רשות ניירות ערך הודיעה השבוע כי החליטה לבטל את רישיון שיווק ההשקעות של חברת גלובל נט GNA. ההחלטה מצטרפת לשורה של מהלכים מהתקופה האחרונה, שנקטו הרגולטורים בשוק ההון מול מנהלים ומשווקי השקעות בנכסים אלטרנטיביים, בגופים שבהם איבדו משקיעים וחוסכים מקומיים סכומים המצטברים למיליארדי שקלים.
● הקפיצה את מניות הסלולר: מדוע פלאפון מוכנה לשלם כל-כך הרבה על הוט מובייל
● תשובה עוד לא קיבל את המפתחות בישראכרט וכבר מורווח בחצי מיליארד שקל
תחום זה פורח בשנים האחרונות בישראל. השקעה בנכסים בלתי סחירים, אשר מתאפיינים לא פעם בסיכון גבוה למשקיעים, דוגמת נדל"ן, אשראי חוץ-בנקאי והון-סיכון, הפכה לפופולרית מבעבר.
לנוכח עליית המדרגה המסתמנת באכיפה, גלובס עושה סדר בפרשות המרכזיות שעל סדר היום.
גלובל נט: בוטל הרישיון
הפרשה: החברה שבבעלות דן דוברי שיווקה בישראל מוצרי השקעה של הקרן הבריטית Montreux, המתמחה בבתי אבות סיעודיים, ושל הקרן הבריטית FHL, המשקיעה ברכישת נדל"ן ובהשכרתו למוסדות לדיור מוגן.
קרן Montreux קרסה, וקרן FHL נקלעה לקשיי נזילות, אחרי שההשקעות בהן נחשבו מלכתחילה לבעלות סיכון גבוה - בין היתר בשל איסור לפדות את כספי ההשקעה לתקופה של עד שלוש שנים ומינוף של הקרנות בעקבות הלוואות שנטלו כנגד שיעבודים. קשיי הנזילות פגעו במאות משקיעים ישראלים, אשר הגיעו לגלובל נט דרך סוכני ביטוח.
כספים בסיכון: יותר מ-600 מיליון שקל.
פעולת הרגולטור: רשות ניירות ערך ביטלה את רישיון שיווק ההשקעות של גלובל נט. ההחלטה התקבלה על סמך דוח ביקורת של הרשות, שהתבסס בין היתר על שיחות מוקלטות של נציגי השיווק בחברה עם לקוחות.
לפי הרשות, "החברה וגורמים מטעמה פעלו באופן שיטתי לשווק באופן אגרסיבי את המוצרים שאותם בחרו מראש, ללא בחינת צורכיהם האמיתיים של הלקוחות והתאמת השירות לצורכיהם, וכך שוכנעו הלקוחות לקנות קרנות בסיכון גבוה בניגוד לצורכיהם, בהיקפים של מאות מיליוני שקלים".
דוח הביקורת חשף ליקויים מהותיים, ואף הצביע על פגם במהימנות המנהלים. בין היתר, נחשף בדוח כי גלובל נט קיבלה הלוואה בגובה 5.2 מיליון שקל מ-Montreux, וזו הומרה למניות בחברת ההחזקות של גלובל נט. ברשות אף ציינו כי "החברה העדיפה את טובתה האישית על פני טובת הלקוחות".
החברה שרישיונה בוטל היא תאגיד נפרד מגלובל נט גמל, המתמקדת בקופות גמל בניהול אישי (IRA), וצפויה להימכר לבית ההשקעות פסגות תמורת 45 מיליון שקל. ניתן להעריך כי בפסגות יבקשו כעת לוודא כי לא דבק רבב בפעילות ה-IRA, וכי הרגולטור - במקרה זה, רשות שוק ההון - ייתן את ברכתו לעסקה. ברשות אכן בודקים בימים אלה את ההשלכות.
תגובת החברה: "ההחלטה התקבלה לאחר שגלובל נט בחרה להפסיק את פעילותה בתחום ולוותר על הרישיון. גלובל נט פעלה בתום לב ותוך הסתמכות על ייעוץ משפטי, קיימה בקרות, ערכה הדרכות לעובדיה, ופעלה בשקיפות. לצערנו, ממצאי הביקורת הוצגו באופן חד-צדדי ואינם משקפים את המידע שהועבר לרשות, את מורכבות המציאות או את המאמצים הרבים שהשקיעה החברה בהתנהלות אחראית. אנו דוחים את הניסיון לצייר תמונה של פעילות שיטתית הפוגעת בטובת הלקוחות, וסבורים כי ההחלטה מבוססת על פרשנות מחמירה. גלובל נט תבחן את האפשרויות העומדות לרשותה ותשקול את צעדיה בהתאם".
וולת'סטון: התיק הועבר
הפרשה: וולת'סטון, הנשלטת ומנוהלת על-ידי ירון פיטארו (50%) ביחד עם עידן כץ ואילן בן ישי (50%), מייסדי סוכנות הביטוח נטו, הקימה לאורך השנים יותר מ-150 שותפויות. אלה העניקו הלוואות מזנין (השלמה להון עצמי) לקבלנים, בעיקר סביב פרויקטים של התחדשות עירונית ומחיר למשתכן.
וולת'סטון גייסה סכומי עתק מ-2,000 משקיעים לקרנות שהעניקו את ההלוואות. אלא שחלק מהפרויקטים כשלו. בחברה התחייבו להחזיר 400 מיליון שקל למשקיעים, אך לפי בדיקת גלובס, נכון לפברואר האחרון השיבה 100 מיליון שקל. לטענתה, הדבר נובע מעיכוב בסיום בפרויקטים בעיקר עקב מחסור בעובדי בניין, והמשקיעים עודכנו בכך.
