גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

​מענק חתימה של חצי מיליון שקל ומימון שכירות בגינדי: הקרב על הטאלנטים של ה־AI בישראל

המרוץ לגיוס מומחי בינה מלאכותית בישראל מחריף, אך ההיצע נותר מצומצם: רוב הכישרונות בתחום מגיעים מהאקדמיה ללא ניסיון מעשי, או מהתעשייה בלי רקע מחקרי ● הכשרות ייעודיות כמעט לא קיימות, ובניגוד לסייבר - התחום לא נהנה מתשתית הכשרה צבאית ● התוצאה: פער גדל בין הדרישות הגבוהות בשוק לבין כוח האדם הזמין - מה שמקפיץ את המשכורות לגבהים חדשים

איליה סוצקבר, פרופ' אמנון שעשוע, שירי וקס / צילום: כדיה לוי, עומר הכהן, עדו לביא
איליה סוצקבר, פרופ' אמנון שעשוע, שירי וקס / צילום: כדיה לוי, עומר הכהן, עדו לביא

השבועות האחרונים היו חיוביים במיוחד לחשבון הבנק של כמה ממומחי הבינה המלאכותית הגדולים בעולם - כאשר מטא, גוגל ו־OpenAI התחרו ביניהן על מיטב המוחות עם הצעות מפתות שכוללות שכר מופלג של מאות מיליוני דולרים ומעשים חריגים שכוללים לעיתים את קילוף שכבת הבכירים מחברה חיה, רק כדי להימנע מרכישת החברה.

מה עומד מאחורי שקיעתה של המעסיקה הגדולה בהייטק הישראלי
הישראליות שהתברגו לרשימת החברות המובילות בפינטק העולמי

מארק צוקרברג, למשל, מציע לפי הדיווחים שכר של 300 מיליון דולר בתמורה לארבע שנות עבודה על מה שהוא מגדיר כמנוע הבינה המלאכותית הטבעית הבא, שיחקה את הבינה האנושית (עוד על כך במוסף G). גוגל ביצעה שתי רכישות ענק של טאלנטים במיליארדי דולרים - רכישת שני בכירים מחברת ווינדסרף, ו"גילוח" של 30 בכירים מתוך 170 עובדי חברת קרקטר תמורת 2.5 מיליארד דולר, אחד מהם הוא היזם היהודי נועם שזיר. על פי ההערכה, כל אחד מהם רופד בחוזים שמנים של מיליוני דולרים רבים.

בישראל עדיין לא נראו עסקאות ענק שכאלה, אך משכורות העובדים בתחום כבר מייצרות פער משמעותי מהשאר. שירי וקס, מנכ"לית חברת ההשמה להייטק גוטפרנדס (Gotfriends), מספרת על הכפלה של מספר המשרות בתחום בתוך חצי שנה בלבד, תקדים שממחיש את הביקוש הגובר.

אפילו ניסיון של שנה ב־AI מקפיץ את השכר

"אין בישראל מענקי חתימה של מאות מיליוני דולרים כמו שאנחנו רואים בעמק הסיליקון", אומרת וקס, "אבל ניכר שמפתחים שעבדו בסך הכל שנה אחת על פרויקטים מורכבים ב־AI משדרגים את הצעות השכר שלהם בסכומים שנעים בין 3,000 ל־15,000 שקל, ועשויים לקבל מענק חתימה של עד שש משכורות - כל זאת בחודשיים האחרונים בלבד. זה לא רק שיש מחסור באנשים כאלה - המקצוע כולו חדש לחלוטין, ועובדים עם מומחיות כזו בקושי יצאו לשוק".

הביקוש הגדול לעובדים בתחום הבינה המלאכותית נובע משני מקורות: האחד, משרות הקשורות ביישום AI על מערכות קיימות: שיפור של מוצרים קיימים או פיתוח של משימות שמקצרות תהליכים וחוסכות בכוח אדם ובזמן. במקרה זה, אותו מהנדס עוסק בהטמעה של מודלי שפה קיימים ובחיבורם למוצרים קיימים - כך שתוספת השכר ביחס למהנדס תוכנה רגיל בתחום זה עומדת על 3,000 שקל בממוצע.

עם זאת הקטגוריה השנייה, הכוללת אלגוריתמאים בעלי תואר שני ומעלה שעוסקים בכיול, כיוונון ושיפור של מודלי שפה - תפקידים שמתוארים לפעמים כמהנדסי פרומפטים או שאילתות, יכולים להרוויח שכר גבוה ב־10-15 אלף שקל ביחס לאלגוריתמאים רגילים.

