מיליארד שקל מביטוח: הסוכן שהוכיח - אקזיטים עושים לא רק בהייטק

הפניקס, קבוצת הביטוח הגדולה בישראל, מגדילה את החזקתה בעסקי סוכנויות הביטוח שבשליטתה, באמצעות רכישת מניותיו של היו"ר איציק עוז תמורת 763 מיליון שקל • עוז, שהפך בשנים האחרונות לשיאן השכר בקבוצה, יקבל גם מניות חסומות בהיקף של 32 מיליון שקל

איציק עוז ואייל בן סימון / צילום: עומר עוז, ענבל מרמרי
איציק עוז ואייל בן סימון / צילום: עומר עוז, ענבל מרמרי

למרות הניסיונות להקטין את הריכוזיות בשוק הביטוח, החברות המובילות בענף ממשיכות לשלוט ביד רמה בעסקי הסוכנויות. לאחר שבתחילת השנה העניקו הרגולטורים אור ירוק לחברות להמשיך ולהרחיב את הפעילות בתחום, הודיעה הפניקס , חברת הביטוח הגדולה בישראל, על רכישת מניות מיעוט בהפניקס סוכנויות שבשליטתה.

חברת הביטוח שקפצה לצמרת טבלת התשואות, וכמה עשו החוסכים?
פחות ביטוח, יותר נדל"ן ובנקים: מנהל ההשקעות שבונה על המשך העליות ואיך לבנות תיק

במסגרת המהלך, החליטה חברת הביטוח לרכוש עוד 17% בהפניקס סוכנויות ולעלות להחזקה של 95% בחברה הבת, שמהווה 7% משוק הסוכנים בארץ. בתמורה, תשלם הפניקס לאיציק עוז, המשמש כיו"ר הפניקס סוכנויות, סכום של 763 מיליון שקל - 381 מיליון שקל במזומן והקצאה של 1.55% ממניות הפניקס. העסקה משקפת שווי של מעל 4.4 מיליארד שקל לסוכנויות.

הרכישה של הפניקס מגיעה לאחר שעסקה בכיוון ההפוך לפני שנתיים נפלה. באוגוסט 2023 תכננה קבוצת הביטוח למכור 25% מעסקי הסוכנויות לקרן אפניטי של ג'ראד קושנר, חתנו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, לפי שווי של 1.2 מיליארד דולר (דומה לזה הנוכחי). בהמשך פורסם על התעניינות של מספר גופים זרים נוספים בהשקעה במניות זרוע הסוכנויות של הפניקס, בהם הקרנות האמריקאיות בלקסטון, רברנס קפיטל וסרצ'לייט.

פעילות רווחית וצומחת עבור חברות הביטוח

מבחינת הפניקס משמעות העסקה היא שהחברה תגדיל את חלקה ברווחי הסוכנויות ותכיר למעשה כמעט בכל הרווח בתחום. לכן, היא מעלה תחזית לשנת 2027 לרווח ליבה מתחום הסוכנויות של 350-450 מיליון שקל (לעומת 250-350 מיליון כיום). בד בבד יגדל הרווח הצפוי שלה בשנת 2026 ב-50-70 מיליון שקל.

לאורך השנים היוותה פעילות הסוכנויות של הפניקס, הכוללת גם את הסוכנויות אגם לידרים, שקל, אורן מזרח וקוואליטי, כ-3% מהכנסות הקבוצה, והציגה צמיחה עקבית בהכנסות וברווח. בשנת 2019 עמדו הכנסות הקבוצה מעסקי הסוכנויות על כ-406 מיליון שקל, בשנת 2022 הן קפצו לכ-770 מיליון שקל ובשנת 2024 ל-939 מיליון שקל, קרי, צמיחה של מעל 150% בשש השנים האחרונות. בשורה התחתונה זינק הרווח הנקי של פעילות סוכנויות הביטוח מ-171 מיליון שקל בשנת 2019 לכ-300 מיליון שקל ב-2024.

מנכ"ל הפניקס, אייל בן סימון, ציין לאחר ההודעה על העסקה, כי "הפניקס סוכנויות היא מנוע צמיחה משמעותי בקבוצה עם פוטנציאל רב. אנו מזהים את המגמות החיוביות בעולם בתחומי סוכנויות הביטוח, ניהול הסדרים פנסיוניים, ייעוץ פנסיוני ומוצרים פיננסיים, הבאות לידי ביטוי במכפילי חברות נסחרות וכן ברכישות של חברות פרטיות. נבנה מטה חזק, תשתיות ויכולות שיביאו את החברה לביצועים ברמה הבינלאומית".

האקזיט של סוכן הביטוח שהקים את אגם לידרים

איציק עוז, המוכר בעסקה עם הפניקס, ייסד את סוכנות אגם לידרים, המחזיקה ביותר מ-200 אלף לקוחות פעילים, יחד עם משה ששון בשנת 1992, ובהמשך מכר אותה להפניקס בשני שלבים. ב-2003 רכשה הפניקס 25%, כעבור שנתיים עוד 45% מהסוכנות (תמורת 25 מיליון שקל) וב-2022 רכשה את יתרת המניות מידי עוז וששון, ומיזגה אותה עם שאר הסוכנויות שבשליטתה לחברת הפניקס סוכנויות.

