כך "גזרו" האתרים הישראלים קופון מהמערכה האיראנית בחודש יוני

מבצע "עם כלביא" הביא לעלייה של 16% ברכישות מהאתרים הישראלים, כאשר הנהנים העיקריים היו המרקטפלייס KSP ואתר המתנות BUYME • המדד החודשי של הרכישות באתרי האונליין

כך ''גזרו'' האתרים הישראלים קופון מהמערכה האיראנית בחודש יוני / צילום: Shutterstock, Natee Photo
כך ''גזרו'' האתרים הישראלים קופון מהמערכה האיראנית בחודש יוני / צילום: Shutterstock, Natee Photo

המערכה האיראנית, שנמשכה מה־13 עד ה־24 ביוני, משתקפת ברכישות הישראלים באונליין במהלך חודש זה - עם קיטון של 16% ברכישות מהאתרים הבינלאומיים, וגידול של 16% ברכישות מהאתרים הישראלים. בסך הכול הסתיים החודש בירידה מצרפית של 6%, לפי נתוני שופ אנליטיקס.

מחיר כמו בשדה דב: בכמה מוכרת עיריית ת"א את הדירה של מניה ביאליק?
האם יולי 2025 ישבור את שיאי הקניות של הקיץ? זה בהחלט אפשרי
בהשקעה של כ-240 מיליון שקל: יוחננוף וקרן JTLV יקימו מרכז מסחרי בפתח תקווה

"מבצע 'עם כלביא' יצר טלטלה בדפוסי הצרכנות אונליין במהלך חודש יוני", אומר נתי יעקובי, מנכ"ל שופ אנליטיקס. "מרגע התקיפה באיראן וסגירת המרחב האווירי נרשמה ירידה ניכרת בהיקף ההזמנות מאתרים בינלאומיים, ומנגד, האתרים הישראלים חוו זינוק משמעותי בפעילות בשל הצורך בהצטיידות".

עדיין מזמינים חופשות

סגירת השמיים במהלך המערכה האיראנית, באופן שהשבית כמעט לגמרי את טיסות המטען עם חבילות הישראלים מרחבי העולם, הובילה כאמור לירידה בהזמנות האונליין מאתרי חו"ל - אולם לא השביתה אותן לגמרי. למעשה, הנתונים מעידים שלא מעט מהצרכנים המשיכו להזמין, גם בידיעה שלא יוכלו לקבל מוצרים במהירות הרגילה.

במקום הראשון מככב עליאקספרס עם 58% מההזמנות, ואילו את העשירייה סוגר אתר האם עליבאבא, שמתאפיין בדרך כלל בהזמנות סיטונאיות בכמויות גדולות. את השלישייה המובילה באתרי חו"ל סוגרים שני אתרים סיניים נוספים, שיין וטמו.

בגזרת התיירות מתברגים שלושה אתרים. בוקינג, המתמחה במקומות לינה, מתמקם כרגיל גבוה (מקום רביעי), אולם אם באפריל היה מדובר בנתח של 9% מעשרת האתרים המובילים ובמאי ב־7%, הרי שהחודש מדובר ב־6% בלבד. סביר להניח שבימים "רגילים" לקראת חופשת הקיץ היינו דווקא רואים עלייה משמעותית, אולם גם כאן המערכה האיראנית נתנה אותותיה.

במקום השביעי נמצאת וויזאייר עם 3% מההזמנות. בשבוע שעבר הודיעה חברת הלואו קוסט ההונגרית כי תחדש טיסותיה לישראל ב-8 באוגוסט, חודש וחצי לפני המועד המקורי. במקביל, השבוע הודיעה החברה כי החל מספטמבר תסגור את הבסיס שלה באבו דאבי, ותבטל גם את הקו לנתב"ג.

מדובר ביעד מבוקש בקרב הישראלים, שהחברה הציעה עבורו מחירים תחרותיים, ומעניין יהיה לראות כיצד החלטה זו תשפיע על ההזמנות ממנה בחודשים הקרובים.

