גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הישראלים לא מבינים בפנסיות ועשרות סוכני ביטוח הפכו למולטי מיליונרים

דווקא בעידן הדיגיטלי, כוחם של המתווכים המסורתיים בתחומי החיסכון והביטוח הולך וגדל ● בשוק מסכימים כי עוצמתם נובעת מרמת ההבנה הנמוכה של הציבור ● התוצאה: הסוכנויות מציגות רווחיות הלקוחה מעולמות ההייטק ושוק רותח של עסקאות, שהאחרונה שבהן הובילה ליצירת מיליארדר חדש, איציק עוז

איציק עוז / צילום: עומר עוז
איציק עוז / צילום: עומר עוז

כשאיציק עוז הקים את סוכנות הביטוח שלו, אגם לידרים, לפני יותר מ-30 שנה, ספק אם הוא חלם שיבוא יום והיא תהפוך אותו למיליארדר. אבל זה מה שקרה השבוע כאשר חברת הביטוח הפניקס רכשה ממנו את יתרת החזקותיו בסוכנות שהקים, תמורת 763 מיליון שקל.

לאחר ניסיון ההנפקה שכשל ב-2021: ויה הישראלית הגישה תשקיף חסוי בוול סטריט
לאחר שמיליארדים נעלמו לאלפי משקיעים בישראל, האכיפה עולה שלב

יחד עם מכירות קודמות של מניות הסוכנות, תגמולי עתק שקיבל לאורך השנים כשכר (קרוב ל-140 מיליון שקל), דיבידנדים ומניות חסומות שיקבל כעת בשווי של 32 מיליון שקל, צבר עוז הון של יותר ממיליארד שקל.

עוז משמש בשנים האחרונות כיו"ר הפניקס סוכנויות, חברה המאגדת תחתיה את אגם לידרים וסוכנויות נוספות המשתייכות לקבוצת הביטוח הגדולה בישראל. מכירת המניות שלו בעסקה הנוכחית משקפת שווי אסטרונומי של 4.4 מיליארד שקל להפניקס סוכנויות - יותר מ-15% משווי קבוצת הפניקס כולה.

נשאלת השאלה איך קורה שסוכנות ביטוח, שתפקידה המרכזי הוא לתווך בין הלקוח לגוף שבו הוא חוסך לפנסיה או רוכש ביטוח, מקבלת תג שווי כל כך גבוה. וכל זאת עוד בעידן הדיגיטלי, שבו לכאורה אפשר לעשות הכול בלחיצת כפתור. כן מעניין לבחון ממה נובעת עוצמתם של סוכני הביטוח, עד כמה הרווחיות שלהם חריגה, והאם האקזיט של עוז הוא תופעה חריגה בענף?

בישראל פועלות יותר מאלפיים סוכנויות ביטוח, כשהמגמה של רכישת סוכנויות בידי קבוצות הביטוח הגדולות הואצה בשנים האחרונות. מספרן של העסקאות שנחתמו מאז שנת 2019 עמד על יותר מ-100, ועוד עשרות נמצאות בתהליך.
"השוק חם. יש עשרות עסקאות בכל שנה ומולטי מיליונרים רבים. פשוט לא שומעים על זה", טוען בכיר בשוק.

לדבריו, האקזיט של איציק עוז הרבה פחות יוצא דופן משנדמה לנו. "זה הגיע לעיניים שלך כי זו עסקה מאוד גדולה, והפניקס היא חברה ציבורית. יש עשרות ואולי מאות מולטי-מיליונרים בעולמות הסוכנויות שאתה אפילו לא שמעת עליהם ולא יודע את השמות שלהם, כי אלה חברות פרטיות שלא צריכות לדווח לאף אחד".

איציק עוז / צילום: עומר עוז

שלמה אייזיק, נשיא לשכת סוכני הביטוח, מסכים לגבי מספר העסקאות אך לדבריו הסכומים נמוכים יותר. "יש כל הזמן עסקאות של מכירת תיקי ביטוח בשוק, מדי שנה. האירוע של איציק עוז הוא חריג ורוב סוכני הביטוח לא מגיעים לשוויים כאלה, אבל אין ספק שמכירת התיקים בשוק היא עניין חם היום בעולם הביטוח. העסקאות נסגרות במחירים הרבה יותר גבוהים מבעבר", אומר אייזיק.

