גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תשובה עוד לא קיבל את המפתחות בישראכרט וכבר מורווח בחצי מיליארד שקל

מניית חברת כרטיסי האשראי זינקה במעל 15% בשבוע האחרון, לשווי של 4.3 מיליארד שקל - על רקע הציפיות להצפת ערך תחת קבוצת דלק ● המפסידה: המשנה למנכ"ל ישראכרט, יפית גריאני, שפורשת בעקבות פגישות חשאיות שניהלה עם ראשי קבוצת דלק

יצחק תשובה / צילומים: גדעון לוי, טלי בוגדנובסקי
יצחק תשובה / צילומים: גדעון לוי, טלי בוגדנובסקי

פחות משבוע חלף מאז העניק בנק ישראל ליצחק תשובה את היתר השליטה בישראכרט , והמשקיעים בת"א אינם מחכים לפעולות ההשבחה העתידיות שינקוט, ומתנפלים על מניות חברת כרטיסי האשראי. מניית ישראכרט השלימה עלייה של יותר מ-15% בשבוע האחרון, והוסיפה מעל 600 מיליון שקל לשווי השוק של החברה (בשנה האחרונה הוסיפה המניה כ-55% לערכה).

מיליארד שקל מביטוח: הסוכן שהוכיח - אקזיטים עושים לא רק בהייטק
התעשיינית ששווה 2 מיליארד שקל מעמידה תרומת ענק לשלושה בתי חולים

המשקיעים בת"א, כך נראה, מאמינים שקבוצת דלק תצליח להשביח את השקעתה בישראכרט, וכפועל יוצא מורווחת כעת הקבוצה "על הנייר" כחצי מיליארד שקל על מניותיה, עוד בטרם השלימה את העסקה.

שווי השוק של ישראכרט עומד כעת על כ-4.3 מיליארד שקל, והזינוק הנחשוני בשווי החברה עשוי לתת רוח גבית למחיר ששואף בנק דיסקונט לקבל בזמן הקרוב ממכירת מניות השליטה שהוא מחזיק בחברת האשראי המתחרה כאל (72%). שווייה של זו הוערך לאחרונה ב-3.5 עד 4 מיליארד שקל, כך שהזינוק במניית ישראכרט עשוי לתמוך בטווח העליון של ההערכות.

תשובה, באמצעות קבוצת דלק שבשליטתו, צפוי להשלים בימים הקרובים את רכישת השליטה בישראכרט. על פי הסכם הרכישה שנחתם בחודש ינואר, תרכוש קבוצת דלק כ-37% ממניות ישראכרט תמורת 1.36 מיליארד שקל (לפי שווי חברה של 3.65 מיליארד שקל) בדרך של הקצאה. לאחר העליות האחרונות, גבוה מחיר השוק של מניית ישראכרט בכ-35% ממחיר העסקה (בנטרול דיבידנד שתחלק ישראכרט לבעלי מניות קיימים).

במהלך שנת 2024, עוד בטרם הגישה הצעה לרכישת השליטה, רכשה דלק בשוק נתח של 4.86% ממניות ישראכרט תמורת סכום מוערך של כ-130 מיליון שקל. מי שהוביל את המהלך, מנכ"ל קבוצת דלק עידן וולס, המתין מאחורי הקלעים עד חודש דצמבר. לאחר שנראה היה שרכישת השליטה בישראכרט נמצאת "בכיס" של חברת הביטוח מנורה מבטחים, הפתיעה דלק עם הצעת רכישה משופרת, ובמהלך התמחרות אגרסיבי של שבועות בודדים, הצליחה לחתום על עסקה לרכישת השליטה בישראכרט מול הנהלת חברת האשראי שמובילים המנכ"ל רן עוז והיו"ר תמר יסעור.

כחלק מהסכם הרכישה, הודיעה השבוע ישראכרט על חלוקת דיבידנד בסכום של 1.25 מיליארד שקל לבעלי מניות קיימים, מתוכו תקבל קבוצת דלק כ-60 מיליון שקל עבור נתח המניות שכבר בידיה. עם השלמת העסקה תחזיק קבוצת דלק 40% ממניות חברת האשראי.

לא כולם מרוויחים

אבל לא כולם מרוויחים מעסקת ישראכרט. מי שנפגעה בשבוע האחרון היא המשנה למנכ"ל חברת האשראי, יפית גריאני, שנועדה מוקדם יותר השנה למספר פגישות עם בכירי קבוצת דלק מבלי שעדכנה את הנהלת ישראכרט.

