכות המותקנות על הרובה האישי, מערכות הנשלטות מרחוק ומערכות הנישאות על ידי רכבים ורובוטים.

טכנולוגיית ומוצרי סמאש נבחרו בארה"ב על ידי מחלקת ההגנה האמריקאית בתור אחד האמצעים המאושרים לשימוש כוחותיה נגד רחפנים, ובתור הפתרון הקינטי היחיד ברמת הצוות. מאז, הצטיידו בטכנולוגיה כוחות רבים מקרב צבא ארה"ב, בהם היחידות המיוחדות והמארינס. מערכות מתוצרת החברה נמצאות בשימוש מבצעי גם בצה"ל, בבריטניה, גרמניה, במדינות נאט"ו, ובצבאות נוספים ברחבי העולם.

רובוטיכאן סיפקה רחפנים מתקדמים למדינה אירופית

חברת רובוטיכאן מעומר הודיעה כי סיפקה עשרות רחפנים היברידיים מדגם "תרנגול" (ROOSTER) למדינה אירופית, לטובת יחידות מיוחדות, יחידות התערבות וחי"ר. זהו רחפן שמסוגל לשאת 300 גרם מטען, ומשך פעילות עד 12 דקות. הוא מופעל בשורות כוחות צה"ל המתמרנים וכן בפיקוד העורף, שם הוא מעורב באיתור לכודים. בה בעת, יחידות מיוחדות בארה"ב ובאירופה מפעילות אותו.


הרחפן מיועד ללחימה והמבנה הייחודי שלו מונע ממנו פגיעות בסביבות סבוכות. הוא מסוגל לרחף ולהתגלגל בתוך מבנים ומנהרות, והיכולת שלו לפעול בסביבות נטולות GPS משמעותית מאוד בשדה הקרב המודרני. תרנגול כולל מצלמות אינפרא אדום שמאפשרות לפעול היטב ביום ובלילה, ויכולת נשיאת מטענים שונים כמו מצלמות תרמיות. אפשר להפעיל את רחפני רובוטיכאן על בסיס תקשורת MESH (רשת שבה משתפים תקשורת בין כמה כלים, שבמסגרתה ניתן להפעיל עד שלושה רחפנים).

ענף הדיפנס הישראלי מתמקד בדיפ־טק

חברת ההשקעות אלרון ונצ'רס קיימה השבוע בתל אביב את כנס "Stairway to Deep Tech" בנושא שדה הקרב המודרני, שדורש פיתוח טכנולוגיות מעמיקות. במוקד הדיון עמדו מגמות טכנולוגיות שהתחדדו במלחמות האחרונות וצרכים נדרשים, בהם הבשלת טכנולוגיית קוואנטום. במהלך הכנס הוצגו שורת נתונים מהעולם ומישראל שמשקפים עד כמה הדיפ־טק צובר תאוצה.

בארה"ב, תחום הדיפ־טק גייס יותר מ־560 מיליארד דולר בעשור האחרון, מתוכם יותר מ־101 מיליארד דולר גויסו מתחילת שנת 2025. בד־בבד, כ־20% מכלל השקעות ההון־סיכון בעולם מופנות לדיפ טק. בישראל, חברות דיפ־טק גייסו כ־1.2 מיליארד דולר רק במחצית הראשונה של השנה. בשורה התחתונה, עד שנת 2030, עשרת תחומי הדיפ־טק המובילים בעולם, בהם , AI אוטומציה, חישוב קוונטי ואוטונומיה - צפויים לייצג שוק עולמי של 8 טריליון אירו.

אלרון משתף פעולה עם חברת רפאל במודל RDC, שנועד לאפשר לסטארט־אפים טכנולוגיים לפרוץ את מרווח הסיכון של הדיפ־טק, ולהתקדם במהרה משלב הפיתוח לשטח. "המיזם המשותף של רפאל ושל אלרון מהווה גורם משיכה לסטארט־אפים איכותיים ומאפשר להם אג'יליות והאצת תהליכי פיתוח שיביאו להבשלה מהירה של המערכות ואף להשתלבות במערכות הדגל המבוקשות של רפאל", אמר מנכ"ל רפאל, יואב תורג'מן. ליסיה בכר מנוח, יו"ר אלרון ונצ'רס ומנהלת שותפה בקבוצת אריאלי, הוסיפה כי הדיפ־טק "זה לא הייפ, אלא תחומים שהשוק כבר ממתין להם".