כשהוא מדבר על מכירת תיקים בשוק, הכוונה היא בעיקר לסוכני ביטוח שמוכרים את הנכס שצברו לאורך שנות עבודתם - תיקי הלקוחות - לסוכן אחר או לגוף. הרוכש קונה את הלקוחות של אותו סוכן ואת התזרים העתידי של העמלות השוטפות מהם.

"יש סוכנים מבוגרים שאין להם דור המשך, אז הם מחפשים לממש את הנכס ולקבל עליו תמורה מאוד מאוד יפה", מסביר אייזיק. בשאלת הסכומים הוא אומר כי "היום תיק נמכר בפי 3 מהעמלה השנתית שהסוכן מקבל". כך לדוגמה, סוכן שמקבל עמלות של 5 מיליון שקל בשנה מהתיק ימכור את תיק הלקוחות ב-15 מיליון שקל.

תג המחיר לעוז רק מראה עד כמה חברות הביטוח הפכו תלויות בסוכנים, שאחראים ל-70%-80% מתנועת הכספים בין הגופים המוסדיים המנהלים את חסכונות הציבור בישראל (חברות ביטוח ובתי השקעות). סקר של משרד האוצר מצא ששלושה רבעים מהציבור רוכשים חיסכון פנסיוני דרך סוכן ביטוח, ובתחום ביטוחי הבריאות המספרים אף גבוהים יותר.

"עם ישראל לא מבין בפנסיה"

בשוק מוסכם כי עוצמתם של סוכני הביטוח נובעת מרמת ההבנה הנמוכה של הציבור בפיננסים וחיסכון, תחום שמנהל מעל 3 טריליון שקל, ולכן הם פונים לסוכנים שיעשו בשבילם את העבודה.

רו"ח אמיר אייל, יו"ר בית ההשקעות אינפיניטי (שהחל לאחרונה לעבוד עם סוכנים לאחר שנמנע מכך בעבר), טוען כי "עם ישראל לא מבין בפנסיה ולכן הולך לסוכנים. סוכני הביטוח נותנים ערך אדיר למשקי הבית, במקום שאף אחד לא עושה את זה. מכאן החשיבות שלהם".

ללינור דויטש, מנכ"לית לובי 99, יש הסבר דומה. בדיון בכנסת היא אמרה כי "מה שקורה זה שאני פונה לסוכן הביטוח שלי ושואלת אותו 'כדאי לי ככה וככה?'. והוא אומר לי, תקשיבי, ואני עושה מה שהוא אומר. בסוף האדם הסביר לא מבין בזה והוא עושה מה שסוכן הביטוח שלו אומר".

גם איתי טמקין, לשעבר סגן הממונה על התקציבים במשרד האוצר, אמר באותו דיון כי "תחום הביטוח והחיסכון הפנסיוני הוא לא שוק רגיל. יש בו כשל שוק מובנה של פערי אינפורמציה. זה קיים בכל העולם וזו הסיבה שבכלל קיימות סוכנויות. בסופר אין לך סוכן שאומר לך תקנה קורנפלקס איקס או של חברה אחרת. השוק הזה בנוי בצורה אחרת, עם סוכנים שמסבירים לך מה לעשות, או יועצים שמייעצים לך".

על השאלה למה הלקוחות לא מוותרים על סוכן ועוברים לפעול בדיגיטל, משיב מייסד ומנכ"ל לשעבר של אחת מסוכנויות הביטוח הגדולות, כי "הערוץ הדיגיטלי מתאים לאנשים מסוימים במקרים ספציפיים. בשנות ה-90 נכנסה לענף 'ביטוח ישיר' וההנחה בשוק הייתה שתוך כמה שנים לא יישארו סוכנים. אבל התחזית לא התממשה.

"הערוץ הדיגיטלי עובד יותר בביטוחי רכב, שכולם חייבים אותם והם מוצר פשוט", הוא אומר עוד לגלובס. "אבל כשמגיעים לנושאים מורכבים יותר, כמו השקעות, פנסיה או ביטוחי בריאות, לא תעשה את זה עבור המשפחה שלך בצורה דיגיטלית בעתיד הנראה לעין. ואני אומר את זה כמי שמכיר את כל הסטארט-אפים בתחום.