במקום התשיעי נמצא אתר הלינות airbnb, שבחודשים האחרונים החל להציג את המחיר המלא בכל הזמנה, כולל עמלות ומסים - נקודת תורפה שאפיינה אותו במשך זמן רב.

הזינוק של KSP

במשך חודשים רבים, את טבלת האתרים הישראלים המצליחים ביותר איישו שני שחקנים קבועים: שופרסל וסופר־פארם. בחודש יוני, באופן יוצא דופן, שניהם נדחקים למקומות ה-3 וה-4. במקומם לוקח את הבכורה המרקטפלייס של KSP, שהוא הגדול בישראל ומתאפיין במגוון מוצרים עצום. האתר היה רלוונטי לישראלים רבים במהלך המערכה האיראנית, בשל הרצון לצייד את הממ"דים והמקלטים, וכך בזמן קיומה רשם האתר זינוק של 74% במספר ההזמנות לעומת התקופה המקבילה בחודש מאי.

במקום השני נמצא אתר BUYME, שבאופן ייחודי מייצר פיק מכירות מדי שנה בכל יוני, בשל רכישת גיפט קארד על ידי הורים עבור סייעות, גננות ומורות, במסגרת מתנות "סוף שנה". השנה נרשמה עלייה חריגה גם מפני שרבים רכשו גיפט קארד כמתנה של חיזוק - למשל לאנשים שביתם נפגע והפכו למפונים.

נזכיר כי בשבוע שעבר החליטה ועדת הכלכלה של הכנסת כי תווי קנייה וגיפט קארד יהיו בעלי תוקף זהה של חמש שנים, ובמקרה שערכם גבוה מ-150 שקל - ניתן יהיה להשתמש בהם עד 15 שנה מקבלתם. מדובר בתיקון שייכנס לתוקף עוד חצי שנה, ויחול גם על תווים קיימים. החברות הפועלות בתחום, ובהן BUYME, יהיו חייבות לשלוח ללקוחות תזכורת שנתית על השובר, וחודש לפני פקיעת תוקפו.

מודל הרווח של BUYME ודומותיה מבוסס על עמלות, אולם הן מרוויחות גם מהסכומים ששולמו להן ומניבים פירות מריבית עד המימוש על ידי הלקוחות. כעת, מצד אחד הן יוכלו להרוויח ריבית במשך יותר שנים, ומצד שני יהיו מחויבות לשלוח תזכורות, על מנת שלקוחות לא ישכחו לממש את הסכומים.

במקום ה-15 בטבלה מתברג האתר Allu שעד כה היה כמעט לגמרי מתחת לרדאר. מדובר באתר בבעלות טיאוקס גרופ שהוקם בשנת 2021, ומתמחה ביבוא ומכירת מוצרים לבית לצד מוצרי ספורט, קמפינג וקפה מרחבי העולם במחירים אטרקטיביים, הודות לרכישה ישירה מהיצרנים.

כך נאספו הנתונים

חברת שופ אנליטיקס, בראשות נתי יעקובי, היא חברת מחקר טכנולוגי המפעילה ומתחזקת פאנל המונה 3,200 צרכנים בני 15 ומעלה הרוכשים בדיגיטל. הצרכנים נחלקים ביחס שווה בין נשים וגברים, ומייצגים שכבות גיל, קבוצות אוכלוסייה ופריסה גיאוגרפית על פי אזורי מגורים משתנים. החברים במאגר מאפשרים לחברת שופ אנליטיקס גישה לתיבת המייל שלהם לטובת ניתוח הזמנות האונליין שהם מבצעים, כך שכאשר מתקבל אישור להזמנה או חשבונית קנייה, החברה מקבלת את המידע במקביל - לרבות תוכן ההזמנה וסכום הרכישה. צרכני המאגר מתוגמלים על כך. באופן הזה החברה מנטרת את הזמנות הישראלים באונליין, הן מאתרים מקומיים והן מאתרים בינלאומיים.