ליסיה בכר מנוח ויניב שניידר מאלרון, וביניהם מנכ''ל רפאל יואב תורג'מן / צילום: שי בן אפריים

ברזיל שוברת שיאי יצוא ביטחוני

מדינות דרום אמריקה מזוהות בתחום הביטחוני, בעיקר, בתור צרכניות, אבל גם הן הפנימו בשנים האחרונות את הצורך בעצמאות - וזה מתבטא גם בצמיחת היצוא. מדינה בולטת ביכולת הייצור ביבשת היא ברזיל שהיקף היצוא שלה במחצית הראשונה של השנה הסתכם ב־1.31 מיליארד דולר, כ־73.6% מכלל היצוא ב־2024 שהיווה שיא של יותר מעשור.


הברזילאים מייצאים לכ־140 מדינות תוך שהענף הביטחוני מהווה מקור ל־3.58% לתמ"ג במדינה הגדולה ביותר בדרום אמריקה, שבו מועסקים כ־2.9 מיליון איש באופן ישיר ועקיף. כך לפי נתוני משרד ההגנה בברזיליה. חלק הארי בענף המקומי מגיע מארגון "בסיס התעשייה הביטחונית הברזילאית" (IDB) שכולל 283 חברות ממשלתיות ופרטיות שמייצרות כ־2,000 מוצרים בענפי התעופה, הספנות, הסייבר, מכ"מים ותקשורת.

לאחרונה, ממשלת ברזיל השיקה את פרויקט Mission 6 שנועד לשפר את העוצמה התעשייתית של המדינה, באמצעות השקעות ציבוריות ופרטיות. שר ההגנה המקומי ז'וסה מוסיו מונטיירו סיפר בהשקת התוכנית כי ממשלתו של לולה מעוניינת להגיע ל־55% עצמאות ברכיבים קריטיים - בהם מכ"מים, לוויינים ורקטות - עד 2026. בטווח הארוך, הם מעוניינים להגיע ל־75% עצמאות ב־2033.

עוד כתבות

עו''ד יעקב וינרוט ז''ל / צילום: יוסי זמיר

"נפשוט רגל": יורשיו של וינרוט מבקשים לבטל את פסק הבורר שחייב אותם לשלם מאות מיליונים

ילדיו ויורשיו של עו"ד יעקב וינרוט המנוח טוענים כי אם יעמוד בעינו פסק הבוררות המחייב אותם לשלם מאות מיליוני שקלים לאחים משה ומנדי גרטנר – המשמעות היא "פשיטת רגל של שבעה אנשים" ● החיוב הוא בסך 37.5 מיליון דולר, בתוספת ריבית ליבור + 4.5% לשנה מאז 2006

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים; לוסיד זינקה ב-35%, פאגאיה ב-26%

נאסד"ק עלה ב-0.7% לשיא חדש, העשירי השנה ● אירופה ננעלה בעליות ● אובר הכריזה על שיתוף פעולה עם יצרנית הרכב החשמלי לוסיד ● עונת הדוחות: פפסיקו עקפה את הצפי, TSMC הציגה רווחי שיא ● פאגאיה צפויה לעקוף את התחזיות, המניה זינקה ● עלייה מפתיעה במכירות הקמעונאיות בארה"ב, ירידה במספר המובטלים החדשים לשפל של 3 חודשים

תחנת דלק של דלק ישראל / צילום: סיון פרג'

מתחת להון העצמי: דלק נכסים מנפיקה לפי שווי 660 מיליון שקל

ההתעוררות בשוק ההנפקות המקומי נמשכת, עם השלמת ההנפקה של חברת הנדל"ן שבשליטת להב ואורי מנצור ● לאחר שבתחילת השנה כיוונו לשווי של מיליארד שקל, בעלי דלק נכסים נאלצו להתפשר מול המוסדיים

חיילי צה''ל / צילום: דובר צה''ל

ההסכמות הושגו, אבל מאבקי התקציב בין האוצר לצה"ל מקבלים טוויסט מכיוון אחר

במסגרת הדיונים, בצה"ל והאוצר סיכמו על תוספות של עשרות מיליארדים לתקציב הביטחון ● מי שיוביל את השיחות הבאות מטעם האוצר צפוי להיות ראש אגב התקציבים המיועד, מהרן פרוזנפר - לשעבר היועץ הכלכלי לרמטכ"ל ● וגם: האם המלצות ועדת נגל עוד רלוונטיות?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה בעליות היום, אך מסכמת שבוע שלילי