"בסוף אתה רואה שאת הסכומים שחברות הביטוח מוציאות על הסוכנים, ביטוח ישיר מוציאה על שיווק ישיר ופרסומות. העלות של שיווק ישיר לא זולה יותר מסוכן".

נראה שהקושי של הציבור להתמודד עם התחום מוביל לתוצאה "שסוכנויות זה עסק רווחי בצורה בלתי פרופורציונלית", קובל גורם בכיר בשוק שמכיר היטב את הפרטים. "הם רושמים שיעורי רווחיות של 25%-30% (רווח לפני מס מההכנסות, נ"א), ולא מדובר על הייטק.

"אם עסק כזה מרוויח כך זה אומר שיש כשל שוק, שהרווחיות בלתי מידתית לחלוטין. כולם מדברים על יוקר המחיה ומאשימים את שופרסל ורמי לוי שמרוויחים 3%-4%, אבל מתעלמים מהרווח המופרז של סוכני הביטוח".

מיהן הסוכנויות הגדולות בענף

בישראל פועלים כמה אלפי סוכני ביטוח (אין הסכמה על המספר המדויק), שחלקם מאוגדים בסוכנות או בית סוכן, וחלקם פועל באופן עצמאי. על פי נתוני רשות שוק ההון, סכום העמלה הכולל שקיבלו הסוכנים והסוכנויות בשנת 2023 עמד על כמעט 11 מיליארד שקל, עם קצב גידול שנתי של 6%.

ההכנסות של הסוכנים נובעות ממספר עמלות עיקריות שהם מקבלים מחברות הביטוח ומבתי ההשקעות: עמלת היקף (על העברת תיק של לקוח), נפרעים (עמלה חודשית) ולפעמים גם יעדי מכירות (ראו מסגרת).

עוד עולה מנתוני רשות שוק ההון ביחס לסוכנויות הביטוח (שמונות כאמור יותר מ-2,000), כי כמחצית מהן מכניסות בין 1 ל-5 מיליון שקל בשנה, ו-14% מעל 5 מיליון שקל. היתר מכניסות פחות ממיליון שקל בשנה.

רוב הסוכנויות הגדולות נשלטות על פי ההערכות על ידי חברות הביטוח (חולשות על כרבע מההכנסות בענף): הפניקס למשל מחזיקה באגם לידרים, שקל, אורן מזרח וקוואליטי; תחת מגדל פועלות מבטח סימון, שגיא יוגב, שחם-אורלן ופלתורס; אצל כלל פועלות תמורה, בטח תורן ודוידוף; תחת הראל מדנס, וריטס, דקלה וידידים; ואצל מנורה מבטחים נמצאות אורות, אליפים וסיני.

סוכנויות עצמאיות גדולות נוספות הן תלפיות (עם 1000 סוכנים), איאון ישראל, גבאי, פרופיט, אמנון גור, קלי, דנר וארבע עונות של בית ההשקעות אי.בי.אי.

לדברי המייסד והמנכ"ל לשעבר עמו דיברנו, "חברות הביטוח רכשו חברות שעוסקות בתחומים שונים. למשל, אגם לידרים ומבטח סימון מטפלות במעסיקים, כלומר חברות גדולות במשק כמו הייטק או שירות המדינה, או ארגונים עם מאות עובדים. במקביל חברות כמו אורן מזרח מטפלות באנשים פרטיים, בעיקר לביטוחי פרט כמו תוכנית חיסכון, גמל להשקעה, רכב או דירה. קוואליטי זה בכלל בית סוכן, כלומר גוף שמרכז הרבה סוכנים פרטיים".

"יש סוכנויות שגדולות יותר מחברות ביטוח, מבחינת היקף הפעילות. למשל, אורן מזרח גדולה יותר מהכשרה", אומר לגלובס נשיא לשכת הסוכנים אייזיק, וממחיש עד כמה חזקים סוכני הביטוח.

שוק בשווי עשרות מיליארדי שקלים

מתוך דוחות חברות הביטוח הגדולות ניתן ללמוד על הרווחיות החריגה בתחום הסוכנויות. בדיקה של שלוש השנים האחרונות מלמדת כי בניגוד לתחומי פעילות אחרים של החברות, תחום הסוכנויות שומר על רמת רווחיות גבוהה ויציבה.