על פי גוטפרנדס, במחצית הראשונה של 2025 התברגו משרות ה־AI בצמרת טבלת המתוגמלים בהייטק הישראלי. מפתחי בינה מלאכותית יוצרת (GenAI) למשל מרוויחים בממוצע 46,755 שקל, בהשוואה לאלגוריתמאים ללא התמחות בתחום, שמכניסים 42,255 שקל בחודש. הפער נשמר גם בתחום הסייבר, כאשר מהנדס בעל מומחיות ב־AI משתכר בממוצע כ־2,000 שקל יותר.

יש גם חברות בתחום שאימצו פתרונות יצירתיים: הסטארט־אפ דקארט מתגמל עובדים חדשים בהשתתפות של עד 80% בשכר דירה במגדלי גינדי החדשים בשכונת יד אליהו בתל אביב.

תארים מתקדמים יש, ניסיון בפועל - אין

עבור המשרות היוקרתיות יותר בעלות השכר הגבוה, דורשות החברות תנאים משתנים - בדרך כלל כמה שנים של ניסיון מעשי בפיתוח מבוסס למידה עמוקה (Deep learning) או למידת מכונה (Machine learning), ניסיון קודם כלשהו בעבודה עם מודל שפה טבעי או מודל שפה גדול, ניסיון כלשהו בכתיבה בשפת התכנות פייתון, ולעיתים גם ניסיון כמדען נתונים (Data scientist) ותואר ראשון בתחומי ההייטק - אם כי הדבר לא תמיד מוצג כדרישת סף. מודלי השפה הרצויים הם בדרך כלל ChatGPT או קלוד, אם כי יותר ויותר משרות מגדירות גם את ג'מיני של גוגל כיתרון.

"הביקוש היותר גבוה הוא לתפקידים כמו חוקרי AI, מהנדסי למידת מכונה או מודלי שפה, וכן למועמדים בעלי פרופיל שמשלב בין תואר אקדמי לניסיון תעסוקתי בתחום ה־AI", אומרת אביב יונס, סמנכ"לית משאבי אנוש בקרן ההשקעות Team8. "רוב הכישרונות בתחום הזה בישראל הם חוקרים אקדמיים עם תארים מתקדמים בתחום וללא ניסיון מהתעשייה, או להפך, מהנדסים עם ניסיון אך ללא רקע אקדמי מחקרי".

המחסור להכשרות, אומרת יונס, הוא מקור לכך: "בתחום הסייבר למשל, מרבית הכשרת אנשי המקצוע מתחילה כבר בתקופת השירות הצבאי, אבל תחום ה־AI לא נהנה מאותה עוצמה. לכן נוצר פער בין הדרישה לשילוב של ידע וניסיון לבין ההיצע הדל בישראל.

עוד מוסיפה יונס: "בעוד שבכל חברה כיום נדרש ידע מבוסס בבינה מלאכותית כחלק מעבודת צוותי הפיתוח, המחסור הוא באנשי AI מובהקים - בעלי מקצוע שמוקדשים לתחום, בדומה למהנדסי וחוקרי סייבר. הפתרון הוא לא בקורסים נקודתיים אלא בהשקעה כוללת בתחום שנדרשת להיות חלק מתוכנית לאומית, וככל שיעבור הזמן יהיה מורכב יותר לצמצם את הפער".

בשוק יש כעת ביקוש גבוה לחוקרי AI בעלי יכולות מימוש או מובילים בתחומים כמו מודלי שפה גדולים (LLM), אך ההיצע לא מספק. בהתאם לכך, אומרת יונס, השכר גבוה ונמצא בשליש העליון של השוק: "אם השכר הממוצע בהייטק נאמד בין 27-32 אלף שקל, אז עבוד אנשי AI סכומים סביב 40 אלף שקל ויותר לא נתפסים כחריגים, בדומה לחוקרי סייבר מבוקשים".

ביקוש למנהלים שיובילו את שילוב ה־AI בארגון

קטגוריה חדשה בתחום משרות ה־AI בישראל נוגעת לייעוץ ואינטגרציה של מערכות בינה מלאכותית בארגון - במטרה לחסוך לחברה תהליכים, לקצץ היכן שאפשר ולהפוך תהליכים לאוטומטיים היכן שצריך. במקרה זה לא מדובר במדענים אלא במנהלים מנוסים שתפקידם לבנות צוותי AI, כדי שאלה יבחנו שילוב של בינה מלאכותית בפיתוח התוכנה, בתהליכי העבודה, בניהול המשימות ובשאר התהליכים הארגוניים. אלה עובדים שמכירים היטב את שלל המודלים הקיימים ואת היישומים האפשריים ומסוגלים לשדרג ארגונים לעידן ה־AI.