מדד ת"א 35 עלה ב-0.7% אך ירד ב-1.6% השבוע, מדד הבנקים השיל השבוע 2.5% ● השקל נחלש מול הדולר בעקבות נתוני מאקרו חזקים בארה"ב ● נובה וקמטק עולות על רקע הדוחות החזקים של TSMC ● נאסד"ק שבר שיא נוסף ● עונת הדוחות נפתחה באופן רשמי. יוליוס בר: תחזיות הצמיחה בחברות מדדי S&P 500 ו־Stoxx 600 ירדו

מחירי הדירות חזרו לעלות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

העלאות שכר הדירה בחוזים החדשים בשיא מאז תחילת המלחמה

העליות בשוק השכירות מתגברות על רקע המלחמה, בעוד שמאות דירות להשכרה נגרעות מההיצע מדי חודש, כך לפי נתוני האוצר ● המגמה צפויה להמשיך לתדלק את האינפלציה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

פתיחת התקציב יוצאת לדרך: צה"ל והאוצר סיכמו על תוספות של עשרות מיליארדי שקלים

בעקבות הסיכומים, באוצר יקדמו בשבוע הבא את פתיחת תקציב המדינה הנוכחי בתהליך חקיקה בכנסת ● הסיכומים כוללים תוספות תקציביות לכיסוי עלויות המבצע באיראן, התמשכות הלחימה בעזה מעבר למתוכנן בתקציב המקורי, חריגות תקציביות נוספות של צה"ל מתחילת השנה וכן "תוספות התעצמות" לשנת 2026 בגין המלצות ועדת נגל

יו''ר ש''ס, אריה דרעי / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

מפלגת ש"ס פורשת מהממשלה, אך לא מהקואליציה

הרבנים של המפלגה החליטו פה אחד לצאת מהממשלה, אך חברי הכנסת של ש"ס לא יתמכו בהצעת אי אמון • הקואליציה לא תהיה קואליציית מיעוט ותוכל להמשיך בחקיקה • השר מיכאל מלכיאלי: "לא נשתף פעולה עם השמאל"

תעשיית הביומד עדיין לא החלה להתאושש מהמלחמה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

משקיעי הביומד כמעט נעלמו, אבל בשוק אופטימיים: "הכסף ייכנס אחרי המלחמה"

נתונים בלעדיים שהגיעו לגלובס מחברת IVC מראים שתעשיית הביומד עדיין לא החלה להתאושש מהמלחמה: מספר המשקיעים הפעילים צנח, והחברות מתייבשות ● מיפינו את הקרנות שבכל זאת ממשיכות להזרים כסף ואת המשקיעים שכדאי לסטארט־אפים להכיר

השבוע בעולם / צילום: Shutterstock

מחקר ענק בדק: באיזה גיל כדאי להביא ילדים

סדר היום של טראמפ: להטיל סנקציות, לבטל שערוריית מין, להדיח את הנגיד, להפציץ את מוסקבה (או בעצם לא) ● נשיא קמרון, זקן שליטי העולם, רץ לכהונה נוספת בגיל 92 ● בקובה הפנסיה קונה תריסר ביצים ● וגם: בלונדון בדקו באיזה גיל כדאי להביא ילדים

מכוניות חדשות בנמל המפרץ / צילום: יח''צ

האוצר נגד יבואני הרכב הגדולים: 160 דגמים ביבוא מקביל יזכו להטבה

האוצר פרסם טיוטה המגבשת מנגנון שיפחית באופן יחסי את מס הקנייה על דגמי רכב שמייבאים יבואנים עקיפים פורסמה היום להערות הציבור ● הערכות: המהלך עשוי להפחית את הכנסות המדינה ממסים בהיקף של כ-10 מיליון שקל בשנה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

אחרי שלא התייצבה לשימוע: ועדת השרים ממליצה להדיח את היועמ"שית גלי בהרב-מיארה

היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב-מיארה, לא התייצבה גם למועד הנדחה של השימוע שנקבע להיום ● בעוד עשרה ימים הממשלה צפויה לאמץ את המלצת ועדת השרים לפטרה