שלמה אייזיק, נשיא לשכת סוכני הביטוח / צילום: יח''צ

כך, אצל הפניקס שיעור הרווחיות בתחום הסוכנויות עומד על 32%-39% מההכנסות. אשתקד רשמה הפניקס סוכנויות רווח של 300 מיליון שקל על מחזור של 939 מיליון שקל. במגדל שיעור הרווחיות של הסוכנויות הוא 24%-28% ובכלל עומד על 21%-22%.

לעומת זאת, בתחומי הפנסיה וביטוחי הבריאות שיעורי הרווחיות של החברות נמוכים בהרבה. כך אצל הפניקס הניב תחום הפנסיה בשנים האחרונות רווחיות של 8%-11% מההכנסות ואילו ביטוחי הבריאות 8%-10%. בחברות הביטוח האחרות שנמנו הרווחיות הייתה לרוב אף נמוכה יותר.

גורם בכיר בשוק מוסיף כי אם נחלק את השווי של עסקת הפניקס-עוז בחלק היחסי של הסוכנות בשוק (על פי ההערכות קרוב ל-10%), נקבל שווי עצום של כמה עשרות מיליארדי שקלים לשוק הסוכנויות בישראל כולו.

אייזיק: "זה נתון מדהים, שאני רואה אותו גם בעסקאות מכירת תיקים בשוק. סוכנים צברו תיק לאורך עשרות שנים עם מחזור הכנסות גדול, ויש לזה שווי משמעותי".

עוד כתבות

שכונת יובלים בקריית שמונה / צילום: דוברות עיריית קריית שמונה

השיבה הביתה לצפון: מחירי השכירות ביישובים שפונו עולים, אבל רק בדירות עם מיגון

בדיקות שערכו חברת דיפרנט ושמאי המקרקעין עדן סורדו מעלות כי מחירי השכירות בקריית שמונה עלו ברמה דו־ספרתית באחוזים, אך נראה שלדירות החדשות עם הממ"דים יש משקל גבוה בעלייה ● מה קורה בערים ובשכונות שהמפונים עוזבים?

שכונת צל אורנים, קריית טבעון / צילום: בר לביא

השכונה שהוקמה על שטח של קיבוץ לשעבר ומספקת לבעלי הדירות בה רווח של מיליון שקל

שתי דירות שלושה חדרים במרחק של כ־130 מטר זו מזו, נרכשו בשכונת צל אורנים בקריית טבעון, בהפרש של ימים ספורים ● שתי הדירות נקנו בתוכנית מחיר למשתכן לפני שבע שנים, ונמכרו במחיר כפול ממחיר הקנייה

נתניהו ומשפחות החטופים בבלייר האוס. ייאוש היה תלוי בחדר / צילום: אבי אוחיון - לע''מ

"המלחמה המיותרת" והמלחמה הבלתי מסתיימת

מה יכולת העמידה של חברה חופשית במלחמת דמים ארוכה? הבריטים עמדו ב-1916 ב-57 אלף הרוגים ביום אחד ● לא כל חברה מסוגלת. לפעמים החמצן מתחיל לאזול

איימן עודה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

אלימות קשה נגד ח"כ איימן עודה: שמשת רכבו נופצה לחלוטין, 3 נעצרו

בלילה חיל האוויר יירט טיל אחד ששוגר מתימן ● טום בראק, שליח טראמפ לענייני סוריה: ישראל וסוריה הסכימו להפסקת אש ● טראמפ בבית הלבן: "מקווה להשיג עסקת חטופים במהירות" נשיא סוריה אחמד א-שרע מאשים: "ההתערבות הישראלית החזירה את המתיחות" ● 50 חטופים - 652 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

האם קלוד יהיה זה שיחלץ את אמריקה מבור החוב והגירעונות / צילום: Shutterstock

אמריקה יכולה לחלום שה-AI יציל אותה מהחובות

בהינתן קצב הצמיחה היום, המשק האמריקאי יגיע לכדי פשיטת רגל מוחלטת בתוך עשור או שניים לכל היותר ● אך אם הוא יוכל בשני העשורים הבאים לשחזר את הגידול בתל"ג שהתרחש בשתי המאות שעברו, הוא יתאושש ● ואיך הוא יעשה זאת? התפתחות הבינה המלאכותית לכלי שיודע לקבל החלטות וגם לבצע עצמאית, עשויה לטרוף את הקלפים

עסקאות השבוע / צילום: מורן לוי

עם פוטנציאל להתחדשות: כמה שילמו משקיעים על דירת 3 חדרים באור יהודה?

