יצחק תשובה / צילומים: גדעון לוי, טלי בוגדנובסקי
פחות משבוע חלף מאז העניק בנק ישראל ליצחק תשובה את היתר השליטה בישראכרט , והמשקיעים בת"א אינם מחכים לפעולות ההשבחה העתידיות שינקוט, ומתנפלים על מניות חברת כרטיסי האשראי. מניית ישראכרט השלימה עלייה של יותר מ-15% בשבוע האחרון, והוסיפה מעל 600 מיליון שקל לשווי השוק של החברה (בשנה האחרונה הוסיפה המניה כ-55% לערכה).
● מיליארד שקל מביטוח: הסוכן שהוכיח - אקזיטים עושים לא רק בהייטק
● התעשיינית ששווה 2 מיליארד שקל מעמידה תרומת ענק לשלושה בתי חולים
המשקיעים בת"א, כך נראה, מאמינים שקבוצת דלק תצליח להשביח את השקעתה בישראכרט, וכפועל יוצא מורווחת כעת הקבוצה "על הנייר" כחצי מיליארד שקל על מניותיה, עוד בטרם השלימה את העסקה.
שווי השוק של ישראכרט עומד כעת על כ-4.3 מיליארד שקל, והזינוק הנחשוני בשווי החברה עשוי לתת רוח גבית למחיר ששואף בנק דיסקונט לקבל בזמן הקרוב ממכירת מניות השליטה שהוא מחזיק בחברת האשראי המתחרה כאל (72%). שווייה של זו הוערך לאחרונה ב-3.5 עד 4 מיליארד שקל, כך שהזינוק במניית ישראכרט עשוי לתמוך בטווח העליון של ההערכות.
תשובה, באמצעות קבוצת דלק שבשליטתו, צפוי להשלים בימים הקרובים את רכישת השליטה בישראכרט. על פי הסכם הרכישה שנחתם בחודש ינואר, תרכוש קבוצת דלק כ-37% ממניות ישראכרט תמורת 1.36 מיליארד שקל (לפי שווי חברה של 3.65 מיליארד שקל) בדרך של הקצאה. לאחר העליות האחרונות, גבוה מחיר השוק של מניית ישראכרט בכ-35% ממחיר העסקה (בנטרול דיבידנד שתחלק ישראכרט לבעלי מניות קיימים).
במהלך שנת 2024, עוד בטרם הגישה הצעה לרכישת השליטה, רכשה דלק בשוק נתח של 4.86% ממניות ישראכרט תמורת סכום מוערך של כ-130 מיליון שקל. מי שהוביל את המהלך, מנכ"ל קבוצת דלק עידן וולס, המתין מאחורי הקלעים עד חודש דצמבר. לאחר שנראה היה שרכישת השליטה בישראכרט נמצאת "בכיס" של חברת הביטוח מנורה מבטחים, הפתיעה דלק עם הצעת רכישה משופרת, ובמהלך התמחרות אגרסיבי של שבועות בודדים, הצליחה לחתום על עסקה לרכישת השליטה בישראכרט מול הנהלת חברת האשראי שמובילים המנכ"ל רן עוז והיו"ר תמר יסעור.
כחלק מהסכם הרכישה, הודיעה השבוע ישראכרט על חלוקת דיבידנד בסכום של 1.25 מיליארד שקל לבעלי מניות קיימים, מתוכו תקבל קבוצת דלק כ-60 מיליון שקל עבור נתח המניות שכבר בידיה. עם השלמת העסקה תחזיק קבוצת דלק 40% ממניות חברת האשראי.

לא כולם מרוויחים
אבל לא כולם מרוויחים מעסקת ישראכרט. מי שנפגעה בשבוע האחרון היא המשנה למנכ"ל חברת האשראי, יפית גריאני, שנועדה מוקדם יותר השנה למספר פגישות עם בכירי קבוצת דלק מבלי שעדכנה את הנהלת ישראכרט.
ביום ג' דיווחה ישראכרט כי גריאני החליטה להתפטר מתפקידה. בדיווח נמסר כי הוא נעשה על בסיס פניית רשות ניירות ערך, וכי "הפרישה באה על רקע הממצאים שעלו בבחינה שערכה החברה, שלפיהם קיימה גריאני פגישות עם בעל השליטה ונושאי משרה בכירה בקבוצת דלק, ללא אישור החברה וללא דיווח לה, וגם הדיווח בדיעבד לגורמים המוסמכים היה חלקי.
"פגישות אלה נערכו מספר חודשים לאחר חתימת הסכם ההשקעה עם קבוצת דלק, אך לפני שקבוצת דלק קיבלה היתר שליטה מבנק ישראל. יצוין, כי הממצאים שעלו בבחינה הנ"ל שערכה החברה, אינם מצביעים על עבירה על החוק אלא בתחום המשמעתי-ארגוני".
מנכ"ל ישראכרט רן עוז היה מי שהביא את גריאני, לשעבר בנקאית בכירה וחברת הנהלה בבנק דיסקונט לפני שלוש שנים וחצי. עוז שיגר לעובדי ישראכרט דואר אלקטרוני שבו פירט על הפרשה. "אני מוצא לנכון לעדכנכם באופן ישיר בתמונת המצב: ועדת הביקורת של דירקטוריון החברה בחנה את הנושא ביסודיות והעבירה את ממצאיה, לרבות דוח מפורט, לבנק ישראל. לאור הדוח, בחרה יפית לסיים את תפקידה בחברה".
עוז הוסיף, כי "בנימה אישית, גייסתי את יפית לתפקיד הנוכחי ואני מכיר ביכולותיה, בכישוריה הרבים ובתרומתה הרבה להובלת הצמיחה באשראי העסקי, להשקת חשבון תשלום לאחרונה ועוד עשייה רבה ומגוונת. עם זאת, נוכח הנסיבות שנוצרו, בחרה יפית לסיים את תפקידה בחברה ואני מכבד החלטה זו ומאחל לה הצלחה בהמשך דרכה".
לדלק לא הייתה בעיה חוקית להיפגש עם גריאני, והפרשה לא סיכלה כאמור את ההיתר, אך בפיקוח על הבנקים אמרו לגלובס מוקדם יותר השבוע, כי בעתיד לא יהיו סלחניים לגבי פעולות דומות של פגישות ללא עדכון המפקח. "הבהרנו לתשובה שלמרות שאין פה משהו בעייתי מבחינת החוק, מרגע שיהפוך לבעל שליטה בישראכרט, אלה דברים שלא יכולים לקרות. בגוף מפוקח, בעל שליטה לא יכול להיפגש עם נושא משרה שלא במסגרת ישיבות הדירקטוריון".