מהלך לא צפוי בשוק התקשורת: פלאפון הגישה הצעה לרכישת הוט מובייל ב-2 מיליארד שקל

בדיווח לבורסה מסרה פלאפון כי הגישה הצעה לקבוצת אלטיס לרכישת חברת הוט מובייל • עוד נכתב בדיווח כי מסמך הכוונות כולל מתווה עסקי ראשוני, בלתי מחייב

אילן סיגל, מנכ''ל פלאפון / צילום: רמי זרנגר
אילן סיגל, מנכ''ל פלאפון / צילום: רמי זרנגר

חברת פלאפון, בהובלת המנכ"ל אילן סיגל, מדווחת הערב (ג') לבורסה על הגשת הצעה לקבוצת אלטיס שבבעלות פטריק דרהי לרכישת החברה המתחרה הוט מובייל, תמורת סכום כולל של 2 מיליארד שקל.

ענקית הלואו קוסט בהודעה דרמטית: לא חוזרת לישראל עד הקיץ הבא
גם אחרי שיונייטד תחזור לנתב"ג, אל תבנו על טיסה לארה"ב בפחות מ-1,600 דולר

לפי הדיווח, מסמך הכוונות כולל מתווה עסקי ראשוני בלתי מחייב, וככל שייחתם בסופו של התהליך הסכם מחייב, ביצועו יהיה כפוף לאישורים רגולטוריים - ביניהם של משרד התקשורת והממונה על התחרות.

באפריל דווח כי דרהי מחפש רוכש שישלם 2 מיליארד אירו על כל קבוצת הוט, אולם בפלאפון הגיעו להבנה שניתן להציע הצעה נפרדת רק על זרוע המובייל, ומקווים שזה יפול על אוזניים קשובות - ומשם ייצאו לדרך ארוכה של שכנועים. בחברה מאמינים כי מיזוג כזה אינו פוגע בתחרות, אלא להפך, בדומה למה שקרה אחרי שגולן טלקום יצאו מהשוק ב-2020.

דרהי וקבוצת אלטיס שבבעלותו מנסים לצמצם חובות של עשרות מיליארדי דולרים, שהלכו והצטברו בשנים האחרונות בשל המינוף וההלוואות שלקחו כחלק מתהליך ההתרחבות של החברה. על פי ההערכות, באלטיס מעדיפים למכור את נכסי הוט, הכוללים גם טלפוניה, אינטרנט, וטלוויזיה, בחלקים, בין היתר בשל החשש ממגבלות רגולטוריות.

פלאפון, שהיא חלק מקבוצת בזק וחברה-אחות ל-yes, מחזיקה בכ-2.6 מיליון מנויים, מתוכם למעלה מ-1.5 מיליון מנויים בדור 5 - היא הראשונה שהפעילה ליבת רשת דור 5 עצמאית. את הרבעון הראשון סיימה החברה עם הכנסות של 525 מיליון שקל, צמיחה של 4.6% ביחס לרבעון המקביל אשתקד. בשורה התחתונה, רשמה חברת הסלולאר רווח נקי של 33 מיליון שקל ירידה של כ-8% שנרשמה כתוצאה מגידול בהוצאות הפחת והמימון. ההכנסה הממוצעת למשתמש (ARPU) גדלה ב-2 שקלים ועמדה על 45 שקל .

להוט מובייל יש 1.5 מיליון מנויים, ואם שתי החברות ימוזגו, לפלאפון יהיה מספר מנויים גדול יותר משל המתחרה סלקום (כ-3.5 מיליון) והיא תהפוך לחברה הגדולה בישראל, עם נתח שוק של 35%.

במקרה של פלאפון והוט מובייל מדובר בעסקת רכישה שעשויה לשנות את שוק התקשורת, אולם נזכיר כי הוט נמצאת גם בעיצומו של מהלך לשיתוף פעולה בתחום תכנים בטלוויזיה עם סלקום. מדובר במהלך שיצא לדרך בנובמבר האחרון, ושתי חברות ביקשו עבורו פטור מהסדר כובל. בחודש שעבר הוציאה הממונה על התחרות ‏מכתבי חששות לסלקום והוט, בהתייחס לפגיעה אפשרית בתחרות בשוק הטלוויזיה על גבי אינטרנט. ‏

מזכר הבנות לא מחייב שני ביומיים

עבור בזק מדובר במזכר הבנות לא מחייב שני אותו היא מגישה תוך יומיים. זאת לאחר שאתמול היא הגישה לקרן אלומה הצעה לרכישת החברה הבת, אקסלרה טלקום (לשעבר טמרס טלקום), שברשותה כבל תת ימי בין ישראל לאירופה.

על פי מזכר ההבנות שנחתם בין הצדדים, בזק תרכוש את אקסלרה תמורת 160 מיליון דולר. אלומה מחזיקה ב-82% מהמנות ואיילון ביטוח מחזיקה ב-18% הנוספים. בנוסף, ייתכן שקרן אלומה תקבל מבזק עוד 10 מיליון דולר בעתיד, בהתאם לתנאים מסוימים.

אקסלרה נותנת שירותי תקשורת באמצעות כבל תת ימי מבוסס סיבים אופטיים, מחזיקה אתר נחיתה בקפריסין ומפעילה חוות שרתים. בחברות מציינים כי אם לא תושלם העסקה בזק תרכוש 4.9% מהמניות תמורת 7.5 מיליון דולר .

האצת הדור החמישי

המהלך של פלאפון לא בא בחלל ריק. בחברה מסתכלים על המהלכים בשוק התקשורת העולמי, ומבינים שהדרך לקפיצה משמעותית באיכות הרשת הסלולרית היא באמצעות מיזוגים.

בשנים האחרונות זה קורה במדינות מערביות כמו צרפת, אנגליה וכמובן ארה"ב - שוק ענק עם 300 מנויים ויותר, שמתבצעות בו לא מעט קונסולידציות, כולל לאחרונה. גם כאשר בוחנים מדינות הדומות לישראל בגודל, לא פעם יש בהן שלושה מפעילים בלבד ומספר מועט של MVNO (מפעילים וירטואליים), בעוד בארץ יש כיום חמישה מפעילים ויותר מ-20 MVNO.

המטרה של כל המיזוגים האלה היא לקחת את הדור החמישי של הסלולר עד לקצה, ולהביא טכנולוגיות חדשות בדרך לדור השישי. בחודש מרץ אמר סיגל לגלובס כי "אנחנו רואים יותר ויותר חברות בכל העולם שמשקיעות ברשתות מהדור החמישי, והעולם כבר נושא את עיניו לעבר דור 6", עם הערכה שדור זה צפוי להיכנס לחיינו בסוף העשור הנוכחי, או בתחילת העשור הבא.

כיום נמצאת ישראל במקום ה-60 בעולם בתחום הסלולר. בעידן הנוכחי, כאשר תשתיות הסלולר הופכות קריטיות, מיזוג כמו זה שמובילה פלאפון מהווה אפשרות לשיפור משמעותי בקליטה בכל מקום בארץ, לפריסת דור 5 מהירה ולקידום ישראל בסולם התקשורת הגלובלי.