ביום ג' דיווחה ישראכרט כי גריאני החליטה להתפטר מתפקידה. בדיווח נמסר כי הוא נעשה על בסיס פניית רשות ניירות ערך, וכי "הפרישה באה על רקע הממצאים שעלו בבחינה שערכה החברה, שלפיהם קיימה גריאני פגישות עם בעל השליטה ונושאי משרה בכירה בקבוצת דלק, ללא אישור החברה וללא דיווח לה, וגם הדיווח בדיעבד לגורמים המוסמכים היה חלקי.

"פגישות אלה נערכו מספר חודשים לאחר חתימת הסכם ההשקעה עם קבוצת דלק, אך לפני שקבוצת דלק קיבלה היתר שליטה מבנק ישראל. יצוין, כי הממצאים שעלו בבחינה הנ"ל שערכה החברה, אינם מצביעים על עבירה על החוק אלא בתחום המשמעתי-ארגוני".

מנכ"ל ישראכרט רן עוז היה מי שהביא את גריאני, לשעבר בנקאית בכירה וחברת הנהלה בבנק דיסקונט לפני שלוש שנים וחצי. עוז שיגר לעובדי ישראכרט דואר אלקטרוני שבו פירט על הפרשה. "אני מוצא לנכון לעדכנכם באופן ישיר בתמונת המצב: ועדת הביקורת של דירקטוריון החברה בחנה את הנושא ביסודיות והעבירה את ממצאיה, לרבות דוח מפורט, לבנק ישראל. לאור הדוח, בחרה יפית לסיים את תפקידה בחברה".

עוז הוסיף, כי "בנימה אישית, גייסתי את יפית לתפקיד הנוכחי ואני מכיר ביכולותיה, בכישוריה הרבים ובתרומתה הרבה להובלת הצמיחה באשראי העסקי, להשקת חשבון תשלום לאחרונה ועוד עשייה רבה ומגוונת. עם זאת, נוכח הנסיבות שנוצרו, בחרה יפית לסיים את תפקידה בחברה ואני מכבד החלטה זו ומאחל לה הצלחה בהמשך דרכה".

לדלק לא הייתה בעיה חוקית להיפגש עם גריאני, והפרשה לא סיכלה כאמור את ההיתר, אך בפיקוח על הבנקים אמרו לגלובס מוקדם יותר השבוע, כי בעתיד לא יהיו סלחניים לגבי פעולות דומות של פגישות ללא עדכון המפקח. "הבהרנו לתשובה שלמרות שאין פה משהו בעייתי מבחינת החוק, מרגע שיהפוך לבעל שליטה בישראכרט, אלה דברים שלא יכולים לקרות. בגוף מפוקח, בעל שליטה לא יכול להיפגש עם נושא משרה שלא במסגרת ישיבות הדירקטוריון".

עוד כתבות

נתי גינור, מנהל פעילות ג'פריס בישראל / צילום: ג'פריס

גל המלצות בדרך? "בסיס חזק להעלאת הערכות שווי של מניות ישראליות"

לאחר שהקפיץ את מחיר היעד למניית הביטוח, בנק ג'פריס מזהה עניין מחודש של משקיעים זרים בבורסה של ת"א: "יש כעת טיעון יסודי חזק להעלאת הערכות שווי ודירוג מחדש של מניות ישראליות; העליות משקפות תמחור מחדש של סיכון ואמון מחודש בחוסן הכלכלי והטכנולוגי של ישראל"

הרטמכ''ל אייל זמיר / צילום: דובר צה''ל

הפעולה בעזה תתרחב? האפשרויות שעלו בדיון המצומצם

בכיר ישראלי: ישראל העבירה לחמאס באמצעות המתווכות "מסמך עם דגשים" בתגובה לתשובת חמאס להצעה לעסקה ● ש"ס ויהדות התורה: ניתן גיבוי לכל הצעת הסכם חטופים ● עשר מדינות הצהירו: נכריז על הכרה במדינה פלסטינית בעצרת האו"ם ● אמילי דמארי לר"מ בריטניה: "תתבייש לך, המהלך שלך מעניק פרס לטרור" ● 50 חטופים - 663 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

המחקר העלה אפשרות לקשר בין פרקינסון לווירוס HPgV / צילום: Shutterstock, Atthapon Raksthaput

אז מה באמת גורם לפרקינסון? חוקרים חושפים עוד חתיכה בפאזל

וירוס ה-HPgV שנחשב עד כה לבלתי מזיק נמצא במוחותיהם של חולי פרקינסון, וחוקרים משערים כי הנגיף עלול לגרום למחלה הניוונית ● המחקר עדיין ראשוני, אך מעורר שאלות מטרידות לגבי מקורות הפרקינסון

יצחק תשובה ומשה לארי / צילום: גדעון לוין, יח''צ

האם יצחק תשובה יפרוץ את תקרת השכר של מנהלי חברות האשראי

למרות שאינם כפופים לחוק שכר הבכירים, מנכ"לי חברות כרטיסי האשראי זוכים לתגמולים דומים לאלו של בכירי הבנקים ● רכישת השליטה בישראכרט ע"י קבוצת דלק, צפויה לשנות את המשוואה

טקס ציון עשור להנפקת סייברארק בנסדא''ק / צילום: ואניה סאוויק – נסדא''ק

כמה יקבלו עובדי סייברארק מהעסקה ומי חברת הביטוח שתרוויח בגדול?