במקרה זה, מדובר בתפקידים ניהוליים עם שכר ממוצע שנע בין 60 ל־80 אלף שקל בחודש, שלעיתים מתלווה אליו מענק חתימה בן מאות אלפי שקלים. "הסיבה שארגונים רבים מוכנים לשלם כל כך הרבה כסף בשביל מנהלים כאלה היא שהמעסיקים מבינים שצוות שכזה יהפוך את המוצר שלהם ליעיל בטווח הרחוק, הוא יחסוך בכוח אדם ויאפשר לפתח על גביו מוצרים נוספים", אומרת וקס.

בשלב זה, אין בישראל מהנדסים ששווים מאות מיליוני דולרים בתחום, כיוון שאין בנמצא מהנדסים שעוסקים בפיתוח מודלי שפה מאפס, למעט אולי מספר חד ספרתי ומצומצם של עובדים ב־AI21 של פרופ' אמנון שעשוע, חטיבת התוכנה של אנבידיה או המשרד החדש של הסטארט־אפ SSI בישראל, שאיליה סוצקבר יוצא OpenAI הוא בין מייסדיו. אלה מהנדסים שעובדים ישירות מול מחשבי על או אשכולות מעבדים גרפיים משמעותיים, משאבים נדירים בישראל.

"ייתכן שמדובר בפערים זמניים בשל המחסור שיש במהנדסי AI ביחס לביקוש, וככל שעובדים יתנסו בתחום השכר יירד - אבל בינתיים המצב הפוך. יש לא מעט מקומות עבודה שמגיעים ואומרים לי שעל אף שגבול השכר העליון שלהם הוא 40 אלף שקל בחודש, הם החליטו לבטל את ההגבלה הזאת לטובת גיוס בעלי ניסיון ב־AI", אומרת וקס.

עוד כתבות

תקיפת חיל האוויר בטהרן. הפגיעה ביכולות הגרעין האיראניות קריטית גם לביטחון אירופה / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

ישראל עשתה לאירופה את העבודה המלוכלכת. עכשיו הגיע הזמן לשלם

מהמערכה מול איראן כלכלת ישראל יוצאת חבולה, עם חובות, אינפלציה וריבית גבוהים, בעוד אירופה נהנית מההגנה אך לא נושאת בעול ● ישראל צריכה להציב דרישה ברורה לאיחוד האירופי: להשתתף בעלויות המלחמה, ויותר מזה - בעלויות הביטחון השוטף

ארקייד של דונקי קונג. הוליווד מחפשת מלכים / צילום: Shutterstock

הוליווד ממנפת את סופר מריו ודונקי קונג לטובת השורה התחתונה

השבוע יוניברסל ונינטנדו הכריזו על סרט חדש שמבוסס על משחק הוידיאו דונקי קונג ● ההכרזה מסמנת צעד נוסף באימוץ של עולם הקולנוע את דור הגיימינג ● אחרי ההצלחה של "האחים סופר מריו", הוליווד לא רק מעבדת את המשחקים למסך אלא מאמצת את ההיגיון שלהם

ערן גולן, מנכ''ל מימון ישיר / צילום: עופר חג'יוב

מימון ישיר מתייעלת; תצמצם 12% ממשרות עובדי האשראי לרכב

מימון ישיר מודיעה הבוקר על יישום תוכנית התייעלות ממוקדת במגזר הלוואות הרכב שתוביל לצמצום במצבת המשרות במגזר הלוואות הרכב ● לפי ההערכות, צמצום לפי השיעור המדובר, משמעותו פיטורי כ-90 עובדים ● החיסכון השנתי הצפוי מהמהלך מוערך על ידי החברה בכ-40 מיליון שקל

מערכת פגיון מתוצרת סמארטשוטר / צילום: סמארטשוטר

אירופה, גרמניה וארה"ב: עסקאות נשק חדשות לישראליות

בזמן שגרמניה מקיימת מגעים לרכישה לא שגרתית של צוללת בלתי מאוישת מישראל, המארינס האמריקאי מרחיב את השימוש במערכות הירי החכמות של סמארטשוטר ● רחפנים תוצרת חברה מעומר עושים דרכם ליחידות מיוחדות באירופה ● וגם: איך ברזיל הפכה למעצמת יצוא ביטחוני, ומה גורם להשקעות העולמיות בדיפ־טק לנסוק ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מנהטן / צילום: Shutterstock