בדרום אור יהודה, נמכרה דירת 3 חדרים בשטח של 50 מ"ר, בקומה רביעית בבניין ללא מעלית תמורת 1.6 מיליון שקל ● בשכונות הדרומיות של אור יהודה מקודמת תוכנית פינוי־בינוי ● הקונים הם זוג צעיר שרכש את הדירה להשקעה ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

משרד האנרגיה: הרגולציה על פאנלים סולאריים רבה, משתנה, לא שקופה ולא דיגיטלית

לפי מחקר חדש של משרד האנרגיה, התקנת פאנלים סולאריים דורשת היתרים מ-11 רגולטורים שונים - דבר שהופך את ההליך לארוך, מסורבל ולפעמים בזבזני ● בנוסף לפי המחקר, שינויי הרגולציה בתחום תכופים והרגולטורים לא עומדים בזמנים שהם מבטיחים

יו''ר ועדת הכלכלה, ח''כ דוד ביטן / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

נכשל הגישור הפלילי בין הפרקליטות לח"כ דוד ביטן

יו"ר ועדת הכלכלה מואשם בקבלת שוחד ב-715,000 שקל בתפקידיו הקודמים; מכחיש את ההאשמות ● יתחיל להעיד בספטמבר, שעתיים וחצי בלבד בכל דיון מסיבות רפואיות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

עליות קלות בת"א; טאואר עולה בכ-2%, פלרם יורדת ב-2%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.5% ● שורת חברות בארה"ב יפרסמו דוחות בשבוע הקרוב, ביניהן אלפאבית, טסלה ואינטל ● השקל המשיך להתחזק ביחס לאירו, אך דווקא נחלש קלות ביחס לדולר ● הפניקס מציינים כי הסיכוי להפחתת ריבית בספטמבר פוחת ● מנכ"ל מגדל ניהול תיקי השקעות אומר כי "לא מן הנמנע שישראל עומדת כעת בפני תור זהב כלכלי"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

הוגשה עתירה לבג"ץ: להקפיא מיידית את הליכי הדחת בהרב-מיארה

העותרים טוענים: חשש שהממשלה תתכנס במהירות ותחליט על הדחה מיידית, בעקבות המלצת ועדת השרים ● הבקשה באה לאחר שוועדת השרים המיוחדת המליצה לממשלה על ההדחה ● הדיון אמור להתקיים בעוד עשרה ימים

''ישראל לא ירתה לעבר המפרץ אפילו קליע. איראן כן''. איימן דין על רקע טהרן / צילום: Shutterstock

האזהרה של האיש שהיה סוכן כפול: "אל תתנו למפלצות גרועות יותר לזחול החוצה"

אחרי שנים רבות בארגון הטרור, איימן דין החל לפקפק באידיאולוגיה הג'יהאדיסטית והפך לסוכן כפול בשירות MI6 ● הוא מבקר בחריפות את חמאס והברית שלו עם איראן ומבהיר שגם עבור מדינות המפרץ - משטר האייתוללות הוא האויב המרכזי ● למרות אירועי השבוע האחרון, הוא מזהה הזדמנות נדירה בסוריה תחת אחמד א־שרע, ומפציר בישראל: "אל תתנו למפלצות גרועות יותר לזחול החוצה"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

פלש לשטח ציבורי ודרש 1.3 מיליון שקל לפינוי. מה קבע ביהמ"ש?

בית משפט השלום דחה בקשה של אדם שעשה כ-20 שנה שימוש ללא היתר בשטח ציבורי לפיצוי בגין השבחת הנכסים שנבנו בו ● למה נדחתה תביעת לשון הרע בטענה להפצת שמועות של גנבת כסף מחנות שבבעלות הנתבע? ● וגם: האם מפקח בנייה חייב לפצות על נזקים שגרם לווילה, למרות שהיא נמכרה ללא הפסד? ● 3 פסקי דין בשבוע

ערן גולן, מנכ''ל מימון ישיר / צילום: עופר חג'יוב

מימון ישיר מתייעלת; תצמצם 12% ממשרות עובדי האשראי לרכב

מימון ישיר מודיעה הבוקר על יישום תוכנית התייעלות ממוקדת במגזר הלוואות הרכב שתוביל לצמצום במצבת המשרות במגזר הלוואות הרכב ● לפי ההערכות, צמצום לפי השיעור המדובר, משמעותו פיטורי כ-90 עובדים ● החיסכון השנתי הצפוי מהמהלך מוערך על ידי החברה בכ-40 מיליון שקל

אילוסטרציה: Shutterstock

הענקית שאיכזבה והדוחות שיכריעו: איך יראה השבוע בשווקים?