רשימת בעלי המניות הגדולים בסייברארק כוללת מספר גופי השקעה גדולים מחו"ל ובהם קרן העושר הנורבגית לצד מוסדיים מישראל, בראשות כלל ביטוח ● וכמה שוות האופציות שמחזיקים עובדי החברה?

הכנסות ממסים / איור: Shutterstock

עד 7 מיליארד שקל במסים: איזה קופון תגזור המדינה מעסקת הענק בסייבר?

פאלו אלטו תרכוש את סייברארק לפי שווי של 25 מיליארד דולר ● הסכום המדויק שאותו תגבה המדינה מעסקה תלוי במספר בעלי המניות הישראלים ובמקום מגוריהם ● רו"ח איציק רופא, מומחה למיסוי בינלאומי: "המייסדים של סייברארק אומנם ישראלים, אבל חלק מהם עזבו רשמית לארה"ב ועל כן הסכום הסופי תלוי בכמה בעלי מניות ישראלים יש בחברה"

בית המשפט המחוזי בתל אביב / צילום: Shutterstock, Vered Barequet

בית המשפט המחוזי: קבוצת גוטקס תשלם מסים בעשרות מיליוני שקלים

בית המשפט קבע שקבוצת גוטקס ביצעה עסקה מלאכותית במאות מיליוני שקלים ב-2013 ולא הוכיחה הוצאות נטענות במיליוני שקלים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ ונשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין / צילום: ap, Jacquelyn Martin

"יום אפל": מנהיגים באירופה זועמים על הסכם הסחר שנסגר עם ארה"ב

ראשי מדינות וארגוני תעשייה ומסחר טוענים שהאיחוד הסכים למחירים גבוהים במיוחד ● באיטליה חוששים מהפסדים של מיליארדים, קנצלר גרמניה כבר הודה שההסכם "יפגע משמעותית" במדינה ובצרפת מזהירים: "יום אפל לאירופה" ● למרות הביקורת, ההסכם צפוי להיחתם ביום שישי

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

תעודת הסל הזאת זינקה ב־50% בשנה. אבל היא לא מתאימה לכל אחד

בזמן שהבורסות עוברות מטרנד אחד לשני, קרן הסל באזז מציעה למשקיעים להיחשף למניות שזוכות לסנטימנט החיובי ביותר ברשתות החברתיות ובאתרי החדשות ● מה עשתה הקרן ביחס למדדי הדגל והאם כדאי לשלב אותה בתיק ההשקעות ● נתון בשבוע

מייסד פייסבוק, נשיא ומנכ''ל חברת מטא (פייסבוק) מארק צוקרברג / צילום: Associated Press, Alex Brandon

מטא מציגה דוחות חזקים ומעלה תחזיות לרבעון השלישי

הכנסות החברה עמדו על 47.5 מיליארד דולר לעומת צפי של 44.7 מיליארד ● הרווח היה 7.14 דולר למניה וב-22% מעל הצפי ● החברה מעלה את התחזית לרבעון השלישי וצופה שההשקעות ההוניות שלה יהיו בין 66 ל-72 מיליארד דולר השנה, עלייה מהתחזית הקודמת

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

בעקבות הביקורת: רשות שוק ההון עשויה להקל בהגבלות על קופות גמל בניהול אישי

אחרי שהציעה כי השקעה בקופות ה-IRA תתאפשר רק לחוסכים המקבלים גמלה לפנסיה בגובה 10,000 שקל לחודש, או שצברו חיסכון בגובה 3 מיליון שקל, ברשות שוקלים להוריד את הרף – אך לא באופן דרמטי ● תיתכן גם הארכה של תקופת המעבר לפני כניסת השינוי לתוקף, מעבר לשנתיים

תחנת דלק / צילום: Shutterstock

מחיר הדלק יירד באוגוסט לשפל של יותר משנה וחצי

מחירו המרבי של ליטר בנזין 95 יעמוד בחודש אוגוסט על 7.07 שקלים לליטר בתדלוק בשירות עצמי

