שוק הסלולר המקומי חווה אתמול (ג') טלטלה, כשחברת פלאפון, בהובלת המנכ"ל אילן סיגל, הודיעה על הגשת הצעה לקבוצת אלטיס שבבעלות טייקון המדיה פטריק דרהי, לרכישת החברה המתחרה הוט מובייל, תמורת סכום כולל של 2 מיליארד שקל.
בעקבות הדיווח על ההצעה של פלאפון להוט מובייל, זינקו מניות התקשורת הנסחרות בבורסה בת"א - פרטנר , סלקום ובזק (החברה האם של פלאפון) - בעד 6%, והסיבה היא ככל הנראה שווי ההצעה, שנתפס כגבוה.
● תשובה עוד לא קיבל את המפתחות בישראכרט וכבר מורווח בחצי מיליארד שקל
● רמי לוי יטיס אתכם לניו יורק: ישראייר חוזרת לקו שנטשה. כך זה יעבוד
● מיליארד שקל מביטוח: הסוכן שהוכיח - אקזיטים עושים לא רק בהייטק
הפנייה של פלאפון לדרהי הגיעה בעקבות דיווחים שלפיהם הוא מחפש למכור את פעילות התקשורת שלו בארץ, ובראשה קבוצת הוט, המחזיקה בהוט מובייל. נוסף על כך, בחברה קיבלו אינדיקציות שונות שלפיהן ישנה אפשרות לרכוש את הוט מובייל בנפרד מיתר הפעילויות של החברה האם, שמחזיקה גם בטלוויזיה, באינטרנט ובטלפוניה. הדבר הביא לבסוף לכך, שלאחר שבחנו את האפשרות וביצעו בדיקת נאותות, החליטו בפלאפון להגיש את ההצעה לבנק רוטשילד, שמרכז עבור אלטיס את ההצעות עבור הוט.
סבינה לוי, מנהלת מחלקת המחקר בלידר שוקי הון, טוענת כי ייתכן שמאחורי הזינוק במניות התקשורת עומד לאו דווקא תג המחיר הגבוה שניתן בהצעת פלאפון: "הוט מובייל נתפסת כשחקן שהוא טיפה פחות רציונלי בשוק מבחינת התחרות, עם מחירים נמוכים. ייתכן שהדינמיקה הזאת נובעת מניסיון לפצות על חולשות כמו רמת שירות נמוכה יחסית, או שאין לה סיבים בחלק מהמקומות. אבל ברגע שאתה מכניס שחקן אסטרטגי שרוצה הצפת ערך אמיתית, ויפעל להשבחת העסק מבפנים, זה יהפוך את ההתנהגות שלה ליותר רציונלית ובריאה, ולא רק שלה אלא של כל הסקטור".
בסביבת פלאפון מסבירים כי מעבר להגדלת נתח השוק, מהלך הרכישה יאפשר לה להגדיל את ההשקעות בפריסת תשתיות עבור הדור החמישי של הסלולר, וכן להביא טכנולוגיות חדשות בדרך לדור השישי. ניתן להניח שהכנסת פעילות כל כך משמעותית תסייע לחברה מבחינה תזרימית, וגם תאפשר לה להמשיך בפריסת התשתיות החדשות, שדורשות השקעות משמעותיות יותר מטכנולוגיות קודמות.
בהקשר זה, בחברה מסתכלים על המהלכים בשוק התקשורת העולמי, ומבינים שהדרך לקפיצה משמעותית באיכות הרשת הסלולרית היא באמצעות מיזוגים. בשנים האחרונות בוצעו שורה של מהלכים דומים במדינות מערביות כמו צרפת, אנגליה וארה"ב. אלו בוצעו כחלק מהצורך של החברות להגדיל את ההשקעות בטכנולוגיות חדשות.

האתגרים הרבים שבדרך
בכדי להשלים את עסקת הרכישה תצטרך פלאפון להתמודד עם לא מעט אתגרים. ראשית, כפי שהחברה דיווחה בשלב זה, מדובר במסמך כוונות ראשוני ובלתי מחייב, שגובש בצורה חד-צדדית.
אף שטרם קיבלו מענה להצעה, בפלאפון מאמינים כי לדרהי יש נכונות לדון על פרטי ההצעה, שכאמור ניתנת לשינוי ואינה מחייבת בשום צורה. כמו כן, בחברה סבורים כי מדובר "בהצעה נדיבה מאוד", בטח במונחים של השוק המקומי, ולכן מביעים אופטימיות בנוגע לאפשרות של כניסה למשא ומתן ובהמשך להגעה לעסקה.
אם הצדדים אכן יגיעו להסכמות, ביצועה של העסקה יהיה כפוף לאישורים רגולטוריים ובראשם של משרד התקשורת והממונה על התחרות. בחברה מאמינים כי מיזוג כזה אינו פוגע בתחרות, אלא להיפך, הדבר עשוי להמשיך ולעודד תחרות.