שביתה בסניף של כללית, מחוז ירושלים / צילום: ללא קרדיט

ביה"ד לעבודה קבע: להפסיק מיד את השביתה בקופת חולים כללית

העילה: השביתה בת היממה הוכרזה בלא סכסוך עבודה, ואין נסיבות חריגות המצדיקות צעד חריף כזה ללא התראה ● הוועד יצא לשביתה בשל החלטת משרד הבריאות למנות ועדת בדיקה לקופת חולים כללית, על רקע תחלופת המנהלים התדירה

נשיא בית המשפט העליון, יצחק עמית / צילום: באדיבות לשכת עורכי הדין

לנשיא עמית יש סמכות לקבוע את הרכבי העליון

אין‎ פגם בקביעה שכאשר עומדת בפני בית המשפט סוגיה חוקתית מורכבת, יישב בדין הרכב השופטים הבכירים והמנוסים, ואין הדבר פוגע בעיקרון השוויון בין השופטים • פרופ' אמנון רייכמן מגיב לטורו של פרופ' עידו פורת שפורסם בגלובס, בו נטען כי מדובר בניסיון של נשיא העליון לבסס הרכב אקטיביסטי ללא עיגון בדין

גל עמית, יו''ר רשות שוק ההון וספי זינגר, יו'' רשות ני''ע / צילום: מארק ניימן-לע''מ, יוסי כהן

לאחר שמיליארדים נעלמו לאלפי משקיעים בישראל, האכיפה עולה שלב

החלטת רשות ני"ע לבטל את רישיון השיווק של גלובל נט GNA מצטרפת לשורה של צעדי אכיפה שמובילים הרגולטורים בשוק ההון מול שלושה גופי השקעות אלטרנטיביות, שבהם איבדו המשקיעים סכום שעלול להצטבר לכ-3 מיליארד שקל ● גלובס עושה סדר בפרשות

צניחת הדולר פוגעת בתיירים האמריקאים / צילום: Shutterstock

צניחת הדולר פוגעת בתיירים האמריקאים, אבל מיטיבה עם המשקיעים במניות זרות

המטבע האמריקאי רשם במחצית הראשונה את הצניחה התלולה ביותר ב-50 השנים האחרונות, ושחק את כוח הקנייה של תיירים מארה"ב שנוסעים לחו"ל ● מצד שני, עבור אמריקאים שמשקיעים במניות זרות, הדולר החלש אחראי לתוספת משמעותית לתשואה

דג מרוקאי / צילום: אסף קרלה

המסעדה הזו היא הדבר הכי קרוב למישלן שיש לנו - וזה מורגש בכל ביס

האוכל הכי נוגע ומתקשר ב"היבה" הוא זה שקשור לשורשים של השף ולבית המרוקאי שממנו הוא מגיע ● הכל מדויק ומלוטש - ואיזה שואו

חברת טסלה ישראל החלה בבחינת היתכנות טכנית של הצבת עמדות טעינה מהדור החדש / צילום: יח''צ

סוללה מלאה בתוך חמש דקות: דור חדש של עמדות טעינה בדרך לישראל

לגלובס נודע כי לפחות ספקית טעינה גדולה אחת בישראל מבצעת פיילוט לעמדות טעינה התומכות במהירויות גבוהות פי שלושה וארבעה מהמקובל כיום - אלו צפויות להיות מושקות ברבעון האחרון של השנה ● וגם: שלושת הקרוס־אוברים החדשים שבדרך לישראל ● השבוע בענף הרכב

רו''ח עופר מנירב / צילום: תמר מצפי

העליון אשרר את הרשעת נשיא לשכת רו"ח לשעבר עופר מנירב בעבירות משמעת

השופט נעם סולברג דחה את בקשתו של רו"ח עופר מנירב לערער על הרשעתו בניגוד עניינים ובהתנהגות שאינה הולמת ● מנירב נדון להתראה ולהשעיה על-תנאי

נטפליקס / צילום: Shutterstock

נטפליקס עקפה את הציפיות לרבעון; מעלה את תחזית ההכנסות ל-2025

הכנסות החברה היו 11.08 מיליארד דולר ● החברה הרוויחה 7.19 דולר למניה ● הגידול במספר המנויים, העלאות המחירים והצמיחה בעסקי הפרסום שלו היו הגורמים העיקריים לעלייה בהכנסות ברבעון השני