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

התנאי של סמוטריץ' לאישור תחנת הכוח בשרון: מחלף לשומרון

שר האוצר מתנגד לתוכנית ההקמה של תחנת הכוח "ריינדיר", שאמורה לקום בסמוך לכפר סבא, בשל העובדה שלא כלולה בה הקמה של מחלף בין כביש 55 לכביש 6 - שלדבריו, כבר הוסכם עליו בדיון קודם ● במקביל, המועצות האזוריות בשרון, המתנגדות בחריפות להקמת התחנה, הגישו עתירה לבג"ץ נגד המהלך

אסף רפפורט, מייסד וויז / צילום: נתנאל טוביאס

אפקט וויז: בועה חדשה מתנפחת בסייבר

למרות מכפילי השווי הגבוהים, יש תמיד מי שמוכן לשלם את המחירים הגבוהים על חברות סייבר ● הבהלה לסייבר מייצרת עליית שווי פנומנלית בשוק הפרטי - השווי הממוצע בהשקעה בחברות סיד בתחום עלה מ־8 מיליון דולר בסוף 2024 ל־12.4 מיליון ברבעון השני של 2025

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: יח''צ

טבע פספסה בהכנסות, אך עקפה ברווח; מעלה את תחזית ל-2025

חברת הפארמה פספסה את התחזיות בשורת ההכנסות, אך עקפה את הצפי בשורת הרווח ● במקביל מעדכנת טבע מעט כלפי מעלה את תחזית הרווח השנתית ומאשרת את שאר הפרמטרים ● מנכ"ל טבע ריצ'רדס פרנסיס: "אנחנו מרגישים מאוד בנוח עם התחזית ל-2027"

פסקי הדין שמשרטטים את הגבולות בהעברת נכסים / איור: Shutterstock

כיבוד הורים מול צו ירושה: פסקי הדין שמשרטטים את הגבולות בהעברת נכסים

סבתא שהורישה דירה ישירות לנכדים ודילגה על ההורים, בן ששידל את אמו להעביר לו את הנדל"ן, ואישה שהחליטה לציין בצוואה רק את החברה הטובה שלה: מומחים בענף אומרים שפסקי דין מהזמן האחרון מלמדים שיותר ויותר שופטים מגמישים את כללי הקניין כדי להתאים אותם לדיני המשפחה ● כך זה נראה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את התחזיות לרבעון; זינוק מרשים בהכנסות חטיבת הענן

הרווח למניה היה 3.65 דולר, הרבה מעל התחזית ● ההכנסות היו 76.4 מיליארד דולר, לעומת צפי של 73.8 מיליארד ● הכנסות חטיבת הענן זינקו ב-26% ● המניה מזנקת במסחר המאוחר

חדשות ההייטק / צילום: Shutterstock

סופטבנק חוזרת להשקעות בישראל - זו חברת הקוונטום אליה היא מצטרפת


המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: אנבידיה חוזרת לייצר שבבים לסין ● סופטבנק חוזרת להשקיע בישראל ● קרן החוב מגייסת כמעט 700 מיליון דולר, בגיבוי טייקון ההון סיכון ● הסטארט-אפ הישראלי שמושך אנג'לים מוויז, גוגל וקראודסטרייק ● חדשות ההייטק

שלט על אזור עם אגרת גודש בניו יורק. ''מי האנשים שנמנעים להיכנס לעיר?'' / צילום: Shutterstock

בניו יורק מציינים חצי שנה כמעט בלי פקקים - האם ת"א תהיה הבאה בתור?

החלת אגרת הגודש במנהטן הובילה לזינוק בשימוש בתחבורה הציבורית, ירידה בתאונות ובזיהום - ופריחה כלכלית מפתיעה ● בישראל מתקדמים באיטיות לקראת רפורמה דומה בגוש דן, אך המומחים חלוקים: האם המודל האמריקאי מתאים גם למטרופולין הישראלי, או שמדובר בפתרון שטחי לבעיה עמוקה הרבה יותר?

סניף כללית בחולון / צילום: Shutterstock

משרד הבריאות בתגובה לכללית: "התקבל הרושם כי חלק מעובדי הקופה חוששים מלשתף פעולה עם הוועדה"

בתגובה לעתירת כללית לבג"ץ להפסיק את עבודת ועדת הבדיקה בעיינה, טוען משרד הבריאות כי לא דילג על שלבים בחוק בהקמת הוועדה, ומוסיף: "גורמי המקצוע והניהול במשרד הבריאות התרשמו, כי קיים קושי רב בקידום תוכניות אסטרטגיות בכללית" ● כללית בתגובה: "ההנהלה אינה מודעת לחשש של עובדים להופיע בפני הוועדה"