בהקשר זה יש מי שמציינים את העובדה כי לאחר שסלקום רכשה ב-2020 את גולן טלקום, ששברה את שוק התקשורת, שאליו נכנסה בתחילת העשור הקודם, השוק המקומי נותר תחרותי ולא חלה עליית מחירים דרמטית. לראיה, רמות המחירים בשוק הסלולר הישראלי עדיין מהנמוכות בעולם, בין היתר הודות לרפורמה שיזם שר התקשורת לשעבר, משה כחלון, שכללה הכנסה של שחקנים חדשים, שמרביתם עדיין פועלים בשוק.
גורמים בשוק מעריכים, כי אם רשות התחרות אכן תיתן אור ירוק למהלך, הדבר יהיה כרוך בהתחייבויות לבצע השקעות משמעותיות בתשתיות. בהקשר זה, הם מציינים את עסקת המיזוג של ענקית התקשורת האמריקאית T-Mobile עם חברת US Cellular, שזכתה בימים האחרונים לאישור של הרגולטורים בארה"ב.
הרציונל מאחורי אישור העסקה, שהציפה חששות מפני פגיעה בתחרותיות, היה שהדבר יסייע בפיתוח של תשתיות התקשורת במדינה, ובפרט פריסת הדור ה-5. בפלאפון מקווים, שגם בארץ ישתכנעו הרגולטורים שאישור המהלך לא רק שלא יפגע בתחרותיות, אלא יתרום לפיתוח ושדרוג תשתיות התקשורת המקומיות.
באופן מעט מפתיע, יש מי שמציינים כי דווקא בהיבט התחרותי ייתכן שהרגולטור יעדיף מכירה של הוט מובייל לאחת משחקניות הסלולר. "ייתכן שדווקא במקרה שחברה כמו פלאפון תקנה את הוט מובייל, ההתנהלות בכל מה שקשור למחירים ותחרות תהיה יותר זהירה ומידתית. זאת מכיוון שהזרקור הרגולטורי יהיה מכוון כלפיה הרבה יותר מבמקרה שבו גוף עסקי אחר יקנה את החברה, וישאף להצפת ערך גבוהה", מסבירה לוי מלידר.
הניסיון של פלאפון לרכוש את הוט מובייל מגיע על רקע הניסיונות של דרהי וקבוצת אלטיס שבבעלותו לצמצם חובות של עשרות מיליארדי דולרים, שהלכו והצטברו בשנים האחרונות בשל המינוף וההלוואות שלקחו כחלק מהליך ההתרחבות של החברה. כך, בסוף 2024 עמד החוב של אלטיס אינטרנשיונל, שבאמצעותה מחזיק דרהי בהוט, על 9.5 מיליארד אירו (37.1 מיליארד שקל).
בשל החוב התופח, שנבע בין היתר מהריביות הגבוהות בשוק, נאלץ דרהי להיפרד בשנה האחרונה משורת פעילויות. העסקה הבולטת התרחשה לפני כשנה, אז מכר את חברת Teads שבבעלות אלטיס לספקית המלצות התוכן הישראלית אאוטבריין, תמורת כ-1 מיליארד דולר.
מניות התקשורת בתנופה
עסקת פלאפון-הוט מובייל, אם תתרחש, מגיעה בתקופה שבה חברות התקשורת המקומיות נהנות מתשואות גבוהות במניותיהן. כך למשל, מניית סלקום קפצה במעל 100% בשנה האחרונה, בזמן שהמתחרה פטרנר רשמה זינוק דומה של כ-91%.
מי שנשארה מעט מאחור בהקשר זה היא מניית בזק, שעלתה בשנה האחרונה ב-53% "בלבד", בדומה לביצועים של מדדי הדגל המקומיים. זאת בין היתר בשל העובדה שהמשקיעים הזרים, שנטשו את המניה עוד בתחילת 2023, עוד לא חזרו אליה לגמרי.
"מה שתרם לסנטימנט כלפי המניות זה שראינו שיפור אמיתי בתוצאות, בדגש על התזרים", מסבירה לוי מלידר. "לצד התחרות המאוד עצימה בשוק, אנחנו רואים את החברות מצליחות לשפר את התזרים, אחרי עשור של תוצאות מאוד מאתגרות ותזרימים שאפילו היו שליליים חלק מהתקופה. בנוסף, ראינו את פרטנר חוזרת לחלק דיבידנד, ומבינים שייתכן כי גם סלקום עשויה לחלק דיבידנד בקרוב".
ברבעון הראשון של השנה הציגו חברות התקשורת ביצועים טובים, שהונעו גם עלי ידי שיפור בפעילות הסלולר. כך, בפרטנר הציגו ברבעון הראשון צמיחה של 3% בהכנסות מגזר הסלולר (בנטרול דמי קש"ג - תעריף שאותו מעבירות חברות התקשורת ביניהן עבור שיחות נכנסות), שעמדו על 334 מיליון שקל, בזמן שבסלקום נרשמה צמיחה של 8% בהכנסות המגזריות, שעמדו על 409 מיליון שקל. תמונה דומה נרשמה גם אצל פלאפון, שסיימה את הרבעון הראשון עם הכנסות של 525 מיליון שקל, צמיחה של 5% ביחס לרבעון המקביל אשתקד.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.