כספים בסיכון: 1.6 מיליארד שקל.
פעולת הרגולטור: רשות ניירות ערך סיימה באחרונה את החקירה נגד החברה ובעליה והעבירה את התיק להכרעת הפרקליטות. ברשות חושדים כי פיטארו, בן ישי וכץ פעלו באמצעות סוכנות נטו להציע השקעות בסיכון גבוה ולמכור ניירות ערך ללא תשקיף.
בעלי וולת'סטון וסוכני נטו חשודים כי פעלו תוך ניצול יחסי האמון שרקמו סוכני הביטוח עם לקוחותיהם, ותוך הפעלת מערכת תמריצים שנועדו לעודד את הסוכנים לגייס.
לפי החשד, הפעילות בוצעה תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא לגבי ניגוד העניינים של החשודים בשימוש בכספים ותוך העברת כספי המשקיעים שלא לטובת ההשקעה שהובטחה להם. ברשות ניירות ערך אף חקרו את החשד כי גיוסי הכספים נמשכו גם לאחר שהקבוצה נקלעה לקשיים.
תגובת פיטארו והחברה: "וולת'סטון פעלה ופועלת אך ורק במסגרת החוק ובהתאם לייעוץ משפטי שוטף שניתן לה. בין השנים 2014-2022 השותפויות המנוהלות על-ידי חברות מקבוצת וולתסטון גייסו במצטבר כ-1.55 מיליארד שקל, מתוכם הוחזרו עד היום כ-925 מליון שקל. אנו ממשיכים לפעול במלוא המרץ כדי להשיא את ההחזר לכל משקיעי וולת'סטון. יודגש כי כל שותפות השקיעה בתמהיל ייחודי של פרויקטים וכי ההחזר בפועל לכל שותפות תלוי בפרויקטים הייחודים בהם השקיעה השותפות, ובהתאם להסכמי ההשקעה".
סלייס: תיקון החוק
הפרשה: סלייס, שהוחזקה על ידי בעל השליטה שמעון גולדברג (51%) ומשפחת טוקטלי (49%), ניהלה כ-3 מיליארד שקל בקופות לניהול אישי (IRA). כ-890 מיליון שקל, השייכים לכ-7,500 חוסכים, נעלמו אחרי שנוידו לקרנות השקעה אלטרנטיביות בחו"ל ("קרנות אדומות"). כ-550 מיליון שקל מתוך הכספים בקרנות ה"אדומות" גויסו תמורת הלוואות בתנאים נוחים שהציעו לעמיתים סוכני ביטוח שפעלו במסגרת מספר "אשכולות". חלק מאותם סוכנים החזיקו במקביל בבעלות על חלק מהקרנות בחו"ל.
כספים בסיכון: 890 מיליון שקל.
פעולת הרגולטור: רשות שוק ההון מינתה את רו"ח אפי סנדרוב למנהל המורשה. מאז פועל סנדרוב לאתר ולהשיב את כספי ה"קרנות האדומות", ואף גיבש הסדר חוב לחברה שאושר על-ידי בית המשפט.
סנדרוב הגיע באחרונה להסכם עם חלק ממארגני ההשקעות בקרנות האדומות, ובראשם אשכול ליעם ישראל, שלפיו יחזיר האחרון כ-90 מיליון שקל. סנדרוב אף תובע ב-320 מיליון שקל את גיא שנצר, שמהאשכול שניהל נעלמו 25 מיליון דולר.
רשות שוק ההון יוזמת תיקון לתקנות ה-IRA כדי לסתום את הפרצות שהתגלו. בין היתר, ייקבע כי קרנות החוץ שבהן יותר להשקיע יהיו סחירות והשקעתן בנכסים אלטרנטיביים תוגבל ל-25%. ההצטרפות למוצר תותר רק למקבלי קצבה לפנסיה בגובה 10,000 שקל לחודש.
אסף גולדברג, מנכ"ל סלייס לשעבר, אמר בעבר לגלובס כי "בתקופתי פעלה סלייס בהתאם לכל הוראות הדין. כל פעולה בוצעה תחת הנחיות רשות שוק ההון ובהתאם להוראות סוכני הביטוח המורשים של העמיתים, לאחר קבלת כל המסמכים הנדרשים לפי חוק. כל סוכני הביטוח שפעלו מול סלייס היו בעלי רישיון תקף, החברה לא עסקה בשיווק קרנות חוץ, לא העניקה או קיבלה תגמול מסוכני ביטוח ולא קיימה פעילות הלוואות לעמיתים".
גלובל נט שיווקה קרנות בריטיות בתחום בתי האבות והדיור המוגן באנגליה למאות ישראלים שהשקיעו בהן 600 מיליון שקל. הקרנות קרסו ורשות ניירות ערך ביטלה את רישיונה של גלובל נט וולת'סטון גייסה באמצעות סוכני נטו 1.6 מיליארד שקל מ-2,000 משקיעים לטובת פרויקטים להתחדשות עירונית שנכשלו. רשות ניירות ערך העבירה לפרקליטות את תיק החקירה בחשד למרמה סלייס כמיליארד שקל שהשקיעו 7,000 חוסכים בקופות גמל בניהול אישי נעלמו אחרי שנוידו לקרנות השקעה בחו"ל. רשות שוק ההון מינתה מנהל מורשה הפועל להשבת הכספים ויזמה תיקון לחוק.
*** חזקת החפות: ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ לא הועמדו לדין או הורשעו, ועומדת להם חזקת החפות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.