ברקע משבר משרדי ההייטק בניו יורק, מנורה מבטחים מצטרפת לקרן חוב של מיליארד דולר

בין המשקיעים המרכזיים בקרן חוב חדשה של SL Green, בעלת הנדל"ן המסחרי הגדולה ביותר במנהטן, נמצאת גם מנורה מבטחים הישראלית ● הקרן הוקמה בתחילת 2024 ומכוונת לרכישת חוב נדל"ני בנכסים מסחריים שנקלעו לקשיים, בעיקר בשוק המשרדים והקמעונאות של ניו יורק

איראן מחמשת את הפרוקסי ומכריזה: "עדיף להתכונן לעימות"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: רומניה בדרך לרכוש את כיפת ברזל; איראן מתכוננת לסבב הסלמה נוסף מול ישראל; בשוויץ שוב מאוכזבים מאלביט, והמשטר בדמשק עומד בפני דילמה קיומית ● כותרות העיתונים בעולם

לקראת שבוע המסחר / צילום: Shutterstock

האזהרה של בנק אוף אמריקה למשקיעים - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

המנוע שדחף את הביטקוין לשיא והאנליסט שמסמן את המטבע החם הבא ● מנהל ההשקעות שבונה על המשך העליות וחושף איך לבנות תיק מנצח ● וגם: בתי ההשקעות שאיכזבו, סעיף חדש שמקפיץ את האינפלציה – והאזהרה של בנק אוף אמריקה למשקיעים בוול סטריט

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

איזה אי יווני הוא הקרוב ביותר לישראל?

מה השם העברי לטיסות לואו קוסט, כיצד נקרא המטבע של אוקראינה, ובמה עוסקים אורניתולוגים? ● הטריוויה השבועית

סערה טורקית בים התיכון / עיבוד: ap, Markus Schreiber, Petros Giannakouris

תוקפנות טורקית, סכנה ישראלית: הסערה שיוצר ארדואן בים התיכון

שורת פרויקטים אסטרטגיים שתכננה ישראל עם יוון וקפריסין נבלמה בחסות טורקיה ● על פי ארדואן, הסיבה היא מחלוקת על תפיסת הגבולות הכלכליים במזרח הים התיכון ● ההשלכות: פגיעה ביתירות החשמל והגז של ישראל וסיכון השקעות של עשרות מיליארדים

בית קברות תת קרקעי בירושלים / צילום: חברת קדישא ירןשלים. פרושים

חנויות, משרדים, מלונות ומקומות בילוי: האם העתיד של התכנון בישראל נמצא מתחת לאדמה

המערכה עם איראן חידדה את הצורך בפתרונות מיגון - חלקם מתחת לאדמה - אך לשימוש בתת־קרקע יש יתרונות רבים נוספים ● מדוגמאות מהעולם ניתן ללמוד כיצד ניתן לפתח את השטחים שנמצאים מתחתנו, ומחקר חדש של האוניברסיטה הפתוחה מצא את ההיגיון הכלכלי שיאפשר את זה בישראל

וול סטריט / צילום: ap

נעילה מעורבת בוול סטריט על רקע דיווח שטראמפ דוחף למכסים של 15% על האיחוד האירופי

דאו ג'ונס איבד כ-0.3% בעוד נאסד"ק רשם עלייה קלה ● ירידה במחירי האורז הורידה את האינפלציה ביפן ● מניית נטפליקס צללה על רקע דוח רבעוני טוב, שהעלה את תחזית ההכנסות לשנה כולה ● מחירי מטבעות הקריפטו עולים בעקבות אישור החוק להסדרת מטבעות יציבים בארה"ב ● יצוא המתכות הנדירות של סין זינק ביוני

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

פלש לשטח ציבורי ודרש 1.3 מיליון שקל לפינוי. מה קבע ביהמ"ש?

