"הקטנו את החשיפה למניות הביטוח": מנהל ההשקעות שבונה על סקטור הנדל"ן

אביאל אזואלוס, מנהל מחלקת השקעות בפרופאונד, שמנהל נכסים בכ-3 מיליארד שקל, מסביר מדוע הוא ממשיך להאמין בשוקי המניות למרות העליות החדות בשנים האחרונות • בארץ הוא חושש מענפי מהביטוח והקמעונאות, ובעולם מציע להיצמד למדדי המניות הגדולים

אביאל אזואלוס, ראש מחלקת השקעות, פרופאונד / צילום: עמי ארליך
אביאל אזואלוס, ראש מחלקת השקעות, פרופאונד / צילום: עמי ארליך

אביאל אזואלוס "שוחה" כבר יותר מ-25 שנים בשוק ההון. אזואלוס החל ללמוד חשבונאות לאחר השירות הצבאי, ו"תוך כדי התואר חבר אמר שמחפשים מישהו מתחיל בלי ניסיון. התחלתי לעבוד איתו במגדל שוקי הון", הוא נזכר. "הבנתי שהתחום מוצא חן בעיני - שזה דינמי ומשתנה על בסיס יומי ויש אתגר בלמצוא חברות ולבצע אנליזה, והחלטתי לוותר על החשבונאות ולהתפתח בשוק ההון".

מנכ"לית אל על פורשת עם 20 מיליון שקל בכיס ולאחר שהמניה טסה ב-300%, וזה עדיין לא ההישג הכי גדול שלה
בני הזוג שמחזיקים עשרות דירות בתל אביב, רוצים גם הלוואה חריגה של 50 מיליון שקל מהחברה שבבעלותם

משם הוא עבר לתמיר פישמן, שם הכיר את עודד שטרנברג ושי אנגל, שלימים ייסדו את בית ההשקעות פרופאונד. בהמשך הצטרף אליהם וכיום הוא מנהל מחלקת השקעות בפרופאונד, שחולש על נכסים בהיקף של כ-3 מיליארד שקל בניהול תיקים, קרנות נאמנות וקרנות גידור.

השיחה עם אזואלוס מתקיימת כאשר השווקים בארץ ובעולם שוברים שיאים, ואחרי עליות מאוד חדות בשנה האחרונה בבורסה המקומית (כ-50% במדד ת"א 125), ושנתיים קודמות של עליות חדות בוול סטריט, ואף מתחילת שנה זו עם תשואה של 11.5% במדד S&P 500. כך שאזואלוס מודע לאתגר.

בכל זאת הוא מאמין שיש עוד מקום לעליות בשווקים: "הבורסות של ישראל, אירופה וארה"ב עשו מהלכים חזקים בשנים האחרונות. רמת המכפילים גבוהה ממה שהייתה ובכל זאת המשחק בין המדדים (איזה מהם יעלה יותר, נ"א) לא מייצר תשואה עודפת לאורך זמן. אולי בתזוזה בין חברות וסקטורים. אנחנו מסתכלים על השוק עם חשש אבל גם בציפייה שאפשר יהיה לייצר תשואות טובות גם בהמשך הדרך".

הוא מסביר כי "אם הייתי מדבר איתך לפני שלוש שנים ואומר לך שהשוק יעלה ב-100% למרות כל מה שעברנו פה, היית אומר שאני משוגע. היו המון נקודות הגיוניות לכאורה לצאת מהשוק ולהקטין חשיפה, אך בכל צומת שבו היית יוצא מהשוק, היית מקבל החלטה שגויה. אולי היית צודק לכמה חודשים אך אף פעם לא היית יודע מתי לחזור לשוק, והיית מקבל תשואת חסר לעומת אנשים שלא עשו כלום.

"ברפורמה המשפטית ומגמת הוצאת הכספים מהארץ, אפשר היה להגיד שנגמרה מדינת ישראל. גם במלחמת חרבות ברזל עוד לפני המלחמה עם איראן, הייתי אומר לך שתהיה קטסטרופה. אבל הכלכלה הישראלית הייתה חזקה מכל אלה. וכמובן המכסים של טראמפ שהובילו לנפילה של 25% בנאסד"ק. ולפני 5 שנים הייתה הקורונה...".

אזואלוס סבור שאין צורך לנסות לנחש איזה מדד עולמי יעבוד טוב יותר. "בחמש האחרון כל המדדים הרחבים עשו פחות או יותר את אותה התשואה. בין שזה ת"א 125, ה-S&P 500 או הדאקס הגרמני, כולם עלו ביותר מ-100% ואף אחד מהם לא היה טוב יותר בצורה מובהקת. לכן, צריך לפזר בין כולם וגם לזכור שבכל אחד מהמדדים האלה יש פוקוס שונה מבחינת הסקטורים, וכל אחד מהם מתפקד טוב בתקופה אחרת.