ולא רק זאת: היות שעוז אינו מוגבל בחוק שכר הבכירים, הוא נהנה משכר של פי ארבעה מזה של מנכ"לים של חברות פיננסים כמו בנקים וביטוח. למעשה, עוז הוא אחד משיאני השכר של ישראל, ועלות שכרו השנתית עמדה בשנה שעברה על 16.1 מיליון שקל, ומאז 2008 ועד היום הסתכמה בכ-137 מיליון שקל. לצורך השוואה, עלות שכרם של מנכ"ל הקבוצה אייל בן סימון והיו"ר בני גבאי, עמדה בשנה החולפת על כ-4.2 ו-3.1 מיליון שקל בהתאמה.

לפי ההסכם מול הפניקס, עוז ימשיך לכהן כיו"ר הפניקס סוכנויות גם בשנים הקרובות, ויקבל גם מניות חסומות בהפניקס סוכנויות בהיקף של 32 מיליון שקל, עם תקופת הבשלה של 3 שנים. כך שבסך הכול יצרה לעוז סוכנות הביטוח שהקים הון של כמיליארד שקל.

לאחר מכירת מניותיו של עוז בהפניקס סוכנויות, שני המחזיקים הנוספים בחברה הם שותפו משה ששון, שמחזיק ב-3% ממניות החברה הבת, וכן אורן כהן שמחזיק ב-1.75%.

הרכישה של הפניקס מגדילה את נתח החברה בתחום, שנשלט בשנים האחרונות על ידי חברות הביטוח הגדולות. בשני העשורים האחרונים רכשו חברות הביטוח את הסוכנויות, שתפקידן לתווך בין חברות הביטוח ובין המבוטחים, באמצעות מכירה והזזה של מוצרי חיסכון וביטוח שונים. בתמורה, מקבלים הסוכנים תגמול מחברות הביטוח, אשר משתנה מחברה לחברה. מודל זה עשוי להשתנות בשנים הקרובות, לאחר שהוועדה הבין-משרדית המליצה, כי מי שישלמו את העמלות מעתה יהיו הצרכנים ולא החברות, כדי למנוע מצב שבו הסוכנים ממליצים ללקוחות על חברות ומוצרים בהתאם לעמלות שהם מקבלים מהחברות.

כיום ישנן יותר מ-100 סוכנויות ביטוח המוחזקות באופן מלא או חלקי בידי חברות הביטוח, ורוב הסוכנויות הגדולות נמצאות בבעלות חברות ביטוח. כך, מלבד הפניקס, בעלת הפעילות הגדולה בתחום, מחזיקה מגדל בסוכנות מבטח סימון, הראל מחזיקה בסוכנות מדנס וכלל בסוכנות תמורה. בשנת 2023 עמדו העמלות ששילמו חברות הביטוח לסוכנים על 10.9 מיליארד שקל, זינוק של 20% בתוך שלוש שנים.

אחיזתן של חברות הביטוח בסוכנויות עוררה לא מעט ביקורת, וחששות מפני ניגודי עניינים, שהובילו לכך שבשנת 2023 הוקמה ועדה בין-משרדית, שנועדה לבחון את הקשר שבין חברות הביטוח לסוכנויות שבבעלותן. עם זאת, מסקנות הצוות, שהובל על ידי שלומי הייזלר, מנכ"ל משרד האוצר לשעבר, ופורסמו בתחילת השנה, קבעו כי אין מניעה שחברות הביטוח ימשיכו לרכוש סוכנויות ביטוח. זאת לאחר שהבדיקה שביצעו לא מצאה ראיות ברורות לפגיעה בצרכן. כך לדוגמה, בתחומי הביטוח הכללי והבריאות, בממוצע רק כ-30% מהסוכנויות שבבעלות גוף מוסדי העדיפו את המוצרים של אותו גוף.

זינוק של מאות אחוזים בחמש השנים האחרונות

בדומה לשאר מניות חברות הביטוח הפניקס הכפילה את ערכה מתחילת השנה. בחמש השנים האחרונות התשואה שלה היא מהטובות בענף - 827%. הפניקס אף עקפה בשבועיים האחרונים לראשונה את השווי של הבנק הבינלאומי, והפכה לחברה ה-11 בשווייה בבורסה המקומית, עם שווי של 26.1 מיליארד שקל.

מאחורי התשואות הגבוהות של הפניקס ויתר חבורת הביטוח עמדו בין השאר הביצועים החזקים של מדדי הבורסה בת"א בשנה האחרונה, מגמה שממנה נהנות החברות בשל הנכסים הסחירים המנוהלים על ידיהן בקופת גמל, קרנות פנסיה ועוד. לא פחות חשוב, הזינוק במניות הביטוח הונע גם מהביצועים הפיננסיים החזקים שאותם הפגינו ברבעונים האחרונים. זאת בין היתר הודות לרוח הגבית שקיבלו מיישום התקן החשבונאי החדש (IFRS 17), אשר יושם לראשונה ברבעון הראשון.