אחרי שבוע תנודתי בארץ ובוול סטריט, שבוע המסחר צפוי להיפתח כשבמוקד כניסתן של ענקיות הטכנולוגיה הגדולות למעגל המדווחות - מה שעשוי לספק קריאת כיוון עבור השוק ● בתל אביב המשקיעים ימתינו לדיווחים ביחס לעסקת חטופים

תקיפת חיל האוויר בטהרן. הפגיעה ביכולות הגרעין האיראניות קריטית גם לביטחון אירופה / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

ישראל עשתה לאירופה את העבודה המלוכלכת. עכשיו הגיע הזמן לשלם

מהמערכה מול איראן כלכלת ישראל יוצאת חבולה, עם חובות, אינפלציה וריבית גבוהים, בעוד אירופה נהנית מההגנה אך לא נושאת בעול ● ישראל צריכה להציב דרישה ברורה לאיחוד האירופי: להשתתף בעלויות המלחמה, ויותר מזה - בעלויות הביטחון השוטף

לקראת שבוע המסחר / צילום: Shutterstock

האזהרה של בנק אוף אמריקה למשקיעים - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

המנוע שדחף את הביטקוין לשיא והאנליסט שמסמן את המטבע החם הבא ● מנהל ההשקעות שבונה על המשך העליות וחושף איך לבנות תיק מנצח ● וגם: בתי ההשקעות שאיכזבו, סעיף חדש שמקפיץ את האינפלציה – והאזהרה של בנק אוף אמריקה למשקיעים בוול סטריט

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר כרמית ולנסי / צילום: חן גלילי

המומחית שמנתחת: זה הלקח שאפשר ללמוד מהאירועים בסוריה

שיחה עם ד"ר כרמית ולנסי, ראש תחום סוריה ב-INSS ● על ההסלמה האחרונה בסוריה, הרציונל שמאחורי עמדותיו של נשיא סוריה החדש, מסלול החיים הלא צפוי שלו וכוונותיו לגבי מדינתו ולגבי ישראל ● האזינו

כלא סיידנאיא / צילום: Reuters, Zohra Bensemra

הסודות של מפעל המוות הסורי נחשפים: "בושה לעולם כולו"

תחת משטרו של בשאר אל-אסד, כלא סיידנאיא הפך למכונת הרג המונים ● העולם ידע על סיידנאיא, אך לא הצליח לעצור את הזוועות שהתרחשו בתוכו ● עדויות חדשות של אסירים לשעבר מספרות על הרעבה, אלימות קיצונית, טקסים שנועדו לשבור אותם פסיכולוגית והרג בעינויים

צעצוע של Learning Resources. העלתה מחירים / צילום: Reuters, Ray Stubblebine

יצרנית צעצועים תבעה את טראמפ בגלל המכסים, ניצחה - ועדיין על הקרשים

חברת צעצועים שמעסיקה 500 עובדים העבירה ייצוא מסין לווייטנאם ולהודו, שלחה משאיות עמוסות סחורה והחזירה אותן חזרה - ואז הגישה תביעה נגד המכסים ● המנכ"ל ריק וולדנברג: "אף אחד לא יציל אותי, אנחנו נציל את עצמנו"

ארקייד של דונקי קונג. הוליווד מחפשת מלכים / צילום: Shutterstock

הוליווד ממנפת את סופר מריו ודונקי קונג לטובת השורה התחתונה

השבוע יוניברסל ונינטנדו הכריזו על סרט חדש שמבוסס על משחק הוידיאו דונקי קונג ● ההכרזה מסמנת צעד נוסף באימוץ של עולם הקולנוע את דור הגיימינג ● אחרי ההצלחה של "האחים סופר מריו", הוליווד לא רק מעבדת את המשחקים למסך אלא מאמצת את ההיגיון שלהם