"השקעה בכולם הפחיתה את סטיית התקן (התנודתיות, נ"א) של התיק ביחס להחזקה של מדד אחד. זה מונע את העיסוק בשאלה לאיזה מדד לעבור. אני מתעלם מהנאסד"ק כי הוא יותר סקטור אחד (טכנולוגיה) מאשר מדד של ממש".

"טראמפ בעד היחלשות הדולר"

למרות שהמכסים של נשיא ארה"ב חוזרים לשולחן, ובימים האחרונים טראמפ הודיע על שורה של מכסים על מדינות, אזואלוס מזהה מספר גורמים חיוביים: "בינתיים מסתמן שלא תהיה השפעה משמעותית על האינפלציה. הגדלת הגירעון ותוכנית הורדת מס החברות של טראמפ (במסגרת חוק התקציב החדש "הגדול והיפה", נ"א) החלישו מאוד את הדולר, אבל זה הופך מוצרים אמריקאים ליותר זולים ואטרקטיביים. טראמפ רואה את היחלשות הדולר כדבר חיובי".

ביחס לישראל, לדבריו, "מצד אחד אנחנו רואים דברים שליליים בעקבות הלחימה בשנתיים האחרונות: הגירעון גדל, מחסור בעובדים במקצועות הבנייה ועליית מחירים כתוצאה מהלחימה והמצור הימי שהיה עלינו. מצד שני, הדברים מתחילים להתייצב. הפסקת הלחימה תקל משמעותית על הגירעון וגם תרגיע את הלחץ על כוח האדם בשוק. זה עשוי להביא להורדת ריבית אגרסיבית יחסית בישראל שתוביל לצמיחה".

באשר לאירופה, "מצד אחד רואים נתונים פחות טובים כמו אינפלציה וצמיחה נמוכה, מצד שני הריבית ירדה בצורה אגרסיבית. המדינות ביבשת מגדילות באופן משמעותי את תקציבי הביטחון שלהן, בפרט אחרי פגישת טראמפ-נאט"ו בה הוכרז על הגדלת התקציבים לכיוון של 5% מהתוצר. תהיה לכך השפעה מאוד מהותית על הרכש של חברות ביטחוניות אירופיות ואחרות", הוא מעריך.

חצי מרכיב המניות - בישראל

כשאנחנו מבקשים מאזואלוס לבנות תיק מותאם לתקופה הנוכחית, הוא מציע למשקיע סולידי תיק שמושקע ב-25% במניות והיתר באג"ח. 13% מהתיק יושקעו במניות בישראל, 8% במדדי המניות בארה"ב ו-4% באירופה. בחלק האג"חי הוא מחזיק 15% באיגרות ממשלת ישראל במח"מ (משך חיים ממוצע) ארוך יחסית של 7 שנים, "בגלל הצפי לירידת ריבית", ו-60% באג"ח קונצרניות במח"מ 3-4, "בשביל הריבית השוטפת הגבוהה יחסית בארץ".

עבור משקיע אגרסיבי הוא מציע חשיפה של 50% למניות. גם כאן החלוקה היא חצי ישראל והיתר חו"ל - 16% מניות בארה"ב ו-9% באירופה. בחלק האג"חי הוא מחזיק 10% באג"ח ממשלת ישראל ו-40% בקונצרניות.

באשר לסקטורים בארץ, למרות העליות החדות הוא ממשיך להעדיף את מניות הבנקים, ש"עדיין מייצרות למשקיע תשואה של 10% בשנה, שהיא מאוד יפה לאורך זמן, וזה אחד העוגנים שלנו".

עוד הוא ממליץ על מניות סקטור הנדל"ן שייהנו מהורדת הריבית. "אמנם מחירי הדיור בישראל לא זולים, אך זה פונקציה של הריבית. אדם קונה דירה לפי היכולת לעמוד בתזרים של המשכנתא ופחות לפי מחיר הדירה, כך שככל שהתזרים יאפשר לקחת משכנתא נראה את המשקיעים חוזרים לשוק", להערכת אזואלוס. בסקטור הטכנולוגיה הוא אוהב במיוחד את חברות השבבים, בהן "יש עדיין צמיחה גבוהה שכרגע מפצה על המחירים הגבוהים".

מנגד, בעקבות הזינוק המהיר במניות הביטוח, שהובילו את העליות בת"א ושילשו בשנה האחרונה את ערכן, הוא מעדיף לממש רווחים ולהקטין חשיפה, כפי שבפרופאונד "לאורך העליות בשנה האחרונה הקטנו את החשיפה". עוד סקטור שהוא מעדיף להקטין אליו חשיפה כעת הוא הקמעונאות - "חברות שמוטות לישראל וגם קמעונאות מזון בפרט. אבל אין להוציא אף סקטור לגמרי מהתיק".