בית משפט השלום דחה בקשה של אדם שעשה כ-20 שנה שימוש ללא היתר בשטח ציבורי לפיצוי בגין השבחת הנכסים שנבנו בו ● למה נדחתה תביעת לשון הרע בטענה להפצת שמועות של גניבת כסף מחנות שבבעלות הנתבע? ● וגם: האם מפקח בנייה חייב לפצות על נזקים שגרם לווילה, למרות שהיא נמכרה ללא הפסד? ● 3 פסקי דין בשבוע

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בת"א; מדד הביטוח יורד בכ-1.5%, ישראכרט עולה בכ-2%

מדד ת"א 35 יורדת ב-0.3% ● שורת חברות בארה"ב יפרסמו דוחות בשבוע הקרוב, ביניהן אלפאבית, טסלה ואינטל ● השקל המשיך להתחזק ביחס לאירו, אך דווקא נחלש קלות ביחס לדולר ● הפניקס מציינים כי הסיכוי להפחתת ריבית בספטמבר פוחת ● מנכ"ל מגדל ניהול תיקי השקעות אומר כי "לא מן הנמנע שישראל עומדת כעת בפני תור זהב כלכלי"

בודקים את המיתוס. כיבוש הבסטיליה / צילום: ציור: ז'אן־פייר־לואי־לורן הואל

למה המהפכנים בצרפת רצו לכבוש את הבסטיליה? לא בשביל האסירים הפוליטיים

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: המבצר הפריזאי נחשב לסמל הדיכוי של המלוכה, אך המהפכנים הגיעו לשם מסיבות אחרות

קאדילק ליריק / צילום: יח''צ

הרכב שמציג ביצועים מרשימים, תא נוסעים מרווח ומחיר יקר מאוד

קאדילק הוא מותג שמקושר למנועי בנזין גדולים, אבל הקרוס–אובר החשמלי הראשון שלו בישראל עומד בכבוד במטלה ● הביצועים מרשימים ותא הנוסעים מרווח ונוח. המחיר, מצד שני, הוא אתגר לא פשוט

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

עתירה לבג"ץ: להקפיא מיד את הליכי הדחת היועמ"שית גלי בהרב-מיארה

העתירה הוגשה ע"י תנועת משמר הדמוקרטיה ו-37 עותרים בראשות ראש השב"כ לשעבר כרמי גילון ● העותרים טוענים: חשש שהממשלה תתכנס במהירות ותחליט על הדחה מיידית של היועמ"שית בעקבות המלצת ועדת השרים ● הדיון בממשלה על ההדחה אמור להתקיים בעוד עשרה ימים

תחנת הכוח OPC בחדרה / צילום: באדיבות החברה, שלומי אמסלם

מי תישאר בחוץ? המרוץ להקמת תחנות כוח מוגבל על ידי הממשלה ורשות החשמל

לאחר שפסלה אותן בעבר, הממשלה תדון מחדש בהקמת תחנות הכוח OPC וריינדיר ● ואולם, מכסה שקבעה רשות החשמל מאפשרת להקים רק אחת מהן, בשל העלות הגבוהה למדינה ● מנגד, יש מי שטוען: התחרות שצפויה להיווצר עם כניסתן לשוק תחסוך לציבור הרבה יותר

מירנדה ג'ולי. בין היתר סופרת, יוצרת סרטים זוכי פרסים ומוזיקאית / צילום: Shutterstock

"על ארבע": יצירה נועזת על אישה שרוצה להתבגר מבלי למות מבפנים

מירנדה ג'ולי היא אולי הסופרת האמריקאית הכי מעניינת, בוטה ושנויה במחלוקת שיש כיום על מדף הספרים ● בספרה החדש היא בודקת את הגבולות של אישה שנכנסת לגיל המעבר, ויוצרת חוויית קריאה מרגשת והופכת קרביים

האם קלוד יהיה זה שיחלץ את אמריקה מבור החוב והגירעונות / צילום: Shutterstock

אמריקה יכולה לחלום שה-AI יציל אותה מהחובות

בהינתן קצב הצמיחה היום, המשק האמריקאי יגיע לכדי פשיטת רגל מוחלטת בתוך עשור או שניים לכל היותר ● אך אם הוא יוכל בשני העשורים הבאים לשחזר את הגידול בתל"ג שהתרחש בשתי המאות שעברו, הוא יתאושש ● ואיך הוא יעשה זאת? התפתחות הבינה המלאכותית לכלי שיודע לקבל החלטות וגם לבצע עצמאית, עשויה לטרוף את הקלפים

השופטת רות רונן והיועמש''ית גלי בהרב מיארה / צילום: ענבל מרמרי, איל יצהר

בג"ץ: נבצרות נתניהו באחריות היועמ"שית. נתערב רק בנסיבות חריגות

שופטת העליון רות רונן קבעה כי בג"ץ לא יתערב בשיקול-דעתה של היועמ"שית גלי בהרב-מיארה - אלא אם יוכח חד-משמעית כי רה"מ בנימין נתניהו מפר את הסדר ניגוד העניינים שלו, וכי נפל פגם שיפוטי בטיפול בהפרות אלה